Říjen 2006 Lovosický dnešek - Strana 5

Informace Úřadu práce

Nezaměstnanost v srpnu 2006

Míra nezaměstnanosti v okrese Litoměřice opět klesla. V měsíci červenci byla její hodnota na 9,89 %, za měsíc srpen se snížila na 9,73%. Proti loňskému srpnu, kdy byla míra nezaměstnanosti 11,40%, je pokles o 1,67 procentního bodu. Prvé místo v pomyslném žebříčku míry nezaměstnanosti si i dále drží mikroregion Litoměřicko. Na druhém místě s vyšší nezaměstnaností o jednu desetinu je Lovosicko. Absolventů škol sice na Litoměřicku o 58 přibylo, ale celkový počet uchazečů o zaměstnání se o 120 lidí snížil. V minulém měsíci velcí zaměsnavatelé v regionu propouštěli méně než v červenci. Například z TRCZ s.r.o. odešlo 16 pracovníků, z firmy Glanzstoff - Bohemia s. r.o. 9 zaměstnanců.

Celkem za finanční účasti úřadu práce pracovalo podle stavu k 31.8.2006 u různých zaměstnavatelů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 1 183 osob, což je o něco méně než v předchozím měsíci – přesně o 67 lidí.

Podle informace ÚP v Litoměřicích
připravil (hv)

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu Litoměřice

MikroregionEAk 31.8.2006
UOZ%
Litoměřicko21 5851 9258,90%
Lovosicko10 1749169,00%
Roudnicko13 1411 2639,61%
Libochovicko5 45565411,99%
Štětsko5 99474512,43%
Úštěcko2 40233614,26%

EA – ekonomicky aktivní obyvatelé
UOZ – uchazeči o zaměstnání

Podniky na lovosicku

Aoyama opět otevřela brány

Japonská společnost Aoyama Automotive Fasteners Czech, s.r.o. otevřela brány továrny rodinným příslušníkům svých zaměstnanců. Den otevřených dveří se konal v sobotu 26.8.2006 dopoledne. Firma Aoyama Czech vyrábí již tři roky ve 4. zóně Průmyslového a logistického centra v Lovosicích spojovací materiál pro automobilový průmysl. V současné době tato firma zaměstnává již téměř dvě stovky zaměstnanců v třísměnném provozu. Jako obvykle byla prohlídka provozů s odborným výkladem průvodců. Před továrnou byly vystaveny k prohlídce osobní automobily firmy Toyota.

Program pokračoval odpoledne společenským setkání pozvaných v areálu lovosického koupaliště. Byla zde připraveno občerstvení a ochutnávka japonských pokrmů. Celý pořad byl doprovázen hudební produkcí. Pro děti zde byly připraveny zábavné soutěže a skákací hrad. Pro dospělé také tombola. Asi nejzajímavější část programu byla ukázka starého japonského bojového umění Kacubó Kenrikai s odborným výkladem předvádějících a ukázkami. Také prezident japonské společnosti Kozo Mizuno se této ukázky přímo zúčastnil a symbolicky předvedl přítomným své bojové umění. Prezident Mizuno v Lovosicích končí a v nejbližší době bude vystřídán.

(hv)

Co nového v Lovosicích

Polyfunkční dům v ulici Osvoboditelů

V proluce, naproti Městskému úřadu, vyrůstá nový objekt nazvaný Polyfunkční dům. Investorem této stavby je společnost RATING GROUP a.s., Kladno. Prodej pozemku k výstavbě tohoto domu byl schválen na 5. zasedání ZM dne 25.11.2004. Stavební povolení vydal lovosický Stavební úřad 31.5.2006. Stavba má být ukončená v polovině roku 2007. Informace nám podala manažerka projektu Mgr. Martina Červinská ze společnosti INSKY, s.r.o. Tato firma je generálním zhotovitelem stavby. Přiložené reprodukce byly použity z projektové dokumentace firmy ARIA, s.r.o. Ing. Arch. Zdeňka Šimečka.

