Říjen 2007 Lovosický dnešek - strana 5

Co nového v Lovosicích

Podchod bude moderní stavba

Dlouho očekávaná rekonstrukce podchodu u Besedy pod silnicí I/30 z Ústí nad Labem je v současné době již realitou. Občané Lovosic se dočkají zrekonstruovaného podchodu zřejmě ještě letos. Stavba, podle velkorysého návrhu lovosického rodáka Ing. arch. Vladimíra Nováka, by měla být dokončena do konce roku. Podchod pak bude pro nejbližší období jedinou přístupovou cestou přes frekventovanou silnici I/30. Průchod podchodem by měl být po jeho rekonstrukci pohodlnější pro všechny, zejména pro občany s omezenou pohyblivosti a maminky s kočárky. Rekonstrukce by měla vyřešit i problém spodních vod.

Po zprovoznění dálnice D8 v úseku Řehlovice - státní hranice s Německem se předpokládal značný nárůst dopravy v chybějícím úseku dálnice přes České středohoří. Náhradními trasami této dopravy se stal směr z Ústí nad Labem přes Lovosice podél Labe a nebo méně výhodný směr Teplice. Předpokládaný nárůst dopravy přes Lovosice se v plné míře naplnil a kruhová křižovatka u Besedy se tak stala značně přetížená dopravou. Jediný bezpečný průchod pro občany ze severozápadní části města do centra byl stávající podchod. Třicet let starý podchod ale nebyl stavěn pro osoby invalidní, matky s kočárky, děti apod. Z těchto důvodů rozhodlo Zastupitelstvo města o úpravě podchodu, aby vyhověl všem občanům města.

Rekonstrukce podchodu u Besedy v Lovosicích měla být provedena již k prosinci loňského roku, kdy byl spuštěn provoz na dálnici D8. Krajský odbor dopravy tehdy udělil výjimku a povolil v Lovosicích vybudovat světelný přechod pro chodce přes I/30 s časovým omezením do konce roku 2007. Pak má být přechod pro pěší zrušen.

Celkové náklady na rekonstrukci podchodu jsou 20 750 tis. Kč včetně DPH. Financování rekonstrukce je ve spolupráci Státního fondu dopravní infrastruktury a Města Lovosice. SFDI přiznal 75% pro ně uznatelných nákladů. Z nákladů si SFDI odečetl 5 mil. Kč z nákladů, které bezprostředně nesouvisí s dopravní stavbou. Nebyly uznány např. přeložky sítí, terénní úpravy ap. Ve finále nám SFDI poskytl částku 11868 tis. Kč. Zhruba 9 mil. k tomu je finanční spoluúčast města. Tato částka byla zahrnutá do první rozpočtové změny v letošním roce schválené Zastupitelstvem. Investorem celé akce je Město Lovosice. Státní fond dopravní infrastruktury je organizace, která zajišťuje veškerou výstavbu dopravní infrastruktury v ČR včetně dálnic a rychlostních silnic. Z tohoto důvodu nevkládá do stavby finanční prostředky Ředitelství silnic a dálnic, který je jen správce silnic. Celá stavba by měla být hotová a ukončena do uzávěrky státního rozpočtu tj. 15.12.2007.

„Bezbariérovost je hlavní důvod, proč rekonstrukce podchodu vznikla. Spolu s tím je také hustá doprava na silnici I/30, kde opatření na přechodu vedle kruhového objezdu poptávkovým semaforem dopravu ucpává. Požadavek na trvalou průchodnost jediného spojovacího prvku pro pěší také ovlivnili zvýšené náklady na stavbu (např. čerpání vody při přívalových deštích). Je zde počítáno také s oboustranným zastřešením vstupu do průchodu. Kombinace kovu a skla a z pohledu od shora zeleň. Jsou voleny materiály odolné vandalům. Pokud by se jednalo o rozbitné materiály, znamenala by pro nás stavba do budoucna zase jenom investice,“ řekl nám místostarosta Jan Jakub.

