Duben 2005 Lovosický dnešek - Strana 10

Česká policie

Česká policie v Lovosicích za únor 2005

3. 2.byla odstíhána osmaatřicetiletá pachatelka I. L. z Lovosic, která byla přistižena při řízení motorového vozidla, což měla soudem zakázáno. Dopustila se tak trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.
-týž den byl dodatečně zjištěn a odstíhán dvacetiletý pachatel T. Š. z Lovosic pro trestný čin krádeže – odcizil litinové mříže z kanálových vpustí, čímž městu způsobil škodu 10 000 Kč.
7. 2.byl zjištěn a odstíhán třicetiletý pachatel P. B. z Třebenic pro neplnění vyživovací povinnosti. Dluží na výživném 26 000 Kč. Tatíneček.
-tentýž den byl dodatečně zjištěn a odstíhán pachatel krádeže terénního vozidla v hodnotě 225 000 Kč a to pětadvacetiletý J. P. z Ústí nad Labem. Vozidlo bylo zajištěno a vráceno majiteli
10. 2.byl zadržen a odstíhán dvaatřicetiletý pachatel T. D. z Teplic pro vydírání, porušování domovní svobody, jichž se dopustil v březnu v Březnu, a pro neoprávněné držení platební karty.
15.2.byl odstíhán třiadvacetiletý pachatel J. J. z Jenčic a to pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. I tentokráte to bylo řízení motorového vozidla, při němž byl přistižen 14.2. přesto, že mu bylo soudem zakázáno.
-tentýž den byli dodatečně zjištěni a odstíháni pachatelé: dvaadvacetiletý S. V. , čtyřiadvacetilý S. L., šestadvacetiletý P. P. a dvaačtyřicetiletý E. K., všichni z Mostu, kteří byli zjištěni jako pachatelé vloupání do prodejny a do bytu v Lovosicích dne 10.12.2004. Jimi způsobená škoda dosáhla 69 600 Kč.
16.2.byl odstíhán čtyřiačtyřicetiletý pachatel M. J. z Libochovic pro neoprávněné užívání vozidla Ford Taunus. »Zapomněl« vrátit vypůjčené vozidlo a způsobil tak majiteli škodu 8 301 Kč.
18.2.byl odstíhán dvacetiletý pachatel – recidivista J. M. z Oseka pro trestný čin krádeže vloupáním, jehož se dopustil v lednu a v Lukavci se škodou 3 000 Kč.
21.2. byla odstíhána pětadvacetiletá pachatelka V. S. z Lovosic pro trestný čin zpronevěry, když zpronevěřila 18 060 Kč tím, že neodvedla svěřenou tržbu.
23.2.byli zadrženi a odstíháni pachatelé devatenáctiletý H. M. z Milešova a čtyřiadvacetiletý M. B. z Velemína, kteří byli zjištěni jako pachatelé vloupání do dvou chat v oblasti Opárenského údolí v měsíci listopadu. Škoda? Škoda mluvit ...
25.2.byl zadržen a odstíhán třiatřicetiletý pachatel J. V. z Prackovic pro trestný čin podvodu se škodou 6 000 Kč, jehož se dopustil v Prosmykách.
28.2.byli odstíháni pachatelé dvaadvacetiletý V. P. z Třebivlic a dvacetiletý M. Č z Mostu, kteří odcizili v Solanech plechovou krytinu v hodnotě 23 400 Kč a prodali ji do sběrny šrotu.

kapitán Gertner

Hasičský záchranný sbor

Záchranný hasičský sbor Lovosice se sídlem v Litoměřicích v únoru 2005

1.2.technická pomoc při otevření bytu v Domě s pečovatelskou službou, Lovosice 28.října (bez zranění)
10.2.dopravní nehoda nákladního automobilu MAN ve Velemíně, při kterém byla jedna osoba zraněna. Na namrzlé vozovce došlo ke smyku nákladního auta a k jeho následnému převrácení. Na místě události zasahovala i Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Chotiměře.
14.2.technická pomoc při otevření a odvětrání bytu v Lovosicích, v ulici Dlouhé č.p. 1060/23 na žádost POLICIE ČR
18.2.hlášena dopravní nehoda na dálnici D8 a to na 47. km, jednalo se o prověřovací cvičení na čas potřebný k dojezdu na místu zásahu.
20.2.jednotka byla povolána na pomoc při vyproštění osobního vozu z rybníka v obci Trnovany.

To je – zaplať Pán Bůh - vše za měsíc únor 2005. V březnu budou rozhodovat nadřízení z  Hlavní správy Hasičské záchranné služby o naší existenci (nebo neexistenci). Držte pěsti – budete je držet i sobě ! 

S pozdravem 

nadporučík Karel Novotný

Poznámka redaktora: Bylo mi divné, že záznamy Záchranářů končí 17.1. Urgoval jsem zprávu za druhou polovinu měsíce, pan Novotný mi však lakonicky odpověděl: To je opravdu všecko. Lidi si už dávali pozor....

To je totiž princip: dávat si pozor!

