Červenec 2005 Lovosický dnešek - Strana 2

Slovo starosty

Jak jsou na tom MALÉ OBCE

Byl jsem na jednání klubu starostů malých obcí v Chotiněvsi. Navštívil jsem tuto obec poprvé a bylo na co koukat. Oči starosty zkontrolují pořádek, posekanou trávu, stav místních komunikací atd. a porovnávají. Je tu vidět obrovský kus dobře odvedené práce. Na to, že se Chotiněvsi kdysi říkalo hanlivě Blátiněves, si brzy asi nikdo z domorodců nevzpomene. Znovu a znovu si uvědomuji, jak se naše města a obce mění. I malé obce mají dnes kanalizaci, vodovod a plyn. Nároky na bydlení stoupají a  obce se s těmito požadavky zdárně vyrovnávají. Nejlépe je to vidět na fotografiích stejné ulice v různé době. Nechci noviny doby nedávno minulé, kde se psalo jen dobře. Mrzí mě však titulky novin, které zdůrazňují vše špatné. Jak málo se umíme radovat z toho dobrého! Všechno si okamžitě očerníme.Škoda! Informace o požadavku starostů na výsluhu mě docela překvapila. Je to požadavek nereálný a časem by jistě výrazně zatěžoval rozpočty obcí. Není to tedy můj názor. Přeji výsluhu těm, kteří leckdy pracují v podmínkách ohrožujících jejich životy. Policistům,hasičům a armádě, těm na ulicích a v prvních liniích.

Jsou tu prázdniny.To slovo rády slyší děti a jistě i učitelé. Je tu čas - jistě tvrdě - zasloužených dovolených. Na Medarda zapršelo a tak budeme sledovat, jak se pranostika vyplní. Jistě nás čeká mnoho krásných zážitků, dalekých cest a dobrodružství. tomu vám přeji, abyste vše prožili v pohodě a ve zdraví.

Jan Kulhánek

Zprávy z radnice

9. a 10. schůze RM

RM souhlasí:

  • s vydáním stavebního povolení stavby "Silnice II/247-Přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky" s doslovným zapracováním následujících podmínek:
    1. Na stavbu bude zpracována realizační dokumentace obsahující
      1. ochranu a případné přeložky inženýrských sítí vybudovaných městem v rámci tzv. Infrastruktury PLCL ,1. zóny
      2. úpravu stávajícího sjezdu do 1. zóny PLCL ze stávající silnice Lovosice-Prosmyky (III/00815) dle návrhu zpracovaného společností PONTEX -Příloha 1dopisu starosty ze dne 15.12.2004
      3. c) prodloužení stávající obslužné komunikace 1. zóny PLCL k hranici pozemku C & S spol. s r.o. Prodloužení komunikace bude provedeno na pozemcích města Lovosice a tímto je k tomuto dán souhlas. Příjezdová komunikace bude po jejím dokončení bezúplatně převedena do vlastnictví města Lovosice. Podkladem pro zpracování příslušné realizační dokumentace je výkres č. 148/02 z 03/2005 (AG Technik - projekce Vondrák, Lovosice) - "Pneuservis - dodatek - změna terénních úprav" předaný na KÚÚK dne 22.4.2005.

RM schvaluje:

