Červenec 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Historie a současnost Základní školy praktické Lovosice

Škola je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje a nový název nese od 1.9.2005. V Lovosicích byla založena v roce 1948 jako dvoutřídní pomocná škola. Od svého založení pětkrát změnila místo svého pobytu a tato místa měla ve dvou případech kuriózní kolorit. V letech 1953-1958 byla škola provozována v zadním traktu bývalého hostince „U Černého koně“ a 27 let (1965-1992) sídlila v atypické budově bývalé Vojenské správy (původně „Poštovní hotel“), která se v důsledku postupného rozrůstání podniku DELI posléze ocitla uprostřed průmyslového závodu. Žáci i učitelé docházeli do školy přes podnikovou vrátnici a museli se přizpůsobit provozu, hluku i prašnosti této zvláštní polohy.

Dne 15.2.1992 byla zahájena přestavba 2. MŠ v Mírové ulici č. 225/2 na školu pro více než 100 školáků (10 tříd, tělocvična, kuchyně, dílny; přestavbu prováděla firma Globus p. Nováka z Lovosic). Objekt byl předán Školskému úřadu v Litoměřicích. V dalším školním roce 1992/1993 došlo konečně k přestěhování školy do nově adaptované budovy. Oficiální otevření školy se konalo 3. prosince 1992 za účasti zástupců Školského úřadu Litoměřice, Městského úřadu Lovosice a ředitelů lovosických škol. Řediteli školy v tomto období byli Květa Paclíková (1978 – 31.10.1991), Jiří Řízek (v období 1.11.1991 – 14.5.1992 pověřen řízením školy) a Mgr. Věra Bezstarosti (od 15.5.1992 až do současnosti).

Zařízení má od roku 1995 právní subjektivitu. Škola má v současnosti průměrně 120 žáků (ve školním roce 2005/2006 navštěvovalo školu včetně Praktické školy 114 žáků) a vzdělávají se zde žáci ve třídách zvláštní školy a pomocné školy od 1. až do 9. ročníku. V současné době je na škole zaveden i přípravný stupeň pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. Na škole učí speciální pedagogové, kteří jsou vyškoleni právě na žáky, kteří mají různá postižení. Jejich práce je velmi náročná a nemůže ji vykonávat každý – studenti z Pedagogické fakulty, kteří sem chodí na praxi, málokdy zvažují svůj nástup do tohoto typu speciální školy výuka je pro pedagogy náročná i psychicky.

Děti dostávají plnohodnotné vzdělání v rámci svých možností. Mají vyžití jako všechny zdravé děti, chodí plavat, bruslit, jezdí na lyže, do škol v přírodě. Jako nepovinný předmět navštěvují hodiny německého jazyka. Každý žák projde odborným vyšetřením Speciálního pedagogického centra v Litoměřicích, popř. dalšími odborníky. Ke správnému zařazení dochází také na základě dobré spolupráce s mateřskými a základními školami. Po ukončení školní docházky mají žáci možnost výběru odborných učilišť na okrese i mimo něj, ti nejlepší mohou navštěvovat střední odborná učiliště. Dne 12.1.2007 se konal zápis do 1. třídy.

Při Základní škole praktické v Lovosicích je zřízena PRAKTICKÁ ŠKOLA (pokračovací), která sídlí v budově zvláštní školy, ale má svůj samostatný vchod a své učebny. Je určena pro žáky, kteří vyšli z nižšího než 9. ročníku základní školy. Je dvouletá, neprofesionální. Praktická škola je státní instituce bez placení školného, zajistí žákům pojištění a připravuje žáky na možné další profese. Vyučují se základní předměty (například český jazyk, rodinná výchova atd.) a dále praktické předměty: práce v zemědělství, potravinářství a veřejných službách. Žáci mají praxe v dílnách (veškeré praxe jsou v Lovosicích), kde se seznámí se zámečnickými, opravárenskými a truhlářskými pracemi. Dále projdou základy přípravy pokrmů, zemědělskou výrobou, děvčata ručními pracemi.

Po absolvování Praktické školy mohou žáci nastoupit do Odborného učiliště Lovosice s učebními obory: květinářské, zeleninářské a ovocnářské práce, opravárenské práce, kuchařské práce, šití oděvů a květinářské a aranžérské práce a do dalších odborných učilišť v litoměřickém okrese. Odborná učiliště jsou tříletá zakončena výučním listem.

