Září 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Lovosičtí maturanti byli u amerického velvyslance

Na lovosickém gymnáziu probíhá již několik let výuka ekonomie, v jejímž rámci studenti absolvují program neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement ČR. První rok je vyučován modul Teorie a modul Poznej své peníze se zaměřením na problematiku bankovnictví, druhým rokem pak modul MESE (Management and Economic Simulation Excersise – počítačová hra simulace trhu). Dvouletý volitelný seminář Aplikovaná ekonomie navštěvovali studenti Jan Řezníček a Tomáš Verner a své poznatky výborně zúročili v praxi.

Chlapci se přihlásili do středoškolské manažerské soutěže (celkem se některé ze 6 soutěží JACR zúčastňuje kolem 8 stovek studentů). Ve školním roce 2006/2007 soutěžili středoškoláci v šesti kategoriích: nejlepší studentská společnost, nejviditelnější studentská společnost, nejlepší WWW stránky studentské společnosti, nejlepší MESE tým, nejlepší BIA tým a nejlepší manažer financí. V soutěži o nejlepší tým MESE se soutěží se v manažerských dovednostech a strategických schopnostech vést výrobní společnost. Dvojice si vytvoří virtuální firmu a v konkurenci dalších firem se snaží maximalizovat svůj podíl na trhu, svůj zisk apod. Základní kolo soutěže o nejlepší tým MESE se prostřednictvím internetu uskutečnilo v březnu a dubnu tohoto roku. Studenti oktávy Jan Řezníček a Tomáš Verner se probojovali do celonárodního semifinále, mezi vybraných 16 týmů z celé České republiky. 6 týmů postoupilo do finále, mezi nimi i Lovosičtí.Finále proběhlo 10. května v pražském sídle společnosti Hewlett-Packard, která již od roku 1995 podporuje aktivity Junior Achievement v České republice a je tradičním partnerem každoroční soutěže o nejlepší tým MESE. V letošním roce se konal už 12. ročník této středoškolské manažerské soutěže. Lovosičtí chlapci postoupili do užšího finále a obsadili krásné 3. místo (zvítězil studentský tým MOA, Martin Hrych a Petr Kučera, z Masarykovy obchodní akademie v Jičíně a 2. místo obsadila firma I.G.ELITE – Petr Andrýsek a Petr Slaný z Gymnázia Ostrava-Hrabůvka). Vítězové obdrželi věcné ceny značky Hewlett-Packard a byli pozváni na slavnostní ukončení jubilejního 15. školního roku Junior Achievement.Akce se uskutečnila v rezidenci velvyslance Spojených států amerických, Richarda W. Grabera 20. června 2007. Slavnostního ukončení školního roku Junior Achievement se zúčastnili i učitelé a ředitelé škol spolupracující s  Junior Achievement, zástupci partnerů, členové správní rady a dobrovolní konzultanti. Studenti - finalisté středoškolských soutěží Junior Achievement - obdrželi své certifikáty přímo z rukou velvyslance USA. Bývalí gymnazisté Jan Řezníček a Tomáš Verner výborně reprezentovali naše město. Chlapci v květnu také výborně odmaturovali a není divu, že složili úspěšně i přijímací zkoušky na vysoké školy: Honza Řezníček nastupuje na ČVUT do Prahy, obor architektura a stavitelství, a Tomáš Verner do firemní vysoké školy Škoda Auto Vysoká škola v Mladé Boleslavi (Tomáš je také známý závodník v disciplíně Autoslalom). Přejeme oběma i v dalším životě jen a jen úspěchy

P.S. Junior Achievement je nejstarší a nejrozšířenější vzdělávací neziskovou organizací na světě. Vznikla v roce 1919 v USA a dnes působí v 97 zemích. V České republice ji Tomáš Baťa založil v roce 1992.

Hz

 

Do nového školního roku v novém

Lovosické gymnázium, základní školy i školy mateřské dostaly do nového školního roku dárek v podobě mnoha vylepšení.