  • přidělení bytu 1+1 I. kat. U Nadjezdu 874/7 čp.3 Lovosice, paní Renatě Lendelové, Čížkovice 115.
  • zveřejnění nabídky na získání bytu opravou na vlastní náklady v ulici Terezínská 485/68.
  • společný nájem na nebytové prostory v ul. Obchodní 891 - prodejna smíšeného zboží pro Otakara Chládka mladšího a současného nájemce otce Otakara Chládka formou dodatku k nájemní smlouvě.
  • pronájem pozemku parc.č. 2460 o výměře 450 paní Jaroslavě Bartůňkové, bytem Tolstého 691, Litoměřice. Jedná se o zahradu v Třebenické ul..
  • pronájem pozemku parc.č. 2683 část o výměře 800m2, paní Jitce Krejčové, bytem Nádražní 886. Jedná se o zahradu v Novém Klapý.
  • pronájem pozemku parc.č. 2683 část o výměře 400m2 paní Zdeňce Hájkové, bytem Mírová 269. Jedná se o zahradu v Novém Klapý.
  • pronájem pozemku parc.č. 2883, 2885 část o výměře 330 m2 panu Josefu Mrázkovi, bytem Terezínská 840. Jedná se o zahradu v lokalitě u Modly.
  • přidělení bytů 1+1 I. kat. dle schváleného pořadníku:
    Sylva Csicsová - Terezínská 892/44, č.b. 8
    Jitřenka Seibtová - U Nadjezdu 874/7, č.b. 14
    Gabriela Opatová - U Nadjezdu 874/7, č.b. 23
    Ivana Cejpková - Terezínská 215/10, č.b. 26
  • žádost obce Keblice ve věci snížení neinvestičních nákladů pro školní rok 2004/2005 za dojíždějící žáky do ZŠ zřizovaných městem Lovosice. Vzhledem k tomu, že stejná částka, stanovena v souladu se zákonem 561/2004 Sb., /školský zákon/ zahrnující neinvestiční výdaje jednotlivých škol + prostředky města na opravy a údržbu, byla fakturována i ostatním obcím, RM této žádosti nevyhovuje.
  • smlouvu o dílo na zhotovení energetického auditu na budovu Základní ?koly, Sady pionýrů 355/2, Lovosice.
  • předložené znění dodatku č. 1 k nájemní smlouvě na nebytový prostor v ulici Osvoboditelů 940 nájemce NP Ing. Vratislav Heider.
  • stavbu plynové přípojky na pozemek parc. č. 542/1 pro areál bývalého cukrovaru. Investorem stavby je společnost NEM, a.s. Praha.
  • vstup na pozemek města parc. č. 391 v rámci stavby "Lovosice, Třebenická, rekonstrukce vodovodu a kanalizace" k areálu bývalého cukrovaru. Investorem stavby je společnost NEM, as. Praha.
  • znění kupní smlouvy mezi městem a společností TRIS Czech s.r.o. o prodeji částí pozemků č. 2444/9 a 161.
  • zřízení odloučeného pracoviště ZUŠ v Lovosicích v ZŠ ve Velemíně s účinností od 1. 9. 2005.
  • výsledky hospodaření příspěvkových organizací za rok 2004. RM souhlasí s rozdělením zlepšeného hospodářského výsledku do jednotlivých fondů a v případě ztráty, jejího pokrytí z rezervního fondu.
  • vyplacení doplatku ve výši 50 % roční odměny za rok 2004 řediteli KS Lovoš Lovosice.
  • navýšení finančních prostředků ve výši 35.000 Kč ZUŠ v Lovosicích pro materiální zabezpečení svých koncertů, které jsou zaměřené pro použití na veřejnosti.
  • finanční příspěvek pro Handbal klub Lovochemie Lovosice ve výši 15.000 Kč na zajištění účasti družstva mladších žáků na přeboru ČR, který proběhne ve dnech 10. - 12. 6. 2005 v Polance nad Odrou. Vyúčtování příspěvku bude předloženo ekonomickému odboru MěÚ.
  • finanční příspěvek ve výši 10.000 Kč svazu skautů a skautek ČR JUNÁK středisko "Brána" Lovosice na zajištění letních táborů jejich oddílů.
  • finanční příspěvek ve výši 4.000 Kč Obecně prospěšné společnosti Milešovka k vydání CD, které bude doplňovat knihu "Milešovka a milešovský region", kterou vydává Ústav fyziky atmosféry AV ČR ve spolupráci s touto společností k 100. výročí činnosti observatoře na Milešovce.
  • uzavření dodatku č.2 k nájemní smlouvě mezi městem Lovosice a Podnikem technických služeb Lovosice s.r.o.(zvýšení ceny nájmu nebytových prostor v Prosmycké ulici č.1).
  • návrh programu jednání 3. řádného ZM konaného dne 23.6.2005 v 16 hodin v KS Lovoš.
  • pro vybavení informačního centra, vydání 4 tisíc ks pohlednic Lovosic.
  • vypsání výběrového řízení na údržbu příkopů a strání v k.ú.Lovosice, na ploše 26 865 m2 (nových ploch vzniklých v majetku města).

RM vzala na vědomí:

  • dopis Václavy Zemanové, Terezínská 351/79 a trvá na svém původním rozhodnutí tj. usn. RM č. 468/98, nové nájemní smlouvy na byt jsou uzavírány dle usn. RM č. 506/98 pouze na dobu určitou.
  • výsledek výběrového řízení na akci: Oprava střechy tělocvičny na 4. ZŠ v Lovosicích a schvaluje smlouvu o dílo s firmou Pavel Rokoš, Lovosice.
  • výsledek výběrového řízení na akci: Oprava fasády KS Lovoš v Lovosicích a schvaluje smlouvu o dílo s firmou Miloslav Nekolný, Lovosice.
  • povolení stavebních úprav spojených se změnou v užívání části stavby - zřízení provozovny restaurace v prodejně potravin čp. 966 na poz. parc.č. 2237/1 v k.ú. Lovosice
  • zápis z komise kultury, sportu a rozvoje cestovního ruchu ze dne 17.5.2005.
  • zápis z jednání hlavní inventarizační komise ze dne 18.5.2005.

