Červenec 2005 Lovosický dnešek - Strana 8

Tělovýchova a sport

Lovosický oddíl silového trojboje soutěží v extralize

Oddíl, který je členem TJ Lovochemie Lovosice, se v r. 2000 osamostatnil od oddílu kulturistiky a obnovil po desetileté přestávce svou činnost v soutěži čtyřčlenných družstev; v té době měl 47 členů (46 dospělých a 1 dorostence). Členové oddílu uspořádali Mistrovství České republiky v tlaku a lehu, které se konalo 5.11.2000 v Lovosicích. Vítězové dostali věcné ceny od MěÚ - knihu Lovosice - paměť města a další upomínkové předměty. V roce 2001 začínal v nejnižší soutěži 2. národní lize, kterou vyhrál a pro rok 2002 postoupil do 1. národní ligy družstev. Generálním sekretářem Svazu silového trojboje je lovosický Jiří Hofírek, který je i reprezentačním trenérem. Předsedou oddílu byl až do roku 2002 Miloš Stejskal, jeho nástupcem je syn Jiří Stejskal.

I. ročníku Podřipského poháru v roce 2002 v bench pressu se zúčastnil i lovosický Aleš Košťál (zvedl 160 kg - 114,02 bodu). Pak přišly zátopy, které postihly v srpnu 2002 i silový trojboj. Členové oddílu se zapojili do pomocných brigád a v soutěžích také nepolevili. Pro rok 2003 se oddíl kvalifikoval 2. místem v 1. národní lize družstev do extraligy. V tomto roce byl oddíl bohužel oslaben pro zranění Stejskala a Košťála. Přesto podalo celé mužstvo výborný výkon a po 3. místě v prvním kole a 4. místě v kole druhém skončilo celkově ze 7 oddílů na pěkném 4. místě extraligy pro rok 2003. Oddíl v tomto roce uspěl i v soutěži jednotlivců, kdy na přeboru Čech obsadil Jiří Stejskal 2. místo a Aleš Košťál a Jiří Effenberger 3. místo. Členská základna čítala 17 sportovců. Extraliga silového trojboje probíhá dvoukolově po celém území České republiky. Závodníci vystupují v supredresech pro dřep, mrtvý tah a triček pro tlak vleže na lavici. Tato výstroj je šita ze speciálních materiálů a stojí pro jednoho závodníka 10 000,- Kč. Náklady na tuto výbavu si závodníci hradí zčásti sami.

V minulém roce činil počet členů šestnáct včetně jedné ženy. Všichni jsou v kategorii senioři, 14 členů je v kategorii neregistrovaných, 2 jsou v kategorii registrovaných. Z tělovýchovných zařízení využívají siloví trojbojaři převážně posilovnu. Závodníci dosahovali v roce 2004 výborných výkonů. Aleš Košťál zvítězil na Oblastním přeboru jednotlivců v únoru v Mělníku ve váze do 82,5 kg, Jiří Stejskal ve váze do 100 kg, ale i v absolutním pořadí bez rozdílu vah. Oba se kvalifikovali na přebor Čech do Jablonce, Jiří Effenberger postoupil na přebor přímo. Na jabloneckém mistrovství Čech v silovém trojboji jednotlivců v březnu 2004 podal Jiří Stejskal opět dobrý výkon, který mu zajistil druhé místo a postup na Mistrovství České republiky. V soutěži čtyřčlenných družstev se závodníci umístili v extralize České republiky na 4. místě. Dobré výkony pokračují i v roce 2005. Při oblastním přeboru jednotlivců v únoru 2005 v Mělníku vyhrál ve váze do 110 kg Jiří Stejskal, čímž se přímo kvalifikoval na dubnové Mistrovství České republiky v Nymburce, kde obsadil výborné čtvrté místo výkonem 720 kg. Další lovosický borec Jiří Effenberger skončil druhý ve váze do 125 kg a kvalifikoval se na Mistrovství ČR také. Nedávným úspěchem je také 2. místo Aleše Košťála výkonem 187,5 kg v kategorii do 82,5 kg na 13. mistrovství Čech v benchpressu v Roudnici nad Labem 2005. Kajzr skončil v kategorii do 75 kg výkonem 157,5 kg čtvrtý.

