Červenec 2007 Lovosický dnešek - strana 8

Kultura

ČERVENEC 2007 - FILMOVÉ LÉTO NA „OSMIČCE“

Sobota 21. července Maharal -tajemství talismanu.
Prázdninový příběh tří pražských dětí a hledače pokladů nás zavádí na tajemná místa staré Prahy. Hrají: M. Hádek, V. Jandák, M. Kramár, T. Materna, B. Navrátil, M. Valenta a další – režie P. Jandourek. lesopark „Osmička“ ve 22 hod., vstup volný

Neděle 22. července Pravidla lži
Psychologické drama z prostředí terapeutické komunity, kde se jedenáct lidí snaží odpoutat od své minulosti. Hrají: J. Langmajer, K. Issová, J. Budař, J. Dulava, D. Novotný, I. Chmela a další – režie: R. Sedláček. lesopark „Osmička“ ve 22 hod., vstup volný

Pondělí 23. července Grand hotel
Film o lidech mezi mraky. Příběh amatérského meteorologa Fleischmana a dalších lidí, kteří se střetnou na jednom místě- v hotelu Ještěd v Liberci. Hrají: M. Taclík, K. Issová, L. Mrkvička, J. Dulava, J. Plesl, D. Zábranská a další – režie: D. Ondříček. lesopark „Osmička ve 22 hod., vstup volný

Úterý 24. července Kráska v nesnázích.
Milostný příběh mladé ženy, která miluje dva muže, je plný zvratů i komických rozuzlení. Hrají: A. Geislerová, J. Brejchová, J. Schmitzer, E. Vašáryová, J. Abrhám a další. Režie: J. Hřebejk.

 

Jedna (kniha) měsíčně aneb Neměli byste si nechat ujít

Každou minutu vychází někde na světě jedna kniha. Co kdybyste si alespoň jednu měsíčně přečetli? Tento měsíc mám pro Vás dvě nabídky – první se jmenuje příznačně Knihovna, napsal ji profesor klasické archeologie na Univerzitě Karlově Jan Bažant a je to jeho první beletristická kniha, k níž ho inspirovalo jeho poslední odborné dílo Pražský Belvedér a zaalpská renesance.

Knihovna je příběh s detektivní zápletkou a autor do spletitého příběhu, jehož důležitou složkou je unikátní sbírka českých knih vydaných v 16.-18. století, zařadil několik atraktivních témat z dějin. Znalému čtenáři vytane při četbě knihy na mysli Jméno Růže Umberta Eca či dnes velice módní Dan Brown a jeho Šifra Mistra Leoparda, Pavučina lží nebo Andělé a démoni. Při čtení příběhu z nové i staré Prahy se určitě nebudete nudit. Knihu vydalo v roce 2006 nakladatelství Ladislav Horáček – Paseka v Praze a Litomyšli.

Pro ty z Vás, kteří v dnešní hektické době považují četbu pouhé beletrie za ztrátu času, bych měla jinou nabídku. Příběhy české a moravské krajiny Vás mohou inspirovat k výletům za krásou naší vlasti, na hrady, zámky, do kraje Oty Pavla nebo ke skalním sochám pana Kopice. Poznáte křížovou cestu v plzeňské zahradě, relikviář sv. Maura na Bečově a seznámíte se s Pravdivou písní o bošileckém mostku i s českou Biblí svatou. A náměty k výletům se Vám teď o prázdninách mohou hodit. Publikace obsahuje mnoho barevných fotografií zmiňovaných míst a příběhy, které se k nim váží (i strašidla nebo zázračné studánky). Nechybí ani mapy. Publikace je relativně nová, vydalo ji nakladatelství BETA v roce 2005, takže popsaná místa budou letos vypadat tak, jak je vidíte na snímcích.

Obě knihy na Vás čekají v naší městské knihovně společně s mnoha dalšími. Ale o těch zase příště.

Hz

 

Marika

15. května se konala v sále "Lovoš" módní přehlídka studia Marika. Pozvali jsme známou moderátorku Saskii Burešovou, která ve svých vstupech hovořila o zajímavých dopisech a příhodách.

