Říjen 2006 Lovosický dnešek - Strana 7

Zprávy z radnice

Jak jsme na tom s dluhy

Hodnocení hospodaření města s končícím mandátem zastupitelstva

S ukončením volebního období Zastupitelstva Města Lovosice nás pochopitelně zajímalo, jaké finanční závazky přenechává odstupující Zastupitelé nově zvoleným. Tuto otázku jsme položili, snad osobě nejpovolanější, předsedovi finančního výboru a členu Zastupitelstva Města Lovosice Jiřímu Haufovi. Zde je odpověď.

Práce s rozpočtem města běžela celé čtyřleté období v ustáleném režimu s podzimní a zimní přípravou ve finančním výboru a schválením zastupiteli v únoru či březnu. Model schvalování do konce března zákon o rozpočtových pravidlech územních celků umožňuje a nám vyhovuje. Předchozí rok je totiž účetně uzavřen a máme proto přesná vstupní data pro rok běžný. O stabilitě rozpočtového procesu svědčí, že žádné z mimořádných zastupitelstev nebylo svoláno s programem řešit výlučně rozpočtové záležitosti. Jistou nevýhodou je nutnost tzv. “rozpočtového provizoria„ které platí až do schválení rozpočtu základního.

Výše finančních prostředků řízených městem se pohybovala mezi 200 – 300 mil Kč/rok mj. v závislosti na výši přijatých dotací ze státního rozpočtu. V této souvislosti je vhodné zmínit fakt, že např. v roce 2004 jsme získali mj. investiční dotace ze státního rozpočtu v celkové výši 117mil Kč. Celkové příjmy města se tím přiblížily 400 mil.Kč a Lovosice se tak staly obcí s největšími příjmy v kategorii srovnatelných měst celé ČR! Zpravidla při každém jednání zastupitelstva probíhají rozpravy k  hospodaření, zvláště pak aktuální požadavky na navýšení výdajů. Ty lze uspokojit jen v případě i mimořádných příjmů - nebo z finanční rezervy pro mimořádné události, kterou jsme rozpočtovali vždy na úrovni cca 3 mil Kč. Kolegům zastupitelům jistě slouží ke cti, že tlak na „rozpuštění“ rezervy byl minimální – možná po zkušenostech s velkými vodami či jinými kalamitami, kdy tyto rezervy pomohly vedení města rychle reagovat na potřeby ochrany zdraví a majetku občanů. Druhou stranou mince státních dotací je vždy povinnost finanční spoluúčasti města na akcích a jejich precizní proúčtování. Zde může vzniknout problém, neboť případná vratka dotace za již hotovou investici a případná penalizace či pokuta může vyrovnaný rozpočet města zcela rozvrátit. K tomu zatím nedošlo a věřím, že mandát ukončíme bez podobného incidentu.

V jakém stavu tedy předáme našim nástupcům hospodaření města?

V letošním rozpočtu schválená „Tabulka závazků a úvěrů“ ukládá povinnost úhrad ve výši 13,6 milionů Kč. Všechny platby již podle platebního kalendáře proběhly a pro další roky zůstává celkem 36,9 milionů Kč splátek. Řádné ZM však bude dne 20.9. projednávat mj. i prodeje pozemků města v objemu cca 25 – 30 milionů Kč. Chtěl bych požádat kolegy zastupitele o použití tohoto mimořádného příjmu na zrychlené splacení zbylých závazků a tím podstatné zlepšení závazkové bilance a předání „čistého stolu“. Také zde je k věci připomenout, že rozhodující podíl na závazcích má investice do nové Zámecké ulice, která již od května 2004 městu výborně slouží a odlehčuje dopravu v centru města.

Po finanční stránce je tedy všechno v pořádku?

