Říjen 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Slavnostní stužkování nejmenších

3. září 2007 otevřela Základní škola ve Všehrdově ulici v Lovosicích tři 1. třídy s celkovým počtem 59 žáků. Zároveň, jako ostatní školy v celé České republice, zahájila prvním rokem výuku podle Rámcového vzdělávacího programu, který má každá škola ušitý tzv. na tělo.

Noví prvňáčci s rodinami byli v tento slavnostní den přivítáni ředitelkou školy Helenou Buškovou v tělocvičně školy, stužkováním svou paní učitelkou povýšeni do stavu školního žactva a potleskem všech přítomných vyprovozeni vstříc novým poznatkům.

Popřát hodně úspěchů ve školní práci dětem i pedagogům přišli i zástupci Městského úřadu v Lovosicích pan Jan Jakub a paní Jana Brejšová.

P.S.... a co může být pro učitele větší motivací než to, že po prvních dnech ve škole přijde rodič prvňáčka a řekne:" Celé odpoledne si zpívá a do školy se těší." A o tom to je...

Mgr. Petra Sozanská

 

Mladí - házenkáři a volejbalistky - jako první vyzkoušeli
ORANŽOVÉ HŘIŠTĚ U 1. ZDŠ

Už několik týdnu přitahoval oko kolemjdoucího plot u hřiště Základní školy v Sadech pionýrů, dostával pomalu pěknou historickou podobu v kombinaci bílé a oranžové (zeď) a zelené (vlastní plot). A kdo nepospíchal a podíval se pozorněji, uviděl, že se podstatně mění i školní hřiště, které bylo v pondělí 10. září slavnostně otevřeno. Víceúčelové hřiště bylo opraveno za podpory Nadace ČEZ (do roku 2005 Nadace Duhová energie). Ta věnovala částku 1 300 tisíc korun z grantu „Oranžová hřiště“, který slouží pro výstavbu dětských a sportovních hřišť splňujících přísné hygienické a bezpečnostní normy Evropské unie. Město Lovosice přidalo z rozpočtu jako spoluúčast 700 tisíc korun a za dalších 800 tisíc byl opraven plot, upravena travnatá část a okolí hřiště. Hřiště je opravdu pěkné, má povrch z Porplasticu s měkkým povrchem a nabízí lajnování na šest míčových her (tenis, házená, florbal, hokejbal, basketbal a volejbal). Podobné hřiště s dotací Nadace ČEZ je v Terezíně, další by mělo přibýt v Brozanech nad Ohří.

Otevření hřiště bylo provedeno slavnostním přestřižením pásky, pochopitelně oranžové. Vlastní akt stříhání byl svěřen starostovi města, senátorovi Vondrovi, Lucii Speratové z Nadace ČEZ, zástupci Skupiny ČEZ Tomáši Truxovi a ředitelce ZŠ Janě Laštovkové. Všichni jmenovaní také obdrželi z rukou žákyň 1. ZŠ překrásnou (a jak jinak) oranžovou gerberu. Starosta Jan Kulhánek uvedl, že možnost požádat o dotaci uvítali a že oprava původního hřiště byla opravdu už nutná. Lucie Speratová, pověřená řízením nadace, vysvětlila, že každého půl roku je vyhlášeno grantové zřízení pro všechny obce a města a správní rada Nadace ČEZ vybere ty, které to nejvíc potřebují. Senátora Vondru zapojila do získávání dotace paní ředitelka Laštovková a oba byli rádi, že k uskutečnění jejich přání došlo. Otevření byli přítomni i další hosté, všechny ředitelky mateřských a základních škol, ředitelka Domu dětí a mládeže, tajemník MěÚ Martin Burian, oba místostarostové Lovosic Vladimír John a Jan Jakub, další zainteresovaní pracovníci MěÚ, žáci Základní školy Sady pionýrů a média.

Rekonstrukce hřiště proběhla v červenci a v srpnu. Nyní bude hřiště otevřeno jen do 15 hodin, převážně pro školy a družiny, aby se usadila tráva i povrch hřiště. Od jara příštího roku již bude hřiště v plném provozu, k dispozici i pro veřejnost, pod dohledem určeného správce.

Hz

 

Naše obrázky na mezinárodní výstavě!

