Květen 2006 Lovosický dnešek - Strana 2

Slovo starosty

S vodou se musíme naučit žít

Se starostou Lovosic Janem Kulhánkem jsme tento rozhovor natočili 4.4.2006 v době nejvyšší hladiny vody v Labi při letošní povodni. Tehdy předpovědi hydrologů ještě hrozily další vlnou záplav z možných dešťových srážek a tajícího ohromného množství sněhu na horách při náhlém oteplení. Vltavská kaskáda hrozila odpouštěním, později měla odpouštět vodu i Nechranická přehrada na Ohři. Nic takového se nastalo.

Pane starosto, voda začala klesat. Doufejme, že se předpovědi dalšího zvýšení hladiny Labe už nesplní. Jak vidíte letošní povodeň?

Voda klesá, to je pro nás krásná zpráva. Povodně v Lovosicích prožíváme tak, že nejdříve ustupujeme před vodou a snažíme se minimalizovat možné následky. Potom přijde kapitola, kdy je třeba co nejdříve uklidit město a odstraňovat vzniklé škody. Já jsem ve své funkci zažil už tři povodně. V létech 2002 a 2003 a toto je povodeň třetí. Je označována jako druhá největší od roku 1940, po povodni před čtyřmi léty. Sám jsem zvědav na to, jak se letos s tou druhou etapou vyrovnáme. Nikdy nevíme, co se děje pod vodou.

Po záplavě v roce 2002, město vložilo velké množství finančních prostředků do opravy městského zařízení, kterým je sportovní areál. Dnes se mohlo zdát, že tyto prostředky byly zbytečné, povodeň přišla znovu. Co si o tom myslíte?

K naší současné situaci to řeknu jednoduše: Jestliže vyjde to, jak jsme při opravách po roce 2002 připravovali zařízené města na možnost další povodně, tak si myslím, že budu muset zastupitelům poděkovat, že přistoupili i na zvýšené náklady. Povrchy v nové i ve staré hale jsou umělohmotné. Jsou v záruce a mají vydržet určitou dobu pod vodou bez poškození. Sanační omítky jsou udělány tak, aby se daly umýt bez nějakého otloukání. Měly by vydržet. Atletická dráha a cesty na Osmičce by také měly záplavou zůstat neporušené. Nerezový bazén je v záruce a nápor vody by měl být bez problémů. Na zimním stadionu by velká voda s plochou a zařízením také neměla nic udělat. Jsou to předpoklady, pokud to tak bude. Zatím jsme nemohli udělat kontrolu. Znovu říkám, že v tuto chvíli nevím, jak to dopadne, vše se dozvíme, až voda klesne.

V této době se opět hovoří o protipovodňových opatřeních, která se měla udělat a neudělala. Mluví se o stavbě hrází na ochranu obcí a dalších zábranách proti vodě. Jak je tomu v Lovosicích?

My s vodou a řekou Labem musíme žít. Přírodu nepřepereme. Stavět obrovské hráze, jak se projektují kolem řeky znamená, že v budoucnu pouze usměrníme tok vody jiným směrem, např. do Píšťan. Nebo zvedneme hladinu, nebo bude rychlejší průtok. To jsou řešení, o kterých se baví politici. Hráze, poldry apod. Pamatuji v Lovosicích dvě pískovny a jednu rokli, které zachytily spoustu vody z Lovoše. Myslím si, že by toto měli odborníci vyřešit a za méně peněz. Kam až se může velká voda v době záplav rozlévat, než budovat nějaké hráze a zohavit přírodu. Myslím si, že nad přírodou vyhrát nelze. S vodou se musíme naučit žít.

V roce 2002 připravovali občané Lovosic velké množství pytlů s pískem a budovaly se hráze i ze zeminy. Letos ne. Proč?

Pytle s pískem jsme jako zábrany nedávali. Občané nám to vyčítali. Máme zkušenost z roku 2002, že toto opatření více škodí, než zachrání. Z minulé doby víme, že voda pytle poškodí a písek se vysype. Písek je potom všude a je velký nepořádek. Víme také, že písek použitý při záplavách je kontaminovaný. Těžké pytle s mokrým pískem je nutné někde uložit, kontaminovaný písek musí být odvezen na skládku nebezpečného odpadu. S tím vším jsou neskutečné problémy. V roce 2002 však tato činnost měla jeden velký pozitivní dopad. Když se voda z jižních Čech valila k nám, nestáli jsme se založenýma rukama. Čekání člověk psychicky lépe nese, když se něco dělá, než když se pasivně jen čeká.

