Lovosický Dnešek

prosinec 2008 - strana 2

Slovo starosty

Opět konec roku

V měsíci listopadu proběhlo veřejné projednání strategického plánu města. V Kulturním středisku Lovoš se sešli stálí lovosičtí aktivisté (přes poměrně velkou reklamu jsou to jedni a titíž občané), které dění ve městě zajímá. Strategický plán pro město zpracovává firma AC Most, která vzešla z výběrového řízení. Plánovací období jsou léta 2008 až 2013. Čtyřmi strategickými cíli plánu jsou: sociální integrace, dopravní a technická infrastruktura, cestovní ruch a volný čas - a životní prostředí. Můžeme říci, že do plánu se dostala všechna naše přání, což jsou v podstatě potřeby města. Některé akce byly více diskutované například multifunkční sportovní hala, která by vznikla zastřešením stávající haly Chemik, bazénu a venkovního hřiště. Havarijní stav střech v celém areálu jsme nedokázali v rámci odstraňování škod po povodni opravit. Dnes na rozpočet města velmi těžce doléhají. Jak dále postupovat se sportovním areálem? Situace se podstatně změní po dostavbě zimního stadionu v Litoměřicích a Západního mostu přes Labe do Litoměřic. Na příklad dva zimní stadiony budou stát od sebe cca 10 minut jízdy autem. Nad využitím sportovního areálu tak visí otazník: Je nutné rozhodnout, na kolik bude využíván komerčně a nakolik bezplatně sloužit lovosické sportující veřejnosti. Problémem strategického plánu je skutečnost, že na straně příjmů máme pouze naznačené možné řešení. Jak a kde získat dotace na konkrétní akce. To je cesta značně nejistá, neboť na dotaci není právní nárok. O dotaci na „Dům zdraví - Muzeum“ se ucházíme prakticky již ve třetí výzvě. Před volbami do zastupitelstva Ústeckého kraje se nám to nepodařilo. Jsme zvědavi, jak s naší žádostí naloží nová „krajská vláda“. Pro nás je rekonstrukce nejhezčího domu v Lovosicích na muzeum prioritou.

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje skončily velkou radostí ČSSD. Nemohu říci, že bych měl radost. Ale stále platí - sláva vítězi a čest poraženým. Volby jsou vždy důležitým milníkem a politické strany si odnášejí poznatky i poučení, co ano, co udělaly dobře a co ne, čeho se tedy příště vyvarovat. V každém případě musí dobře slyšet volebními výsledky vyslovený názor občanů města. Spokojeni v Lovosicích můžeme být se skutečností, že v Zastupitelstvu ústeckého kraje bude lovosická zastupitelka Lenka Tomanová. Gratuluji opravdu upřímně a přeji jí hodně úspěchů v nové funkci.

Na první prosincový týden plánujeme otevření lávky pro cyklisty a pěší u domu pečovatelských služeb (DPS) v ulici 28.října. Dotaci jsme dostali pouze na zhotovení lávky a proto zrekonstruovat všechny přilehlé komunikace v tuto chvíli opravdu nejde. Dokážeme provést některé nutné opravy a doplnit veřejné osvětlení.

Všichni si také užijme pěkný vánoční měsíc se vším, co k němu patří. Shánění dárků, úklid, oslavy konce roku, příprava Štědrého dne, zklidnění před Silvestrem. Také nějaké předsevzetí. Ať se Vám všem konec roku krásně povede. Ze srdce vám přeji hezké prosincové svátky a zážitky…

Jan Kulhánek

Ohlédnutí za volbami

O volbách trochu jinak

Ve dnech 17. a 18. října proběhly ve 14 krajích volby do krajských zastupitelstev. V Ústeckém kraji se dostavilo k urnám 37, 44 % voličů, což je údajně považováno za vysoký počet (pro srovnání v okrese Litoměřice byla účast 40, 3% a v Lovosicích 38.58%). Podle mého názoru je účast pod 50% nízká.

Podle zákona č. 22/2004 o místním referendu je třeba k platnosti rozhodnutí v místním referendu účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob. Pokud vím, účast na volbách do Senátu Parlamentu ČR byla v 2. kole téměř všude hluboko pod touto hranicí. Nikomu to nevadí. Proč nejsou volby do Senátu také nějakým způsobem limitovány? V některých zemích Evropské unie je volební povinnost, třeba v Řecku, Belgii Itálii a Lucembursku. Myslím, že by třeba limit 50% voličů zvýšil legitimitu zvolených zástupců. Voličů do 30 let bylo minimálně, většina došlých občanů byla přes 50 let (alespoň ve volebním okrsků, kde jsem seděla já). Ale jinde to prý bylo stejné. Výsledky za celý Ústecký kraj jsou následující:

Česká strana sociálně demokratická79 219 odevzdaných hlasů– tj. 32.78% (22 mandátů)
Občanská demokratická strana49 715 odevzdaných hlasů– tj. 20.57% (13 mandátů)
Komunistická strana Čech a Moravy44 459 odevzdaných hlasů– tj. 18.39% (12 mandátů)
Severočeši.cz31 910 odevzdaných hlasů– tj. 13.20% (8 mandátů)

Okres Litoměřice získal 8 křesel v 55členném zastupitelstvu, do 3 z nich zasednou ženy (v roce 2004 pouze 7). Zvoleni byli: Bc. Jana Ryšánková, Štětí, MUDR. Hassan Mezian, Litoměřice a Bc. Lenka Tomanová (všichni tři ČSSD), Antonín Terber, Liběšice a Ing. Olga Haškovcová, Mšené-lázně (oba ODS), Ing. Ivo Perna, Hoštka, Ing. Josef Tachecí, Krabčice (oba KSČM) a třebívlický starosta Mgr. Josef Seifert (Severočeši.cz).

