Červenec 2005 Lovosický dnešek - Strana 4

Rozvoj Lovosic

Bytová zástavba Zámecká bude řešena komplexně

V současné době se hodně mluví o výstavbě bytových domů podél Zámecké ulice. Bude bytů málo nebo moc? Je vhodné stavět byty v zátopové oblasti? Stavět se bude. Postupně byly vypracovány studie na jednotlivé části zástavby, se kterými jsme naše čtenáře seznamovali. O novém pohledu na řešení celé výstavby v Zámecké ulici nám řekl manažer společnosti DZCL a.s. Ivo Malík.

Jak vznikla myšlenka řešit bytovou výstavbu v Zámecké ulici jako celek?

Myšlenka ve společnosti DZCL řešit otázku výstavby bytových domů v Zámecké ulici jako celek vychází ze skutečnosti neexistence nabídky nových bytů v Lovosicích. Celý komplex bytových domů podél nové komunikace v ulici Zámecké by měl zahrnovat lokality 6 bytových domů na pozemku u sauny, bytového domu o 43 b.j. v ulici Přívozní, bytového domu o cca 38 b.j proti „škvárovému hřišti“ a obytný soubor v Terezínské ulici. Posledně jmenovaný obytný soubor v Terezínské ulici u plaveckého stadionu byl rovněž zahrnut do výběrového řízení, které město vyhlásilo začátkem roku 2004. Na tuto lokalitu se nenašel zájemce.

Důvodem pro řešení výstavby jako celku je i skutečnost, že výstavba komplexu minimálně 200 bytů bude zajímavá pro developerskou společnost - investora, která by celou výstavbu zastřešila finančně i realizačně a to od zahájení stavby (předpokládaný začátek od r. 2005), v jejím průběhu a až do jejího úplného dokončení. Poptáváme tedy investorsky silnou developerskou společnost se zaměřením na komunální a regionální politiku. Předpokládáme rovněž subdodávky ze strany místních firem a to všech profesí. Výhodou pro realizaci stavby jako komplexu je také to, že město Lovosice má dokončenou a v souladu s územním plánem zkolaudovanou stavbu komunikace Zámecká a jsou připraveny inženýrské sítě.

Dalším důvodem je např. napojení na zdroje elektrické energie což rovněž souvisí s realizací stavby 6 bytových domů společností Chládek&Tintěra, a. s. Obytné soubory v lokalitě u hřiště a v Terezínské ulici se tak mohou připojovat na nově realizovanou distribuční trafostanici. Jedná se tedy o soubor staveb, který má charakter postupné výstavby v souladu s předpokládaným rostoucím zájmem o koupi a prodej těchto bytů.

Myšlenku komplexního řešení jsme oznámili na jednání Rady města dne 8.3.2005, kde jsme předložili požadavek na odsouhlasení komplexní inženýrské činnosti v této oblasti. Jedná se zejména o vypracování přípravné dokumentace do fáze územního rozhodnutí pro lokalitu u hřiště a v Terezínské ulici. Protože se na zasedání rady mluvilo pouze o jednotlivých domech, respektovali jsme rozhodnutí Rady města a k dalšímu jednání jsme připravili celkovou vizualizaci tohoto bytového komplexu. Předložili jsem ji na dalším jednání Rady města dne 5.4.2005. Usnesením Rady Města č. 145/2005 a 146/2005 byl dán souhlas s nabídkou DZCL a. s. na investorskou činnost k zajištění přípravy komplexu bytové výstavby v Lovosicích a to u domů v Terezínské ulici do úrovně územního rozhodnutí, u bytového domu u hřiště rovněž do vydání územního rozhodnutí.

Jaká je současná situace celého bytového komplexu v Zámecké ulici?