Nová stavba bude využívat stávajícího podchodu. Úprava podchodu pro handicapované občany (fyzicky nebo věkově) vyvolá celou řadu přeložek inženýrských sítí. Urbanistické řešení je víceméně limitováno polohou stávajícího podchodu, na který pak navážou příslušné další úpravy. Jedná se především o vybudování ramp pro handicapované. Cílem řešení bylo mít nástup na schodiště i rampu, pokud možno v jednom prostoru a přirozeným způsobem se napojit na stávající systém chodníků a pěších cest. Území při stávajícím podchodu je velmi intenzivně protkáno inženýrskými sítěmi. Celou řadu z nich bude nutno v rámci stavby přeložit. Řešení přeložek inženýrských sítí bude značně náročné především v jejich první fázi, tzn. zjištění jejich skutečného průběhu. Předpokládá se, že v průběhu stavby bude prováděn archeologický průzkum.

Cílem architektonického řešení zrekonstruovaného podchodu je vytvořit funkční a architektonicky přátelský objekt, jehož hlavní část bude mít též funkci „poutače“. Skleněný kvádr bude v noci osvětlen a podél komunikace první třídy budou v nočních hodinách svítit dva identické skleněné kvádry. Rampy jsou pak zastřešeny železobetonovou deskou. Celý objekt je pohledově exponovaný shora (z bytů okolní panelové výstavby), a proto má železobetonová deska jako finální vrstvu „zelenou“ střechu. Jako výsadbu architekti předpokládají suchomilné rostliny a výsadbu navrhne příslušný odborník. Navržené osvětlení bude zajištěno vandalu odolnými svítidly s dlouhou životností.

Hustá doprava přes Lovosice, způsobená dosud nedokončenou dálnicí D8 přes České středohoří, bude ještě dlouho rozdělovat město na dvě části. Pro pěší budou spojeny pouze tímto podchodem. O další možnosti – spojovací lávce u železničního mostu – se zatím jedná.

Připravil (hv)

Z okolí Lovosic

Lukavec včera, dnes a zítra

Historie obce Lukavec a nadání kapituly sv. Štěpána Spytihněvem II

Obec Lukavec je blízkým sousedem Lovosic, mají dokonce zatím společný starý Územní plán sídelního útvaru Lovosice, který zahrnuje i obce Lukavec a Lhotka nad Labem. Prvotní osídlení lukaveckého katastru na březích potoka Modly je archeology položeno do období kolem 5. století př.n.l., kdy zde sídlily keltské kmeny. Místo bylo posléze opuštěno a další nálezy pocházejí až ze slovanského období kolem 8. století n.l. První písemná zmínka o Lukavci je uvedena už v donační listině Spytihněva II. kapitule litoměřické z let 1056-8 (přesné datum není známo). Jak uvádí zpráva Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, záznam o založení a nadání kolegiátní kapituly sv. Štěpána knížetem Spytihněvem II. pochází pravděpodobně z roku 1057. Nejedná se o listinu v pravém slova smyslu, ale o neověřený akt, který si sepsala kapitula pro svou paměť. Zakládací listina redakce B pochází ze 12. století a tam je Lukavec mezi dalšími obcemi uveden. Uvedeny jsou tam i další obce: Malé Žernoseky (ty oslavovaly loni), Křešice (slavily v červenci 2007), Perná či Brná (ta zanikla), Řepčice, Týnec (Starý Týn – 22.9.), Dlažkovice, Slatina (oslavy v roce 2006), Bohušovice nad Ohří (22.-24.6.), Chotěšov (5.7.2007), Brňany, Konojedy a další. Slavilo se i v Lubenci u Podbořan – v listině je jakési Lubno (věnoval 1 sedláka v Lubně).