V záplavovém území u sauny se staví nový bytový dům a počítá se i s dalšími. Po velké povodni v roce 2002 je to občany komentováno vesměs negativně. Letošní povodeň jejich názor jen potvrzuje. A pravděpodobně budou další. Můžete se k tomu vyjádřit?

Stavíme domy na území, kde je nebezpečí záplavy. Ano, stavíme. Musíme možné zaplavení u těchto domů vyřešit technicky. Příští obyvatelé domu musí počítat s tím, že když velká voda bude, tak se spodní technická část domu musí vystěhovat. Ve vodou ohrožených prostorách domu se určitě nebude bydlet. Vezměte si obrovská jezera, která se při povodních vytvořila. Nejen u nás. Měli bychom tedy říct: „Dobře, nikdo tady nebude stavět“. To přece není možné. Záplavová území existují, lidé v nich vždycky bydleli a obdělávali půdu. Tak to je. Prostě, s přírodou musíme žít. Podle mě, příroda, kterou jsme zdevastovali tím, že se srovnaly lány polí, zlikvidovaly přirozené hráze a prováděly i jiné nevhodné zásahy, tato příroda se brání. Je věcí odborníků, aby to vyřešili.

Se starostou města hovořil
Miroslav Hvorka

Zprávy z radnice

6. jednání RM 21.3.2006

RM rozhodla ukončit smluvní vztah s JUDr. Pavlem Krupkou,Litoměřice z důvodu přijetí právníka na MěÚ Lovosice.

RM trvá na svém původním rozhodnutí na základě vyjádření bytové komise a seznámení se s dalšími skutečnostmi daného případu nepřidělit p.Emilovi Dokonalovi, Krátká 992/8,Lovosice byt přednostně.

RM požaduje na základě usnesení OŽP o přerušení předčasného užívání dešťové kanalizace v ul. Zámecké po společnosti INDES INVEST s.r.o., Třeboň odstranit skutečnosti, které brání povolení trvalého užívání stavby do 30.6.2006.

RM souhlasí

  • s účinností od 15. 3. 2006 se změnou v Ceníku placených služeb a poplatků Městské knihovny v Lovosicích, a to snížení poplatku za použití PC pro registrované čtenáře knihovny z 1 Kč/min. na 0,50 Kč/min..
  • s použitím znaku města v dokumentu Program ke zlepšení kvality ovzduší pro město Lovosice, který je zpracováván firmou Ascend s.r.o.
  • s odesláním nabídky na výběrové řízení na akci: "Dodávka výpočetní techniky pro Městský úřad Lovosice" těmto firmám:
    1. AGI s.r.o. Hradec Králové
    2. CNS a.s. Mělník
    3. Honzík, - Jan Šulc a spol., Lovosice
    4. IMPROMAT CZ spol.. s r.o., Teplice
    5. AutoContcz a.s., Moravská Ostrava
    6. LEAL COMPUTER, Lepič, Lovosice
    7. it a t s.r.o., Třebívlice
    8. Q PRODUCT, Litoměřice
  • s obesláním nabídky na výběrové řízení na akci: "Zavezení pozemku pro hasiče a demolice trafostanice" na tyto firmy:
    1. Ing. Stanislav Kalivoda, recyklace stavebních odpadů, 5. května 42, Děčín XVII 405 02
    2. Speciální stavby Most s.r.o., J. Suka 261, P. O. Box č. 26, Most 434 01
    3. Teneva s.r.o., Plavební 167/4, Děčín I.
    4. Martin Černý, Ústí n.L.
    5. .ZSD Jiránek, Hrobce,
    6. Milan Hrdý Dobrná
    7. GKR Transport, Roudnice n.L.
    8. BIG FOP Centrum, s.r.o. Litoměřice
  • s obesláním nabídky na výběrové řízení na akci: "Oprava živice ve městě Lovosice a propojení komunikací ve vnitřním traktu ul. Osvoboditelů" na tyto firmy:
    1. Lanter s.r.o., Ústí nad Labem
    2. Insky s.r.o., Ústí nad Labem
    3. Congeo s.r.o., Ústí nad Labem.
  • s obesláním nabídky na výběrové řízení na akci: "Vypracování PD rekonstrukce vnitřního bloku ul. Terezínská s podrobným položkovým rozpočtem" na tyto firmy:
    1. Valbek s.r.o. Ústí nad Labem,
    2. Projektová služba Ing. Petr Ferina Ústí nad Labem
    3. Stavoprojekt Ústí nad Labem
    4. AGN, Ústí nad Labem
  • s užitím znaku města Lovosice pro školní výstavu ZŠ Havlíčkova 32, Litoměřice na přelomu květen/červen 2006.
  • s tím, že nabouraný materiál (cihly) z objektu bývalé trafostanice v cukrovaru v Lovosicích si odveze pan Aladar Harvan, Terezínská 251/8, Lovosice.