Společnost Chládek&Tintěra a. s. vlastní pozemek, který odděluje výstavbu šesti bytových domů. Na tuto stavbu je vydáno stavební povolení. U třech bytových domů tohoto bytového komplexu je vydáno stavební povolení s podmínkou, která se týká tzv. aktivní povodňové zóny. Předpokládá se ale, že dojde k přepočtu této aktivní povodňové zóny a tedy i zrušení podmínky v souvislosti se stávající novou nivelitou v dané lokalitě. Stav 43 b.j. na rohu Přívozní ulice je ve fázi před vydáním územního rozhodnutí. O vydání územního rozhodnutí již bylo požádáno a je předpoklad jeho vydání do konce června 2005. Dokumentace k územnímu byla upravena na základě připomínek orgánu Státní památkové péče. Bylo změněno situování objektu tak, aby byl zachován vztah k historické budově – areálu zámku. Stavba byla odsunuta z bezprostřední blízkosti hradební zdi a areálu zámku, bylo provedeno přemístění od zámecké zahrady, přizpůsobily se hmoty bytového domu tak, aby nebyla převzata dominantní úloha budovy zámku. Vydané územní rozhodnutí bude respektovat všechny podmínky dotčených účastníků výstavby. Technické řešení objektu bude zohledňovat protipovodňová opatření.

Úkol daný Radou města chceme splnit a zajistit přípravnou dokumentaci do fáze vydání územního rozhodnutí s nabytou právní mocí. Předpokládáme také, že po splnění tohoto úkolu požádá DZCL a. s. Radu města o povolení pracovat na dalším stupni projektové dokumentace a to ke stavebnímu povolení. Tak, jak jsem uvedl v úvodu je předpoklad realizace stavby developerskou společností.

Připravil a foto (hv)

 

Pozemek cukrovaru je prodán

Na 2. řádném zasedání ZM 21.4.2005 bylo schváleno usnesení o prodeji pozemku určeného pro zahraničního investora průmyslové zóny bývalého cukrovaru developerské společnosti NEM, a. s. Praha. Prodalo se zhruba 10,8 ha pozemku za 19 mil. Kč. tzn. 176.-- Kč/m2. Město není v současné době připravené, aby realizovalo sítě v průmyslové části cukrovar zhruba za 17,8 mil. Kč do konce srpna 2005. Tuto starost na sebe bere kupující. Nabyvatel se zavazuje, instalovat veškeré sítě tj. přípojky vody, plynu a kanalizace s jedinou výjimkou a to je energetická přípojka. Částka 19 mil. Kč za pozemek je konečná. Není jen jasné za jakou skutečnou výměru tato částka je. Výměra bude upřesněna geometrickým plánem.

Celkové náklady města vložené do pozemku cukrovaru jsou něco přes 21 mil. Kč. Další prostředky byly od státu na likvidaci ekologické zátěže. Rozdíl mezi nabízenou cenou a vloženými prostředky města je cca 2 mil. Kč. Prodává se 2/3 celkové výměry ze 14,8 ha. Tzn., že z vložených 21 mil. Kč města jsou 2/3 prostředků 14 mil. Kč. Cokoliv nad tuto částku je zisk. Ze zbylé části pozemku usnesením z roku 2003 schválilo ZM bezúplatný převod cca 1,5 ha v areálu bývalého cukrovaru Hasičskému záchrannému sboru Ústeckého kraje pro výstavbu požární stanice v Lovosicích.

Při prodeji pozemku musí být respektovány a dodrženy podmínky, které jsou součástí příjmu dotace zhruba 70 mil. Kč ze státního rozpočtu na regeneraci této průmyslové zóny. K tomu se město při příjmu dotace zavázalo a finanční prostředky prostavělo. Je velice důležité, aby si město pohlídalo v kupní smlouvě splnění veškerých těchto podmínek, protože nesplnění libovolné podmínky může znamenat, že bude finanční úřad chtít vrácení dotace. Většina podmínek, které se na dotaci váží je v současné době splněná. Při uzavření kupní smlouvy je nutné pohlídat dvě dosud nesplněné podmínky. Jedna z nich je finální využití té podpořené plochy pro průmyslové investory výrobního typu. To je podmínka, přes kterou nelze jít a musí být velice pevně stanovená a vymahatelná. Druhá podmínka je dokončení technické infrastruktury ve stanoveném termínu, ke kterému se město Lovosice zavázalo usnesením zastupitelstva a dopisem starosty. V případě, že by se nepodařilo inženýrské sítě ukončit v termínu, město se vystavuje nebezpečí vrácení dotace. V konečné fázi je také nutné pohlídat dopad konečné investice průmyslové zóny cukrovaru na okolní zástavbu. Jedná se jak o stávající zástavbu v oblasti Nového Klapý a je uvažováno s bydlením i obytné části cukrovaru.