Mejsnarová

Sport a tělovýchova

Házenkáři to opět dokázali, mají bronz

Lovosice – Lovosičtí házenkáři to dokázali. Obhájili loňskou bronzovou medaili z nejvyšší české soutěže – extraligy. Doplnili tak historicky nejlepší úspěch klubu, který vybojovali v loňském roce. Nyní tak vstupují do své další padesátky ověnčeni vavříny. Klub totiž letos oslavil přesně půlstoletí od svého založení.

„Jsem rád, že to co jsme si předsevzal, jsme splnili. Říká se, že obhájit je vždy těžší, než dojít k prvnímu úspěchu. Kluci ale i přes zranění zabojovali. Přitom stačilo málo a mohli jsme bojovat ještě i o cennější kovy. Není možné být nespokojen,“ říká prezident lovosické házené Václav Kubíček.

Už průběh sezony napovídal, že to Lovosičtí s obhajobou myslí vážně. Drželi se stále na špici a dokonce se na chvíli zastavili i na celkově druhé příčce. Všichni proto mysleli ještě víš. Bohužel zranění, která se celou dobu týmu vyhýbala, přišla právě v samotném závěru ligy. Kluci, ale bojovat rozhodně nepřestali. Po desetikolové nadstavbě vstupovali do play of ze čtvrtého místa. Hned v úvodu tak narazili na lídra soutěže, Karvinou. „Právě v té nadstavbové části nás potkalo hodně zranění a myslím si, že nás to stálo i lepší umístění. Možná, že by pak vše vypadalo jinak. Letos to nebylo tak optimální jako loni. To jsme byli proti Karviné outsider a i tým na tom byl zdravotně lépe, což bohužel letos říct nemůžeme a proto je to pro nás cennější. Loni s námi nikdo nepočítal,“ trenér Vojtěch Srba.

Po trojzápase s Karvinou tým HK .A.S.A. Město Lovosice čekal na soupeře. Bude to Dukla nebo Zubří? Ne všichni se shodli, na půdě kterého soupeře by bylo lepší o medaile bojovat. Přišlo Zubří a všichni si přáli zvládnout nemožné. „Povedlo se nám historicky poprvé vyhrát v Zubří. Myslím si, že právě to byl klíč k úspěchu, že se nám podařilo vyhrát na půdě soupeře stejně jako loni, kdy jsme sérii začínali z hůře postaveného místa,“ míní trenér.

Že se loňského vicemistra podaří zdolat pouze ve čtyřech zápasech však doufal jen málokdo. Přesto se zadařilo. Kluci sice vysoko prohráli první zápas v Zubří, druhý však patřil jim. Doma už svým fanouškům předváděli málem exhibici. „V domácím prostředí, díky tomu, že jsme si takhle sérii rozehráli, už byla psychická výhoda na naší straně. Klíč k úspěchu byl ve druhém utkání, kdy jsme se oklepali po vysoké porážce a celek Zubří to trošku uspalo, protože věřili, že pro ně ta série bude jednodušší,“ podotkl třicetiletý trenér Srba.

Díky úspěchu si Lovosice vybojovaly právo startu v evropských pohárech. To byl však pro vedení klubu šok. „Je to pecka peněz a zásah do rozpočtu. Když to nebude nutné, poháry hrát nebudeme,“ povídal Kubíček, kterému se ulevilo, když ze svazu přišla zpráva, že pro kluby účast v pohárech není povinná. Hrát by je tak měly ženy Slavie a muži Dukly, kteří dostávají státní peníze.