Lze tedy konstatovat, že za pouhé čtyři roky samostatné existence oddílu silového trojboje dosáhl oddíl vynikající úrovně. Všem jeho členům je nutno přát, aby výsledky byly i nadále tak dobré jako v současnosti. Ať naši siláci šíří i nadále dobré jméno lovosického sportu.

Hz

ATLETICKÝ MÁJ

Jan Sommerschuh

V květnu byli lovosičtí atleti více než zaneprázdněni. Každý víkend vysílal lovosický oddíl své svěřence k atletickým soubojům. První květnovou sobotu hostil děčínský stadion 1. kolo Krajského přeboru družstev juniorstva, dorostu a staršího žactva. Z úvodního kola si lovosické družstvo přivezlo vedoucí místo průběžného pořadí. Za zmínku stojí dvě první místa Jindřicha Živného, který vyhrál 100 m v čase 12.49 a rovněž na dvojnásobné trati nenašel přemožitele. Stříbrnou příčku v běhu na 400 m vybojoval Slávek Novotný (56.06s). Stejně tak na druhé pozici skončil Jakub Živec, v běhu na 800 m časem 2:12.20. V diskařském závodě získal Ladislav Hromádka (31.74) a Zdeněk Kocánek (30.25) druhé resp. třetí místo. Stejní vrhači se objevili i v koulařském sektoru. Tady dokázal Hromádka poslat své náčiní do vzdálenosti 11.20 (1. místo) a Kocánek na značku 10.75 (2. místo). Sprinter Živný si poprvé v letošní sezóně vyzkoušel i skok do dálky. A tuto zkoušku zvládnul hned na výbornou, neb ze závodu odjížděl s novým osobním rekordem 6.10. Ve výškařském sektoru se představila dvojice Jan Sommerschuh a Lukáš Horák. Oba zdolali laťku ve výšce 1.85 m a získali pro družstvo body za 1. a 2. místo.

Týden na to přivítal opět děčínský stadion závodníky k přeborům Ústeckého a Libereckého kraje. V dálkařském sektoru si pro druhé místo doskákal Milan Blažek, když výkonem 6.51 m zůstal jen pět centimetrů za prvním Birnbaumem z Litvínova. Druhou stříbrnou medaili vybojoval v běhu na 5000 m časem 16:37,50 Jaroslav Chramosta. Za zmínku stojí nový osobní rekord dorosteneckého výškaře Lukáše Horáka, který zdolal laťku ve výšce 1.90 m. V ženských kategoriích si pro třetí místo v kraji doběhla Květa Pecková a to na trati 800 m (čas 2:20.70). Na stejný stupínek vystoupala v hodu kladivem (4 kg) Kateřina Chlupová, když své náčiní poslala do vzdálenosti 42.97 m. Těsně pod stupni vítězů se umístila Markéta Slavíková, která v hodu diskem dosáhla výkonu 38.32 m. Jediný titul krajského přeborníka si do Lovosic za jeden z nejhodnotnějších výkonů celých přeborů přivezla Petra Lašková, které se podařilo ve výškařském sektoru přehoupnout přes laťku ve výšce 1.80 m.

Lukáš Horák

V sobotu 21. května poprvé v historii lovosického oddílu zahájily obě dvě družstva sezónu ve stejné ligové soutěži. Sobotní slunečné počasí přivítalo lovosické atlety na 1. kole II. ligy v Praze. Na stadion SK Slavia vyjelo mužské družstvo v počtu 24 závodníků a v ženském družstvu nastoupilo celkem 8 závodnic. První kolo se mužům nevydařilo. Na startu chyběl Jiří Kuntoš, velká opora týmu, který se zranil na Krajských přeborech jednotlivců v Děčíně. Zranění mu bohužel neumožní jakýkoliv další start v této sezóně. Dalším hostujícím, který ze zdravotních důvodů chyběl na 1. ligovém kole, byl Jakub Studený. Ten by však na dalším kole již startovat měl. Stejně tak by se na některém z dalších kol měl představit i Ondřej Cabalka, který se rovněž v současné době potýká se zdravotními problémy. „Cílem pro tuto sezónu je udržení se ve II. lize, věřím, že si muži z 1. kola vzali ponaučení a k dalším kolům budou nastupovat již zodpovědněji“ vyjádřil své znepokojení nad výsledkem mužského družstva předseda oddílu Miroslav Pavlík.

