Lovosický Dnešek

prosinec 2008 - strana 8

Z kultury

Koncert dušičkový

Koncert při svíčkách

Koncert při svíčkách v kostele sv. Václava připadl letos na 2. listopadu, den, který je v kalendáři označen Památka zesnulých nebo Vzpomínka na všechny věrné zemřelé. Jde o svátek lidově nazývaný „Dušičky“ věnovaný ztrátě těch, které jsme měli rádi, a když někdo někoho ztratí, má smutek. Odnepaměti se zapalují u umírajících a zemřelých svíce, protože plamen je znamení života. Život z těla mizí, ale trvá jako plamen. Plamen svíce je znamením naděje v nesmrtelnost.

Kostel byl osvětlen desítkami, ba stovkami malých světélek, jejichž plaménky se mihotaly a kmitavě třpytily, prodlužovaly a krátily, a vytvářely tajemnou atmosféru Věčnosti. Úplně vepředu byl ze svíček vytvořen letopočet MMVIII. Pan farář Mikeš koncert vzpomínkou na zemřelé zahájil a připomněl, že slavní skladatelé netvořili svá díla ke slávě své, ale pro velebení boží. Koncert zahájil varhanní skladbou mladý varhaník Martin Hrebíček. Ve vystoupení se vystřídali mnozí lovosičtí umělci, houslistky Alena a Deborah Beckerovy, Eva Burianová, flétnisté Ludmila Velemanová a Jiří Protiva, zpěvačky Michaela Warneke, Markéta Stará a Tereza Chyňavová, zpěváci Jaromír Křivohlavý a Jiří Kudrman (ten ještě hrál na sopran saxofon a klarinet). U varhan zastoupila v některých skladbách Petra Kociánová nebo Jiří Stýblo, který také celý koncert sestavil a už před lety myšlenku Koncertů při svíčkách uvedl v činnost. Ani si netroufám odhadnout, kolikátý v řadě byl tento poslední; snad pátý? Doufejme, že se další koncert uskuteční i v příštím roce, posluchačů přišlo hodně a byli spokojeni; umělce odměnili dlouhotrvajícím potleskem. Bylo to příjemné pohlazení na duši před blížící se zimou. Děkujeme…

Hz, foto (hv)

-

Sváťovo dividlo hrálo v sále Kulturního střediska Lovoš

V neděli 26. října se po dlouhé době uskutečnilo pohádkové představení pro malé děti v sále KS Lovoš; loutky se představily ve známé hře „O Kobližkovi“. Byl to dobrý nápad.

Zájem byl převeliký: jen samotných dětí přišlo 92, s doprovodem odhaduje ředitel KS Lovoš, Bc. Martin Kohl, počet návštěvníků přes 150. Sváťa Horváth s loutkami navštíví lovosické kulturní středisko opět po Novém roce. V posledních letech vystupovalo Sváťovo „Dividlo“ jen občas v lovosických mateřských školách nebo v Domě dětí a mládeže ELKO Lovosice.

Hz

-

Lovosický Mašakr poprvé

První Lovosický Mašakr (maškarně kreativní večer) byl proběhl v sobotu 8. listopadu v Kulturním středisku Lovoš. Pro maškarní večer pro dospělé připravili pořadatelé v nekuřáckém sále bohatý program plný netradičních soutěží. Například turnaj v bezkontaktním boxu, běhalo se na lyžích a pojídal se dýňový koláč, soutěž o nejhezčí masku a o masku z největší vzdálenosti, slosování vstupenek o zajímavé ceny a další. K tanci a poslechu hrála skupina Paradox a jako překvapení večera vystoupila kapela Pohádkovej Riwajvl. Vstup byl povolen pouze v maskách a asi stovka jich krátce po začátku zaplnila sál. Dvorní dámy, čerti, piráti, čarodějové a ježibaby a všelijaká další pohádková stvoření, která se chtěla bavit a sobotní večer maximálně užít. Téměř plný sál bavících se dospělých v maskách pořadatele jistě potěšil a jasně dává vysvědčení, že se jim podařilo to, co už dlouho Lovosice nezažily. Pozvání na Lovosický Mašakr bylo na velice vkusných plakátech, které na dálku poutaly pozornost svým barevným provedením. Že se mladí účastníci Mašakru v maskách dobře bavili, dokazují i naše fotografie. Těšíme se na opakování za rok.

(hv) i foto

-

Módní přehlídka

Ve středu 29. listopadu 2008 jsme v Kulturním středisku Lovoš uvítali známého sexuologa MUDr. Radima Uzla, CSc. Nejen, že přítomné pobavil historkami z praxe, ale byl také doprovodným hostem módní přehlídky. Různé variace společenských šatů mohly být mnohým inspirací pro nadcházející plesovou sezonu. Nechyběly ani šaty svatební a na své si přišli jak pánové tak dámy, když se modelky a modelové objevili ve spodním prádle.

