Prosinec 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Na ZŠ v Sadech pionýrů mají opět lektorku angličtiny z Kanady

V naší republice je v současnosti obrovský zájem o výuku angličtiny, a to jak na školách (žáci opomíjejí němčinu, všichni chtějí studovat angličtinu), tak u dospělé populace, která cítí v jazykové přípravě nedostatky. Lovosická Základní škola v Sadech pionýrů (1. ZŠ) už v letech 1994-95 jednu paní učitelku z Kanady měla: jmenovala se Deborah Lea a žáky opravdu hodně naučila. Ředitelka školy uvítala proto možnost přijmou pro výuku angličtiny další rodilou mluvčí z Kanady. Sympatická usměvavá plavovlasá dáma se jmenuje Genevieve Latella a vyučuje anglický jazyk ve vyšších třídách a v kurzech Wangleschool. Paní Latella má veliké zkušenosti s prací s mládeží v oblasti vzdělávací, sociální i tělovýchovné. Na její dojmy z působení v České republice a nyní v Lovosicích jsme se jí zeptali. Paní Latella byla velice ochotná (přestože brzy v září onemocněla) a v Lovosicích je opravdu spokojena. Ještě než začalo vyptávání, vyjádřila svůj pocit z přijetí v našem městě.

„Ráda bych poděkovala všem, díky kterým se cítím v mé škole i v tomto městě vítána. Městskému úřadu za poskytnutí velmi příjemného ubytování, vedení školy a kolegům, kteří udělali maximum pro to, abych mohla zde v Lovosicích začít nový život a všem studentům, jejichž vřelost a nadšení září jak sluníčko.“ Pak se dala do vyprávění.

V které oblasti v Kanadě bydlíte? Je tam stejné klima jako u nás?

Jsem původem z Montrealu v Quebecu. Kanada je velmi velká země a klima závisí na ročních obdobích a poloze. Některé oblasti mají podobné klima jako Česká republika, například Britská Kolumbie, jižní Ontario a Quebec.

Jste v České republice poprvé nebo už jste žila v některém jiném městě?

Tohle je můj osmý výlet do České republiky. A mám čtyři důvody, které se těžko vysvětlují. Cítím se zde opravdu jako doma. Byla jsem v Praze, Brně, Karlových Varech, Lisicích, Bílkovicích, Modřicích, Buštěhradě, Kladně, Jíčíně a nyní jsem v Lovosicích. Všechna tato města jsou tak krásná. Tohle je skutečně nádherná země a jistě právě proto se zde natáčí tolik filmů.

Jak Vás napadlo začít učit v ČR a proč jste si vybrala Lovosice?

Obdivuji Českou republiku, to je jisté. Mám ale pocit, že spíše Lovosice si vybraly mne.

Co se Vám zatím v Čechách nejvíce líbilo?

Jé, jak to mám říci…? Dívám se kolem sebe, dívám se na lidi a budovy a architekturu, krajinu …. A cítím, že žít zde je pro mě požehnáním a poctou. Jsem ve starobylé kultuře obklopené krajkou a marcipánem … takže miluju tohle všechno nesrovnatelně.

Myslíte si, že jsou Češi jiní než Kanaďané?

Bez ohledu na naše historické a kulturní odlišnosti všichni sdílíme stejnou planetu, dýcháme stejný vzduch, sníme a usilujeme o lepší život pro nás a naše děti, ve kterém všichni budeme moci dosáhnout vyššího vzdělání, zdravotní péče a kvality života.

Je způsob vyučování v Česku jiný než v Kanadě?

Právě jsem na tuto školu nastoupila, takže je příliš brzy na hodnocení. Avšak rozdíl může být v tom, že Kanada se v současnosti potýká s touto výzvou: přizpůsobení se přílivu imigrantů a zároveň zachování kanadské identity a ideologie. Toto je prokazatelně velká výzva pro náš vzdělávací a sociální systém. (Pozn.: i v ČR přibývá v některých oblastech žáků z jinojazyčných oblastí.).

Navštívila jste tu nějaké kulturní akce?

Jelikož toto je moje osmá cesta do České republiky, ano. Navštěvuji koncerty, balet a operu v nejkrásnějších zahradách a palácích v Praze, Státní operu Praha a zámek v Praze-Troji. Viděla jsem rekonstrukci účasti Napoleonových jednotek v „Bitvě u Slavkova“, zažila jsem tu pomlázku o Velikonocích i nadílku na Sv. Mikuláše. V Lovosicích se těším na pálení čarodějnic příští jaro. Oslavy svátku Sv. Václava byly moc pěkné, škoda, že celý den pršelo. Těším sena spoustu dalších let, co zde budu poznávat českou kulturu a folklór.

Co Vám tu nejvíce chutná a co byste nejedla?

Loni jsem byla v Číně a nikdy nebudu jíst krysu, myši, kočku nebo psa. Z českých jídel opravdu miluji kachnu, moravské zelí a houskové knedlíky. Tlačenka je taky skutečně dobrá. Sýr a paštika také, a klobása a párek. A česneková polévka nebo bramborová nebo drštková. Ovocné knedlíky a palačinky. Nesmím opomenout punčáky a medovník a koláče. A víno, pivo, slivovici a becherovku.