Od 3.-27.9.2006 probíhá v Havířově ve Výstavní síni Viléma Wúnscheho výstava 17. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné soutěže v oboru kresby a grafiky "Krásná jako kvítka...". Tématem byly " Čerti, ďáblové, skřítci a rarášci ".

Odborná porota vybírala z celkového počtu 2350 prací z 11 evropských zemí. Děti z naší mateřské školy se této soutěže pravidelně zúčastňují.

V letošním ročníku byly do užšího výběru vybrány čtyři práce:

Andrea Bednaříková - skřítek „Kořenáč usměvavý“,Daniel Dojčinovič - skřítek „ Divous lesní“, Andrea Dykastová -„Čerti v pekle“ a  Barbora Hieková - skřítek „Šmudla hříbečkovitý“

Mateřská škola obdržela certifikát za úspěšnou účast v soutěži 11 evropských zemí a pozvánku na slavnostní vernisáž 7. září 2007.

Nad letošním 17. ročníkem převzal záštitu známý akademický malíř a ilustrátor Karel Franta. Ten do katalogu soutěže napsal:

“…Léta jsem pracoval jako ilustrátor dětských časopisů a knih. Když jsem posuzoval příspěvky dětí, které přicházely do redakcí, rozeznával jsem kresby, do kterých zasáhl dospělý člověk – ty jsem neměl rád, ale kresby pouze dětské, ty jsou zajímavé i pro dospělého malíře, protože mají svou duši, upřímnou fantazii a jsou zpovědí dítěte. Když jsem byl v porotě, často jsem byl v rozpacích, která kresba je lepší. Proto si myslím, že bych nebyl dobrým porotcem. Dovedu se vžít do pocitu malého malíře, který soutěží. Sám jsem to poznal na vlastní kůži, protože jsem se jako malý zúčastnil několika soutěží...

Přeji všem, kteří se zúčastnili této velkorysé soutěže, aby každý byl spokojen už jenom tím, že jeho obrázek visí na této nádherné výstavě.“

I já bych chtěla zúčastněným dětem, dnes již prvňáčkům, poblahopřát k úspěchu stejně jako jejich učitelce J.Chmelové a popřát jim hodně fantazie a radosti při dalším malování.

Novosadová M.
ředitelka MŠ Terezínská ul.

 

„Tančíček“ na lodi Tajemství

Proudy dětiček z lovosických mateřských škol ráno 12. září před 9. hodinou spěchaly k Labi. Čekala tam na ně loď bratří Formanů Tajemství – pro mnohé děti to byla opravdu loď tajemná, protože tak velikou loď ještě zblízka neviděly, neřkuli, aby vešly dovnitř a usadily se tam. Loď zakotvila již poněkolikáté v areálu Yacht clubu v Lovosicích, kde se jí i lodníkům líbí.

Představení je dle popisku „pohybově-žonglérská klauniáda vhodná pro děti i dospělé“. Dvě mladé dívky v pruhovaných trikotech, jedna červenobílá, druhá modrobílá, si prováděly různé naschvály, chodily v kufru, hrály na harmoniku a hlavně žonglovaly. Ovšem i při tom si braly jedna druhé míčky nebo kužele. Také žonglovaly s diabolem. Kamarádkou Aduši a Dáši je i slepice Julie. Děti se smály a když se jim něco líbilo, tleskaly i uprostřed představení. Je dobré, že děti poznaly zase něco jiného, loutková divadla jsou do Lovosic občas pozvána (Sváťovo „Dividlo“, Liduščino divadlo).

Obě protagonistky, Adéla Kratochvílová i Dáša Trávníková, jsou opravdu hravé rozpustilé holky a dětem se zamlouvaly. Divadlo Kufr založily klaunky na jaře roku 2003; je to pohybově žonglérské duo, hrající představení pro děti i dospělé, snažící se o vlastní, netradiční a osobité pojetí divadla. V repertoáru divadla jsou pohybové, kejklířské, pouliční i vnitřní výstupy. V srpnu děvčata vystupovala v Plzni na festivalu Na ulici. Toto představení také bylo vybráno švédsko-finskou festivalovou komisí, aby se zúčastnilo Evropského festivalu ženských divadel v Torniu a Haaparandě od 7. do 10. 6. 2007. Účast Divadla KUFR byla podpořena Zahraničním odborem Ministerstva kultury. A děvčata nejen žonglují na jevišti, po představení pro dospělé bývá také dílna, kde si divák může sám žonglování vyzkoušet. Až přijedou podruhé, přijďte se na ně podívat.