Hana Beránková, froto (hv)

Sport a tělovýchova

Karatista Novotný stříbrný

Ostrava: zleva stojící Novotný, trenér Rajchert, klečící vpravo Petr Marschall

Na mezinárodním turnaji GP Northbohemia v Ústí n. L. se dařilo i lovosickému karate.

karate

V konkurenci 42 závodníků se dokázal prosadit i starší žák Michael Novotný.Neponechal nic náhodě a do každého eliminačního zápasu nastupoval jako do finále. Překonal všechny své soupeře propracovaností svých sestav a stanul ve finále. Jeho posledním soupeřem byl zahraniční soupeř Dinh Dinh Dong z Německa. I přes dobře zacvičenou sestavu však odešel poražen. Odnesl si však, na tomto turnaji velmi ceněné, druhé místo a další body pro postup na M ČR v  Brně.

Druhý závodník nasazený za lovosický tým, Petr Marschall, měl tentokráte smůlu. Pod psychickým tlakem, tak velké soutěže, udělal v první sestavě chybu a tak skončil. V kumite pozdě zaregistroval, že se zápasí na menší ploše a díky dvěma vyšlápnutí prohrál úvodní zápas eliminace. Třetí nasazený do soutěže byl junior Roman Luong. Ten obsadil v kategorii do 61 kg třetí příčku.

„Byla to velmi konkurenčně náročná prověrka fyzických i psychických možností našich závodníků a já jsem s jejich výkonem spokojen. Do soutěže jsem nasadil i méně zkušené závodníky, aby si prověřili svou odolnost. Vždy říkám, že jeden turnaj je jako deset tréninkových jednotek a že jinde tyto zkušenosti neposbírají.Ověřilo se to i tentokrát“, řekl lovosický trenér Josef Rajchert.

Návazně na tuto soutěž startovali další víkend také závodníci lovosického střediska na VC Ostravy. „Rozjetý Michael Novotný nenechal nic náhodě a v kategorii kata starších žáků procházel cíleně eliminacemi. Zastavil ho až před branami semifinále ústecký kolega Bandas, který nakonec skončil na druhém místě. Novotný v opravných zápasech repasáže porazil svého soupeře a obsadil celkově vynikající třetí místo. Druhý nasazený závodník, do této soutěže, Petr Marschall kopíroval jeho postup, ale v semifinále podlehl polskému soupeři. Přes bramborovou medaili podal velmi dobrý výkon a v mezinárodní konkurenci 6ti států se neztratil.

Ra

-

Na slovíčko tělovýchově s ing. Petrem Soldonem

Ing. Soldon

Lovosický dnešek oslovil v seriálu rozhovorů staronového, či opětně zvoleného předsedu TJ Lovosice, ale zároveň i vedoucího stavebního odboru MÚ Lovosice v jedné osobě. Tou je ing. Petr Soldon. Témata se týkají problematiky obou městských útvarů.

V úvodní odpovědi představte prosím stručně TJ. Mám na mysli kolik sdružuje sportovních oddílů, které bych prosil vyjmenovat, a kolik členů vůbec TJ Lovosice má? Na jakých principech TJ funguje?

K dnešnímu dni má TJ 19 oddílů. Atletika - Basketbal - Cyklistika - Fotbal - Florbal - Házená - Hokej - Jachting - Judo - Krasobruslení - Kuželky -

Kulturistika - Plavání - Silový trojboj - Stolní tenis - Šachy - Tenis - Volejbal - Zrakově postižení

Posledním oddílem přijatým do TJ byl oddíl Florbalu. Na druhé straně, bohužel, po úmrtí pana Vacka skončil se svou činností oddíl gymnastiky.Ke dni 30.11.2007 měla TJ 818 členů celkem, z toho 360 dospělých, 310 žáků a žákyň a 148 dorostenců a dorostenek.

Jednotlivé kluby mají v rámci svých soutěží subjektivitu, TJ jim zajišťuje servis ve formě vedení účetnictví a bezplatného užívání sportovišť. Kluby si zajišťují činnost, tj. financování vybavení, náklady na rozhodčí a cestovné.

Rozveďte prosím v další odpovědi jak je materiálně TJ zabezpečena a která všechna sportoviště TJ vlastní a jaká je jejich finanční hodnota a hlavně využitelnost? Sportovní areál nám myslím může závidět kterékoliv větší město, krajské nevyjímaje. Souhlasíte?