RM revokuje usnesení č.152/2005 a zároveň schvaluje vypsání nového výběrového řízení na akci ,,Rekonstrukce komínů vč. vyvložkování v objektu ubytovny Vápenky, S.K.Neumanna 9, Lovosice" a souhlasí s obesláním nabídky těmto firmám:
Stavební firma - Kryšpín Josef, S.K.Neumanna 18, Lovosice
Stavební firma - BUILDING, s.r.o., Šimánek Petr, M. Pomocné 309/42, Litoměřice
Stavební firma - Mates Petr, Vojanova 600/46, Ústí nad Labem
Kominictví - Fogl František, 5.května 140/10, Litoměřice
Kominictví - Eichler Josef, Mírová náměstí 15, Litoměřice
Kominictví - Prokop, Brozany nad Ohří 144
PERFEKT B + V, Lovosice

RM nesouhlasí s žádostí firmy STOFI-Milan Figedi Ústí nad Labem na provozování reklamních ploch rozmístěných na sloupech veřejného osvětlení v Lovosicích.

RM doporučuje zahrnout do příští rozpočtové změny finanční příspěvek ve výši 45.000 Kč ZŠ Sady pionýrů 355/2 v Lovosicích na pořízení vypalovací pece pro jejich keramickou dílnu.

RM odkládá předložení záměru o prodeji nebytové jednotky č. 1 v domě Školní čp. 398 na 4. řádné jednání zastupitelstva města z důvodu neukončeného uspořádání NP Školní 1 a 3.

RM vybrala pro přezkum hospodaření města Lovosice za rok 2005 auditorku Ing.Jaroslavu Šubrtovou.

RM projednala nabídku KÚÚK na převod pozemku parc. č. 320/1, 327/2, 225 za Domov mládeže v Lovosicích a nedoporučuje ZM tuto směnu uskutečnit.

Podle webu MěÚ Lovosice – jč -

 

Aby byl člověk člověku přítelem

Msgre. Posád při otevírání Komunitního centra v Lovosicích

Komunitní centrum AMICUS bylo slavnostně otevřeno ve středu 18. května ve 14 hodin. Sídlí v Nádražní ulici a je určeno pro děti a mládež ve věku od 5 do 16 let ze sociálně slabého a znevýhodněného prostředí. Dopoledně budou do Centra docházet předškolní děti a budou si hrát, zvykat si déle soustředit na jednu činnost a připravovat se na vstup do školy. Odpoledně bude Komunitní centrum nabízet školním dětem a mládeži program volnočasových, sportovních a kulturních aktivit.

Velmi příjemně působící a barevně velmi dobře sladěný prostor (zelená, okrová a žlutá) je pomocí nábytku a vhodně zakomponovaných sloupů rozčleněn na mikrooblasti pro různé činnosti. Jedna ze stěn je vyzdobena loutkami, na provazech mezi sloupy visí dětské výkresy. Uprostřed jsou do kruhu uspořádané stolky se židličkami, které budou sloužit pro kreslení a modelářské či jiné rukodělné činnosti. V herním koutě je velké Člověče, nezlob se, hráči se k němu usadí na barevné polštáře. Druhý herní koutek je určen nejmenším, čemuž nasvědčují maličké židličky i stoleček a kočárek s panenkou. Panenek, míčů, šipek a dalších her a hraček je ovšem k dispozici mnohem více. Zde bude ve všedních dnech pracovat s dětmi slečna Radka Podpinková, milá, mladá a trpělivá dívka, se svojí kolegyní, slečnou Petrou Bímonovou.

Za slavnostní zahájení patří dík dětskému pěveckému sboru Dětského domova Dlažkovice pod taktovkou paní Andrey Červenkové. Děti zazpívaly několik českých a romských písní. Po tomto kulturním prologu patřilo úvodní slovo ředitelce Farní charity Lovosice, slečně Radce Podpinkové. Poté s přáním, aby v tomto příbytku byl člověk člověku přítelem a aby zde vznikala dlouhodobá přátelství, přestřihl pásku litoměřický biskup, Monsignore Pavel Posád, a Centrum zahájilo svou činnost O spolupráci Městského úřadu Lovosice a Farní charity promluvil místostarosta Miroslav Závada, na podobné téma vystoupila i paní Růžena Kavková, ředitelka Diecézní charity Litoměřice. Zdůraznila, že Charita se stává partnerem města Lovosice v poskytování sociálních služeb.

