Prosinec 2007 Lovosický dnešek - strana 8

Z kultury

Koncert při svíčkách potřetí

V neděli 11. listopadu se konal potřetí v řadě let Koncert při svíčkách, který je určitou lovosickou zvláštností a tradicí, jak v úvodu koncertu připomenul pan farář Pavel Mikeš. (Jemu osobně a pracovníkům biskupství ostatně vděčíme za možnost pořádat pravidelně koncerty v povznášejícím prostředí lovosického kostela sv. Václava.) Třebenický sbormistr, dirigent a varhaník Jiří Stýblo ve spolupráci s Kulturním střediskem Lovoš připravuje tyto každoroční koncerty s velkou láskou a pílí. On i ostatní účinkující věnují koncertům mnoho času ze svého volna, času, kteří mnozí z ostatních prosedí třeba bezcílně u televize nebo se sice věnují ušlechtilým činnostem či koníčkům, ale z nichž mají užitek jen oni sami.

Při koncertech hrají účinkující skladby převážně starých mistrů. Většina hudebnic a hudebníků jsou z Lovosic, Litoměřic a okolí, řada z nich jsou bývalými žáky nebo současnými učiteli lovosické či litoměřické Základní umělecké školy. Některé umělkyně pamatuji ještě jako malá děvčátka, ten čas tak rychle letí… Jsem ráda, že úsilí, které hudebníci věnovali přípravě koncertu, nevyznělo naprázdno. Přes nepřízeň počasí (sv. Martin přijel ráno skutečně na bílém koni), nepříjemný vítr a sychravost, se dostavilo posluchačů opravdu hodně, téměř jako na koncert proslulého houslisty Pavla Šporcla. Bude to také i tím, že své hudebníky máme rádi a že víme, že nezklamou, že předvedou to nejlepší, co umějí. Přibývají i noví; už podruhé se v Koncertu při svíčkách představil mladý varhaník Martin Hrebíček a zaujal i výběrem autorů skladeb.

Mihotající svíčky, krásné prostředí kostela sv. Václava s mnoha skvostnými obrazy a připomínka pana faráře, že je brzy po Dušičkách, ve mně skutečně vyvolala vzpomínky na známé letos zemřelé i na ty, které postrádám v životě už dlouho, své rodiče a nejlepší přítelkyni. I tyto vzpomínky podbarvila krásná hudba v provedení lovosických umělců. Mám ráda Gounodovu skladbu Ave Maria a ráda ji slýchávám v provedení paní Michaely Warneke. Ale celý koncert byl pěkný a je skutečně nutno poděkovat všem za jeho uskutečnění. Však také návštěvníci koncertu požádali potleskem o přídavek (byla to lidová píseň Lásko, Bože, lásko..) Pak už jsme ale museli hudebníky pustit domů, aby neonemocněli, bylo opravdu mrazivo. Doufám, že se v tradici lovosických koncertů při svíčkách bude pokračovat i v dalších letech.

Hz

Šporcl hraje Dvořáka

V rámci svého turné „Šporcl hraje Dvořáka” se představil proslulý virtuos s modrými houslemi a za doprovodu klavíristy Petra Jiřikovského zahrál 31. října v kostele sv. Václava i lovosickým občanům. Pro přítomné to byl neobyčejný zážitek a houslista sklidil zasloužený potlesk vestoje.

Hz

 

Originální výstava

Výstava „České středohoří v kýči“ se konala 13. října v Ústí nad Labem. Bouda, v níž byla „umělecká díla“ instalována, nebyla polorozpadlá. To je výraz matematicky silně nepřesný. Přesnější by bylo říci: ono stavení drželo pohromadě silou vůle. Téměř dokonale souznělo s úrovní uměleckých děl. Dokonce bych si dovolila říci, že samotná „galerie“ byla na celé výstavě tím nejlepším.