Od 1.9.2008 (tj. ve školním roce 2008/2009) dojde na základě doporučení Rady Ústeckého kraje ke sloučení Praktické školy, Lovosice (Mírová 225) se Základní školou praktickou, Lovosice (Mírová 225). Nový název právnické osoby vykonávající činnost školy nebo školského zařízení po sloučení: Speciální základní škola a Praktická škola, Lovosice, příspěvková organizace. Ve škole se během školního roku koná celá řada kulturních a sportovních akcí – 16. září 2005 byla ve škole dokonce televize NOVA, aby natočila obří dýni vypěstovanou na školním pozemku a přijeli také novináři z Blesku! Mimo jiné školu navštívil kouzelník, konaly se Mikulášské besídky, žáci pomáhali také při Tříkrálové sbírce Farní charity Lovosice a navštívili hudební představení na téma Koloběh vody v KS Lovoš. Uskutečnil se také Maškarní bál, ekologická přednáška „Zvířátka v přírodě“ a výlety – na Boreč, výstup na Lovoš, procházka Opárnem, výlet na Homolku. Děti byly také na škole v přírodě (Staré Splavy, Sloup v Čechách).

Žáci Praktické školy v Lovosicích besedovali s policejní preventistkou OŘ PČR Litoměřice na téma šikana a drogy. Žáci velmi dobře spolupracovali a zapojili se do diskuse. Každoročně se koná Dětský den s netradičními disciplínami.Děti se rovněž zúčastňují výtvarných a sportovních soutěží – ve škole se konaly výtvarné soutěže o „Nejhezčího podzimního skřítka“ a o „Nejlepší čarodějku“. V soutěži o „Zlatou vařečku“ v Libochovicích obsadila děvčata z 9. třídy v minulém školním roce 2. místo. Ve výtvarné soutěži „Vodní svět“, kterou pořádal DDM Rozmarýn, obsadila Anna Jamborová 1. místo.Žáci školy se pravidelně účastní závodů v bruslení v Litoměřicích (v roce 2007 se ale z technických důvodů ročník nekonal) a plaveckých závodů v Litoměřicích (5 dětí z lovosické školy postoupilo letos do Liberce na 18. mistrovství ČR v plavání handicapovaných sportovců – žáků základních škol praktických, speciálních, odborných učilišť a klientů Ústavů sociální péče). Celkem se nominovalo 17 závodníků sportovního klubu Parta Litoměřicko, kde jsou i lovosičtí žáci zapojeni . Výprava si vedla velice dobře. Vybojovala 14 medailí, z toho 4 zlaté, 2 stříbrné a 8 bronzových.Za účasti lovosických žáků se konalo rovněž okresní finále v lehkoatletickém čtyřboji, chlapci se zúčastnili turnaje v kopané, který uspořádal Dětský domov v Dlažkovicích a lovosická škola uspořádala turnaj v přehazované. Je vidět, že mají děti o zábavu postaráno a že nejsou o nic ošizené. Školní rok končí, přejeme „Hezké prázdniny“!

Podle kroniky Základní školy praktické a webových stránek školy.
Hz

 

Výtvarný obor na lovosické ZUŠ

Základní umělecká škola v Lovosicích vyučuje dva základní obory: hudební a výtvarný. Výtvarný obor je vyučován na odloučeném pracovišti, Lovosice, Karla Maličkého 16 a učitelkou výtvarného oboru je od školního roku 2006/2007 Mgr. Jana Klímová. Paní učitelky jsme se zeptali, co je v jejím oboru ve škole nového.

Paní učitelko, představte se prosím našim čtenářům.

Pocházím z Litoměřic, odkud jsem po ukončení ZŠ odešla studovat na sklářskou školu do Kamenického Šenova. Zde jsem se učila malovat malovat na sklo, či vyrábět vitráže. Poté jsem si nakročila na učitelskou dráhu tím, že jsem začala studovat na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem: obor český jazyk-výtvarná výchova. V Lovosické ZUŠce jsem teprve prvním rokem, ale již nyní mohu říci, že se mi zde velmi líbí a práce s dětmi mě baví.

Jaká byla Vaše cesta k výtvarnému umění, kreslila jste už jako dítě, je někdo z rodiny výtvarně nadán?

Moje cesta byla v tomto směru přímočará. Měla jsem štěstí, že mě rodiče v pěti letech přivedli do ateliéru akademického malíře Arnolda Richtera v Miřejovicích. Tomu bych zároveň touto cestou ráda poděkovala, protože mě dovedl tam, kde jsem dnes. Naučil mě základům kreslířských, malířských i grafických technik a později mi doporučil sklářskou školu v Kamenickém Šenově, na kterou mi pomohl se připravit. Z naší rodiny maloval můj děda, který byl malířským samoukem a chodil se stojanem a barvami do kopců Českého středohoří. Přestože, anebo právě proto, že nebyl akademicky vzdělán, mají jeho obrazy nezaměnitelné kouzlo.