Dům je umístěn na volných (nezastavěných) stavebních parcelách mezi objekty GE Money Bank a restaurace „Sarajevo“ při ulici Osvoboditelů v Lovosicích. Polyfunkční dům má půdorysné rozměry 13,7 x 34,0 m (přízemí 12,85 x 34,0 m). Zastavěná plocha domu je 445 m2. Dům má dvě nadzemní podlaží. V polyfunkčním domu se počítá s plochou 139,7 m2 pro banku, 178,8 m2 pro prodejnu, 343,3 m2 pro kanceláře. V obytném podkroví budou 3 bytové jednotky. Dům je částečně podsklepen.

Zastavěná plocha parkoviště vč. příjezdu je 615,5 m2. Parkoviště bude mít 23 stání pro osobní automobily a 2 stání pro invalidy.

Hlavní vstup do objektu je navržen ze západní strany, kde pozemek výškově navazuje na stávající chodník ulice Osvoboditelů. Vedlejší vstup do domu je ze suterénu od parkoviště. Celý objekt je navržen v podélném směru k této ulici. Polyfunkční dům je pro svoji větší zastavěnou plochu hmotově členěn na dvě části se společným vstupem a vnitřní chodbou (průchozí pasáž se schodištěm a výtahem).

Zájezd na parkoviště, případně zásobování celého domu je řešeno ze stávající silnice spojující příjezd k PENNY Marketu a hlavní ulici Osvoboditelů. Takto zastavěný pozemek bude celý doplněn střední a nízkou okrasnou zelení, která bude tvořit veřejnou odpočinkovou zónu. Zbylý pozemek nebude oplocen a bude určen pro veřejnost.

Dispozičně je celý objekt v každém podlaží rozdělen na dvě samostatné části se společnou schodišťovou chodbou, tj. se společným přístupem do podlaží. V přízemí je vlevo prostor pro banku, vpravo prodejna textilu. V 1.patře je vlevo řešena halová kancelář a vpravo samostatné kanceláře. V podkroví jsou vpravo dvě samostatné bytové jednotky a vlevo jeden nadstandardní byt a sušárna pro byty. Každá z těchto sedmi samostatných částí má i svoje hygienické a skladové zázemí včetně samostatné technické místnosti s kotelnou. V částečně podsklepené části domu se nachází společné WC pro invalidy, úklidová místnost s plynoměry a prostor pro sklepní kóje a uskladnění kočárků a kol pro byty. Vertikálně je celý schodišťový prostor spojen výtahem určeným pro přepravu osob a invalidů na vozíku.

Kolemjdoucí občany určitě upoutalo stavebními pracemi odkryté podzemí bývalé zástavby, které, jak už je v Lovosicích zvykem, prvé řadě prozkoumali archeologové. O jejich nálezech budeme informovat na jiném místě našich novin.

Připravil a reprofoto (hv)

 

Kombinovaná doprava silnice / železnice z Lovosic nezmizela

V sobotu 19. června 2004 roku byl po více než deseti letech zastaven provoz kombinované přepravy kamionů RoLa z Lovosic do Drážďan. Již tenkrát jsme si uvědomovali, že po zrušení dopravy kamionů po železnici se situace na českých silnicích v severních Čechách mnohonásobně zhorší, ale že situace bude tak nepříjemná, si asi nepřipustil nikdo. A to nás koncem letošního roku očekává otevření další části dálnice D8, což provoz na severočeských silnicích dále silně zkomplikuje (určitě alespoň úsek Ústí nad Labem – Lovosice).

Proto asi většina lovosických občanů uvítala v loňském roce informaci o zavedení nového vlaku kombinované dopravy z Lovosic do Porúří. Poprvé vyjel vlak Nex 41345 z Duisburgu 6.10. s příjezdem do Lovosic 7.10. po 18:00. Vlak byl na německé straně odbavován na překladišti Duisburg-Ruhrort Hafen provozovaného firmou Deutsche Umschlaggesellschaft Schiene-Straße (DUSS) mbH. Koncovou stanicí na české straně byly Lovosice, ovšem ložné jednotky nebyly překládány na překladišti RoLa patřící Českým drahém, nýbrž na překladišti firmy TRANS-SPED-CONSULT. Operátorem vlaku na české straně je společnost Bohemiakombi s.r.o., stejně to bylo i u vlaků RoLa Lovosice - Drážďany. Novinky z provozování nového způsobu kombinované přepravy nám ochotně poskytl Ing. Vladimír Fišer, pracovník firmy Bohemiakombi s.r.o.