Diváci i soutěžící si s sebou přinesli humor a nadhled. Soutěžící navíc i dostatek sebekritiky. Soutěžilo se v oblasti výtvarné, literární i hudební. Bylo přihlášeno 24 děl výtvarných, 13 literárních a jedno hudební. Porota složená ze skutečných odborníků se zhostila své úlohy s humorem, ale přesto docela vážně. Mnozí ze soutěžících, byť jevili velkou snahu prezentovat kýč, se přesto do této kategorie netrefili, ač dělali, co bylo v jejich silách. Vykrádaly se literární předlohy, vystřihovánky se vydávaly za umělecké práce, našel se i umělec, který se svým dílem zúčastnil všech třech kategorií ve snaze „urvat alespoň něco.“ Přesto porota nebyla spokojena. Postrádala na výstavě smějící se muchomůrky, stáda laní s jeleny a lesy plné přemnožených divočáků. Přesto se – především v oboru výtvarném – našel kýč naprosto bezkonkurenční. Byl to bavlnkou vyšívaný obrázek hradu Střekova. Porota jej ohodnotila výrokem: „Obraz je dokonalou ukázkou nostalgie našich babiček a kuchařinek.“ Druhé místo obsadila také pozoruhodná práce: Kulatý terčík ze sádry natřený nitrolakem. Kolem zeleného kopce uprostřed se na drásavě žlutém podkladu vinul nápis Milá České Středohoří. V umění literárním se na stupni vítězů tísnili hned tři básníci. Vedle dvou nám naprosto neznámých umělců je třeba uvést dlouholetou dopisovatelku lovosických novin paní Janu Haasovou. Zvítězila s básní Kamenné moře. V oblasti hudební soutěžilo jediné dílo a bezkonkurenčně zvítězilo.

Je překvapující, že ze třinácti literárních děl a jednoho hudebního, třetina umělců opěvovala Lovosicko, Lovoš, Opárno, Boreč, Vchynice, Bílinku, Paškapole, Radobýl a Milešovku. I přes veškerý humor zcela vážně tvrdím, že výběr těchto lokalit svědčí o přitažlivosti těchto míst. Další pozoruhodností bylo to, že ze třiceti návštěvníků bylo pět lidí z Lovosic. Počítám i paní Janu Haasovou, byť je z Prahy. Souhlasila s tím, že ji mezi lovosické občany mohu směle zařadit. Pan Roderick Slavík si dokonce na výstavě koupil obraz ústecké výtvarnice Jany Kvapilové „Středohorská Solanka.“ Toto dílo převyšovalo ostatní práce svým provedením a úrovní. Nevyhrálo – nebylo dost kýčovité, i když výtvarnice používala prvky, které se v kýčích vyskytují: množství květin, motýlci, ovoce ve vlasech. Umělkyni znemožnilo stanout na stupni vítězů příliš mnoho vědomostí o výtvarném umění a to se, bohužel, prostřednictvím jejího díla prozradilo. Ale to nikomu nevadilo. V autě nabitém umělci si pan Slavík odvážel zasklené dílo domů. Protože ho celou dobu ohrožovalo na životě a hrozilo, že mu při prudším pohybu auta podřízne hrdlo, inspiroval spolujezdce k bulvárnímu článku s názvy: „Solanka vraždila“ či „Dojel na umění.“ To nejlepší mne napadlo, bohužel, až doma. S článkem pod názvem „Slavík konečně dozpíval“ bych bezesporu slavila úspěch.

1. ročník soutěže „České středohoří v kýči“ přispěl do umění severu vskutku pozoruhodnými díly. Máte možnost zúčastnit se druhého ročníku a vyzkoušet si, zda svou prací vyhovíte parametrům kýče. Není to vůbec lehké. I porota složená z odborníků se chvílemi nebyla schopna dohodnout, zda konkrétní dílo kýčem je, či není. V každém případě lze spokojeně konstatovat, že to nám tu ještě scházelo.