Kolem roku 1400 se kromě litoměřické kapituly stal dalším majitelem Lukavce pan Jan z Vartemberka, který tou dobou vládl na Střekově a v Děčíně. Pár desítek let na to se stali spolumajiteli Lukavce Kaplířové ze Sulevic, kteří v roce 1480 rozdělili Lukavecké panství na část čížkovickou a košťálovskou. Tehdy získali zdejší pozemky litoměřičtí občané, bratři Valentin a Mikuláš Tábor Kunešové. Valentin byl povýšen do vladyckého stavu a začal se psát Kuneš z Lukavce. Od krále Vladislava dostal erb s jednorožcem. Kunešové byli pohřbíváni v litoměřickém děkanském kostele, pohřben tam byl i Valentin. Mikuláš Kuneš vystavěl ve své časti Lukavce kolem roku 1543 renesanční tvrz. Po jeho smrti si rodinný majetek rozdělilo jeho šest synů; který dostal Lukavec, se neví, ale později ho držel Albrecht spolu s Borčí. Část vsi patřící kapitule byla spravována se Starým Týnem. V roce 1620 koupil od direktorů litoměřické kapituly jejich část Lukavce Kašpar Kaplíř ze Sulevic, ale o rok později byl popraven na Staroměstském náměstí a kapitula získala majetek zpět. Majitelé druhé části se střídali, ale už v prvních letech třicetileté války byla lukavecká tvrz opuštěna a zpustla, naposledy se připomíná roku 1629. Koncem 17. století podlehla morové nákaze většina obyvatel vsi. Na paměť byla postavena u čížkovické cesty socha sv. Michala

Až v druhé polovině osmnáctého století byl na místě někdejší tvrze postaven pozdně barokní venkovský zámeček, ve kterém byla umístěna správa velkostatku. V roce 1803 byl velkostatek připojen k lovosickému schwarzenberskému panství, jehož součástí byl až do první pozemkové reformy. Tehdy získala Lukavec akciová společnost cukrovaru v Krásném Březně, ale již v polovině dvacátých let koupil Lukavecký zámeček dr. Sterneck-Dohalský, který nechal provést poslední stavební úpravy (1926-1927). Po převratu v roce 1945 bylo jeho jmění zkonfiskováno a stalo se součástí lovosického státního statku.

Před rokem 1989 patřil Lukavec jako místní část k Lovosicím, samostatnou obcí se stal znovu po komunálních volbách v roce 1990. Pan Josef Hlaváček je starostou od počátku. Od roku 1990 se změnilo mnohé k lepšímu, přibyl vodovod, kanalizace, plynofikace a čistírna odpadních vod. V roce 2002 byla přestavěna nebezpečná křižovatka na kruhový objezd. Ale v roce 2002 také přišly katastrofální povodně, které Lukavec zle potrápily. Poškozena byla i kaple sv. Prokopa, svatostánek však byl opraven a v roce 2003 znovu vysvěcen. V celé republice se tehdy zvedla vlna solidarity a náš Lukavec získal tři kamarády, kteří mu pomohli – Lukavec u Hořic, Lukavec u Pacova a u Fulneku. Obce se setkávají, poslední setkání bylo v Lukavci u Hořic v roce 2006. Stopy po zlé povodni byly už téměř zahlazeny a dokonce prý se chystají protipovodňová opatření (nejprve na Lukavec zapomněli). Obec se dále rozvíjí do krásy. V roce 2003 se ve staré škole vybudovalo 8 bytových jednotek. V rámci plynofikace se 16 domkům přispělo v roce 2006 na ekologické vytápění. Uplynulo už mnoho let, celkem 950 let od první zmínky o Lukavci. A tak nadešla doba oslav…

Lukavec slaví

K oslavám byly vydány i dvě půvabné knížečky – jednou je 80. výročí kopané SK Lukavec 1927- 2007 – lukavecký fotbal oslavoval už 16. června 2007. Představila se přípravka, mladší žáci, Stará garda a SK Lukavec „A“ proti extraligovému družstvu házenkářů Lovosice v čele s trenérem Srbou. Po utkáních hrála večer do pozdních nočních hodin k tanci a poslechu skupina RELAX.