Na gymnáziu byly na sociálních zařízeních v celé budově instalovány ohřívače na teplou vodu.

1. ZŠ má opravenou střechu v ceně cca 5 miliónů, nové oplocení a zbrusu nové víceúčelové sportovní zařízení s novým povrchem, které má sloužit i veřejnosti. Na realizaci hřiště se sponzorskými dary podílel ČEZ a MěÚ Lovosice.

Na 3. ZŠ proběhla velká oprava sociálního zařízení včetně rozvodu a kanalizace vody.

U 4. ZŠ se opravoval přístupový chodník do školy.

Mateřská škola v Resslově ulici dostala dárek v částečné výměně oken, v MŠ Sady pionýrů bylo opraveno sociální zařízení a výtah a v MŠ Terezínská proběhlo doplnění úklidových prostor výlevkami dle požadavků hygienika a drobné stavební úpravy.

V centrální školní jídelně byla vyměněna okna v 1. patře a také proběhly drobné stavební úpravy.

Informace podal: Investiční technik Jan Rössler

/as/

Skautská hlídka

Víte, že

1. srpna 1907 v osm hodin ráno zatroubil Robert Baden-Powell na ostrově Brownsea na roh kudu? Zahájil tak nejen první skautský tábor na světě, ale vlastně i celé první století skautingu. 1. srpna 2007, přesně o sto let později, se ve světě uskutečnily tisíce skautských setkání a milionkrát zazněla slova skautského slibu. Skauti celého světa společně oslavili začátek druhého století skautingu. Na celém světě se při východu slunce se konala slavnost „Scouting sunrise“ – 1. srpna 2007 se oslavil Úsvit skautingu. 

V 216 zemích a teritoriích, kde skauting existuje, se 1.8.2007 sešli skauti v osm hodin ráno na vrcholcích hor. Mezi prvními pozdravili úsvit skautingu skauti ostrovního státu Kiribati, který leží nejblíže východně od mezinárodní datové linie. Postupně se přidávali skauti v krajích dále na západ přes Kamčatku, Fidži, Nový Zéland… kolem celé zeměkoule až k Aljašce a Havaji. V osm hodin středoevropského letního času se na vrcholcích 120 našich kopců a hor připojili i skauti z České republiky. Mimo další to byly třeba Sněžka, Kralický Sněžník, kopec „Bedřichov“ u Kolína, vrch Cvilín u Krnova, Svatý kopeček u Olomouce, středočeský hrad Zvířetnice, Bludný v Hostýnských vrších, Praděd, Děčínský Sněžník, památník skautů umučených za 2. světové války pod Lysou horou v Beskydech.… Byl to symbolický vrchol letošních oslav a zlom skautského letopočtu. Skauti v Ústeckém kraji vystoupili například na Lovoš, Radobýl a Milešovku a Hněvín, v Libereckém kraji na Bezděz a Ještěd. Na Lovoši někteří oldskauti přenocovali, dva ještě přišli ráno 1. srpna. Oldskaut Dafne mi řekl, že tam byli ze tří okresů – litoměřického, ústeckého a mosteckého. Stovky českých skautů se zúčastnily i světového Jamboree ve Velké Británii, lovosičtí tam byli také ( Ostatně jeden z nich o tom píše v jiném článku v tomto čísle – pozn. redakce).

11. září se pod záštitou celostátní náborové a prezentační akce Sto podob dobrodružství koná v Lovosicích Odpoledne se skauty? Velké akce se uskuteční v deseti krajských městech, menší v obcích celé republiky. Podrobnosti budou koncem srpna na plakátech.

Hz

Sto let je sto let...
Lovosičtí skauti na Jamboree 2007

V sobotu ráno vyrazila šestičlenná skupina lovosických skautů do Ústí nad Labem, kde se přidala ke zbytku výpravy. Celá výprava čítala 49 skautů a skautek z Ústeckého kraje. Vyrazili přes Německo, Nizozemí a Belgii do přístavu Calais ve Francii. Odtud trajektem do Doveru v Anglii. V brzkých ranních hodinách dorazili do kempu South London Scout Centre. Na týž den byla plánována návštěva Londýna. Kolem poledního vyrazili vlakem do centra Londýna. Navštívili řadu památek v centru jako například Big Ben, London Eye (Londýnské oko), Buckingham Palace a další.