 

Ze svodky Policie České republiky

Nedal přednost v jízdě.

Dne 28.2.2005 v 6.55 hod. došlo v Litoměřicích na křižovatce ulic Liškova a Šafaříkova k dopravní nehodě mezi vozidly Opel a Seat. Příčinou dopravní nehody bylo nedání přednosti v jízdě vozu jedoucím po hlavní silnici. Důsledkem byla škoda na vozidlech 23 000 Kč. Ke zranění osob nedošlo, dechová zkouška vyloučila u obou řidičů alkohol. Nehoda byla na místě vyřešena blokovou pokutou.

Uvolněné dvojkolo způsobilo nehodu.

Dne 1.3.2005 v 8.55 hodin na silnici I/15 ve směru od Terezína na Lovosice se jedoucímu nákladnímu vozidlu AVIA, poblíž odbočky na Malé Kopisty, uvolnilo levé zadní dvoukolo. Dvoukolo přejelo do protisměru, kde narazilo do protijedoucího vozidla Škoda Felicia, kterému zničilo celou přední část karoserie včetně skla a příslušenství motoru. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Alkohol u řidičů nebyl dechovou zkouškou prokázán. Celková škoda přesáhla 40 000 Kč. Případ byl na místě vyřešen blokovou pokutou.

Nehoda u Velemína.

Dne 6.3.2005 ve 21.30 hod. došlo k dopravní nehodě na silnici první třídy I/8, vedoucí z Teplic na Prahu. Před Velemínem v pravotočivé zatáčce dostal 40-tiletý řidič s nákladním vozem TATRA 815S na namrzlé a zasněžené vozovce smyk. Vůz se počal převracet i s návěsem na bok, vyjel mimo vozovku, kde se vysypalo přepravované uhlí. Škoda byla odhadnuta na 350 000 Kč. Řidič byl s těžkým zraněním převezen záchrannou službou do nemocnice. Z důvodu zranění se nemohl podrobit dechové zkoušce a proto mu byla odebrána krev na alkohol. Nikdo jiný nebyl zraněn nebyl. Příčiny a okolnosti dopravní nehody se vyšetřují. Doprava byla na několik hodin omezena.

Policie ČR informuje.

Od pondělí 28.2.2005 do čtvrtka 3.3.2005 došlo v okrese Litoměřice celkem k 11 dopravním nehodám, z toho v pondělí ke dvěma, v úterý ke třem, ve středu k pěti a ve čtvrtek k jedné dopravní nehodě. Celková škoda na vozidlech za uváděné období činí 297000 Kč. Naštěstí se nehody obešly bez zranění a bez alkoholu. Ve všech případech se jednalo o nehody, kdy škoda vznikla pouze na promáčknuté či odřené karoserii vozidla.

Neznámý zloděj ohrožuje třebenické občany

Dne 23. února 2004 bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele na OOP ČR v Lovosicích, který odcizil v Třebenicích z tunelu, vedoucího pod obchvatem silnice I/15 (Most-Lovosice), přejezdové rošty sloužící k přejezdu vozidel. Způsobená škoda byla stanovena na 3 500 Kč. Ve věci se jedná o podezření z trestných činů Obecné ohrožení § 179 TZ a Ohrožení z nedbalosti § 180 TZ.

Policie žádá občany o pomoc:

Dne 18. listopadu 2004 okolo 17.15 hod. došlo v Lovosicích, na přechodu pro chodce v ulici Terezínská poblíž supermarketu Plus, k dopravní nehodě, při které byl těžce zraněn chodec. Vzhledem k okolnostem případu policie žádá případné svědky , kteří mohou poskytnout jakoukoliv informaci k dané události, aby kontaktovali nejbližší útvar policie ČR, nebo přímo vyšetřovatele SKPV na tel. čísle 974436468.

por. Ing. Alena Romová
ČR OŘ Litoměřice

 

NEBE a DUDY

Člověk, který se pyšní svým rozumem, inteligencí a intelektem, je v podstatě velký hlupák. Ne jako jedinec, ale jako druh.

Představme si, co je vlastně Země: je to - na naše chápání - obrovská železná koule letící prostorem. Říkám záměrně: na naše chápání… ve vesmírných poměrech je to drobeček méně, než bezvýznamný. Ve vesmírném prostoru je skoro absolutní nula – teplota pod -273 stupňů Celsia – teplota neslučitelná s životem, tedy životem v našem pojetí.