Je to prostě fantastické, ale klub SK Lukavec má své webové stránky www.sklukavec.estranky a má je naprosto aktuální, 3.9. už tam měl zprávu o zápase, který proběhl 2.9. – neuvěřitelné. Obec, která má 335 obyvatel, má klub s přípravkou, oddílem mladších a oddílem starších žáků, „A“ mužstvo a „B“ mužstvo dospělých. Klub má celkem 90 členů. Zajímavé je i to, že v prvním oddíle pod názvem FO - Sturm Lukavec hráli ve 20. letech svorně Češi i Němci.

Ty hlavní oslavy se konaly 25. srpna a předcházely jim velké přípravy. Výsledek ale stál za to. I to sluníčko si připravilo příjemnou tvář, asi vědělo, jak se všichni těší. Na návsi byly vedle pódia připraveny panely se starými fotografiemi obce paní Zalabákové, na jednom byla úprava Modly, na dalším povodně v roce 1926 a 1970, vlastní tablo měli hasiči i fotbalisté, o zdar oslav se přičinili všichni kromě těch v kočárku. Oslavy zahájili starosta Hlaváček a místostarosta Zalabák před Kulturním domem a už průvod vedený malými mažoretkami z Libochovic vykročil, aby obešel celou ves. V průvodu kráčeli fotbalisté všeho věku, hasiči i další občané, došli až k tabuli Lukavec, tam se obrátili, obešli zámeček a došli až k fotbalovému hřišti a zpět na náves, to všechno za doprovodu hudby REGIUS BAND. Hudba hrála, děti skákaly ve skákacím hradě a ty odvážnější si nechaly pomalovat obličej, třeba jako kočička nebo pirát. Přijeli i místní rodáci, i s rodinami.

Odpoledne se představili kouzelníci v biketrialu a mototrialu. Jestli také nevíte jako já, o co jde, je to jakási zkouška dovednosti v překonávání překážek na kole (bike-) nebo na motorce (moto-). Dva šikovní muži skákali na kole a motorce přes odvážné dobrovolníky – uměli to opravdu dobře, jeden jich přeskočil devět! Fotbalové utkání se uskutečnilo jen mezi známými mužstvy, místo Němců se bojovalo s fotbalisty Třebívlic, ale bylo nabito. Seskok 12 parašutistů nenechal nikoho chladným, dokonce jeden z  nich přistál s vlajkou na fotbalovém hřišti. K večeru se uskutečnila soutěž hasičských týmů, muži a ženy z Čížkovic, Sulejovic a Lukavce bojovali tentokrát přátelsky. Představily se i děti 14-15leté. Nejlepší byly nakonec ženy z Lukavce a muži ze Sulejovic. Sbor dobrovolných hasičů obce Lukavec má cca 40 členů a obsazuje soutěže jedním mužstvem žen a jedním mužstvem mužů. (Mimochodem hasiči také uklízejí obec a udržují veřejnou zeleň).

Večer ještě proběhla společenská zábava v Kulturním domě, k tanci a poslechu hrála tentokrát hudba pana Šráma. Po celý den bylo zajištěno občerstvení. Oslav se zúčastnilo přes 400 nadšených diváků. Organizátoři nenechali nic náhodě. Moc se jim to povedlo, je vidět, že oslavy připravovali s chutí, předstihem a pro své spoluobčany. Vydali krásný program, který si určitě uchová mnohý občan na památku, jubilejní pohled a sličnou brožurku 950 let Lukavce 1057-2007 obsahující minulost i přítomnost obce slovem i pohlednicemi (publikace byla vydána za přispění Ministerstva kultury ČR – dotace 20.000,- Kč). Sponzorsky ale přispěli i mnozí lukavečtí občané.

Co chystá Lukavec v budoucnu aneb Vize nejen starosty Josefa Hlaváčka

V úterý 4. září jsem navštívila lukaveckou radnici a 2. místostarosta pan Ladislav Zalabák se mnou projel obec, abych viděla, co je tam nového a co by asi tak potřebovalo zlepšit – každopádně zámeček, ten ale bohužel obci nepatří, škoda! Na radnici mi pan starosta, místostarosta a účetní paní Pavlína Průšová vyprávěli o budoucnosti Lukavce.