V pondělí přišel vrchol jejich návštěvy. Sice hned na začátku, ale nikomu to nevadilo. V 7 hodin ráno vyrazili do Hyllands parku, kde se konalo výroční Jamboree – mezinárodní setkání skautů a skautek z celého světa. Proč výroční? Letos se slaví sto let od založení skautingu Badenem Powlem. To už zajisté mnozí z Vás postřehli, jelikož jsou tyto oslavy hodně vidět. Na Jamboree má každý stát své zástupce, kteří jej zastupují. Předvádí tradiční činnosti, vaří tradiční jídlo a podobně. Další zajímavou věcí je tradiční vyměňování skautských nášivek či šátků mezi všemi účastníky. Pro návštěvníky byl připraven speciální hodinový program od anglických skautů.

V dalších dnech probíhaly návštěvy památek v okolí Londýna. Za zmínku stojí zámek Hampton Court, kde strávila výprava celý den a ještě to bylo málo na prohlídku všech zámeckých prostor. Dalším navštíveným místem byla hvězdárna na Greenwich (kterou - jak je známo - prochází nultý poledník) a mnoho dalších památek.

V kempu nebyla naše výprava sama. Byli zde také skauti z Polska, Německa, Ruska, Ameriky a také z Anglie. Naši skauti tak navázali i několik mezinárodních kontaktů. Já osobně jsem navázal kontakty se skauty z Bavorska.

Lukáš Panoch - Švejk

PŘIJĎTE MEZI NÁS!

Nabízíme činnost dětem: od 6 do 10 let v oddílu světlušek a vlčat, každé úterý od 16 do 18 hodin a starším, od 10 do 15 let v oddílu skautů a skautek, každou středu od 16 do 18 hodin.

Pokud tě naše nabídka zaujala, přijď se podívat na schůzku, kde se ti vždy někdo z činovníků věnovat a klidně vezmi s sebou své kamarády nebo rodiče a rádi vám povíme víc.

Co ti nabízíme? Náplň tvého volného času, která není jen „obyčejným" koníčkem, ale kde také potkáš fajn kamarády a kamarádky, zažiješ plno zajímavých a dobrodružných akcí, naučíš se dovednosti, které umí každý správný skaut a získáš plno dalších zkušeností (například se můžeš naučit i vařit a to fakt! není k zahození).....

Co požadujeme? Ke „skautování" nepotřebuješ do začátku nic, než chuť. Důležité je pouze kamarádské chování, snaha poznávat nové věci a volný čas na akce s oddílem. Členem oddílu se člověk stává po složení nováčkovské zkoušky, při jejímž plnění se seznámíš se základními skautskými znalostmi a dovednostmi.

Kde nás najdeš? Pokud chceš naši nabídku vyzkoušet, přijď se podívat. Naše klubovny jsou v druhém patře šedivého domu na náměstí, kam se vchází úzkou uličkou vedoucí z ulice Osvoboditelů směrem k Penny Marketu, k Osmičce - nebo na našich akcích pro veřejnost.

Švejk

 

Co se do minulých čísel nevešlo

To je tak… někdy máme problém doplnit vhodnou informací, nebo obrázkem třeba čtvrtinu stránky. Jindy zase za Boha nemůžeme do čísla dostat všechno, co máme zajímavého k dispozici. Pak se stane, že článek, nebo fotografie pozbývá aktuálnosti… Dětská radost je ale aktuální vždycky a proto otiskujeme tyto obrázky, byť s velkým zpožděním : Na prvním je záběr ze sdružení Amicus, na druhém pak záběr dětí ze Základní školy ve Všehrdově ulici po setkání s pracovnicí České policie v rámci nadstandardní výuky dopravních návyků…

-jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 9