Osm měsíců po startu prvního vlaku z Lovosic do Duisburgu přišla společnost Bohemiakombi s nabídkou dalšího kvalitního vlaku kombinované dopravy z Lovosic do Hamburgu. Cílovou stanicí vlaku v Hamburgu není však námořní přístav, jako je tomu v případě jiných operátorů v České republice, nýbrž suchozemský terminál Hamburg Billwerder. Bohemiakombi tak úspěšně pokračuje v realizaci svého smělého plánu na vybudování sítě rychlých a spolehlivých vlaků kombinované dopravy z České republiky a jejich provázání s evropskou sítí vlaků.

Po skončení provozu vlaků RoLa v roce 2004 se tak Lovosice znovu objevují na mapě evropské kombinované dopravy silnice/železnice a zavedením druhé linky se stávají stále významnějším místem. Pozitivní zkušenosti s první linkou do Duisburgu, především však vysoká flexibilita lovosického terminálu, mají největší zásluhu na tom, že vlak z Hamburgu nekončí svou jízdu v Drážďanech a že zásilky do České republiky nebudou překračovat státní hranici po silnici, nýbrž po železnici v údolí Labe. Díky dobré kvalitě práce lovosických pracovníků mohla pak Bohemiakombi předložit takovou nabídku, která umožnila získat důležitého zákazníka pro Lovosice.

Bohemiakombi postupně buduje síť vlastních vlaků v těsné a léty osvědčené spolupráci se svým partnerem Kombiverkehr Frankfurt/Main. Kombiverkehr vytvořil v západní Evropě síť kyvadlových vlaků nazývaných shuttle mezi jednotlivými terminály kombinované dopravy již v minulých desetiletích, čímž se stal nejvýznamnějším neutrálním operátorem kombinované dopravy v Evropě.

Přímým vlakovým propojením Lovosic s terminálem Hamburg Billwerder se otevřela cesta po železnici až do terminálů ve Skandinávii. V soupravě jsou pravidelně zařazeny i specielní kapsové vozy určené pro přepravy sedlových návěsů. V hamburském terminálu jsou ložné jednotky typu sedlových návěsů, výměnných nástaveb, tankových kontejnerů apod. překládány na návazný shuttle a po železnici přímo – tj. včetně trajektu - přepravovány přes přístavy Kiel, Lübeck a Rostock do švédských a norských terminálů. Z Trelleborgu jsou zásilky přepravovány do terminálů Stockholm (Arsta), Gävle, Norrköping, Halsberg, Sundswall a Oslo (Alnabru). Z Alnabru jsou k dispozici přípoje z a do různých norských terminálů. Na základě jediné objednávky tak Bohemiakombi zajišťuje přepravy až do těchto vzdálených terminálů.

Vlaky z Lovosic odjíždějí pravidelně třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek. Na vlastní cestu po železnici do Hamburgu vlak potřebuje pouhých deset hodin jízdy. Kvalitní nabídka přepravy po železnici vytváří rovnocennou alternativu přímým přepravám po silnici. Zákazníky na vlaku budou - stejně jako na již existujícím vlakovém spojení do Duisburgu – speditéři a autodopravci, pro které bude výhodnější zvolit tuto cenově velmi příznivou alternativu k přímé přepravě po silnici. V tomto systému se tak vztah silnice k železnici posouvá z konkurenčního vztahu do vztahu zákazníka. V době stále rostoucí ceny nafty, zavádění digitálních tachografů a stále přísnějších kontrol řidičů kamionů a při úrovni mýtného na německých dálnicích se tato nabídka stává více a více zajímavou.

První linka do Duisburgu byla zahájena v říjnu 2005, pouhé dva dny po termínu, ve kterém vláda ČR schválila program na podporu kombinované dopravy. Vládní program kromě jiného zahrnuje i státní podporu směřovanou do ložných jednotek kombinované dopravy. Stát hodlá tímto způsobem motivovat české autodopravce a speditéry pro využívání kombinované dopravy silnice/železnice a po finanční stránce jim usnadňuje přechod na typy silničních vozidel, které jsou po technické stránce mimo jiné schopny i přeprav po železnici.