Hlavní prioritou je pochopitelně zpracování nového územního plánu, ten musí mít nejpozději do 5 let samostatně každá obec. Už se na něm začalo v minulém roce pracovat, předpokládají, že by mohl být hotov v roce 2009. Na druhém místě je pod honosným názvem Rekonstrukce budovy čp.27 na multifunkční zařízení Obce Lukavec uvažováno s celkovou opravou kulturního domu, kde je restaurace, taneční sál, prodejna smíšeného zboží a 4 bytové jednotky, tak, aby byl moderní hezký a vyhovoval všem potřebám obce. Do konce roku 2009 by chtěla obec také zlepšit technické zázemí fotbalistům a rekonstruovat sportovní areál, ti si to opravdu zaslouží, a je to i pro děti, alespoň nebloumají po návsi od ničeho k ničemu. Jsou i další úkoly – když jezdily Lukavcem kamiony, zřejmě se porušila statika budovy Obecního úřadu a strop by mohl spadnout starostovi na hlavu. (To je sice přehnaná představa, ale poškození je jasně viditelné). Současně s radnicí by se opravila i Hasičská zbrojnice, která stojí hned vedle. Úkolů by se našlo, opravit chodníky (alespoň ty obecní), stavidlo na Modle, osvětlení, rozhlas – musí se ale postupovat obezřele, obec měla na velké akce půjčky a právě letos splatila poslední splátku firmě Lobster.

Výlohy ale splnily úkol, v 90. letech byl průměrný věk obyvatel 56 let, nyní 38 let. Do obce se vrátili potomci dřívějších obyvatel, protože v obci byly vybudovány inženýrské sítě a je zde dobrá občanská vybavenost. Navíc má obec i výborné spojení s okolím, autobusové i vlakové. Čistička odpadních vod čistí vodu pro okolní benzinové stanice a pro obec Keblice. Ve vsi není snad jediný prázdný dům. Občané žijí bohatým společenským životem, pořádají se kulturní a sportovní akce, ženy chodí cvičit aerobik, muži hrají fotbal, pořádá se Dětský den, vítání občánků, vánoční posezení s hudbou pro seniory…

Zastupitelstvo obce vyřešilo hlavní úkol – zapojení obce do proti povodňové ochrany hrází od dráhy k Lovochemii a dokonce přišlo i s vlastním řešením – v době povodní přehradit Modlu mobilní stěnou a důlním čerpadlem přečerpávat vodu od Lukavce pryč. V současnosti už odbor životního prostředí Ústeckého kraje zpracovává projekt.

V zájmovém území obce Lukavec je připravována těžba štěrkopísku z vody. Obec hodlá otevřít těžebnu štěrkopísku východně od obce, hranice těžby bude vymezena v k. ú. Lukavec severně ochranným pásmem výhledově navrhované vysokorychlostní tratí Praha – Berlín (měla by se začít stavět v roce 2020), východní hranici by tvořila Latinská cesta mezi Keblicemi a Novými Kopisty a z jihozápadu bude těžební plocha ohraničena ochranným pásmem silnice II/247 v úseku Lukavec a Keblice. Západní hranici tvoří poloha přivaděče dálnice D8.

V poslední době mají obyvatelé strach hlavně z průjezdu kamionů, které budou zajíždět do terminálu Českých drah. Zastupitelé Lukavce doufají, že i tento problém je řešitelný a budou dělat vše pro to, aby těžká doprava obcí neprojížděla. Věří, že se jim to podaří a až se bude slavit tisíc let od první zmínky, bude Lukavec krásná obec plná spokojených občanů.

Za poskytnuté informace děkuji starostovi Hlaváčkovi, manželům Zalabákovým a Pavlíně Průšové.

Hz

 

Za zajímavostmi po okolí

Na prázdninových toulkách po okolí, do vzdálenosti „co by na kole dojel, pěšky zvládl či téměř kamenem dohodil,“ jsem se zastavila i ve vesnici Sutom, pro kterou mají místní obyvatelé zkratku SSSR – Sutomská Svobodná Super Republika. Vládne tu paní Císařová. Obyvatelé se v průběhu roku dovedou bavit tak, že by jinde mohli závidět. Sutomští slaví devětkrát do roka z různých důvodů rozmanité svátky a pan hostinský vám ochotně sdělí proč a kdy. Pozoruhodný musí být prvomájový průvod, který i podle fotografií z kroniky připomíná Absurdistán. Letos se ještě můžete na Sutomi zúčastnit oslav Silvestra 25. srpna. To je kvůli chalupářům, kteří se rozjíždějí po dovolené domů. 29. září si tam ještě můžete užít svátek Sv. Václava s lampionovým průvodem. Pro někoho možná bude inspirující i to, že jsem po tomto výletě (v kombinaci kolo – pěší chůze) ztratila kilogram na váze.

Do poloviny října se ještě můžete zastavit ve vedlejší Vlastislavi na zámku Skalka. Nejenže je tu krásný rozhled, ale od roku 2001 se tu konají výstavy výtvarníků a fotografů amatérů i profesionálů. Kromě toho je tu stálá výstava všeho podstatného, co se týká Vlastislavi. Např. fotografie z roku 1958, kdy se tu prováděl archeologický průzkum keltského hradiště z poloviny 9. století před naším letopočtem. Zámek je, bohužel, značně zdevastován. Letos se tu zastavil rakouský kardinál Christoph Schönborn, který se na zámečku Skalka 22. ledna 1945 narodil.

Kdo vyšlape „stoupák“ z Vlastislavi na Sutom, zaručeně ztratí další kilogram váhy a potěší se krásným pohledem na České středohoří, které i přes letošní sucha neztrácí na půvabu.

/as/

 

Most přes Ohři v Libochovicích je opět otevřen

V pátek 31.srpna se sešlo několik stovek lidí k slavnostnímu otevření rekonstruovaného mostu v Libochovicích. Hejtman Jiří Šulc a malá Veronika z Libochovic přestřihli krátce po desáté pásku a pro obyvatele Poplz, Evaně a dalších obcí „na druhé straně“ Ohře skončilo harcování po objížďce, která prodloužila cestu o 11 km.

Rekonstrukce mostu, který byl dokončen v roce 1936, se již nedala odkládat, protože došlo k narušení části konstrukce a snížení nosnosti. Rekonstrukci prováděla společnost SMP (Stavby mostů Praha) CZ a.s., stála 34 miliónů a financoval ji Ústecký kraj. 5.února byl most uzavřen, pro pěší byla vedle mostu zbudována lávka a pak již bylo možné sledovat, jak z původní stavby zůstaly jen pilíře a nosné železobetonové oblouky, které byly zasanovány. Nosnost mostu se zvýšila z 22 tun na 70 tun, došlo k rozšíření vozovky na 7,5m z původních pěti a s chodníky je nyní celý široký10,5 metru.

-or-, foto Libochovické noviny

 

Přínosný nápad mostecké policie

7. září vyšel v MF Dnes pozoruhodný článek. Městská policie v Mostě dostane zajímavou posilu. Mezi nezaměstnanými bude vybráno deset vhodných uchazečů na místa pomocníků městské policie. Dotyční budou proškoleni, budou zaměstnáni na půl úvazku a jejich úkolem bude zajišťovat bezpečné přecházení přes ulici v blízkosti škol a v dalších problematických místech. Kromě toho budou mít tito pomocníci povinnost odhalovat šikanu v okolí škol a dětské kuřáky. Tento staronový nápad s pomocníky policie je v dnešní době správným krokem vpřed v řešení problémů, které nás trápí.

/as/

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 5