Ne vše se podaří. Za znepokojující považuje finanční výbor zvláště situaci na bytovém odboru. Ze zákona povinný přezkum hospodaření zde již dvakrát po sobě vyjádřil závažné výhrady k vedení účetnictví. To poškozuje jinak zcela excelentní výsledky ostatních odborů Městského úřadu. Lze jen doufat, že vyvozené závěry a zastupitelstvem přijatá opatření přinesou ovoce. V opačném případě totiž hrozí sankce ze strany státních finančních orgánů a tím možná destrukce rozpočtu města.

Značnou a dlouhodobou zátěží rozpočtu je vzájemná finanční bilance města a Dopravně zbožového centra., a.s. Prvotní cíl – tj vytvoření pracovních míst pro Lovosice a celý region – se bohatě plní. Stávající firmy výroby rozšiřují, další již rostou a počet pracovních míst se bude blížit 2000. Vedle důležitého faktoru vysoké zaměstnanosti je pro město příjemný i daňový výnos 2-3 miliony Kč ročně z perspektivou růstu. Tomu však předcházely investice města do spoluúčastí ke státním dotacím, výkupů pozemků, příprav infrastruktury a podobně. Rozdíl mezi vstupy a výnosy je záporný a činí cca 70 milionů Kč. Tyto prostředky z rozpočtů předchozích let dnes městu velmi chybí a věřím, že se prodeji pozemků dalším investorům podaří saldo alespoň zčásti eliminovat a budou i  přínosem do rozpočtů příštích.

Již jsem zmínil o práci finančního výboru zodpovědného přímo zastupitelstvu. Patří jim dík za přípravu kvalitních podkladů pro jednání Zastupitelstva města a kvalifikovaná posouzení finančně rizikových rozhodnutí. Tedy práce pro to, abychom se za uplynulými roky ohlédli s klidem a do budoucnosti s optimismem.

Připravil (hv)

 

Hospodaření města - třetí změna rozpočtu

Pro nás, kteří připravujeme tyto noviny, se blíží poslední zasedání Zastupitelstva města v dosavadním složení. S tím je spojena i další změna rozpočtu a její návrh vám zde zkráceně předkládáme. Snad se nám podaří do stejného čísla zařadit i zprávu ze zmíněného zasedání a budete si moci porovnat návrh s odhlasovanou skutečností. Teď ale k jednotlivým kapitolám:

Účelové dotace:

Jedná se o příjmy určené na předem dané akce. Ty pak neovlivní výsledky rozpočtu. V tomto období se jednalo o 1,368 mil. Kč, kde největší položkou bylo 881 tis. Kč na opravy po letošní povodni.

Mimořádné příjmy:

Neboli příjmy, se kterými nebylo v původním rozpočtu uvažováno, se v tomto období vyšplhaly na úctyhodných 25,993 mil. Kč. Z nich ovšem největší podíl (21,880 mil. Kč) činí daň z příjmu právnických osob a s touto částkou se setkáme ve výdajích jako daň, kterou obec platí. Zajímavými položkami jsou dále: 2,89 mil. Kč úspory z akce výměny oken na gymnáziu, 900 tis. Kč přijaté pojistky za povodeň a 110 tis. Kč z poplatku za vážení vozidel.

Navrhované výdaje:

Předpokládaná částka 26,215 mil. Kč, mírně převyšující mimořádné příjmy, ukazuje, že bylo nutné opět sáhnout do rozpočtové rezervy. Zde se objevuje zmíněných 21,88 mil. Kč jako daň obce a jako další nejvyšší částka 3 mil. Kč na opravy a údržbu areálu TJ. Za zmínku ještě stojí 430 tis. Kč určených na komunikace (podchod u Besedy).

Rozpočtová opatření:

Tady se jedná o přesuny prostředků mezi kapitolami v rozpočtu, kdy nevyčerpané peníze z jedné krabičky se převedou do druhé. Největší částka 1,5 mil. Kč je z položky „dům zdraví/poliklinika“ přesunuta do bloku „ostatní záležitosti kultury“ a podobně bylo vyčleněno 451 tis. Kč na rekonstrukci školní jídelny.