Do Zastupitelstva Ústeckého kraje bylo v těchto volbách zvoleno 8 žen, což je 14.5% /5 (ČSSD), 1 (ODS), 1 (KSČM) a 1 (Severočeši.cz)/. Zdá se, že podíl žen v politice v Česku neustále klesá. Méně žen ve volbách i kandidovalo. Ženy se totiž obtížněji prosazují, nemají tak tvrdé lokty a kvůli rodinným povinnostem nemohou dlouho zbytečně vysedávat na schůzích. V Poslanecké sněmovně je od roku 2006 žen celkem 31 (15.5%), v Senátu 14, 8%. Česká republika je v počtu političek na 74. místě v podílu žen v dolní komoře parlamentu, hned za Turkmenistánem a Zimbabwe (zpráva ČTK z 22.7.2008). V 1. Švédsku je v parlamentu 47% žen, v 5. Španělsku 36%. Nelze doufat, že by v dohledné době v Česku vyrostla nějaká Margaret Thatcherová. Je to škoda, třeba by byly i rozumnější zákony, takhle je tvoří vlastně jen názor necelé poloviny obyvatelstva. Údajně se prý ženy prosazují v komunální politice (25%) – jak kde: v Lovosicích jsou 3 zastupitelky z 25 členů zastupitelstva, tj. 12%. Z lovosických občanů kromě zvolené Bc. Lenky Tomanové dále kandidovali:

Strana nebo politické uskupeníJméno a zaměstnáníPozice
3 SNK Evropští demokratéLuděk Šantora, ředitel dětského domova28
10 Severočeši.czPetr Brušák, podnikatel53
17 Masarykova demokratická stranaLucie Vlčková, provozní vedoucí 19
48 Česká str. sociálně demokratickáStanislav Pecka, invalidní důchodce34
60 Sdružení pro zdraví, sport a …Dana Berková, místopředsedkyně ČSTV okresu Litoměřice27

Nikdo z nich do Zastupitelstva Ústeckého kraje zvolen nebyl.

Hz

Společenská kronika

Vítání nových občánků Lovosičánků - jedna z nejkrásnějších lovosických tradic

I v říjnu pokračovala krásná tradice vítání nových občánků města do naší komunity. Zase bylo vidět šťastné tváře maminek, důležité obličeje tatínků a dojaté slzičky babiček.

Těm škvrňatům přejeme hodně dlouhý, zajímavý a šťastný život ve společnosti, která se nebude handrkovat tak jako my, současní dospěláci. Těm dospělým a dřívenarozeným zase přejeme hodně radosti a veselí z kousků těch špuntů až budou vyrůstat z dupaček a kočárků a tak jako jejich všichni předchůdci tropit kousky, nad nimiž potečou slzy, samozřejmě že slzy smíchu.

Městu přeji, aby bylo těch našich nadějí co nejvíce, aby zůstávali v našem městě a aby mu pomohli ka dalšímu rozkvětu, aby všechno zvládli, až už my jim nebudeme moci radit (a hlavně nebudeme moci do toho s prominutím kecat).

Za redakci byl fotograf, pan Mirek Hvorka, ale přání je za nás všechny, doufám, že za oprovdu všechny lovosičany.

děti

Zleva: Adéla Satranová, Adam Bartoníček, Václav Pfeifer, Michal Oros.

děti

Zleva: Daniel Jantoš, Karolína Kurková, Marie Anna Zemanová, Václav Závada.

děti

Zleva: Ondřej Bulík, Štěpán Homola.

Dvojčata středem pozornosti

V minulém čísle Lovosického dneška jsme uveřejnili poznámku, že vítání dvou dvojčátek najednou v Lovosicích ještě nebylo. Není tomu tak. Jak nás upozornila kronikářka paní Hozmanová, vítání dvojích dvojčat bylo také v roce 1996 (obr. je v LD č. 5/1996). Dva kluci Ondřej a Jakub z jedné a  holčičky Barborka a Lucie z druhé rodiny byly společně přivítány na MěÚ v Lovosicích 28.3.1996. Věříme, že dnes již třináctiletí, oslaví své brzské narozeniny v kruhu rodiny v pohodě. Omlouváme se za nepřesnou informaci a přejeme jim jen to nejlepší.

-

Rozloučení

Právě na svatého Václava zemřela pravděpodobně nejstarší občanka Lovosic, stočtyřletá paní Anna Novotná, která svá poslední léta dožila v Domově seniorů v Čížkovicích. Pohřeb byl jen v rodinném kruhu – s paní Novotnou se rozloučila dcera, paní Švábová a vnuk Václav s rodinou.

-

Úmrtí v říjnu

V říjnu 2008 odešli za svými předky tito naši spoluobčané:

Ladislav Brizgal 1935 Lovosice
Václav Rek              1936 Lovosice
Anna Novotná          1904 Čížkovice
František Sedláček      1930 Lovosice
Jiří Holejšovský        1926 Lhotka n. L.
Bohuslav Zaňka          1926 Lovosice
Jiřina Wojdylová        1949 Lovosice
Věra Pospíchalová       1928 Lovosice
Josef Havlík            1920 Lovosice
Karelů Burša            1921 Lovosice

Vzpomeňte na ně vy, kteří jste je znali, spolu s pozůstalými rodinnými příslušníky …

Manželé Puhlíkovi a redakce Lovosického dneška

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš