Červenec 2005 Lovosický dnešek - Strana 10

Česká policie

Česká policie v květnu

Z ukončených případů české policie

3.5.byl odložen případ neoprávněného užívání cizí věci, v tomto případě motorového vozidla, a krádeže peněz, kterého se dopustil šestadvacetiletý M. J. z České Lípy, protože poškozená, jeho družka, nakonec nedala svolení k trestnímu stíhání.
-tentýž den byli dodatečně zjištěni a odstíháni pachatelé jedenadvacetiletí T. J. z Lovosic a G. J. z Litoměřic kteří se v noci ze 23. na 24. dubna 2005 vloupali do nádražní restaurace v Lovosicích a způsobili zde škodu 12 500 Kč.
5.5.byl dodatečně objasněn případ krádeže vloupáním do hájovny na Velemínsku se škodou 12 500 Kč z 2.5.2005, kterého se dopustil osmnáctiletý N. T. Protože však pachatel je synem poškozeného, který nedal souhlas k trestnímu stíhání, byla věc odložena.
-týž den byl dodatečně zjištěn pachatel trestného činu podvodu se škodou 210 000 Kč, který dne 6.4. 2005 vylákal na poškozeném částku 7 000 Euro jako údajnou zálohu na opravu střechy jeho domu v Kamýku. Jedná se o čtyřiatřicetiletého recidivistu F. J. z Teplic.
-týž den byla zadržena a odstíhána pachatelka M. N., dvaatřicetiletá společnice předchozího pachatele, rovněž z Teplic, která téhož poškozeného během jízdy autem okradla o dalších 5 760 Euro, což jest dalších asi 172 800 Kč.
-tentýž den byl ještě odstíhán třiadvacetiletý pachatel Š. M. z Lovečkovic, pro trestný čin podvodu, jehož se dopustil tím, že v úvěrovém řízení předložil bance zfalšované doklady o zaměstnání a příjmech. Škoda - dík pozornosti bankovního úředníka - nevznikla.
6.5.byl odstíhán pachatel třiadvacetiletý T. L. ze Štětí pro trestný čin držení a prodeje omamných a psychotropních látek, který od února do května 2005 na blíže nezjištěných místech v lovosicích prodával po domácku vyrobenou drogu – pervitin.
9.5.byli dodatečně zjištěni a odstíháni pachatelé šestadvacetiletý Z. P. z Kladna a stejně mladá J. J. z Libochovic, kteří se 30.4. 2005 vloupali do osobního vozu v Příční ulici v Lovosicích se škodou 4 200 Kč. Titíž pachatelé byli ještě usvědčeni z vloupání 1. 5. 2005 do dalšího auta, tentokrát v Okružní ulici, v němž napáchali škodu za 26 500 Kč.
10.5.byl zjištěn a odstíhán dvaapadesátiletý pachatel P. P. ze Štětí pro trestný čin zpronevěry, který na různých místech včetně Lovosic tankoval naftu do svého soukromého vozu na kartu svého zaměstnavatele, svěřenou mu k natankování služebního vozidla. Způsobil důvěřivému majiteli škodu 16 000 Kč.
11.5.byl zjištěn a odstíhán sedmapadesátiletý pachatel J. H. z Lovosic pro trestný čin nebezpečného vyhrožování, jelikož jako oprávněný držitel zbraně touto vyhrožoval své družce.
-týž den byl dále odstíhán devětatřicetiletý J. H. z Lovosic pro trestný čin zneužití ochranné značky, když prodával levnější mobilní telefony vybavené kryty s padělanou značkou dražších přístrojů NOKIA.
12.5.byli dodatečně zjištěni a odstíháni pachatelé osmatřicetiletý F. E. a třicetiletý D. P. oba z Benešova u Prahy, kteří se v listopadu 2004 vloupali do rodinného domu v Děčanech a odcizili zde věci včetně automobilu v celkové ceně 276 000 Kč.
18.5.byl dodatečně zjištěn a odstíhán dvacetiletý S. P. z Lovosic, pachatel, který mezi 21. a 4. březnem 2005 na poli u Jenčic plechovou boudu na nářadí i s nářadím a to pak prodal do sběrny starého kovu. Způsobil tak škodu 6 100 Kč. O případu jsme psali v minulém čísle...
-tento den byli odstíháni i pachatelé dvacetiletý S. P. a stejně starý K. J. oba z Lovosic, kteří podniku BIS Lhotka odcizili 12 kovových krytů odpadních jímek a způsobili tak majiteli škodu 10000 Kč.
19.5.byl objasněn případ krádeže dvou mobilních telefonů v hodnotě 15 000 Kč, které majitel z Lovosic postrádal po návštěvě cirkusu. Šetřením bylo zjištěno, že se nejednalo o krádež – jeden telefon byl nalezen ve voze domnělého poškozeného a druhý nalezen jiným občanem při cestě z cirkusu a odevzdán majiteli druhý den.
22.5.byl dodatečně zjištěn a odstíhán jedenadvacetiletý pachatel recidivista M. B. z Velemína, který se mezi 14. a 19. 9. 2004 vloupal do rekreační chalupy na Velemínsku se škodou 130 Kč.
23.5.byl odstíhán pachatel šestadvacetiletý M. J. z okresu Česká Lípa, který odcizil své družce vozidlo a bez dovolení je užíval. To nebylo poprvé - vizte záznam z 3.5. Tentokrát ovšem poškozená dala souhlas k trestnímu stíhání.
26.5.byl odstíhán pachatel – devětatřicetiletý J. V. z Lovosic, pro trestný čin zanedbání povinné výživy, který od 1.8.2003 dluží na výživném 11 700 Kč.
-týž den byl odstíhán devětadvacetiletý D. M. z Lovosic pro trestný čin ublížení na zdraví, když ve Vodní ulici v Lovosicích napadl jiného občana a způsobil mu zranění.
-týž den byl ještě odstíhán šestadvacetiletá pachatelka J. G., z Litoměřic pro pokus o úvěrový podvod, když k žádosti o úvěr předložila zfalšovanou smlouvu. Dík ostražitosti bankovního zaměstnance byl pokus odhalen včas, takže žádná škoda nevznikla.
30.5.byl zadržen a odstíhán dvaadvacetiletý pachatel M. B. z Velkých Žernosek pro maření úředního rozhodnutí, protože byl policisty přistižen při řízení motorového vozidla přesto, že tuto činnost má soudem zakázánu. (Česká policie na služebně v Lovosicích registruje skoro sedmdesát zákazů řízení, z nichž dobrá třetina je opakovaně porušována. Jak jsme psali posledně, bylo by na místě přitvrdit.... red.)
31.5.byl odstíhán pachatel dvaatřicetiletý S. L. z Lovosic pro trestný čin zanedbání povinné výživy, který od 1.8.2003 dluží na výživném 26 500 Kč.
-týž den byl odložen případ zneužívání osobních dat, když pachatel, třicetiletý H. Š. z Ústí nad Labem, v době od 27.2. do 2. 4. 2004 se vydával za svého o tři roky staršího bratra M. Š. při neoprávněném ukládání blokových pokut v dopravě. Případ byl odložen, neboť pachatel současně vykonává trest daleko vyšší za jinou trestnou činnost.

Kapitáni Gertner a Petržilka z lovosického oddělení Policie České republiky vyzývají lovosické občany a občany z okolí, aby lépe střežili své věci a nedávali zbytečně velké příležitosti zlodějům. Neodkládejte své věci, nespouštějte je z očí, buďte ostražití při jednání s neznámými lidmi – může to být i pokus o odlákání vaší pozornosti.... Velice se rozmohly drobné krádeže a to hlavně právě vlivem nepozornosti poškozených. Nenechávejte lákadla v podobě věcí s větší cenou na sedadlech aut. V Lovosicích trvale chybí do stavu dva policisté a tak vaše pozornost bude významnou pomocí na zvládnutí bezpečnosti vaší a vašeho majetku. Redakce

kapitán Petržilka

Ze svodky OŘ PČR Litoměřice

V Lukavci kamión zdemoloval dům

Dne 26.5.2005 v 7.51 byla oznámena na linku 158 dopravní nehoda. Osmatřicetiletý řidič najel kamiónem zn. DAF s návěsem na silnici III. třídy v Lukavci u Lovosic do rodinného domu čp. 50. Po náraze zůstal řidič zaklíněn ve vozidle, které zablokovalo silnici. Řidič byl převezen s lehkým zraněním do litoměřické nemocnice. Ke zranění jiných osob nedošlo. Škoda na vozidle byla odhadnuta na 200 tisíc korun a na domku taktéž na 200 tisíc korun. Dechová zkouška na alkohol byla pozitivní a alkohol v krvi řidiče definitivně potvrdí krevní zkouška. Příčina nehody je předmětem šetření.

Na naší fotografii je vidět rozsah škody na domku. Celá čelní stěna kuchyně a obývacího pokoje je zbořená. Na dům se sice vztahuje pojistka, ale celý dům je tak silně poškozen, že je možné, že bude muset být zbourán. Náhradní ubytování pro tříčlennou rodinu řešili starostové Lukavce a Lovosic.

Dopravní nehoda s úmrtím v kolejišti

Ve čtvrtek 2. 6. 2005 pět minut před 15. hodinou byla sražena osobním vlakem 76-letá chodkyně z Litoměřic na železničním přejezdu určeném pro přechod chodců v Masarykově ulici v Litoměřicích. Žena vstoupila do kolejiště v době, kdy byla v provozu zvuková i světelná signalizace a vlaku přijíždějícímu od Lovosic se již nestačila vyhnout. Při srážce utrpěla těžká zranění, kterým na místě podlehla.

Dechová zkouška u řidiče osobního vlaku vyloučila alkohol. Škoda na majetku nevznikla.