Středisko bylo potom panem biskupem požehnáno. Msgre. Posád uvedl, že církev požehnáním prosí Boha za ty, kteří zde budou působit, aby v sobě našli sílu k dobrému, aby byl život v těchto prostorách pěkný. Aby to bylo místo, kde by se dobře dařilo člověku. Následovalo vystoupení dětí z Komunitního centra Amicus, svěřenců slečny Radky. Nejroztomilejší byli ti nejmenší. Získali také zasloužený potlesk všech přítomných. Mezi návštěvníky byl také páter Dzedicz, zástupci charit z různých měst, ředitel Purkyňovy nadace p. Černý, několik členů komunitních skupin, a to pan Josef Kruml ze Svazu tělesně postižených Lovosice, vedoucí odboru sociálního a zdravotnictví paní Eva Rudiková, paní Iveta Seifertová, paní Božena Plicková z OS Šance, pan Lukáš Patrák, ředitel Kulturního střediska Lovoš Miroslav Šanda, dobrovolnice z charitního šatníku a nechyběli ani budoucí klienti s rodiči. Aby se dobré dílo podařilo, to členům Farní charity i dětem přejeme všichni.

Závěrem poděkujme všem, kteří se na zrodu dobré věci podíleli. Hlavním sponzorem je Nadace rozvoje občanské společnosti a dále přispěli (podle abecedy): Diecézní charita Litoměřice, Lékárna Paracelsus, Lékárna U Aeskulapa, Lovochemie, a.s., Městský úřad Lovosice, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, pan Nekolný a Potraviny Krátký.

Pozn.: Komunitní centrum Amicus je aktivitou Farní charity Lovosice, která je územní složkou Diecézní charity Litoměřice s vlastní právní subjektivitou. Jejím posláním je charitativní činnost, pomoc potřebným bez ohledu na náboženské přesvědčení, sociální postavení, etnickou příslušnost nebo zdravotní omezení. Farní charita Lovosice byla ustavena 29. března 1993, o výročí 10 let jejího trvání jsme psali v č. 7/2003.

Hz

 

S Miroslavem Závadou o Ústeckém kraji a cestovním ruchu (III.)

Lovosický místostarosta Miroslav Závada je členem krajského zastupitelstva Ústeckého kraje a předsedou komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch. Výjezdní zasedání této komise se tentokrát konalo v našem regionu, a to 29. dubna na Obecním úřadu Třebívlice. Na průběh jednání a na další novinky, které čekají naše město v oblasti cestovního ruchu v nejbližší době, jsme s předsedou krajské komise uskutečnili další rozhovor. Zasedání byli přítomni i někteří starostové z Lovosicka.

Jak probíhalo jednání komise, přineslo něco nového pro náš „malý okres“?

Úvodem seznámil starosta obce Slatiny Josef Škobis (letošní předseda obcí sdružených v mikroregionu INTEGRO) členy komise s projektem mikroregionu, ve kterém je v současnosti sdruženo již 26 obcí (od dubna 2005 přistoupila Obec Klapý). Starostové uvítali informaci, že náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a školství Radek Vonka jednal s ministerstvem pro místní rozvoj o snížení finanční spoluúčasti obcí na projektech. Zatím je spoluúčast obcí tak vysoká, že většina z nich na evropské fondy nedosáhne. Společné projekty mají větší šanci. Ústecký kraj má také ale vlastní dotační programy, letos je novinkou Program na záchranu a obnovu kulturních památek.

Kromě jiného byla projednána účast Ústeckého kraje na veletrzích cestovního ruchu v roce 2005 s heslem: je nutno zbavit region pověsti, že je hnědouhelnou pánví a průmyslovou aglomerací. Schválen byl ediční plán na rok 2005 a projekt Aktivní dovolená v Ústeckém kraji. V blízké budoucnosti budou zmapovány technické památky kraje včetně moderních, například těžební bagr.

Jaké materiály doporučila komise pro vydávání?

Propagační materiály, které kraj bude letos vydávat (mapy cyklostezek, prezentace ubytovacích zařízení apod., nelze je všechny vyjmenovat), budou obcím nabídnuty za příspěvek. Vydávání ve větších nákladech je podstatně levnější. Do některých materiálů jsou zahrnuty také Lovosice. Je nutno, aby Lovosice vytipovaly všechna místa i služby vhodné pro propagaci a připravily návrhy na různé druhy propagačních materiálů, které by v případě získání finančních prostředků mohly být realizovány.