Výsledná rekapitulace: 
Příjmy po druhé změně176 284 000,- Kč
Navýšení příjmové části27 361 000,- Kč
Stav po 3.změně203 645 000,- Kč
Výdaje po druhé změně197 499 000,- Kč
Navýšení výdajové části27 583 000,- Kč
Stav po 3.změně225 082 000,- Kč
Rozdíl mezi příjmy a výdaji21 215 000,- Kč
Rezerva rozpočtu787 000,- Kč

JiH

Z okolí Lovosic

Lovosice a Lovosicko krátce

  • Házená v Lovosicích má vlastní webové stránky. Od 1.7.2006 je slavnostně spuštěn web HANDBAL KLUBU MĚSTA LOVOSICE www.hazenalovosice.cz. Vlastní webové stránky má také oddíl basketbalu http://www.basket.lovosice.net, oddíl kuželek http://www.kuzelky.lovosice.net/, oddíl hokeje http://www.lovohokej.unas.cz (neoficiální, ale aktualizované) a http://www.hclovosice.zde.net (oficiální, ale poslední aktualizace provedena v lednu 2005) a oddíl plavání - http://www.pklo.wz.cz. (Další stránky sportovních oddílů jsem zatím neobjevila, pokud je nějaký oddíl má, prosím, aby se mi webmaster ozval.)
  • Od nového jízdního řádu od 10. prosince budou v Bohušovicích a Hněvicích zastavovat rychlíky. Pomůže to asi lidem z těchto měst a těm, kteří jezdí do zaměstnání do Štětí. Ale pro dopravu z Lovosic do Prahy to bude pochopitelně znamenat zpomalení až o 7 minut. Denní model pro Lovosice bude v ranní špičce rychlík z Děčína 1x/ 1 hod. a během dne 1x za 2 hodiny. Zrušen bude rychlík Vsacan (Cheb-Žilina), který dlouhá léta zajišťoval spojení s Moravou. Přímé spojení na trase Cheb-Ústí nad Labem – Lovosice – Praha již nebude.
  • V sobotu 19.8. proběhl v obci Vlastislav 7. ročník Zámeckých slavností, které probíhaly na nádvoří zámku od 15 hodin. Obec Vlastislav se také snaží, aby její obyvatelé měli kde bydlet, v posledních letech opravila 4 byty, dalších 8 ve středu obce bude dokončeno příští rok, v současnosti se pro ně staví inženýrské sítě. V sobotu 19. srpna byl při slavnosti položen základní kámen pro stavbu dalších 18 nových bytů v prostorách nádvoří zámku. Byty budou mít výměru cca 60 m2 a ceny za ně budou úměrné vybavenosti a výměře.
  • Byty pro své občany připravuje také Velemín. Obec hodlá přestavět volné obecní prostory, bývalé místnosti JZD, na startovací malometrážní byty pro mladé rodiny. Jednalo by se o byty 1+1 opět o výměře do 60 m2.Na výstavbu bytů poskytlo dotaci obci Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
  • V Třebívlicích se 19. srpna slavnostně představilo občanům i návštěvníkům Třebívlic zbrusu zrekonstruované náměstí. Komunikace dostaly asfaltové koberce a chodníky zámkovou dlažbu. Vprostředku náměstí bylo nově zadlážděno parkoviště a také veřejné osvětlení získalo novou tvář. Rovněž byly zřízeny přechody pro chodce a náměstí se tím stalo bezpečnější. Z 8 investovaných milionů plynulo 6 z grantu EU z programu Phare a 2 miliony z rozpočtu obce. Součástí slavnosti byla také vernisáž autorské výstavy obrazů litoměřického malíře Jiřího Ryvoly v 17 hodin.