Na rozdíl od loňského úspěchu po tom letošním nastanou změny v kádru. Odchází nejlepší lovosický střelec a současně jeden z nejúspěšnějších v celé extralize Jiří Bouček. „Podepsal jsem smlouvu s německou Pirnou. Přestože se tu teď udělal opravdu skvělý tým, jsou tu báječní lidé a teď navíc i úžasné publikum, tak jsem cítil, že potřebuji změnu,“ vysvětlil důvod k odchodu Jiří Bouček, který své Lovosice nechce zanevřít. odcházejí však i další. Do nové sezony nenastoupí Karel Vít, Kamil Sochor či Milan Volák. Naopak na dva roky se ještě upsal kanonýr Jirka Motl, Tomáš Kratochvíl a stejně tak i bratři Luděk a David Kylíškové. Z dorostu by pak k mužům měli trvale nastoupit Pavel Házl, Radek Jelínek či Jan Havel. S týmem však zůstává i zkušený trenér a zejména tahoun Vojtěch Srba. „Už má s námi podepsáno,“ dodal Kubíček.

(pp)

 

Výškařka Nová si splnila limit

LOVOSICE/TURNOV - Devátý ročník Memoriálu Ludvíka Daňka ozdobila svou účastí nejen světová diskařská elita. Do Turnova se vydala i výškařská skupina trenéra Miroslava Pavlíka. Atmosféra a výborná divácká atmosféra nejvíce sedla Magdě Nové. Té se podařilo zdolat laťku ve výšce 175 cm a splnit tak limit na mistrovství světa dorostu, které se uskuteční v červenci v Ostravě. Zdoláním této výšky se vytvořila nejen nové osobní maximum, ale rovněž zlepšila oddílový i krajský rekord a vytvořila nejlepší výkon roku v kategorii žákyň. Na Memoriálu Ludvíka Daňka obsadila ve výškařském sektoru v soutěži žen 2. místo za Ivou Strakovou (188cm).

Lovosickým limitářem je i Jan Sommerschuh. Ten si limit na ostravské mistrovství dorostu, který má hodnotu 200 cm, již splnil na veřejných závodech v Děčíně. Honza má také možnost zúčastnit se letošního letního Evropského olympijského festivalu mládeže se koná v červenci v Bělehradu.

Třetím limitářem do Ostravy je běžec Jakub Živec. Ten si na mimosoutěžním startu v extralize 19. května splnil limit na 3000 m, když trať zaběhl za 8:38,68 s

Dva centimetry ke splnění limitu zatím chybí Lukaši Horákovi. Limit pro účast na Mistrovství Evropy juniorů v nizozemském Hengelu má hodnotu 215 cm.

Nyní využívají lovosičtí výškaři závodní pauzy, mají týdenní volno a připravují se na ligový start, který je čeká první červnový víkend.

Petula

 

Cechlová hodila v Lovosicích limit na MS

Lovosice - Usmívala se z plakátů, jež zvaly na atletický mítink v Lovosicích, v neděli si tam zajistila start na mistrovství světa. Věra Cechlová-Pospíšilová, jedna z nejlepších diskařek planety, splnila limit pro účast na srpnovém světovém šampionátu v japonské Ósace.

Obhájkyně bronzu hodila na lovosickém stadionu 60,95 metru a vyhověla kritériu českého svazu, které má hodnotu 60 metrů. Do limitu IAAF jí scházelo 5 cm.

"Abych se přiznala, já jsem to až tak moc jako závod nebrala, neboť nebyla zahraniční konkurence a já do toho šla z plného tréninku," vysvětlila Cechlová-Pospíšilová (na snímku). "Měla jsem mít volno, ale šla jsem si zaházet." Druhou v pořadí Staňkovou, kolegyni z Olympu, překonala o víc než 11 metrů.

28letá diskařka směřuje přípravu k Ósace. "První větší závod mě čeká koncem května v Hengelu, až před ním budu ubírat v tréninku. Teď jsem ještě byla unavená, nevyladěná, to se odrazilo i na výkonu," není spokojená.

"Navíc byla docela zima a foukalo do zad, přitom ideální je protivítr." Litoměřická rodačka v Lovosicích s atletikou začínala. "Já odešla v osmé třídě, takže závod pro mě byl po tolika letech srdeční záležitost. Přišli diváci, moje rodina, bylo to moc příjemný," svěřila se.

V Lovosicích se na šampionát nominoval také koulař Petr Stehlík za výkon 19,93 metru, limit zdolal o 23 cm. S Cechlovou jsou prvními českými atlety, kteří se do Japonska kvalifikovali. Oba poletí už na své čtvrté mistrovství světa.