RM schvaluje

  • uzavření dodatku k nájemní smlouvě o pronájmu nebytových prostorů v přízemí Kostelní 146/1 s p. Martinem Hejdou ve věci rozšíření osoby nájemce o p. Miroslava Marvana, bytem Sv. Čecha 478, Třebenice a pověřuje starostu města podpisem dodatku.
  • uzavření dodatku č.3 k rámcové smlouvě o dílo č.27/2003/LT mezi Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí n.L. A Městem Lovosice na provedení celkového monitoringu ovzduší ve městě Lovosice v roce 2006.

RM bere na vědomí

  • zápis z komise životního prostředí, dopravy a veřejného pořádku z 10.3.2006.
  • výběrové řízení na akci: PD podchod u Besedy a schvaluje smlouvu o dílo s firmou AGN Ústí nad Labem.
  • Souhrnný inventarizační zápis za rok 2005 Hlavní inventarizační komise ze dne 28.2.2006.

RM nesouhlasí s prezentací města Lovosice v autoatlasu České republiky s ohledem na nabízenou cenu.

Podle webové strany MěÚ Lovosice
-jč-

Hospodaření města - první změna rozpočtu

Hned v úvodu musíme zdůraznit, že se jedná jen o návrh, který bude projednáván na druhém řádném zasedání Zastupitelstva města dne 20. 04. 06. Tam pak může dojít ještě k významným změnám, protože situaci nám opět zkomplikovala velká voda, kdy teprve odhadujeme rozsah škod a potřebné prostředky na jejich odstranění, případně zmírnění.

Teď ale k údajům:

Příjmová část:

Tady město zatím dostalo jen 27 tis. Kč účelové dotace od kraje na správu v lesním hospodářství. Veškeré nutné výdaje, mimo rozpočet, je tedy nutné krýt z rozpočtové rezervy

Výdajová část:

Zde byly odsunuty původně uvažované akce, které měly být hrazeny z neplánovaných příjmů. Jsou to na př.: Příjezdová komunikace v ul. Terezínská (1380 tis.Kč), rekonstrukce chodníků v ul. Víta Nejedlého (326 tis.Kč), úprava vnitřního bloku v ul. Terezínská (2 mil.Kč) a úprava osvětlení v ul. Přívozní (32 tis.Kč). Zařazen byl jen příspěvek na dešťovou kanalizaci pro staveniště fy FLEXFILL (1,187 mil.Kč) a doplnění kuchyně v MŠ Sady pionýrů (100 tis.Kč). Zvažuje se ještě výměna oken v MŠ Resslova (170 tis.Kč).

Rozpočtová opatření

V přesunech v rámci rozpočtu se ještě objevuje částka cca 2 mil.Kč, ze které se uhradí 1,3 mil.Kč za novou multikáru a prozatím s 0,5 mil.Kč se počítá na odstranění následků povodní.

Výsledná rekapitulace je pak takováto:

Příjmy schválené rozpočtem172 892 000,- Kč
Navýšení příjmové části 27 000,- Kč
Stav po 1. změně 172 919 000,- Kč
 
Výdaje schválené rozpočtem191 414 000,- Kč
Navýšení výdajové části 1 314 000,- Kč
Stav po 1. změně 192 728 000,- Kč
 
Stav rezervy před změnou 3 702 000,- Kč
Rozdíl příjmy - výdaje po změně- 1 287 000,- Kč
Celkový stav rezervy po změně2 415 000,- Kč

Je tedy zřejmé, že pro nejnutnější schválené výdaje bylo nutné sáhnout do rozpočtové rezervy. (Údaje příjmů a výdajů se po zpřesnění mírně liší od hodnot, které jsme uvedli ve 3.čísle).

JiH

 

Setkání se starostou

Ve středu 5. dubna se zaplnila reprezentační zasedací místnost Městského úřadu v Lovosicích, malými, mladými i staršími sportovci, kteří v minulé sezóně na republikové úrovni úspěšně reprezentovali naše město v různých oblastech sportovního konání. Výjimkou ze sportovní oblasti byly děti ze Základní školy Antonína Baráka, které vyhrály celostátní soutěž vypsanou Ministerstvem vnitra České republiky a soutěž Radia Blaník – Boj proti drogám. Starosta Jan Kulhánek s vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Alenou Zelenkovou přítomné přivítal, poděkoval jim za reprezentaci našeho města a popřál jim mnoho dalších úspěchů.