Společnost NEM, a.s. Praha byla založena v roce 1999 jako developerská firma se zaměřením na realizaci projektů bytových souborů. Několik jich již realizovala. Pokud se jedná o koupi zmíněného pozemku, společnost je schopná a ochotná respektovat veškeré závazky a břemena, které město Lovosice s touto průmyslovou zónou převzalo.

Pro čtenáře ještě malé vysvětlení: Developerská společnost je označení firem a označení činností, kde jsou veškeré investice hrazeny touto společností. Týká se nákladů na předprojektovou přípravu, na přípravu územního a stavebního povolení, nákladů na výkupy pozemků až po vlastní realizaci včetně financování celé realizace. V čase dokončení investice se předává a rozprodává přímým vlastníkům.

(hv)

Z historie města

150 let závodu DELI

V pátek 27. května se konaly v sále Kulturního střediska Lovoš velkolepé oslavy 150. výročí založení závodu DELI v Lovosicích. První část slavnosti byla zahájena úderem 14. hodiny a už u vchodu vyhrával návštěvníkům stylově oblečený kolovrátkář. Při vchodu do sálu nechyběl ani harmonikář a hostesky s občerstvením. Mezi návštěvníky byli i lovosický starosta Jan Kulhánek, siřejovický starosta Josef Krejza a třebenický Václav Vobořil. Ten se s mnoha současnými zaměstnanci znal, do roku 1995 byl ředitelem závodu DELI.

Odpolední část zahájil Jan Chudoba, vedoucí personálních a organizačních záležitostí, poté předal slovo řediteli závodu DELI, panu Miloši Cikrtovi. Ten stručně zrekapituloval historii závodu od prvopočátku a připil spolu s přítomnými na další šťastná léta sladkostí v Lovosicích. Mottem bylo: „Zachovat výrobu v Lovosicích pro další generace!“

Zábavnou část odpoledne zahájilo taneční kreací ve staropražském stylu Duo Carlos v dobovém oblečení z 30. let. Pražský Pepík a jeho saze uvedli pak do kola i další tanečníky a následovala soutěž v tanci přítomných. Jednou z cen byla i karikatura od malířky Petry, která pak byla k dispozici i pro další zájemce; využili toho nadšeně mnozí přítomní. Ani věštkyně Růženka nebyla bez práce, na její proroctví byla málem fronta. Moderátorem celého programu byl kouzelník Josef Kaiser, který zručně předvedl několik kouzelnických triků. Součástí pořadu byla také soutěž o nerychlejší vypití láhve piva – malovaný džbánek vyhrál Pepa. Návštěvníci mohli také pozorovat tzv. „bodypainting“, což je malování na holé tělo. Modelka se nakonec prošla po sále v čerstvě namalované halence, nikdo by nevěřil, že není pravá (ta halenka!). Půvabná Simona zatančila s hroznýšem královským 2,3 m dlouhým a jeden z odvážných návštěvníků jí málem konkuroval, obtočil si hada kolem krku. Odpolední program zakončilo tancem opět Duo Carlos. V předsálí bylo formou švédského stolu připraveno na výběr bohaté občerstvení, slané, sladké i kyselé, které přítomným zajisté chutnalo. U stolů panovala veselá zábava, všichni byli spokojeni.

V 17,30 byla zahájena druhá část oslavy, program byl pro návštěvníky stejný, ale tentokrát nechyběla ani tombola a hudba kapely Aquarius. Součástí programu bylo také vyhodnocení jubileí současných zaměstnanců DELI. Slavnost byla důstojná pro 150. výročí a doufejme, že oslavy budou probíhat i za dalších padesát let.

