Září 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v červenci

Lovosicko stále na druhém místě za Litoměřickem a pod okresním průměrem. To je výsledek posledních statistických údajů ÚP v Litoměřicích. V měsíci červenci míra nezaměstnanosti na okrese velmi mírně vzrostla (červen 8,41%, červenec 8,63%). Ke zvýšení nezaměstnanosti dochází v červenci každý rok. Důvodem je především příchod absolventů škol na úřady práce, menší zájem zaměstnavatelů o přijímání nových pracovníků v době dovolených a také obvyklá letní nezaměstnanost žen, které chtějí být přes prázdniny s dětmi doma. Nadále mají zaměstnavatelé zájem o nové pracovníky v rámci sezónních prací v zemědělství, lesnictví a stavebnictví. Naplno běží také veřejně prospěšné práce, které finančně náš úřad podporuje.

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti např. ve veřejně prospěšných pracích o 20 lidí více než v měsíci červnu. Dále se rekvalifikovalo 26 nezaměstnaných. V rámci Evropských sociálních fondů se vzdělávalo 304 zájemců oproti 275 v předchozím měsíci červnu. Největší zájem je o výukový kurz Pečovatel/ka, ošetřovatel/ka, který je určen především pro ženy (muže) s malými dětmi po ukončení mateřské nebo rodičovské dovolené, starší osoby 45 let, event. další nezaměstnaní se zájmem pracovat v oblasti sociálních služeb.

Účastníci kurzu si rozšíří obzory v těchto předmětech: Výuka předmětu Pečovatelka/pečovatel, Základy výpočetní techniky, Psychologie osobnosti pečovatele, Psychologie osobnosti postiženého jedince, Základy speciální pedagogiky, Ochrana životního prostření, Podnikatelské minimum, odborná praxe. Délka kurzu je 3 měsíce. Odborná praxe 2 měsíce. Perspektiva účastníků je celkem slibná, s potřebnými a žádanými znalostmi budou mít větší šanci na trhu práce, na vyšší plat a také na stabilní pracovní místo.

Celkem je v okrese Litoměřice nezaměstnáno 5 526 lidí a tak malé množství bylo zaznamenáno naposledy v roce 1998 (přesně 5 146). ÚP v Litoměřicích evidoval k 31. 7. 2007 celkem 793 volných pracovních míst, což je o 26 míst více než v předchozím měsíci. Skladba nově evidovaných, kterých je tento měsíc 657 (o 122 více než v červnu) je pestrá, uchazeči nejrůznějších profesí přicházejí např. z Johnson Controls (11), TRCZ Lovosice (10), Procházka (8), Tesco Stores s.r.o. (8), Lovela Terezín (7).

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech se příliš nemění. Bohužel rekordmany v nejvyšší míře nezaměstnnosti jsou stále Úštěcko a Štětsko, které jsou tento měsíc se stejnou mírou nezam. (12%) opět v čele. Celkový stav nabídky práce v mikroregionu Štětska je stabilně nízký. Společnosti, které se orientují na výrobu a zpracování papíru (MONDI, Norske Skog, Neograph) již nesnižují počty svých zaměstnanců, ale nová pracovní místa nevytvářejí. Strojírenské firmy Unistroj, 2JCP, SOZOL, Renovace Musílek vytvářejí jen několik volných pracovních míst, která bývají okamžitě obsazena. ÚP se proto snaží o spolupráci se zaměstnavateli v sousedním mělnickém okrese (např. Danzer Křivenice, Nemocnice Mělník, Tesco, Kaufland ČR.) a nabízet volná pracovní místa tam, kde je lepší dopravní obslužnost (případně dopravu zajistí zaměstnavatel) a větší možnost uplatnění na trhu práce. Problém tohoto regionu je v nedostatečném využití potenciálu venkova. Chybí dopravní obslužnost. Není zde téměř žádná nabídka práce. V zemědělství zde téměř nikdo nepracuje a práci nenajde. Nezaměstnanost v obcích regionu Štětsko je téměř neměnná.

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu Litoměřice

MikroregionEAk 30.6.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5851 6821 5977,38
Lovosicko10 1749328688,53
Roudnicko13 1411 2321 1648,86
Libochovicko5 45556455010,08
Štětsko5 99475071711,96
Úštěcko2 40229528211,97

EA - ekonomicky aktivní obyvatelé
UOZ - uchazeči o zaměstnání

Podle ÚP v Litoměřicích připravil

(hv)

Podniky a služby

Reklamace se vyřizuje pěstí?