(Inet – i-dnes.cz)

 

Úspěšní lovosičtí závodníci na Májovém poháru nadějí do 14ti let v karate. Nahoře zleva Karel Schingler (2.), Jiří Michalec (1.), Pavel Wilhelm (3.) dole Petr Marschall (1.), Tomáš Chlouba (2.), Dan Beránek (3.)

Májový pohár nadějí v karate

Ústecká sportovní hala „T Mobile“ na Stříbrníkách byla v sobotu svědkem tradičního setkání talentované mládeže regionu v karate a to Májového poháru nadějí.

Pořadatelský tým ústeckého Shotokanu, který drží tuto májovou tradici již po několik let, připravil opět pro začínající závodníky od 6 do 14 let jejich vlastní soutěž. I ti nejmenší, kteří s karate teprve začínají, zde soutěžili o své první medaile. Do soutěže zasáhli a to velmi úspěšně lovosičtí závodníci. Kategorie chlapců do 14 let se stala kořistí trojice závodníků města pod Lovošem. Pavel Wilhelm třetím místem, Karel Schingler druhým a nakonec vítěz kategorie Ji-ří Michalec se radovali ze svého triumfu.V kategorii chlapců do 10 let zazářili svými výkony, cestou přes 16 soupeřů do finále, Tomáš Chlouba a Petr Mar-schall. V dramatickém finále byl však jasně lepší, více závody již zkušenější Petr Marschall, který po právu zvítězil.

Na pomyslné paty jim šlapal celou dobu kategorie nakonec třetí, oddílový kolega Daniel Beránek. Soutěž v kata reprezentuje demonstraci povinných sestav obrany a útoku proti imaginárním soupeřům a znalost praktické sebeobrany. Závodníci prokázali svou dobrou tréninkovou připravenost i znalost technik, kterou budou potřebovat nadcházejícím zkouškám na vyšší technické stupně / další barevné pásky/ v měsíci červnu.

Luongová BRONZ z Národního poháru ČR

Na posledním kole Národního poháru žáků, kombinovaném s mezinárodní soutěží, startovala i dvojice lovosických závodníků, kteří ještě nemají nominaci na M ČR mládeže na podzim 2007. Nedařilo se Patriku Zemanovi, který se neprobojoval úvodními koly v kumite.

Alena Luongová, přes tréninkový výpadek, bojovala statečně v nejkvalitněji obsazené kategorii děvčat starší kategorie. Startovním polem 34 závodnic pro-šla až k branám semifinále, kde podlehla pozdější vítězce Žídkové z Brna.V opravných zápasech pak již nezaváhala a vybojovala bronz. Své kvality potvrdí jistě i na nacházejícím Krajském přeboru všech kategorií, který pořádá lovosické středisko Shotokan Klubu Rajchert Sport Union v sobotu 16.6.2007 ve sportovní hale Chemik v Lovosicích.

Josef Rajchert

 

Šachy slouží ke tříbení mysli a rozvoji logického myšlení

Podle encyklopedie jsou šachy jedna z nejstarších a nejrozšířenějších deskových her, při níž se setkávají dva soupeři na čtvercové desce o 64 polích figurami různého chodu. Cílem hry je dobýt soupeřova krále. Lze je považovat za sport, vědu i umění. Za tisíciletou historii si šachy nalezly mnoho příznivců a to též v našem městě. V Lovosicích byl šachový oddíl obnoven po roce 1945 a od té doby existuje nepřetržitě. V současné době vede oddíl Miroslav Beránek z Lovosic, který je rovněž kapitánem oddílu při utkáních. Jeho zástupcem je Ing. Svatopluk Hašlar.