Petra Lašková

Oproti mužům si velice dobře při premiéře vedly ženy. Z celkového počtu devíti družstev se jim podařilo vybojovat šesté místo. Ženy nastouply ve složení Kateřina Chlupová, Jana Kubalíková, Šárka Látalová, Petra Lašková, Tereza Manhartová, Markéta Slavíková, Michala Šperlingová a Lucie Žďárská. Čtvrté místo a sedm bodů pro družstvo získala v běhu na 800 m Lucie Žďárská (čas 2:23.79). Dalších sedm bodů družstvu přidala Lucka výkonem 1:02.7 na poloviční trati, v běhu na 400 m. Šest bodů za páté místo si odnesla z dálkařského sektoru Jana Kubalíková za výkon 4.94 m. Kateřina Chlupová v kladivářském sektoru získala za první příčku nejvyšší možný počet 11 bodů a to za výkon 45.84 m. Na třetí příčce skončila Markéta Slavíková výkonem 37.08 m. Roli favoritky ve výškařském sektoru potvrdila Petra Lašková. Výkonem 1.80 m získala jedenáct bodů a své soupeřky za sebou nechala o 17 cm. Ve výšce dále bodovala Jana Kubalíková výkonem 1.50 m (5,5 b.) a Tereza Manhartová shodným výkonem 1.50 m (3,5 b.). Tři body družstvu připsala Šárka Látalová, když v běhu na 3000 m doběhla na devátém místě (čas 13:01.6). Další bod k dobru získala Lašková, která nastoupila na start běhu na 200 m. Roli další favoritky, ale tentokrát v diskařském kruhu potvrdila Markéta Slavíková. Své náčiní poslala do vzdálenosti 38.58 m a získala tím pro družstvo plný počet bodů. Z diskařského kruhu si lovosické ženy připsaly ještě devět bodů za výkon Laškové, které disk dolétl na značku 33.08 m. Slavíková nastoupila i do koulařského sektoru, kde se ji podařilo dosáhnout výkonu 10.06 m (6 b.). Jeden bodík za desáté místo v soutěži koulařek získala Chlupová.

Pavel Soldátek a Lukáš Barák

Posledním z májových závodů byly krajské přebory žactva a dorostu v České Lípě.

Ve výškařském sektoru kraloval Lukáš Horák. Tomu se podařilo získat zlatou medaili, když si vytvořil osobní rekord 1.98 m. Dvě vrhačské stříbrné medaile si do Lovosic přivezl Ladislav Hromádka, který hodil kladivo do vzdálenosti 50.73 m a v koulařském sektoru poslal své náčiní na značku 12.50 m.

Kategorie staršího žactva se k bojům o medaile sjely v neděli do Děčína. Pro zlatou medaili si v běhu na 1500 m doběhl Jakub Živec, když trať zaběhl v čase 4:37,13. Druhou zlatou žákovskou medaili a titul přeborníka si přivezl Jan Sommerschuh. Ve výškařském sektoru nenašel přemožitele a zbytek startovního pole za sebou nechal o celých 36 centimetrů. Výkonem 1.94 m si vytvořil nový osobní rekord a opět vylepšil rekord krajský. V žákyních si ve dvanáctičlenném startovním poli v běhu na 150 m pro stříbrnou medaili doběhla Lucie Žďárská (čas 20.20). Druhé místo ve skoku dalekém obsadila Jana Kubelíková, která dolétla na značku 5.04 m a na stejný stupínek Jana vystoupala i ve výšce po zdolání laťky ve výšce 1.45 m.