Souhlasím. Má to, bohužel, i své stinné stránky. Areál je sice pěkný, ale energeticky náročný. Hodnotu areálu neznám , ale pro ty, kdož zažili povodeň v roce 2002, tak škoda na nemovitém majetku byla asi 130 mil. Kč. Myslím, že půlmiliardová hodnota je reálný odhad. Jedná se z 90% o majetek města, nikoliv TJ. TJ provozuje:zimní stadion, fotbalový a atletický stadion, 2 sportovní haly, krytý bazén, koupaliště, areál jachtingu, volejbalu a tenisu, st.tenisu, tělocvičnu juda, posilovny, škvárové hřiště a ubytovnu.

Pro neznalé a nezasvěcené dodávám, že sportovní areál byl vybudován někdejší Sechezou a počátkem 90.let byl převeden městu Lovosice. Z historického pohledu sehrál klíčovou roli člen vrcholového vedení Sechezy, již zesnulý, pan Jiří Studnička. Můžete tuto historii vzniku a rozvoje areálu v dalším průběhu času upřesnit?

Myslím, že p. Studnička i ostatní využili možností, které dával minulý režim. Spousta budov a zařízení vznikala jako zařízení staveniště , mnohdy byla do areálu přenesena z "fabriky". Mám na mysli např. halu v Přívozní ulici, objekt klubovny a šaten na fotbalovém stadionu. provozní budova zimáku vznikala jako hotelové bydlení pro zaměstnance. Obdobně vznikl i jachtařský areál. Dalším zdrojem vzniku sportovišť byly tzv. akce Z, tak vznikl areál Chemik, zakrytí zimáku, volejbalový areál.

Alfou a omegou pro činnost TJ jsou finanční prostředky. Jak je způsob financování TJ a jednotlivých oddílů zajištěn? Jaká je celková výše finančních prostředků „přitékajících“ do TJ. Jak jsou do toho zainteresováni sponzoři?

O financování jsem se částečně zmínil již v úvodu. Město zajišťuje úhradu energií a investice a velké opravy. Běžnou údržbu a provoz zajišťuje TJ ze výsledku svého hospodaření. TJ má 25 provozních zaměstnanců, což se může zdát možná hodně, ale když uvážíme v podstatě nepřetržitý provoz, jedná se o personální podstav. Kromě peněz z města se nám podaří získat nějakou účelovou dotaci po linii ČSTV nebo MŠMT. Hlavním zdrojem zisku hospodařená TJ jsou placené pronájmy externích subjektů za haly a zimák a ubytování na ubytovnách. Ty má TJ ve své správě 3 a to turistickou s palandami a společnými sociálkami, dále dvoulůžkové pokoje a apartmány s vlastním sociálním zázemím.

Při povodni je zpravidla sportovní areál postižen. V r. 2002 to bylo doslova zničující. Jaké výše dosáhly tehdy škody? Neuvažuje se v rámci protipovodňových opatření nějakým způsobem areál ochránit?

Jak jsem zmínil škody byly cca 120-150 mil. Kč. Díky dobré pojistce se podařilo většinu objektů obnovit. Dokonce by se dalo říci, že "díky" povodním mnohdy na vyšší technické úrovni. Stinnou stránkou je likvidace kuželny, kterou Povodí Labe nepovolilo obnovit, jelikož se nacházela v tzv. aktivní zóně toku. Ochrana areálu zatím není uvažována. Dle KÚ ÚK, který je investorem projektu na opatření, nesplňuje areál kritéria ekonomiky. Druhým problémem je tok Modly, který do areálu přivádí při povodni vodu z Labe.

Že házená je v Lovosicích sportem č.1 je mimo diskusi.Přední místa v extraligové soutěži v posledních letech jsou toho dokladem Ale co nejrozšířenější sport fotbal? Stávajícímu hřišti by slušela minimálně divizní, ne-li vyšší, soutěž.

Na to by se hodilo optat zástupců fotbalového klubu. Jak jsem již sdělil, o sportovní úroveň se stará každý klub a oddíl sám. naším úkolem je vytvářet k tomu podmínky a ty , myslím , jsou dobré.

Které místo resp. oblast v TJ považujete za nejproblematičtější? Projdou některá sportoviště v budoucnu úpravami? Pokud ano můžete to specifikovat a říci, co považujete v horizontu, řekněme 5 let, za nejdůležitější?

Problémem je obecně růst cen energií a úpadek zájmu o sportování jako takové. Z toho důvodu jako klíčové pro další období vidím investici především do úspor energií. Město usiluje o dotaci na tzv. Fotbalové hřiště s umělou trávou třetí generace, které by bylo vedle bazénu. Dlouhodobým problémem je zatékání do haly v Přívozní ulici a havarijní stav osvětlení v této hale.Další investici by vyžadovaly ubytovny /zejména výměna oken a opláštění budovy/, aby se zlepšilo zázemí na úroveň sportovišť.

-jv-

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš