Říjen 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v srpnu

Míra nezaměstnanosti v okrese Litoměřice mírně klesla. V měsíci červenci byla její hodnota na 8,63 %, za měsíc srpen se snížila na 8,43%. Ve stejném období loňského roku to bylo 9,73%. Celkem za finanční účasti úřadu práce pracovalo podle stavu k 31.8.2007 u různých zaměstnavatelů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 1 076 osob, což je o 24 lidí více než v předchozím měsíci. V Lovosicích z 8,53% v červenci na 8,52% v srpnu se míra nezaměstnanosti téměř nezměnila. Podíl na poklesu celookresního průměru mají všechny ostatní mikroregiony.

Od roku 1998 je největší počet volných pracovních míst – celkem 935. Situace v nabídce volných míst se výrazně zlepšila nejen pro uchazeče se základním vzděláním a je skutečně co nabídnout. Situaci poněkud zkresluje fakt, že se neustále zvyšuje počet žadatelů o zaměstnávání cizinců, kteří sice místo nabídnou našim uchazečům, ale nastaví podmínky mnohdy tak, aby je téměř nikdo z nich nesplnil a navíc je často komunikace s těmito zaměstnavateli komplikovaná, často nefunguje telefonický kontakt, který uvedli na úřadu práce. Komplikací také je, že zaměstnavatel není schopen uvést kompletní informace o místu výkonu práce (u stavebních prací) a nezajišťuje dopravu na pracoviště, takže úřad práce v podstatě neví, z jakých oblastí uchazeče posílat. Statistickou závislost mezi počtem volných pracovních míst (VPM) a uchazeči o zaměstnání (UOZ) se nepodařilo prokázat. Byla období, kdy přes velký počet VPM byl velký počet UOZ a naopak. V současné době však velký počet VPM provází snižující se počet UOZ. Počet UOZ, které do evidence ÚP přicházejí z podniků nebyl uveden.

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu Litoměřice

MikroregionEAk 31.8.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5851 6231 5447,14
Lovosicko10 1749228678,52
Roudnicko13 1411 2051 1368,64
Libochovicko5 4555455289,68
Štětsko5 99474671711,91
Úštěcko2 40227926911,42

EA - ekonomicky aktivní obyvatelé
UOZ - uchazeči o zaměstnání

Podle ÚP v Litoměřicích připravil

(hv)

Podniky a služby

Den otevřených dveří v Lovochemii

Tak, jak už se stalo tradicí, v Lovochemii a.s. se otevřela brána pro veřejnost. Den otevřených dveří se konal v sobotu 8. září 2007 od 9 do 13 hodin v areálu závodu. Podobná akce v tomto podniku byla pořádána naposled v roce 2005. Zájemci z okolních obcí mohli využít k dopravě buď zvláštního vlaku, který zájemce dovezl až do areálu závodu, nebo zvlášť vypravených autobusů podle jízdního řádu, který organizátoři připravili.

Pro návštěvníky byl připraven bohatý program. Kromě prohlídky výroben LAV, KD mohli absolvovat i prohlídku čistírny odpadních vod a přístavu a provoz expedice LV s novou balící linkou a paletizací výrobku. V chemické laboratoři si mohli zájemci udělat jednoduchý rozbor donesené vody. Byla připravena i ukázka činnosti a techniky hasičů. Každý návštěvník dostal poukázku na občerstvení a pro každého návštěvníka byl připraven malý dárek. V průběhu dne bylo také slosování kuponů o ceny. Pořadatelé také připravili anketu, ve které účastníci odpovídali zakřížkováním na předložené otázky, které se týkaly Lovochemie. Po celou dobu byl přítomen i generální ředitel Lovochemie, a.s. Mgr. Richard Brabec. Zúčastnil se i prohlídek provozů a jak jsme mohli pozorovat měl si co říci mnohými návštěvníky.

I přes nepříznivé počasí se v přišlo podívat do Lovochemie více než 500 návštěvníků. Ve srovnání s posledním Dnem otevřených dveří, který se konal v roce 2005, se počet téměř zdvojnásobil. Den otevřených dveří se v historii Lovochemie konal již po třetí. Vzhledem ke stále stoupající návštěvnosti a spokojenosti všech zúčastněných můžeme konstatovat, že se opravdu vydařil.

Při prohlídce výrobních provozů museli všichni účastníci dodržet i bezpečnostní předpis použitím ochranné přilby. Na rozdíl od minulých let skupinku provázeli samotní operátoři výroben. Na výrobně kyseliny dusičné výklad prováděl operátor KD Petr Plíva.

V panelu výrobny ledku amonovápenatého se zájemci seznámili s řízením výroby. Provázel je operátor výroby LAV Radek Topol.

Pro děti organizátoři připravili bohatý program. Vedle skákacího hradu mohly absolvovat bungee-running. Hasiči měli pro malé návštěvníky připravené stříkání proudu vody na cíl. Byly zde i závody na koloběžkách. Pro děti nechyběla ani výtvarná soutěž.

Připravil a foto (hv)

 

Třetí loď na vodě

Již třetí loď byla spuštěna na vodu v pátek 17.8.2007 v lovosické loděnici firmy Barkmet. Stejně jako předchozích dvou je jejím majitelem holandský zákazník. Je první z deseti chemických tankerů. Loď je v pořadí třetí ze čtyř, na něž byl podepsán kontrakt. Celkem zde má být vyrobeno 10 až 15 těchto tankerů. V současné době je již rozpracován další.

Enjoy je klasická motorová loď s vlastním motorem. Plavidlo má celkovou délku 110 m, výšku boků 4 m a je 11,4 m široká. Celkový objem tanků je 3 000 m3 v osmi nádržích, které jsou opatřeny specielním nátěrem pro přepravu chemikálií. Při plném zatížení bude její ponor činit necelé čtyři metry.

Ředitel lovosické loděnice Ing. Pavel Hvězda nám prozradil, že se loď původně měla jmenovat Columbia. Název Enjoy bylo přání majitele. Stavba 700 tun těžkého plavidla trvala čtyři měsíce. Loď v této podobě má hodnotu zhruba 35 mil. Kč. Kompletně se bude potřebnými nástavbami a vybavením vystrojovat u majitele v Holandsku. Její hodnota se pak zvedne až na 100 mil. korun. Důvodem dopravy do Holandska nevybavené lodi je nejistá výška hladiny Labe, která by mohla zkomplikovat dopravu těžší lodi. Nejhorší stav vody bývá v současné době v Drážďanech pod mosty.

Firma Bakmet, s.r.o., která vznikla v únoru 2003, zaměstnává v loděnici 70 zaměstnanců, zhruba z poloviny Ukrajince. S výrobou lodí se začalo 1.5.2006 po povodních. Tehdy zahájili stavbu první lodi Normu I. Ta se spustila na vodu 3.11.2006. Přípřež k první lodi Norma II. byla spuštěna na vodu 15.3.2007. V krátké historii loděnice je Enjoy třetí lodí a v letošním roce se jedná již o druhé vyrobené plavidlo. Firma by chtěla do konce roku vyrobit loď ještě jednu a dodržet tak plnou výrobní kapacitu.

Připravil a foto (hv)

Všechny lodě z lovosické loděnice jsou říční. Jak ukazuje přiložený snímek z archivu firmy Barkmet, soulodí Norma I. a Norma II. je na holandských řekách již v provozu.

Co se nám nelíbí

Zničený strom

Na popud věrného čtenáře Lovosického dneška pana Zdeňka Procházky uveřejňujeme jeho postřeh: Na Lhotce někomu vadil strom. Jasan s kulovitou korunou. Stojí za bývalým hřištěm u silnice. Mému oku unikl. Pan Procházka si všiml, že jej někdo těsně u země sekerou kolem dokola nasekl. Strom pochopitelně takový zásah nepřežil.

/as/

Lovodnešek kritizuje

Opakovaně jsme se na stranách Lovosického dneška zabývali faktem, že úklid města, hlavně jeho frekventovaného středu, je na velmi dobré úrovni. Jistě také stojí nemálo peněz... a tu se nám zdá podivné, že město dopustí, aby neukáznění řidiči mařili úklid ulic a zapřičiňovali tak vydávání peněz na neúčinnou práci. Jednalo se sice zatím jen o ulici Tovární, kde usnesením Rady města bylo zřízeno parkoviště potom, co se ukázalo, že parkoviště pod Centrem není využíváno. V Tovární totiž - přes značení pět dní předem upozorňující na povinnost přeparkovat vozidla v den úklidu - se vždy několik aut zapomene. Co z toho vyplývá vám jistě rád sdělí řidič zametače, případně obyvatelé, které sužuje prach, jenž nebylo pro nekázeň pár jedinců možno uklidit.. Kdo z MěÚ by mohl zasáhnout a nezasáhne? Asi bydlí jinde...