Kultura

Koncert pro saxofon a varhany

V pondělí 16. května se konal v lovosickém kostele svatého Václava neobvyklý koncert; saxofon byl použit jako koncertní nástroj ve spojení s varhanami. V programu vystoupili: Markéta Bechyňová – soprán, Zuzana Němečková – varhany a Roman Fojtíček – saxofon. (Vstupenky na tento koncert zvláštní svým spojením saxofonu a varhan stojí v Praze v Klementinu 500,- až 600,- korun.)

Saxofonista vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích v oboru hra na klarinet a pak absolvoval obor saxofon na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Je zakládajícím členem Saxofonového kvarteta Bohemia, se kterým koncertoval v mnoha evropských (Dánsko, SRM, Rakousko, Francie aj.) i neevropských zemích (Libanon, Indonésie, Izrael, Jordánsko atd.) . Spolupracuje i řadou dalších jazzových, tanečních, divadelních a symfonických orchestrů. Zpěvačka Markéta Bechyňová vystudovala konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze a účastnila se mistrovských kursů operního zpěvu na univerzitě v Salzburgu, Dippoldiswalde a v Praze. Vystupovala v Německu, Itálii, Španělsku, Japonsku a Brazílii. Zuzana Němečková studovala obor varhany na pražské konzervatoři a Akademii múzických umění v Praze. Získala řadu ocenění v národních i mezinárodních soutěžích v Opavě, Budapešti a Brně. Koncertovala v Rusku, Slovenské republice, Rakousku, Španělsku a Japonsku.

V programu byla zařazena díla převážně barokních a klasicistních autorů, a to Alessandra Scarlattiho, Benedetta Marcella (Adagio z Koncertu c moll), Františka Xavera Brixiho „Preludium C dur“, ale i Biblické písně Antonína Dvořáka nebo Tango-Etude N 4 Astora Piazzolly z 20. století. Některé skladby hrál protagonista na altsaxofon, jiné na tenor saxofon. Markéta Bechyňová přednesla Ave Maria Giulia Cacciniho a několik skladeb z Biblických písní. Koncert byl zakončen hymnem Agnus dei Georga Bizeta v provedení všech tří vystupujících. Posluchači byli nadšeni a nešetřili potleskem. Pracovníkům Kulturního střediska Lovoš je nutno poděkovat za výběr, byl to neobyčejný zážitek. Zřejmě ale podobný koncert zase dlouho v Lovosicích neuslyšíme.

Koncert byl uskutečněn k poctě papeže Jana Pavla II., který by se 18. května dožil 85 let.

Hz

 

Členové pěveckého sboru „Bell canto“ mají rádi zpívání

Pěvecký sbor „Bell canto“ začal svou činnost v roce 2000. Téměř třicet milovníků krásného zpěvu (což si dali do názvu sboru) se rozhodlo zpívat v dobrém kolektivu. Sbormistrem je absolvent Akademie múzických umění a dlouholetý koncertní pěvec, vysokoškolsky kvalifikovaný pedagog profesor Josef Jíša. Sbor pracuje při Uměleckém pěveckém studiu „Bell canto“, jehož vedoucím je také profesor Jíša. Činnost Uměleckého studia je obsáhlá a plodná.

Pane profesore, jste vedoucím Uměleckého pěveckého studia „Bell canto“. Kde Studio začínalo?

Studio „Bell canto“ bylo od září 2001 umístěno v prostoru SOU Terezínská Lovosice, kde se konaly i zkoušky sboru. Prvním koncertem v učilišti byl Vánoční koncert 17.12.2001 s několika bloky vánoční a populární hudby. Dne 17. června 2002 se konal v sále Kulturního střediska Lovoš Benefiční koncert pro Nadaci pro transplantaci kostní dřeně pod záštitou starosty města Jana Kulhánka.

Po povodních v roce 2002 jste museli opustit prostory SOU Terezínská a přesídlit do ZŠ Antonína Baráka. Zkoušky sboru se konají buď v učebně ZŠ nebo v Bohušovicích. Jaký stupeň kvalifikace mohou studenti získat? Máte už nějaké absolventy?