S vietnamskými spoluobčany tu žijeme už mnoho let. A nelze říci, že by mezi námi byly konflikty. Projevili se jako zdatní obchodníci. My všichni u nich často nakupujeme. A když to někde „zaskřípe,“ spíš nás to překvapí. O neshodách s Vietnamci neslyšíme každý den. Přesto k jednomu nedorozumění, které skončilo dokonce fyzickým napadením,došlo. Zákaznice si v průchodu -v blízkosti kostela - vybírala tričko. Chtěla bavlněné, ptala se prodavačky, jestli to bavlna je. Dostalo se jí ujištění, že ano. Doma ale zákaznice zjistila, že tričko je z polyesteru. Vrátila se a požadovala výměnu za bavlněné. Prodavačka bavlněné neměla a peníze nechtěla vrátit. Přislíbila ale, že tričko vymění, až bude nové zboží. Pak zákaznice udělala chybu, že prodavačce uvěřila a nepožádala o stvrzenku. Tuto chybu děláme snad všichni. Na tento doklad, ke své škodě, většinou zapomínáme. A tak na to dotyčná zákaznice doplatila. Když přišla v době, kdy nové zboží bylo na skladě, narazila. Prodavačka odmítla tričko vyměnit se slovy, že u ní nebylo zakoupeno. Zákaznice si chtěla dokonce připlatit a koupit si kvalitnější výrobek, ale bez úspěchu. Rozhodla se tedy zavolat policii. Volala třikrát, policie neměla čas. Mezitím obchodnice přivolala telefonicky kolegu z jiného tržního místa. Ten zákaznici okamžitě, bez jakéhokoli slova vysvětlení, fyzicky napadl. Bil jí pěstmi a naprosto se nekontroloval. Do hlavy, do hrudníku, do zad, do rukou… zákaznice při tomto napadení ztratila zlatou náušnici a zlatý prsten. Zachránila se útěkem do vedlejšího obchodu. Konečně přijela policie… Potom byla zákaznice nucena vyhledat lékařské ošetření. Případ bude mít dohru u přestupkové komise na MěÚ… Tentokrát udělali vietnamští obchodníci svým kolegům špatnou reklamu. I dotyčná prodavačka mohla zákaznici upozornit na to, že v případě potřeby bude nutné předložit doklad. Kéž by to bylo samozřejmostí! Bohužel, nepatří k povinnostem obchodníků doklad vydat, když je o to zákazník nepožádá. Tak mi to bylo vysvětleno na Živnostenském úřadě MěÚ… To jedno nevyměněné tričko poukázalo na to, že v případě potřeby k nám trhovci nebudou tak velkorysí, jako my k nim, když od nich nepožadujeme stvrzenky.

Pozn.: Kdyby si zákazník nevěděl rady, může požádat o pomoc Živnostenský úřad na MěÚ, při nespokojenosti s vyřízením reklamace se lze obrátit na Českou obchodní inspekci (telefonní číslo je v seznamu). Doklad o koupi by při této příležitosti, bohužel, neměl chybět. /as/

Opravte si české úsloví : náš zákazník náš boxovací pytel. Škoda, že zákon, který nedovolí uveřejnit jméno toho hulváta, nedokázal ochránit jeho oběť...

Redakce

Co nového v Lovosicích

Výstavba na Holoubkově již příští rok

Na 2. mimořádném zasedání ZM dne 19.7.2007 byla přednesena prezentace již čtvrté varianty studie pro výstavbu bytů v lokalitě Holoubkov - „Na terasách“, kterou navrhuje rakouská firma KOP z Vídně. Podle sdělení starosty je tato firma v současné době jediným investorem od roku 2002, který má o výstavbu bytových domů v lokalitě zájem. Architekt Christian Koppensteiner D.I., který studii zpracoval je majitelem firmy KOP a zároveň investorem. Prezentaci projektu přednesl zástupce firmy Ing. František Rudl (pocházející z Lovosic, vystudoval zde a do roku 1964 zde i pracoval).

Zastupitelstvo schválilo pro výstavbu variantu 234 bytových jednotek a pověřilo RM dalším jednáním s firmou KOP Wien. Současně svým usnesením souhlasí s vkladem pozemků v celkové rozloze 3,635 ha do projektu „Obytného souboru Holoubkov - Lovosice” za cenu 400,- Kč/m2. Na zářijovém ZM by mělo být schváleno definitivní znění smlouvy. S investorem bylo dohodnuto, že za cenu pozemku v hodnotě cca 14,54 mil. Kč budou městu předány k volnému použití postavené byty o celkové ploše téměř 700 m2. Město do výstavby nebude investovat žádné další finanční prostředky. Byla také dohodnuta pevná cena 21 tis. Kč za m2 plochy předaných bytů, tj. 9 až 16 bytů podle jejich velikosti. Zbylé bytové jednotky bude prodávat investor prostřednictvím pražské realitní kanceláře Dr. Bernard Steiner, s.r.o., která s KOP spolupracuje a s prodejem nemovitostí a jejich správou má dlouhodobé bohaté zkušenosti.