Ve vestibulu a předsálí byly umístěny čtyři panely s historií závodu. Vezměme to od Adama: Zakladatelem firmy byl Augustin Tschinkel, který v roce 1806 zavedl výrobu náhražkové kávy (cikorky) v Schönfeldu v Německu; v roce 1830 se firma nazývala „August Tschinkel a synové“. V roce 1845 začal jeden ze synů Antonín pokusně pěstovat cukrovou řepu, čekanku a mrkev pro výrobu cikorky v Lovosicích. Pokusy byly úspěšné a tak v roce 1854 nechali bratří Tschinkelové postavit v Lovosicích továrnu na cikorku, dnešní DELI. Firma se jmenovala „Synové Augusta Tschinkela“ a postavila i další výrobnu, „Továrnu na výrobu kandovaných produktů“. Přes počáteční prosperitu se firma v roce 1903 dostala do konkursu a byla prodána nově vzniklé firmě „Lovosická továrna na čokoládu, cukrovinky a kávové náhražky a.s.“. V roce 1925 zaměstnával podnik 600 zaměstnanců, v roce 1931 odešel Antonín Tschinkel do penze. Zakladatelé DELI mají hrobku na lovosickém hřbitově. V roce 1936 byla zaregistrována obchodní známka kombinovaná DELI.

Po válce se závod dostal pod národní správu a od 18.1.1949 byly přičleněny závody MARS Ústí nad Labem a LUKA Slaný, pod společným názvem DELI, n.p. Lovosice. Během času byl závod začleněn do Průmyslu trvanlivého pečiva jako odštěpný závod PTP Lovosice, později do oborového podniku Čokoládovny o.p. Po privatizaci začala v prosinci 1993 komplexní modernizace závodu v celkové hodnotě 550 milionů korun. Díky této akci se závod zařadil mezi ty nejmodernější v Evropě. Slavnostní inaugurace proběhla 29.9.1995. V průběhu následujících let proběhla řada inovací přispívajících k trvalému rozvoji závodu. V současné době v závodě pracuje cca 550 zaměstnanců.

Hz

Z redakce

OOO neboli Opravník Otištěných Omylů

Dostal jsem dopis od pana Zdeňka Najmana, který už vícekrát opravoval námi otištěné informace o lidech a událostech 2. světové války. Je to jeho celoživotní hobby a není divu, že je v něm velmi dobře orientován. Pan Najman píše:

...chtěl bych opravit nepřesné údaje v článku »Vzdání holdu těm, kteří položili život...«: Starosta položil věnec i k hrobu osmi cizinců, kteří zahynuli v Lovosicích v posledních dnech války a tvrzení: V Lovosicích ukončili v posledních dnech války životní pouť i lidé, které sem válka zavála jakoby náhodou... Nebylo to v posledních dnech války, také zde nebyli náhodou, ale v důsledku nacistických represí a nebyli bezejmenní, jak to tvrdí autor článku Nikdy nelze zapomenout. Vyslechl jsem i názor pana starosty, že to byly oběti »Pochodů smrti«, které procházely v dubnu 19458 Lovosicemi.

Ne. Pravda je taková: byli to zahraniční dělníci – pravděpodobně zajatci – kteří pracovali nejspíše v Glanzstoffu, nebo ve vedlejší továrně na kyselinu sírovou a superfosfát. Snad by se podrobnosti nechaly objevit v archivu Lovochemie, pokud v něm vůbec nějaké záznamy o této době existují. Jména byla v článku až na dvě správná, ale data úmrtí vysvětlují, že vše ostatní je trochu jinak: Ital Quarto Aldrovandi a Ukrajinec Petr Horai zemřeli již v roce 1943. Další dva Ukrajinci - Vladimir Kotek a Stefan Lach zemřeli v roce 1944. Polka Kateřina Koloneková zemřela 1. 1. 1945 a Rus Maxim Pavlovski 1. 4. 1945. U Rusa Vilomana Šaprotščika není jasné přesné datum smrti, jen to, že zemřel v roce 1945 a poslední z osmi a třetí z Rusů Ivan Ambrosecky zemřel až 12. 5. 1945, tedy v době, kdy Lovosice už byly v ruských rukou. (Upraveno redakcí).

Tolik pan Najman. Neuvádí skutečné příčiny smrtí, takže nejméně u dvou jmenovaných stejně nelze s jistotou tvrdit, že původní informace nesedí.

–jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4