Zájemci o sólový zpěv mají příležitost pod mým odborným vedením získat kvalifikační certifikát opravňující k profesionální pěvecké činnosti. V loňském roce získalo tuto kvalifikaci pět absolventů po složení zkoušky a absolventském koncertním vystoupení v Kulturním domě v Terezíně. v dubnu 2004. Byli to: Mgr. Marie Nováková, Eva Procházková, Anuška Melenová, Olga Šamšová a Martin Voborník.

Tento zdařilý koncert, v němž všichni absolventi prokázali výbornou úroveň dovedností pěveckých i interpretačních, odměnil naplněný sál Kulturního domu dlouho trvajícími ovacemi.

Co v současnosti připravuje sbor?

Současná činnost sboru a jeho sólistů je zaměřena na výběrový koncert písní filmových a muzikálových, se kterým vystoupí zpěváci na několika místech. Je to pořad, v němž sbor i sólisté jsou po celých 80 minut na jevišti a vystoupení probíhá v neustálém toku melodií, v němž se střídají sólisté, dua, tria a skupiny s celým sborem. Jeden z koncertů se konal 14. června v Bohušovicích. Přijďte si nás poslechnout, až uvidíte plakáty Bell canta na poutačích.

Náš sbor má ale nastudovány i dva koncerty pro chrámová vystoupení, kde znějí pouze duchovní skladby (na některých z nich se sbormistr profesor Jíša autorsky podílí svou skladatelskou tvorbou). Své posluchače této hudební tvorby má sbor například v Roudnici nad Labem, Libochovicích, Třebenicích a jinde.

Pravidelně uskutečňujete benefiční koncerty ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně. První koncert se konal v roce 2002, druhý koncert 23. června 2003. Chystáte nějaký koncert ve prospěch této Nadace i letos?

Ano, činnost našeho sboru je zaměřena i tímto směrem. Záštitu nad těmito dobročinnými koncerty ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně převzal starosta města Lovosice, pan Jan Kulhánek, který svou účastí a předáním růží všem účinkujícím podtrhl význam těchto akcí. Letos připravuje sbor již třetí benefiční koncert a i v tomto roce odešle výtěžek koncertu přímo Nadaci v Plzni. Až najdete v říjnu plakáty k tomuto koncertu, srdečně Vás všechny zveme. Dobrovolným vstupným podpoříte dobrou věc.

Co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Sbor „Bell canto“ plánuje rozšíření stavu ženského i smíšeného sboru o další zpěváky. Proto, kdo opravdu miluje zpěv a rád by si zdokonalil svůj pěvecký projev, má možnost se přihlásit přímo u mne v učebně na Základní škole Antonína Baráka v Lovosicích. Opravdoví zájemci o krásný zpěv budou srdečně vítáni. Zkusíte to? Podpoříte vznik většího stálého pěveckého tělesa v Lovosicích?

Přála bych panu profesorovi, aby nějaké nové zpěváky našel. Rozhovor se konal nad rozepisovanými notami, které pan profesor chystal na soustředění sboru v Horní Vysoké. Není to jeho první sbor, dětský i ženský pěvecký sbor vedl, když působil na škole v Terezíně (a i další pěvecké soubory); sám také zpíval jako sólista v Čechách i v řadě evropských zemí. Nechtěl ale, abych psala o něm, ale o činnosti Uměleckého studia a sboru, tak jeho přání respektuji.

Panu profesorovi děkuji za rozhovor a už se těším na koncert.