Obě linky prokázaly v praxi svoji vysokou provozní kvalitu i rostoucí zájem zákazníků o tuto službu. Od zahájení projektu bylo na linkách do srpna letošního roku přepraveno na 3010 ložných jednotek kombinované dopravy, což prakticky znamená, že za tuto dobu bylo převedeno ze silnice na železnici na 2 713 jízd kamionů.

Především jako druhá v pořadí zavedená linka prokazuje silnou schopnost odtěžovat silnicím od kamionů mezi Lovosicemi a Německem. Za pouhé dva měsíce se lince podařilo přilákat ze silnice na železnici na 900 kamionů, v současné době je to už kolem 23 kamionů na jednom vlaku, což odpovídá počtu kamionů na jednom zcela plně naloženém vlaku RoLa, které z Lovosic odjížděly v nedávné minulosti. Kapacita jednoho takového vlaku nové linky přitom umožňuje přepravit ještě až o 50% kamionů více, než byly schopné nedávno zrušené vlaky RoLa. Do železniční soupravy jsou zařazovány specielní, tzv. kapsové vozy, na kterých lze přepravovat i celé silniční návěsy – samozřejmě ovšem bez tahače -, což je velmi perspektivní technologie, která se na síti Českých drah objevila zcela nově.

Překládku silničních návěsů a  výměnných nástaveb v Lovosicích od června nyní zajišťují již přímo České dráhy, a to na ploše, kde v minulosti probíhala nakládka vlaků RoLa. České dráhy se tohoto nového úkolu zhostily s úspěchem, přestože to pro ně byla naprosto nová aktivita, kterou se v minulosti nikdy nezabývaly. České dráhy tak v praxi prokázaly potřebnou flexibilitu, když byly ve velmi krátké době schopny tuto službu operátorovi vlaku BOHEMIAKOMBI nabídnout a ve vysoké kvalitě pro něho i provozovat.

BOHEMIAKOMBI však pokračuje i dále v rozšiřování své nabídky. Od začátku srpna se součástí její nabídky staly i přepravy do Antverp a Zeebrugge. V průběhu pouhých deseti měsíců jsou tak Lovosice přímo napojeny na evropskou vlakovou síť, která umožňuje rychlé, spolehlivé, pravidelné a přitom cenově velmi příznivé přepravy ucelenými vlaky nejen do Duisburgu a Hamburgu, ale i do holandských, belgických a baltických přístavů a do suchozemských terminálů v Ludwigshafenu, Lyonu a celé Skandinávii.

Kombinace přepravy silnice/železnice tedy z Lovosic skončením RoLa natrvalo nezmizela, ale v posledních měsících naopak přesvědčivě dokazuje vysokou schopnost svého dalšího rozvoje.


Dodatečně mě napadly ještě další otázky:

Které průmyslové podniky z Lovosicka tuto službu využívají?

Odpověď Ing. Fišera: - našimi zákazníky nejsou přímo podniky, nýbrž speditéři a autodopravci, takže často ani nevíme, pro jaké podniky jsou přepravy na našich vlakových linkách realizovány. Pokud vím, jedná se především o přepravy chemických produktů z a do Litvínova, Ústí nad Labem, Rakovníka, Prahy. Na tyto vlaky se ale navážejí zásilky z celé ČR a Slovenska, a to jak po silnici, tak i po železnici, a to formou tzv. železničních antén k našim vlakům.

Kolik přeprava asi tak stojí?

Ceny za přepravy jsou odstupňovány podle velikosti a hmotnosti ložných jednotek - tedy velmi široká škála. Důležité však je, že naše ceny jsou o 25 až 50% nižší, než jsou ceny za přímé přepravy po silnici. Konečný zákazník si k tomu ovšem musí připočítat i náklady za přepravy mezi terminálem a místem vykládky nebo nakládky zboží.

Doufejme, že kombinovaná přeprava po železnici zvítězí nad pouhou silniční přepravou – asi na tom bude mít zásluhu i plánované mýtné, které by přepravcům zvýšilo náklady.

Ing. Vladimírovi Fišerovi děkuji za informace.

Eva Hozmanová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5