–jč-

Lovosice a okolí

Lovosice a okolí krátce

Třebenice mají novou tělocvičnu. – Hala je hotová a už je i zkolaudována; je to část školní budovy I. stupně. Žáci dostali tělocvičnu jako dar k zahájení nového školního roku, oficiálně zahájila tělocvična provoz 1.  září. Objekt stál přes 12 milionů korun. Nové prostory budou sloužit i pro sportovní kroužky školy a sportovní oddíly dospělých. V hale budou kromě dalšího vybavení umístěny i stoly pro stolní tenis. Může se zde hrát sálová kopaná, basketbal, volejbal, florbal, házená i tenis. Tělocvična je rovněž vybavena nářadím pro gymnastiku. Její součástí je potřebné sociální zázemí včetně bezbariérového přístupu. Některé firmy přislíbily pro další vybavení sponzorské dary. U tělocvičny je možné zaparkovat osobní vozidla.

V rámci oslav 600 let od l. zmínky o obci Lhota, které pokračovaly v Třebenicích, bylo možno si novou tělocvičnu prohlédnout (škola měla Den otevřených dveří), čehož občané Třebenic v hojné míře využili. V budově byla i výstava zvonků a tabule s fotografiemi o výstavbě. Někteří návštěvníci si zacvičili na kruzích nebo se po tělocvičně alespoň proběhli. Byli i tací, co si „šplhli“ (na opravdovské šplhací tyči). V rámci oslav byl vystaven také Třebenický kancionál a proběhl kulturní program s mažoretkami a šermířskou skupinou LEPUS. Poté hrála k tanci a poslechu skupina Slávaband.

Oslavy 780 let od první písemné zmínky. - Siřejovice pořádaly v sobotu 25.8. oslavy 780 let od první zmínky o obci. První zmínka se objevuje v darovací listině kláštera sv. Jiří na Pražském hradě snad z roku 1227, některé prameny uvádějí i rok 1228. Název obce tehdy zněl Skirewici, později Syrziewicz, či Sirzewicze (asi od sirý=opuštěný). Současně s oslavami se konalo i Bartolomějské posvícení, místní kostel je sv. Bartoloměji zasvěcen. Oslavy probíhaly na místním dětském hřišti, pro děti byla uspořádána balonková show, vystoupili také šermíři. Odpoledne hrála k poslechu Lounská třináctka, večer k poslechu i tanci skupina Relax. Večer proběhla Keltská ohnivá show s pochodněmi.

Ústecký kraj zrušil od 1. září 2007 zubní pohotovost v krajské Masarykově nemocnici. Mluvčí kraje vážně pravila, že pacienti mohou využít zubní pohotovosti v Mostě a Děčíně. Podle ní pohotovost končí, jelikož nemocnice pro ni nemá lékaře. Dosud stomatologickou pohotovost zabezpečovalo oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie ve víkendové a sváteční dny. Provoz ordinace zajišťoval pouze jeden lékař, který ke konci srpna na vlastní žádost ukončí pracovní poměr. Náhradu za něj nemocnice údajně nesehnala.

Pacienti tak zubní pohotovost najdou jen v Děčíně a na Mostecku. Kraj na ni ovšem nepřispívá, zařídily ji zde radnice, jejichž představitelé nechtěli, aby lidé na pohotovost museli do Ústí nad Labem. Pokud ale do Děčína začnou jezdit i lidé z jiných okresů, může to znamenat dlouhé čekání v ordinaci. Lékaři totiž pacienty z jiného okresu odmítnout nemohou. Na Mostecku od září bude zajišťovat pohotovost společnost Paracelsus v areálu a.s. Chemopetrol v Záluží u Mostu na cestě mezi Mostem a Litvínovem (telefon 476 162 240), a to ve dnech pracovního klidu od 9 do 18 hodin. Z Lovosic je to pravděpodobně blíž do Mostu, ale je to hrůza, zuby obvykle bolí tehdy, když nemají.

Pozvánka na Svatováclavskou pouť do Třebívlic, která se koná vždy v poslední zářijovou neděli. Letošní pouť se bude konat v neděli 30. září na náměstí a v přilehlých uličkách. Kromě pouťových atrakcí a stánků můžete poprvé ochutnat burčák Zámeckého vinařství v Třebívlicích.