  • Na skládce SONO v Čížkovicích byla zřízena kogenerační jednotka pro spalování bioplynu ze skládky a výrobu elektrické energie – ta bude částečně využívána pro čerpání vody na skladce, svícení a topení a její přebytek bude dodáván do sítě ČEZ. Na skládce byla zkušebně zprovozněna rovněž sušárna dřeva.
  • Ve vsi Chrášťany, která je místní částí obce Podsedice, byla dokončena oprava kapličky. Kaple je nejstarší budovou ve vsi a pochází z roku 1825 (původně na místě stála dřevěná zvonička, ze které pochází i zvonek v kapli, je z roku 1750). Opravovat se bude také barokní kaple se stanovou střechou a vížkou u školy v Podsedicích z roku 1753, zasvěcená sv. Janu a Pavlu.
  • Nakladatelství Freytag & Bernát vydalo nového průvodce po Ústeckém kraji. Jedná se již o deváté pokračování úspěšné řady průvodců po 14 krajích České republiky. Publikace obsahuje podrobné mapy v měřítku1:400 000, užitečné odkazy, fotografie a plány větších měst.
  • Obec Třebenice dokončila v lokalitě rodinných domků Čertova investiční akci ve výši cca 300 000,- Kč. Výstavbou kanalizace byly dokončeny inženýrské sítě pro plánovaných jedenáct rodinných domků, dva pozemky jsou zatím ještě k dispozici. V současnosti ještě Třebeničtí mění stezky v parku v dlážděné chodníčky a u cest umístí lavičky a odpadkové koše. Zase bude městečko pro své občany přívětivější.
  • V sobotu 26.8 se konal Den Sutomi, který připravilo Město Třebenice ve spolupráci s místními obyvateli Sutomské Svobodné Super Republiky (SSSR) u příležitosti 730. výročí první písemné zmínky o vsi. Vskutku bohatý kulturní program obsahoval například vystoupení skupiny historického šermu LEPUS a koncert sboru Cantica Bohemica z Litoměřic pod taktovkou profesora Vladimíra Frühaufa ve vyzdobeném kostele sv. Petra a Pavla, který přestavěl v roce 1716 slavný stavitel Odtavil Broggio. Slavností se zúčastnili místní obyvatelé, ale i rodáci, a to nejen z Česka, ale i Německa. Návštěvníci si prohlédli keramickou dílnu na bývalé faře, místní obyvatelé obdrželi dekret o občanství SSSR a návštěvníci pamětní listy. Den Sutomi vyvrcholil koncertem pražské skupiny Corni di Praga v Muzeu českého granátu, kde se o přestávce podávalo i šampaňské. Slavnostní den byl ve 22 hodin ještě ozdoben ohňostrojem.
  • Domov důchodců v Libochovicích spojil 30. srpna oslavu 75. výročí svého založení s tradiční poutí. V roce 1931 byl dnešní Domov otevřen jako okresní chorobinec. Letošní téma bylo období středověku, proto se v budově pohybovali rytíři, kejklíři, kartářka či břišní tanečnice a v domě nechyběla ani krčma. Slavnost se všem líbila, přišlo hodně hostí.