Eva Hozmanová

Kostelem zněl Martinů, Mozart i Hindemith

Ve středu 11. května se uskutečnil v kostele svatého Václava v Lovosicích koncert komorní hudby. První část koncertu připravili žáci Základní umělecké školy Lovosice. Koncert zahájila přednesem klavírní skladby Allegretto Jana Křtitele Vaňhala na klavír jedna z nejmladších, Judita Brodská. Večer pokračoval skladbami pro zobcovou flétnu, kytaru, housle či trubku v interpretaci malých i větších interpretů, píseň Děvče z Moravy od Bohuslava Martinů zazpívala Denisa Procházková. Jiří Klupák zahrál na tubu Andantino skladatele Arama Chačaturjana za doprovodu MgA. Jiřího Lhotského. Tuba se v programu koncertů ZUŠ neobjevuje často, je to basový typ žesťového dechového hudebního nástroje ve tvaru U. Allegrettem G. F. Händla se představila houslistka Berenika Tesařová, Menuet B. L. Bendy zazněl v podání houslisty Martina Schmiedla. Klavírní sonátu C-dur W.A.Mozarta zahrála Noemi Koblischková. Koncert A-dur Antonia Vivaldiho přednesla houslistka Jana Knauerová. První část večera zakončila Sonáta pro trubku v provedení Radovana Lukše za doprovodu MgA. Zory Křičkové.

V druhé půli večera vystoupil ženský komorní sbor Cantica Bohemica z Litoměřic (název sboru lze přeložit jako Píseň česká). Sbor byl založen z inicitivy PhDr. Vladimíra Frühaufa v roce 2000 a základ souboru tvoří bývalé členky sboru Máj a Hlásek. V lovosickém kostele sbor poprvé vystoupil v říjnu roku 2001 na koncertě vokální a instrumentální hudby. Sbormistr Frühauf vyučoval v roce 1968 na 2. základní devítileté škole v Lovosicích, kde mimo jiné učil v 1. třídě s rozšířenou hudební výchovou. Poté působil na lovosickém a litoměřickém gymnáziu, od roku 1975 je profesorem Středního pedagogického gymnázia J. H. Pestalozziho v Litoměřicích, kde vede dívčí pěvecký sbor Máj. Je členem sekce sbormistrů a dirigentů Asociace hudebních umělců a vědců v Praze.

Vystoupení souboru Cantica Bohemica bylo zahájeno znělkou, kterou profesor Frühauf složil. Následoval hymnus Veni creator spiritus a známá píseň Čechy krásné, Čechy mé. Program souboru byl pro tuto příležitost připraven ve znamení hudby chrámové, posluchači vyslechli ještě skladbu Z. Kodályho Ave Maria a koledu V. A. Michny z Otradovic Chtíc, aby spal... Opus Nebeští kavalérové byl doprovázen triem zobcových fléten. Českou hudbu zastoupila ještě Smetanova píseň Letěla bělounká holubička. Závěr večera pak patřil chrámovým písním zpívaným v latině. Sbor vystupuje často i v zahraničí, v současnosti se chystá na společná vystoupení s mužským sborem v Udine v Itálii v červenci a září letošního roku. Za krásný zážitek patří sbormistrovi i členkám sboru naše poděkování.

Základní umělecká škola se představila v květnu v Lovosicích ještě dalšími dvěma vystoupeními, 19. května se konal Promenádní koncert na Václavském náměstí, ve kterém účinkovaly soubory Enkláva band, Splašené hormony a Evergreen band, a 25. května Koncert populární hudby v sále Kulturního střediska Lovoš.

Hz

 

DEVASTACE MRAVŮ

V Lovosicích (slyšela jsem, že i v Třebenicích) se vžil na koncertech i jiných vystoupeních nešvar, že část posluchačů odchází po vystoupení svých blízkých. Stalo se tomu tak bohužel i při slavnostním shromáždění k ukončení II. světové války 4. května v Kulturním středisku Lovoš, které se konalo jako poděkování nejen žijícím, ale i padlým hrdinům. Někteří návštěvníci si asi neuvědomili, že bez těch, kteří tenkrát vybojovali svobodu, by se třeba vůbec nenarodili, nebo by žili někde na Sibiři či v Patagonii, kam chtěl Čechy Hitler přestěhovat. Posluchači odcházeli předčasně opět i z tohoto koncertu. Pokud nechce někdo vystoupení sledovat až do konce (a nemá k tomu opravdu závažný důvod, třeba, že mu ujede poslední dopravní spoj), neměl by na koncert chodit. Je to velmi neslušné a bezohledné k vystupujícím i ostatním návštěvníkům.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8