Je dobře, že je v mé škole spousta schodů…

Paní Genevieve má smysl pro humor. Doufám, že se jí bude u nás v Lovosicích líbit i nadále a že zde zažije mnoho hezkých kulturních akcí. A když bude chtít, určitě se bude moci zúčastnit Putování kolem Lovoše naším krásným Českým středohořím. Její kolegyně ze školy jí jistě doporučí i návštěvu našich zámků v Libochovicích a Ploskovicích, v prosinci tam budou vánoční akce.

Děkuji za rozhovor.

Otázky připravila Eva Hozmanová,
rozhovor se uskutečnil s pomocí paní učitelky Mgr. Radomíry Benešové.

 

První úspěchy žáků ZŠ A. Baráka ve školním roce 2007/2008

Školní rok trvá teprve dva měsíce a naši žáci se již mohou pochlubit prvními úspěchy na okresních soutěžích.

První úspěch získali žáci již v září v přespolním běhu – v soutěži „Běh zámeckým parkem“ v Ploskovicích. Ve své kategorii se na 3. místě umístila Nikola Motejlová ze 4. třídy a nejvyšší 1. místo vybojoval Dominik Lenert ze 7. třídy. V soutěži družstev získali 3. místo mladší žáci naší školy.

Další pěkný výsledek zaznamenali starší žáci v lehkoatletickém čtyřboji, kde získali 3. místo v soutěži družstev (T. Gajdoš, M. Řehánek, M. Luong, R. Walentowicz, M. Streit, všichni 9. roč.). Výborně si vedla také děvčata ze 6. a 7. ročníků, v okresní soutěži v přehazované v Roudnici nad Labem, obsadila 5. místo.

Dařilo se nám nejen ve sportu, ale i v první vědomostní soutěži – poznávání rostlin, která se uskutečnila 10. 10. 2007 v Litoměřicích. Naši žáci získali hned několik medailových umístění – 1. místo Josef Huleš ze 6. roč., tři druhá místa obsadili Patrik Srba ze 6. roč., Petra Hulešová ze 7. roč. a Kristýna Miltnerová z 5. roč., pěkně si vedli i L. Hrdlička z 8. roč., Z. OSvaldová z 9. roč. a V. Hrošek ze 6. roč., kteří shodně obsadili 4. místo. Všem žákům děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Mgr. Marie Pelikánová

ELKO hlásí

ELKO, dům dětí a mládeže

Dne 21.10.2007 uspořádal Městský úřad Lovosice, Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, výlet pro pěstounské rodiny do Divadla kouzel v Líbeznicích u Prahy. Akci zajišťovala paní Vladimíra Černá, pracovnice pro náhradní rodinnou péči, která má na starosti pěstounské rodiny. Výletu se zúčastnili se pěstounské rodiny z Lovosicka, z Litoměřicka, děti z Dětského domova v Dlažkovicích, Dětského domova v Litoměřicích a Domu dětí a mládeže ELKO v Lovosicích. Divadlo kouzel připravilo pro děti veselou cirkusovou show o ceně a síle přátelství, o pomoci v nouzi, se spoustou písniček, do kterých byly zapojeny děti v sále a při kterých přímo samy účinkovaly. Děti byly odměněny krásnými dárky. Všichni strávili velmi pěkné odpoledne, vyplnění smíchem a dobrou náladou. Vladimíra Černá

V Líbeznici na cirkusové show pod tímto názvem jsme navštívili divadelní představení v Praze Líbeznici. Zábava v divadlu kouzel se třicítce dětí líbila, protože měly možnost se stát součástí vystoupení a některé toho odvážně využily.

Ve čtvrtek 8. listopadu jsme na Osmičce pouštěli draky. Vítr sice moc nefoukal, ale jelikož draci byly vyrobeni z lehkého materiálu, takže se dětem podařilo je vznést do oblak. Nejlétavější draci byly odměněni diplomem a malou cenou, ostatní draci odletěli s malou sladkostí.

Na sobotu 1. prosince připravuje náš turistický oddíl pochod na Lovoš pod názvem Lovosická vánočka aneb o měšec zlého správce. Jako každoročně je připraveno mnoho zajímavých soutěží, které proběhnou při výstupu na Lovoš.

Mikuláš k nám do Elka přijde s nadílkou v úterý 4. prosince v 15 hodin.

Na závěr bych chtěla vyzdvihnout úspěch našich basketbalistek: HISTORICKY PRVNÍ START LOVOSICKÝCH BASKETBALISTEK V EXTRALIZE STARŠÍCH DOROSTENEK. V extralize starších dorostenek hostují v ústeckém družstvu poprvé v historii lovosického basketbalu hráčky Pišlová Veronika, Lahovská Barbora a Veselá Simona. První dvě se o tomto víkendu poprvé zapojili do hry a zapsaly se i do listiny střelkyň.

Proti družstvu Pardubic se dařilo Veronice Pišlové, dala celkem 13 bodů a Bára Lahovská dala 4 body. V nedělním utkání již lovosické dorostenky odehrály méně minut, měly za sebou utkání na domácí palubovce, přesto dala Pišlová 11 bodů. Výsledky: BK SKŘIVÁNEK ÚSTÍ NAD LABEM - BK PLISKA PARDUBICE 79-92, v neděli BK SKŘIVÁNEK ÚSTÍ NAD LABEM-USK PRAHA 86-66

Všem lovosickým občanům přejeme příjemně a v klidu prožité vánoční svátky a dětem hodně dárků pod stromečkem.

Věra Hamerníková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 9