U těch mladších byla návštěva Městského úřadu a to ještě beseda přímo se starostou určitě první v životě, čemuž nasvědčovalo velice ostýchavé chování a určitý respekt z okolí. Ze sportovců byli v v převaze atleti, jejichž výsledky byly v minulém roce vskutku vynikající - Oldřiška Marešová vyhrála výškou 1.84m MČR mužů a žen do 22 let a na ME juniorů byla šestá – dnes už reprezentuje OSK OLYMP Praha; její skokanský kolega Jan Sommerschuh vyhrál MČR v hale a na letním MČR obsadil 2. místo skokem 1.94 m. Oba skokani jsou ze školy trenéra Miroslava Pavlíka, který se setkání také účastnil. Dalším vynikajícím atletem je Jakub Živec, který loni vyhrál, co se dalo – MČR žactva v běhu na 3000 m, MČR v krosu žactva 3 km a MČR žactva v hale 3 km (atletkou TJ Lovochemie je i jeho sestřička Tereza); doprovodil ho trenér, pan Drahomír Venclíček. Z oddílu zrakově postižených sportovců byl přítomen pan Václav Fabián, který obsadil 1. místo na MS v silovém trojboji nevidomých sportovců – při besedě uvedl, že jezdí na tréninky až do Českých Budějovic.

Dalšími přítomnými byli Martin Luong, žák Základní školy Antonína Baráka obsadil 3. místo na Mistrovství ČR ve své kategorii v karate a Tomáš Verner, student septimy lovosického gymnázia, který vyhrál MČR ve své kategorii v automobilovém slalomu. Veleúspěšné lovosické házenkáře zastupoval Jiří Motl, jeden z nejlepších střelců házenkářské extraligy – uvedl, že se ještě lovosické mužstvo nevzdalo a hodlá na konci dubna s Duklou Praha bojovat o bronz; snad už i on bude zdravý a bude moci nastoupit.

Početná byla také delegace ze Základní školy praktické v čele s paní ředitelkou Věrou Bezstarosti. Tři její žáci, Jana Eichlerová, Václav Olič a Aleš Limberk získali 1., 2. A 3. místo na Mistrovství ČR v plavání základních škol praktických a speciálních. Paní ředitelka se zmínila, že úspěch žáků je i zásluhou MěÚ Lovosice, protože žáci její školy mají přístup do krytého bazénu, ač Lovosice nejsou zřizovatelem školy.

Skupina devíti dětí ze Základní školy Antonína Baráka, žáci volitelného předmětu „Společensko-vědní seminář“, zvítězila v soutěži Radia Blaník – „Boj proti drogám“ pásmem „Čistý vzduch“. Součástí projektu byla i názorná ukázka škodlivosti kouření na „přístroji“ znázorňující plíce kuřáka, následné besedy a výtvarná soutěž. Další dvě děvčata, Tereza Havránková a Tereza Henzlová, se umístila na 3. místě v soutěži Ministerstva vnitra ČR „Svět očima dětí“. Besedy se starostou se zúčastnila i paní učitelka Deusová a paní ředitelka Pelikánová.

Úspěšní reprezentanti dostali od starosty dárkový balíček, následovalo drobné občerstvení a beseda. Někteří se osmělili a přece jen ze svých zkušeností ostatním něco řekli, zajímavé bylo třeba vyprávění o kouřícím přístroji. Nakonec se ale řeč stočila na to, jaké asi budou následky povodní ve sportovním areálu. Snad to všechno dobře dopadne...

Hz

Společenská kronika

Smutná rubrika z března 2006

- navždy odešli za svými předky tito naši spoluobčané:

Milan Šuma 1942Čížkovice
Helena Dufková 1922Lukavec
Vlasta Vajnerová 1935Třebenice
Otilie Störchová 1926Lovosice
Jaroslav Lukášek 1912Siřejovice
Antonín Šulc 1927Lovosice
Jiřina Slúková 1956Čížkovice
Václav Biňovec 1937Třebívlice
Marie Kotlárová 1951Lovosice
Josef Pravda 1924Sulejovice
Miroslav Klepáček 1927Lovosice
Ivana Vondráčková 1963Lovosice
František Fiala 1915 Lovosice
Josef Prágl 1927Černiv
František Kapr 1931Evaň
Marie Kuntošová 1914Milešov
Jiří Petráček 1939Lovosice
Ladislav Malíř 1943Želechovice

Vy, kteří jste někoho z nich znali, vzpomeňte s pozůstalými a s námi...

Redakce a manželé Puhlíkovi

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 2