Anna Stará

Sport a tělovýchova

KARATE DRŽÍ ÚROVEŇ

V ústecké sportovní hale na Klíši se konala XXXIX. Mezinárodní Grand Prix NORTHBOHEMIA v karate. Pořadatelský tým Shotokan Klubu Rajchert Sport Union ústeckých a lovosického střediska uspěl nejen pořadatelsky, ale i soutěžně. Z lovosických závodníků startovali Marschall, Beránek, Michalec, Růdl, Penc, Novotný a Luong. V kata se nejlépe třemi vítězstvími a celkovým pátým místem uvedl mezi staršími žáky Petr Marschall na mezinárodní scéně. V kumite dorostu si poradil v eliminacích se svými soupeři v kategorii do 55 kg Roman Luong. V postupu do finále jej dokázal zastavil už jen pozdější vítěz Akhsas z Liberce. Luboši Růdlovi se v seniorech do 70 dařilo. Stejně jako Luong prošel třemi vítěznými zápasy eliminace až do semifinále, kde stanul proti zkušenému reprezentantu Chmelařovi ze Spartaku Hradec Králové. Ustál jeho tlak a nakonec podlehl při nerozhodném výsledku ve vyhlášení 1:2 na verdikt rozhodčích. Signalizuje to jeho stále lepšící se formu v kumite.

Další soutěží bude pro lovosické borce nejen Mistrovství ČR nominovaných závodníků 1.- 2.12., ale zejména 8.12. Funakoshi Cup v České Lípě, nebo 9.12. Vánoční pohár talentů Severočeského kraje v Ústí n.L. pro všechny závodníky žákovských kategorií.

Josef Rajchert

 

 

Ahoj všem vodákům...

...a dobrý den přejeme těm, co vodáci nejsou, ale mohou být...

V současné době vám můžeme nabídnout několik dobrých zpráv. V ženské posádce se uvolnilo jedno místo a tak ženy věku od osmnácti let do věku kdy je zachována schopnost účastnit se závodů, se mohou pokusit nadále soutěžit a vítězit ve vodáckém pětiboji sportovních rychlostních pramiček či raftů (sjezd, sprint, slalom, střelba, plavání ).

Také se rozrůstá posádka dalších žáčků. Do doplnění pětičlenné posádky jsou třeba 3 - 4 žáci či žákyně ve věku od 7 let do 15 let. Tato kategorie je společná platí pro kluky i holky. Samozřejmě uvítáme i zájemce o zbývající kategorie. Další kategorie se dělí na juniorky a juniory od 15 let do 18 let. V poslední kategorii jsou muži od osmnácti let do jakéhokoli věku, pokud jsou ještě schopni účastnit se závodů...

Závodní sezóna již skončila. Na vás budeme čekat do začátku sezóny, do konce měsíce dubna 2008.

Kontakt: Lenka Joachimsthalerová - e-mail: l.joachimsthalerova@centrum.cz,
Klubové stránky: http://lodenice.velkyweb.cz

Lenka Joachimsthalerová

Výlet

Do Drážďan s turisty

Klub českých turistů Lovosice pořádá v sobotu 15. prosince zájezd do Drážďan spojený s návštěvou z trosek vzkříšeného kostela. Drážďanská Frauenkirche („Kostel naší paní“) tj. Panny Marie, je luteránský kostel v Drážďanech, Německu, v současnosti jedním ze symbolů Drážďan. Frauenkirche byl zničen v kontroverzním bombardování Drážďan během druhé světové války a později byl rekonstruován jako symbol smíření mezi bývalými válčícími mocnostmi. Rekonstrukce exteriéru byla dokončena v roce 2004, a interiéry byly dokončeny v roce 2005. Po 13 letech nákladné rekonstrukce byl znovu vysvěcen 30. října 2005 při oslavě protestantského svátku Den reformace. Odjezd je z Václavského náměstí v 7 hodin, přihlásit se můžete v lékárně U Aeskulapa u PharmDr. Františka Stáně.V Drážďanech se před Vánocemi také konají slavné vánoční trhy, a to na náměstí Altmarkt. Prodávají se tu drážďanské vánoční štoly (Chrisstollen), typické místní ozdoby na stromeček, keramika, modrotisk, perník z Lužice i cínové výrobky z nedalekého městečka Freiberg. Symbolem trhu je od roku 1997 čtrnáctimetrová stupňovitá pyramida. Šťastnou cestu !

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 8