Hz

 

Dotace Evropské unie pomůže cestovnímu ruchu v Lovosicích

Naše město má překrásné okolí, moderní sportovní areál a v dohledné době bude snad ve městě také muzeum. Přesto Lovosice turisté příliš nenavštěvují, snad i proto, že propagace města byla v minulých letech zanedbatelná. To se ale změnilo v minulém roce k lepšímu, na recepci Městského úřadu v Lovosicích bylo od 1. července 2005 otevřeno Informační středisko zařazené do Asociace turistických informačních center. Ve středisku se v současnosti střídají dvě pracovnice, paní Pavla Pošvová a slečna Michaela Plesníková (foto). Město totiž obdrželo prostřednictvím grantu z Krajského úřadu Ústeckého kraje dotaci Evropské unie ve výši 1,5 milionu korun, což umožnilo i vytvoření druhého pracovního místa v Informačním středisku.

Pro letošek městští zastupitelé schválili předfinancování částkou cca milion korun (spoluúčast města bude činit 25%), grantové schéma, pro které je dotace určena, se nazývá Podpora rozvoje služeb cestovního ruchu v Ústeckém kraji pro veřejný sektor; žádost byla podána na projekt „Lovosice – historické město na Labi“. Realizátorkou projektu je nová pracovnice „ÍČKA“, slečna Michaela Plesníková, která v minulém roce odmaturovala a v Informačním středisku nastoupila do svého prvního zaměstnání. V letošním roce bude proinvestován cca 1 milion korun a to především na vydání knihy lovosického patriota, bohužel v roce 2004 zesnulého, pana Miroslava Nesvarby „Lovosické ulice v proměnách času“.

Další peníze z grantu připadnou na propagaci města (výroba propagačních letáků, kalendáříků, map), účast na cestovních veletrzích v Praze a Brně, dovybavení střediska (stojany na informace) a podobně. V roce 2007 bude provedena marketingová studie a audit, zda bylo s financemi náležitě zacházeno.

Zastupitelstvo uvolnilo ještě další finanční prostředky ve výši 0.5 milionu korun na důstojné oslavy 250. výročí Bitvy u Lovosic (rekonstrukce bitvy firmou THJ Generalita a štábní důstojníci k.u.k Armee). Akce se bude konat ve dnech 29.9. - 1.10.2006. Věřme, že přijede dostatečný počet návštěvníků a že se Lovosice zapíší v povědomí turistů.

Hz

 

Radostická kaplička se začíná opravovat

Ves Radostice leží na severním svahu kopce Homolky (214 m) a čedičového Ovčína; sdílela vždy osudy s obcí Vchynice, od které je vzdálena cca 2 km a jejíž je nyní místní částí. Pamětihodností vsi je na dolní návsi pozdně barokní kaple se zvoničkou. Kdy přesně byla kaple postavena, není známo. V místní německé kronice je zmínka, že původní kaple pochází z konce XVII. století nebo počátku XVIII. století (kronika ale byla vedena až v letech 1790 – 1896, tj. asi o sto let později než došlo ke stavbě). Původní zvon pochází z roku 1797, později do kapličky uhodilo a nový zvon byl do ní dán až v r. 1883.

V blízkosti kaple stojí stará lípa, jejíž padající větve poškodily střechu kaple už před mnoha lety. Ta musela být na několika místech opravována, navíc do ní zatékalo a hrozilo vážné narušení stropu a obvodových zdí. Obec se snažila od roku 2004 o získání dotace na celkovou opravu prostřednictvím Nadace VIA z Fondu kulturního dědictví na „Záchranu drobných památek místního významu“, ale neuspěla. Protože se nepodařilo získat žádný příspěvek, vyčlenila obec v rámci svých možností finanční částku ve výši cca 45 tisíc korun alespoň na I. etapu – „opravu střechy s věžičkou“. Před vlastním začátkem oprav bylo nutno přistoupit k ošetření staré lípy, k odlehčení její koruny a ořezání větví tak, aby při vichřici opět větve novou střechu nepoškodily.

V dubnu 2006 byly vyžádány nabídky na opravu kaple od dvou stavebních firem a vybrána byla firma S-BAU Bohemia Litoměřice. Provedeny byly tyto práce: byla sejmuta krytina věžičky a zkontrolovány a opraveny její dřevěné části. Sejmuta byla také dožilá krytina na střeše kaple – při kontrole bylo zjištěno, že krov je narušen hnilobou, a proto musel být opraven. Opravena byla rovněž zděná korunní římsa a obnovena její profilace dle původního stavu. I štítová atika byla opravena včetně nového taškového krytí. Na střechu byla položena nová pálená střešní krytina z tašek bobrovek a nový dřevěný křížek. Oprava byla zahájena i dokončena v červnu 2006. Při provádění prací byl kladen důraz na dodržování tradičních technologických postupů – firma spolupracovala s pracovníky památkové péče. Podle památkáře MěÚ Lovosice pana Roberta Pachy je výsledek prací zdařilý. Doufejme, že se na pěkné dílo podaří navázat i ve spodní části objektu, kde by měla být provedena nová fasáda a provedeny terénní úpravy. Snad se příští rok na další opravu nějaké peníze najdou.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7