Hz

 

Co s volným časem?

Odbor kultury MěÚ Lovosice vydal v září brožuru „Nabídka využití volného času mládeže v Lovosicích.“

V tomto městě je to především sport, hudba a výtvarná výchova, jimž se mohou děti věnovat od pěti až šesti let v takovém rozsahu, že se mohou stát i profesionály.

Sport: TJ Lovochemie nabízí činnost v následujících oddílech: atletika, basketbal, cyklistika, sálový fotbal, fotbal, házená, hokej, krasobruslení, stolní tenis, šachy, tenis, volejbal. U jachtingu, který se tu také nabízí, se předpokládá, že účastník bude mít loď. U starších dětí a mládeže je možno doplnit posádky ostatních lodí.

ZUŠ – hudební obory: Kromě přípravné hudební výchovy pro pěti až šestileté děti nabízí Základní umělecká škola výuku v následujících oborech: klavír, housle, violoncello, zpěv klasické a populární hudby, flétna příčná a zobcová, klarinet, saxofon, trubka, trombon, kytara klasická a elektrofonická, basová kytara, elektronické klávesy, bicí nástroje. Dále je v nabídce viola, lesní roh, tenor, tuba. ZUŠ nabízí výuku i v komorních souborech a v souborech populární hudby.

ZUŠ - výtvarný obor: Kromě přípravné výtvarné výchovy pro děti šesti až osmileté je zde možnost rozvoje pro starší děti v nejrůznějších výtvarných technikách. Důležitou součástí je také volitelná náplň výuky. Děti se mohou rozvíjet v oborech: keramika, grafika, textilní tvorba, plastika, fotografování.

Dále nabízí svoje kroužky a aktivity Dům dětí a mládeže ELKO: počítačové hry, kroužek keramiky, aerobic, cvičení s hudbou, výtvarný kroužek, Baby studio pro maminky s dětmi, rybářský kroužek, turistiku, včelařský kroužek, kroužek Praktická dívka, šachy a první pomoc.

JUNÁK: Další aktivity nabízí svaz skautů a skautek ČR : skauting je plný netradičních zážitků a dobrodružství, které lze prožít ve městě i v přírodě. Oddíl nabízí hry a soutěže, rozvíjí tvořivost i sportovního ducha a nabízí možnost trávení volného času v partě kamarádů.

Karate: Velké úspěchy slaví na 1.ZŠ. I tam jsou zvány děti všech věkových kategorií.

Z Litoměřic se ozvala organizace Mládeže Českého červeného kříže. Vede v ELKU kroužek první pomoci. Každý proškolený člen má možnost účastnit se na různých sportovních a kulturních akcích jako zdravotní dozor. Může se zde také naučit, jak pomáhat starým a nemocným lidem.

Vodáci zvou zájemce do svých řad. Nabízejí vodácký pětiboj na sportovních rychlostních pramicích a závody na různých druzích lodí.

Kynologický klub v Lovosicích: O činnosti tohoto klubu, který pracuje se psy, vychovává je k poslušnosti, dokáže je vycvičit pro závody a učí majitele, jak psa smysluplně zaměstnat, se v této brožurce nedočtete. Na tento klub chyběl kontakt. Proto mu věnujeme v tomto čísle samostatný článek.

Brožura s podrobnějším výkladem a kontakty bude k dispozici v informacích na MěÚ a je distribuována i do škol.

Pozitiva těchto aktivit jsou zřejmá. Kdo se něčemu smysluplnému věnuje, nezlobí. Najde nové kamarády, rozvíjí se v oboru, který se většinou stává jeho celoživotní láskou. Někdy i profesí. Zaměstnat děti znamená také předcházet kriminalitě. Je především povinností rodičů postarat se o to, aby jejich dítě našlo smysluplnou náplň volného času. Je z čeho vybírat.

Anna Stará

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 9