Holoubkov - varianta IV

Záměr na využití tohoto území je v souladu se schváleným územním plánem Města Lovosice. V současnosti je pozemek využíván jako orná půda. Lokalita omezena z jižní strany stávající příjezdovou silnicí I. třídy od dálnice do Lovosic. Severně je pozemek ohraničen stávající ulicí k rodinným domkům. Tato ulice bude sloužit jako příjezdová. Z východní části obytný soubor navazuje na stávající zástavbu Lovosic, kde jsou umístěny nízkopodlažní bytové domy a rodinné domky.

Ve studii jsou nabízeny tři základní varianty bytů (za příplatek s možností navrhnutí vlastních úprav či změn). Plocha základních bytů by se pohybovala od 45 do 85 m2, která se dá dle přání zákazníka zvětšit na téměř jakoukoliv plochu. V každém z bytů je velká místnost, spojená přímo s kuchyní, vlastní ložnice a dětský pokoj, který lze považovat eventuelně i za pracovnu. Existují i další možnosti, např. propojení dvou až tří bytů jak vedle sebe, tak eventuelně nad sebou atd. V tomto ohledu je navrhovaná varianta velmi flexibilní. Každý přízemní byt pak má vlastní zahradu, každý meziposchoďový byt balkon a každý střešní byt pak vlastní terasu. Celý komplex budov je navzájem propojen pomocí výtahů a bezbarierových „pavlačí“, které jsou odsazeny od vlastní stavby a to tak, aby neumožňovaly mimo dveří přímý kontakt s kolemjdoucími osobami. Bylo dohodnuto, že z důvodu ochrany životního prostředí budou všechna auta garážovat pod zemí. Na každé straně budov, umístěných do písmene V, jsou z podzemních garáží dva výtahy, které umožní přístup do každého patra a možnost bezproblémového dovozu nákupu až do bytu. Vjezd do garáží bude pro jiné uzavřen. Návštěvníci budou mít možnost garážovat pod centrální budovou. Bytové domy jsou vesměs dvoupatrové, je možná i varianta domů třípatrových. Centrální budova se uvažuje třípatrová a měla by tvořit jakési centrum celého městečka.

Při výstavbě obytného souboru Holoubkov –„Na terasách“ se předpokládá zvýšená hladina hluku směrem od stávající příjezdové silnice mezi městem a dálnicí. Z těchto důvodů bude vybudován na úpatí horní hrany zemní val, výrazně porostlý zelení. Val bude vytvořen v rámci zemních prací jednotlivých domů a komunikací. Tato investice bude součástí výstavby obytného souboru. Podobné hlukové opatření nelze vyloučit ani podél plánovaného dálničního přivaděče.

Je počítáno s výstavbou nízkoenergetických bytů, to je v současném pohledu na energii úkol prvořadý. Byty budou mít teplovodní topení uložené v podlaze. Další úspora energie je v tom, že čelo bloků bytovek směrováno na jih až jihozápad, což umožňuje co nejdelší sluneční svit. Infrastruktura bude rozšířena o centrální budovu, která bude v bytovém objektu vybudována a nabídne tím rozšířit stávající infrastrukturu v blízkém okolí o další nabídku služeb jako je doktor, pekař, holič, kavárna, cukrárna, restaurace apod. Umístění centrální budovy do středu otevřeného písmene V je voleno tak aby budova působila zároveň jako hluková stěna. Je počítáno i s umístěním dětských hřišť mimo vlastní bytové objekty, ale zároveň z hlediska bezpečnosti i mimo komunikace. Veškeré parkovací prostory budou umístěny pod obě nejdelší bytové jednotky. Celý prostor bytové zástavby bude vhodně doplněn zelení. Při výstavbě je brán ohled nejen na okolí ale i na životní prostředí a  hlučnost. Diagonálně napříč celého území vedoucí vysokotlaký plynovod a další sítě budou v rámci projektu přeloženy na náklady investora.

V současné době probíhá jednání o detailech celé akce. Projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení zpracovává Ing. arch. Zdeněk Šimeček z Tábora, který se podílel i na zpracování návrhu předchozích variant. Zahájení výstavby obytného souboru Holoubkov - „Na terasách“ by dle projektu mělo být v lednu 2008.