V sezóně 2005/2006 hrál oddíl TJ Lovochemie Lovosice Krajský přebor II. třídy v šachu družstev, vyhrál svou skupinu „B“ a postoupil do KP I. třídy. V ročníku 2006/2007obsadil oddíl v KP I. třídy 11. místo. Oddíl má v současnosti 11 členů (11 mužů, z toho 4 důchodci, ostatní kategorie oddíl nemá). Někteří členové hostují i v jiných oddílech, například Vítězslav Froněk v 2. lize za Litoměřice, 5 dalších lovosických hráčů hostuje v Šachovém klubu Štětí v Krajském přeboru II. Za TJ Lovochemie Lovosice naopak hostuje 6 hráčů z Litoměřic a Štětí. Družstvo je v Lovosicích pouze jedno, a sice v krajském přeboru dospělých.

Krajský přebor I. , do kterého oddíl loni postoupil, má 12 členů z celého Ústeckého kraje, hraje se jednou každý s každým, družstva jsou osmičlenná. Tempo: 2 hod. na 40 tahů a jedna hod. na zbytek partie čili celkem až 6 hodin. Hrací den je neděle v 10.00 a hrací místností je nyní prostor v DDM ELKO na Václavském náměstí v Lovosicích - je to výhodnější z hlediska přístupnosti více, než býval Zimní stadion. V sezóně 2006/07 skončil lovosický oddíl na 11. místě.

Nejúspěšnějšími hráči jsou Petr Beneš, který sice jen hostuje (z Roudnice n./L.), ale má zkušenosti i s vyššími soutěžemi, a Vítězslav Froněk, který rovněž hostuje ve vyšší soutěži. Z hostování jsou dále velmi úspěšní např. Stanislav Filip nebo Lukáš Patrák.

Lovosický oddíl povinně pořádá oddílový přebor, zúčastnil se krajského přeboru, a hostuje i v jiných soutěžích. Krátce byl veden kroužek mládeže v DDM ELKO Lovosice (vedl Ing. Hašlar), ale ze strany dětí nebyl dlouhodobý zájem. Jinak oddíl ještě hraje tzv. zimní turnaj a různé jednorázové turnaje, např. v bleskové hře. Jednotlivci se účastní i akcí v celé republice, včetně odborových her (například sportovních odborových her v červnu 2006 v Ústí nad Labem, které pořádal odborový svaz ECHO. Zde lovosické družstvo ve složení Petr Nedoma, Milan Vodička a Vítězslav Froněk-tehdy Glanzstoff Bohemia zvítězilo.)

V současnosti je nejúspěšnějším členem oddílu Vítězslav Froněk, který v letošním roce oslaví 30. narozeniny. Šachy zná od dětství, ale soutěžně je hraje až od 2. stupně ZŠ od zimy r.1991. Je odchovancem DDM ELKO Lovosice a úspěšný byl od počátku: 1991 – 1. místo ve školním turnaji, 1. místo v okresním přeboru, 1992 – 1. místo DDM ELKO Lovosice, 1. místo okresní finále šachové ligy, 1994 – 1. místo v okresním přeboru, 1995 – 1. místo v okresním přeboru a postup do finále krajského přeboru, 1996 – postup z finále krajského přeboru na Mistrovství Čech, účast na Mistrovství Čech v Praze a 21. místo, 1997 – 3. místo v okresním přeboru mužů, - 4. místo na krajském přeboru mužů a účast na mezinárodním turnaji v Pardubicích, 1998 - účast na mezinárodním turnaji v Pardubicích, 1999 – 1. místo v polofinále regionu mužů a 3. místo ve finále regionu mužů, 2004 – 197. místo na Mistrovství Evropy v rapid šachu v Pardubicích a konečně 2006 – 33. místo na otevřeném ME amatérů v turnaji C v Pardubicích. V minulosti několikrát zvítězil v oddílovém přeboru a v různých menších turnajích. V současnosti je na soupisce Lovosic pro krajský přebor a hostování za Litoměřice v 2. lize s nadprůměrnou úspěšností. Od roku 2007 má Vítězslav Froněk titul Kandidát mistra a pracuje v Logistickém centru VF Czech Services, Zdiby. Otázkou je, zda si Lovosice tohoto kvalitního šachistu udrží, finanční zabezpečení v Lovosicích není uspokojivé.

Článek zpracován dle informací, které poskytl šachový oddíl TJ Lovochemie Lovosice.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 8