Z jakého důvodu vstoupila starší žena do kolejiště v době, kdy byla zvuková i světelná signalizace v provozu, je dalším předmětem šetření.

Návštěvou tržnice přišla žena o 18 000 Kč.

Policie pátrá po neznámém zloději, který v tuto neděli dopoledne na ředhošťské tržnici okradl padesátiletou ženu. Z otevřené kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, jí odcizil doklady, finanční hotovost – asi 3 000 Kč a další cenné předměty včetně platební karty s vyznačeným kódem. Z ní poté zloděj, ještě před zablokováním, stihl vybrat 15 000 Kč. Na svou neopatrnost a lehkovážnost žena tentokrát opravdu doplatila!

OŘ PČR Litoměřice,
por. Ing. Alena Romová

Policie vyzývá občany k ostražitosti před zloději na koupalištích

S nástupem letního období začíná přibývat krádeží věcí z vozidel, z rekreačních chatek nebo přímo z pláží vodních nádrží a veřejných koupališť. Lze předpokládat, že počet případů bude v době prázdnin přibývat. Z tohoto důvodu je na místě ostražitost, dávat pozor na své věci! Jedná se hlavně o pečlivé uzavření a zabezpečení vozidel zaparkovaných v blízkosti koupališť a vodních nádrží. Řidiči by měli vždy využívat k parkování místa k tomu určená. Pokud ponechají vůz na odlehlém místě, na polní cestě či u lesa, vystavují ho nebezpečí krádeže nebo vandalizmu, kdy pachatel záměrně poškodí lak nebo jiným způsobem znehodnotí automobil.

Zároveň se může řidič dopustit i přestupku a to v případě, že parkování nebude v souladu se zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích.

Obezřetní by měli být i návštěvníci koupališť a nenechávat bez dozoru osobní věci jako jsou tašky, kabelky, peněženky, mobily a další cenné věci.

Dalším lákadlem pro zloděje jsou pronajaté chatky v areálu úštěckého jezera Chmelař. Ti ke svému obohacení využívají špatně uzavřených oken či dveří, někdy i nepozornosti nájemníků. Zatímco se zloději zaměřují v zimních měsících na opuštěné rekreační chaty, v době letních dovolených přibývají případy krádeží vloupáním právě do chatek v oblastech vodních nádrží nádrží či koupališť, nebo jiných rekreačních zařízení.

Od ledna do konce dubna roku 2005 bylo zaznamenáno celkem 61 případů krádeží vloupáním do víkendových chat a chalup. V loňském roce za stejné období policie šetřila těchto případů ještě o 12 více, tedy 73. V období rekreací, tj. od května do srpna za stejný časový úsek bylo zjištěno 47 krádeží vloupáním do rekreačních objektů. Toto číslo potvrzuje fakt, že zloději ani v letních měsících nezahálejí.

OŘ PČR Litoměřice, por. Ing. Alena Romová

Hasičský záchranný sbor

Z případů HZS

Co naši hasiči - záchranáři v květnu:

4.5.se konalo taktické cvičení jednotek PO na požár drtírny plastů v LAFARGE Čížkovice za účasti jednotek PS Lovosice, PS Litoměřice , JSDH Chotiměř, JSDH Třebenice a JSDHp Lafarge
5.5.jednotka byla povolána na žádost POLICIE ČR k otevření bytu v ulici Dlouhé Lovosice ( úmrtí držitele bytu ).
13.5.povolána jednotka k likvidaci včelího roje do školky v Čížkovicích a tentýž den k dalšímu roji před Poliklinikou u Lovochemie.
15.5.došlo k úniku oleje z osobního vozu Škoda Fabia na parkovišti před marketem LIDL (den předtím byla na voze provedena pravidelná výměna oleje v servisním zařízení, kde pravděpodobně byl špatně dotažen výpustný šroub)
16.5.jednotka byla povolána k vytažení psa z výpustní šachty v ulici u Zdymadel
25.5.jednotka byla povolána k otevření bytu v Lovosicích, ulici 28. Října
26.5.se stala dopravní nehoda nákladního vozu TIR v obci Lukavec, kde řidič nákladního vozu vjel do obytného domu. Jednotka musela zraněného řidiče vyprostit pomocí hydraulického nářadí
26.5.byl hlášen požár automatické pračky  v Lovosicích v ulici Kostelní (došlo ke zkratu )
27.5.odchyt roje včel před hospodou na Lhotce
28.5.hlášen únik neznámé látky do potoka, jednotka po příjezdu k místu úniku nic nenašla
29.5.požár skládky pokácených stromů v Lovosicích v Přívozní ulici
29.5.hlášen požár trávy na osmičce v Lovosicích, planý poplach
30.5.roj včel na 4.ZŠ, před příjezdem jednotky roj odlétl
31.5.požár černé skládky u staveniště INTERSPARU v Litoměřicích

npor. Novotný Karel

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10