Zatím vyčlenili lovosičtí zastupitelé na propagaci Lovosic sto tisíc korun. Plánuje se propagační materiál ve formě mapy Lovosicka, na které budou uvedeny ubytovací a občerstvovací zařízení včetně třeba opraven kol. Připravuje se také brožura Lovosicko s možnými turistickými cíli – zřícenina hradu v Oparně, Muzeum českého granátu v Třebenicích, zámek v Třebívlicích a hrobka Ulriky von Levetzow, hrad Košťálov, mnohé kostelíky a kapličky v menších obcích, většinou již pěkně opravené. Sportovní nadšenci mohou navštívit třeba lovosický sportovní areál nebo nově budovaný areál v Malých Žernosekách. Materiály budou nabízeny v Informačním středisku na Městském úřadě v Lovosicích, které bude od 1. července otevřeno. Měly by být k dispozici také na veletrzích Ústeckého kraje, v příhraničí, v restauračních a ubytovacích zařízeních a podobně. Článek o Lovosicích byl zveřejněn i v německé verzi turistických novin, které jsou dávány turistům na Cínovci a dalších severočeských hraničních přechodech. Důležité je konečně s propagací začít a turistům poskytovat vhodné informace kvalitním způsobem.

Poslední otázka se ani tak netýká turistiky, i když se turisté konečně mohou také zúčastnit. Prý plánujete o prázdninách letní kino na osmičce.

Je tomu opravdu tak, Lovosice by měl opět navštívit Pojízdný kinematograf bratří Čadíků. Pojízdné kino se tu zastavilo minulý rok při předvolební kampani a mělo velký ohlas. Podařilo se mi zajistit, že by ve dnech 22. – 25. července mělo kino na Osmičce hrát v předvečer pro děti a večer pro dospělé. Doufejme, že se to podaří a že se v Lovosicích pojízdný kinematograf opravdu zastaví. Není jasné, jaké bude vstupné, ale město určitě dle svých možností přispěje, aby vstupné bylo co nejnižší. Vždyť už několik roků v Lovosicích kino není.

Pro naše občany to bude určitě zajímavá informace, i já se těším. Myslím, že přijdou i návštěvníci z okolí.

Panu místostarostovi děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Společenská kronika

V květnu 2005 nás opustili tito spoluobčané:

paní Jarmila Studničková, *1926, Ivana Hieková, *1944, Eva Goldamerová, *1946, Jarmila Horňáková, *1928, Eva Beránková, *1947, Božena Hrbková, *1930, pánové Václav Protiva, *1914, Rostislav Havlíček, *1976, Karel Tvrdý, *1949, Jiří Hejl, *1977, Zdeněk Doležal, * 1964, všichni z Lovosic, dále Emil Jeníkovský, *1916 , ze Sulejovic, Marie Krotíková, *1923, Elena Fabová, *1933 a Petr Jelínek, *1949, všichni z Lukavce, Josef Sunkovský, * 1937, ze Šepetel, František Holub, *1931, z Milešova, Vědunka Šnajdrová, *1932, z Malých Žernosek a paní Marie Sedláková, * 1939, z Kletečné.

V duších jejich blízkých za ně bude svítit věčné světlo...

Cítíme s pozůstalými. Manželé Puhlíkovi

Nekrolog

Počátkem června jsme se rozloučili s paní Boženkou Hrbkovou, dlouholetou učitelkou hry na klavír. Paní Hrbková se narodila v roce 1931 v Mělníku, později se s rodiči přestěhovala do Lovosic; její otec Emil Kessler externě učil hře na akordeon v tehdejší Městské hudební škole v Lovosicích. Po něm dcera zdědila lásku k hudbě, studovala hru na klavír u profesora Kamila Pavlíka a v roce 1949 začala také v tehdejším Městském hudebním ústavu učit. Definitivu dostala v roce 1954, tehdy se hudební škola již jmenovala Lidová škola umění. V 90. letech, po odchodu do důchodu, působila od října 1996 do června 2001 jako lektorka klavírních kursů v Kulturním středisku Lovoš. Protože sama děti neměla, o to víc se věnovala výuce dětí na klavír.

Paní učitelka zemřela 31. května 2005 ve věku 74 let. Kdož jste ji znali, byli jste třeba jejími žáky, věnujte jí tichou vzpomínku.

Re

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 2