Co je náplní výuky výtvarného oboru a jaké je věkové složení žáků? Chodíte s dětmi také na výstavy – do Litoměřic nebo i jinam?

ZUŠ poskytuje základy uměleckého vzdělání pro talentované zájemce ve věku zpravidla od šesti let až do dospělosti. Právě pro zájemce nad 18 let je organizováno studium pro dospělé a dále je navíc zřízeno rozšířené vyučování výtvarné výchovy jako příprava ke studiu na středních a vysokých uměleckých školách. Výuka probíhá ve skupinách 10-15 týdně ve tříhodinových lekcích. Během studia ve výtvarném oboru žáci získávají zručnost při zobrazování skutečnosti, učí se používat rozličné výtvarné nástroje a materiály, pracují s keramikou, modelují, rozvíjejí si schopnost výtvarně myslet a originálně, se sobě vlastní tvořivostí přistupovat ke společnému zadání.

Z mimoškolních akcí děti zaujala hlavně výstava Lovci mamutů v pražském Národním muzeu, kde jsme prozkoumali tábořiště pravěkých lovců, zbraně, nástroje, prastarou loď, lebku neandrtálce i lovná zvířata. A nakonec spatřili i originál samotné Věstonické venuše. Dále se chystáme na výtvarný výukový program do litoměřické galerie a v neposlední řadě pořádáme pro děti pravidelná soustředění v přírodě, kde tvoří v delších časových úsecích, učí se navzájem spolupracovat a navazují zde přátelství napříč ročníky.

Jaký je rozdíl mezi výukou těch mladších a přípravou těch starších třeba na studium, kde jsou potřeba talentové zkoušky (UMPRUM, sklářská škola apod.)?

Vstup do výtvarného oboru u dětí nejmladších začíná přípravnou výtvarnou výchovou. Zde jsou děti motivovány k hravým výtvarným činnostem, při kterých jsou vedeny k základním výtvarným dovednostem a návykům. V prvních ročnících studia pak prohlubují své schopnosti formou stále soustředěnější práce. S postupem věku je pak dítě připraveno zvládat stále náročnější výtvarný projev. Zájem starších dětí často vrcholí snahou dobře se připravit na střední či vysokou školu s uměleckým zaměřením. Obsahem jejich práce je co možná nejlepší zvládnutí klasické studijní kresby a malby, popřípadě jiných vyžadovaných technik. Tito starší žáci si postupně tvoří jakýsi archiv, ze kterého si pak s pomocí učitele vybírají ukázky prací, které jsou součástí přijímacího řízení.

Nebylo by možné vybrat nějakou zdařilou dětskou kresbu k otištění v našem měsíčníku?

Ráda bych uveřejnila naší aktuální práci, kterou vytváříme společně. Jedná se o velkoplošnou malbu mořských motivů na lovosickém koupališti. Obrázek posílám zvlášť, text platí!

Které techniky si mohou žáci při výuce zvolit?

Výuka se zabývá celou šíří výtvarné výchovy: od klasické kresby a malby, přes různé oblasti grafiky, textilní techniky, šperkařství až po keramiku a modelování.

Poslední otázku necháváme obvykle na volbě tázaného. Nuže, máte slovo…

Jen bych ráda podotkla, že i když žijeme v době techniky, počítačů a mobilních telefonů a na první pohled se zdá, že děti nic jiného nezajímá, mám zde ke své velké radosti zkušenost jinou. Děti často pracují s nadšením a jejich výsledky stojí opravdu za to. Dokáží být originálními tvůrci s vlastní bohatou invencí. Zaplňují tak smysluplně svůj volný čas a zároveň se učí spoustu nových věcí. Ráda bych k nám tedy pozvala všechny děti, které rády kreslí, malují a chtěly by se v tomto oboru naučit mnoho nového a zajímavého.

Lovosické děti opravdu rády kreslí, i malé děti z mateřských škol vyhrávají v celostátních soutěžích. Dnes (9. června) jsem četla, že děti ze ZŠ Všehrdova obsadily čelná místa ve výtvarné soutěži v Litoměřicích nazvané Hasiči a jejich práce. A i ty děti, které nejsou výtvarně nadané, by měly občas navštívit nějakou výstavu – zde zmíněná výstava Lovci mamutů v Národním muzeu v Praze je pro velký zájem prodloužena až do 2. září.

Paní učitelce přeji nadané a vnímavé žáky a děkuji za rozhovor.

Otázky připravila Eva Hozmanová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 9