Sanace a revitalizace vrcholu Milešovky. – V rámci dlouhodobého projektu Obecně prospěšné společnosti Milešovka, která byla založena již v roce 1996, bude na „Hromové hoře“ turistům k dispozici informační pavilon s 12 panely, který návštěvníkům zprostředkuje informace o přírodě v Českém středohoří a v Národní přírodní rezervaci Milešovka a o o historii a současnosti vědecké činnosti a společenských a turistických aktivit na Milešovce, o zacházení s odpady v přírodě. O.p.s. Milešovka dostala na tuto činnost dotaci 20 000 Kč od Komunitní nadace Euroregionu Labe.

Hospoda na mýtince na cyklostezce č. 25.- V In Magazinu č.36 z 5.9.2007 dostal Hostinec U Mlejna v Opárně 4 a půl hvězdičky. K dostání je párek, langoš, nebo klobása, což prý se nechá zapít velmi slušným nymburským pivem. K počtení byl návštěvníkům časopis Svět myslivosti a v ohradě byly dokonce ovečky. Cyklisté se mohou občerstvit ve všední den po 15 hodině, v sobotu a v neděli už od 11 hodin.

Na zámku v Libochovicích se zase strašilo.- Už několikátý rok (od roku 1999) se v srpnu otevírají večer a v noci zámecká sklepení a z děr vylézají podivná stvoření, počínaje duchy a starodávnými strašidly a konče třeba Jackem Rozparovačem. Protože se lidé odedávna rádi neškodně bojí (dnes už dokonce mají v některých oblastech místní strašidla zmapovaná – Pelhřimov, Třeboň), nemohou si na návštěvnost „Strašidelných sklepení“ v Libochovicích stěžovat. Letos se strašidla objevovala ve dnech 24. a 25. srpna a všichni doufají, že budou mít chuť přijít příští rok zase.

Opatření proti povodni – otevřen druhý úsek přivaděče v Prosmykách. – První úsek byl slavnostně otevřen 5.12.2006, nyní byl postaven druhý úsek. Stavba má ochránit před povodní Lovochemii, průmyslové zóny a obec Mlékojedy, a to i proti pětisetleté vodě; její součástí jsou i dva inundační mosty. Val je stavěn zvláštní technologií, při jeho výstavbě byly použity geotextilie a geomříže; finanční náklady činily 244 milionů korun. Přivaděč je cca ze 70% financován z unijních zdrojů. Slavnostní otevření za přítomnosti krajského hejtmana Jiřího Šulce, starostů měst Lovosice Jana Kulhánka a Litoměřice Ladislava Chlupáče a zástupců stavebních společností proběhlo 20. srpna.

Turisté-senioři byli na výletě.- Každý týden se členové Klubu českých turistů Lovosice vydávají na výlet, 5.9. si vyjeli pod vedením pana Janaty do Dolního Žlebu, leč přívoz pro nízkou vodu nepřevážel. Šli proto po podmokelské straně a co krok, to houba. Houby krásné, tvrdé, zdravé, dokonce i bílé hříbky našli. Takže – rostou! Určitě aspoň kolem Maxiček a Děčína-Přípeře, na Lovoši moc ne, na té cestě kolem Lovoše do Lhotky je vidět, že je sucho. Takže, houbaři, hurá na Děčínsko!

Hlasování o městské vlajce.- Heraldik Stanislav Kasík vypracoval na vyzvání Rady města Lovosice v květnu 2007 návrhy oficiální podoby nové lovosické městské vlajky a občané měli možnost od pondělí 6. srpna do pátku 7. září hlasovat o tom, který z 5 připravených návrhů si vyberou. Možnost vybírat měli, ale příliš ji nevyužili – do 31.8. bylo odevzdáno necelých 200 hlasů, termín byl prodloužen.

Nyní mají příležitost ovlivnit vyplněním dotazníků další směřování našeho města, zda bude moderním bezpečným městem plným zeleně s významnými kulturními, společenskými a sportovními aktivitami nebo převážně maloměstskou noclehárnou pro přilehlé průmyslové zóny. Je třeba si uvědomit, že strategický plán rozvoje města ovlivní náš život nejméně do roku 2020, neboť bude sloužit i jako podklad pro čerpání finančních prostředků z evropských strukturálních fondů. Chcete-li se pokusit něco změnit, dotazník, prosím, vyplňte. A jestli Vám tam na něco chybí kolonka (může se to stát), tak to napište vedle. Pokud dotazník nevyplníte, nemáte nárok si stěžovat, že tu není ani policie, kino nebo dostatek dětských hřišť. Takže s chutí do toho!

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 4