Podle dostupných informací připravil a foto (hv)

 

Městská hromadná doprava v Lovosicích

Lakonickým usnesením č. 80/III/2007 ze dne 21. 6. 2007 „ZM schvaluje záměr zřízení MHD v Lovosicích“ začaly přípravy pro zavedení Městské hromadné dopravy v našem městě. Jak nám sdělil místostarosta Jan Jakub, zastávek by mělo být zhruba 10, z nichž jedna nová bude u lovosického hřbitova. O možnosti prodloužit dopravu až na hranice města, resp. ke Lhotce n. L. se uvažovalo, ale není zde bohužel místo, které by mohlo být využito jako obratiště (točna) pro autobusy. Konečné slovo o trase, zastávkách, popř. obratištích bude mít po vydání stanoviska Dopravního inspektorátu OŘ PČR Litoměřice odbor dopravy a sil. hospodářství MěÚ Lovosice. Vše je nyní ještě ve fázi plánů a příprav. Počáteční zkušební provoz (cca 3 – 6 měsíční) se pravděpodobně rozjede až na jaře. Nevyskytnou-li se však větší či zásadnější potíže, je možné uvažovat i o termínu podzim 2007. Nyní je nejdůležitější připravit přesné a úplné podmínky pro provedení výběrového řízení na dopravce, který by měl MHD v Lovosicích provozovat. Autobus by měl jezdit 11 x denně, a to mezi pátou hodinou ranní a 18 hodinou večerní; využívat by měl současné zastávky, u kterých bude nutné doplnit označníky. Jízdné je předběžně uvažováno ve výši 8,- Kč a náklady města se předpokládají ve výši cca 900.000,-Kč (v případě alespoň 1/3 obsazenosti autobusu). Pokud bude o linku MHD zájem, na zkušební provoz plynule naváže i provoz trvalý. Jednotlivé konkrétní zastávky, přesné časy jednotlivých spojů a možná obratiště jsou dosud v řešení a tedy ve stavu, kdy je ještě možné vznášet připomínky a náměty. Dotazy i náměty lze podávat přímo u Jana Jakuba. Pozn.: Možná, že by měl autobus jet po skončení kulturních pořadů v Lovoši, tj. kolem 20 hodiny večerní.

Hz

 

O těch, kteří nejsou vidět...

Noviny nedělá jeden člověk, ba dokonce ani šest lidí, tedy celá redakční rada nedělá noviny. Noviny dělají lidé, o nichž se píše a lidé, kteří o nich píší. Je sice pravda, že rozhodující objem dělají redaktoři – různým podílem od měsíce k měsíci : ing. Hozmanová, paní Stará, nestor ing. Hrdina, pan Hvorka, pan Šanda a já. Každý je svým způsobem na něco specializován, ale v podstatě všichni dělají všecko, jen pan Hvorka, který je nejen reportér a komentátor, ale nadto ještě fotograf, má svým způsobem v redakční partě dost výjimečné postavení.

Tento článek, ale není o nás... je o těch, jejichž jména někdy ani pod článkem nejsou a nahrazují je pouhé signatury, značky. O těch, kteří píší proto, že je to součást jejich práce, bez nároku na honorář (ale oni stejně píší hlavně proto, aby tím přiblížili svou práci, lidi okolo sebe, proto, že je to prostě těší). Jistě na někoho zapomenu – jistě ne úmyslně. Eventuelně zapomenutí : odpusťte, prosím....

Velitel policie, pan Gertner, který nám diktoval události několik let, pan Petržilka, jeho zástupce, který zprávy pro vás zpracovává poslední rok. Pan Novotný z lovosického Záchranného hasičského sboru, ředitelky, učitelky lovosických škol a školek, někdy i kantoři, profesoři a poslední dobou i studenti a žáci.

Paní Haasová, malířka, básnířka, která je sice ortodoxní Pražanda, ale nekonečně zamilovaná do Českého středohoří, které je pro ni nikdy nekončící inspirací. Autoři básní a povídek, kteří se střídají a jichž už u nás publikovala slušná řádka. Ženy z ELKA, sportovci - zejména pan Rajchert, Venda Mládek, slečna Joachimsthalerová, občas i jiní. Paní Rybínová z Městské knihovny (však vy víte), pan Puhlík i paní Mejsnarová, která pro noviny a lidi kolem nich leccos zařizuje. Potom ještě desítky těch, kteří nám poskytují podklady a informace pro psaní. Pohříchu málo je těch Lovosičanů, kteří přispějí nějakým článkem, glosou, nebo námětem, spíš už použijí naše noviny jako oznamovatele osobních zpráv (a my rádi vyhovujeme – i proto tu jsme).

Tak jsem vás tu vyjmenoval, některé individuálně, některé v nějaké zájmové skupině, ale všechny hlavně proto, abych vám poděkoval za vaši spolupráci a zájem, abych vám sdělil, že se svým podílem participujete na dobré pověsti, kterou naše noviny mají i někdy dost daleko od Lovosic. (Například posílám noviny e-mailem do Lucemburska, do Švýcarska a Austrálie našim krajanům).

Tak tedy : dík! a pište...

–jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 4