Tato železná koule má v nitru teplotu několika tisíc stupňů, teplotu s životem v našem pojetí rovněž neslučitelnou. Opět používám obrat v našem pojetí, neboť jsem hluboce přesvědčen, že forem života je mnoho a možná, že i nekonečně mnoho. Odpovídá to totiž našim poznatkům o vesmíru blízkém i vzdáleném. Zpět k naší kouli: jak tato koule chladla miliardy let, tak se za tu dobu - v našem chápání skoro nekonečnou – vytvořila na žhavém železe tenká vrstva v podstatě vzato strusky. Tenká – co je to nějakých 20 – 30 kilometrů proti 6 370 kilometrům zemského průměru – méně, než půl procenta. Tenká vrstvička: kdyby se ta koule na své pouti potkala s dostatečně velkým tělesem - a ani by se s ním nemusela srazit – stačilo by aby se minuly ve vzdálenosti několika desítek tisíc kilometrů a ta naše slupka by to nevydržela. Gravitační a magnetické síly by udělaly svoje. Ošklivý konec naší pýchy…

Na samém povrchu strusky se vlivem střídání teplot a vlivy vzduchu a vody vytvořila supertenká vrstva nosiče živných látek a tak se na zlomek vesmírné vteřiny - několik set milionů let - vytvořily na rozhraní vysokých a nízkých teplot ve vrstvičce, snad jen 5 – 8 kilometrů tenké, podmínky pro vznik druhu života takového, jaký jediný známe: života bílkovinného. Ve vrstvě o síle jen jedné desetiny procenta poloměru té splašené železné koule.

Teď jsme si ujasnili, na čem a v čem žijeme. Jak málo stačí, abychom vzali rychlý konec. A tu my – inteligenti – místo abychom si tu svou vrstvičku chránili jako oko v hlavě, děláme vše proto, aby ta nestabilita byla obohacena o další rizika: vychladla nám atmosféra? tak si ji přihřejeme. Lesy nám vyrábí dostatek kyslíku? tak je vykácíme, že… no a aby nás velký obsah kyslíku nerozmazloval, tak si tu vytvoříme směsi plynů, kapalin a pevných látek, které ho dostatečně sníží. Máme oceány s velkým biologickým potenciálem? Tak to můžeme ty oceány krmit našimi odpady, až ten potenciál upravíme směrem k nule. Přesto ještě stále žijeme a rozmnožujeme se jak kvasinky. No tak pár šikovných válek a bude nás zase přiměřeně. Když nestačí meče, vymyslíme pušky, nestačí nám pušky – tak vymyslíme jaderné zbraně, biologické zbraně, chemické zbraně a … no, ono nás ještě něco napadne !

Forem života je jistě více. Není jasné, jestli nějaká jiná forma dává takovou možnost individuální identity, jako je tomu v životě biologickém, bílkovinném chcete-li. Je možný život v jiné chemické sestavě než vodík, kyslík, uhlík, síra, dusík… já nevím – třeba křemík, selen,fluor, fluorovodík. Může existovat život ve formě záření a další už zcela nepřestavitelné formy : ve vyšších rozměrech - ve světě čtyř rozměrů, pěti a více… co my víme… Třeba je náš život průsečíkem mnoha takových podivných životních forem.

Jsem přesvědčen, že naše forma života je jen cestou k jiné životní formě, samozřejmě vývojově vyšší a mnohem dokonalejší. Ani ta však v mých představách nebude konečná a povede dál a výš na vývojovém žebříčku. No – a ta nejvyšší forma života – to je Bůh mých představ.

Od dob inkvizice se vyvíjel smysl otázky: Věříte v Boha? od otázky na kterou odpověď někdy i rozhodovala o životě a smrti tázaného po dnešní smysl spíše filozofický, upřesňující myšlenkové schema tázaného člověka. Položíte-li ji mně odpovím: ano, věřím v Boha, pokud je tím myšlena ona tajemná prasíla, superinteligence nám smyslově neuchopitelná a proto nepochopitelná a nevysvětlitelná. Nevěřím v Boha, kterého nám servírují různé náboženské skupiny a církve. Pokud se někdo pokouší vysvětlit Boha, jeho úmysly či zásahy do běhu věcí, je buď dareba, který má třeba představy podobné mým, ale využívající přirozených lidských potřeb a strachů ku svému prospěchu, nebo je to člověk, který uvěří čemukoli, aby na chvíli zapomněl na to, čím tento život končí, na neznámo po smrti. Člověk, kterému postačí vševysvětlující odpověď na každou otázku: Bůh to tak chce, či: Boží úradek je nevyzpytatelný.

Dnes je – mimo mnoho jiných – také moderní otázka: věříte v přítomnost mimozemšťanů na naší planetě? Kdybyste ji položili mně odpověděl bych: pokud se poněkud zavádějící jméno mimozemšťan chápe jako entita, kterou nejsme schopni vnímat pro nedokonalost našich receptorů, tak řeknu ano. Něco tu je, ale nemusí to nutně být mimozemšťané. Vedle nás totiž může existovat paralelní svět, s nímž si navzájem nepřekážíme. Něco jako motýli a housenky: housenka neví, že bude motýlem a motýl ani netuší, že býval housenkou... ovšem na mnohem vyšší úrovni.

Nebe a dudy…

Pálí vám to?

Vyzkoušejte si na této maličkosti bohatost své slovní zásoby ! Ze jména našeho města vytvořte deset slov – jmen zvířat. Každé písmeno však můžete použít jen tolikrát, kolikrát je v slově LOVOSICE obsaženo. No – neměl by to být problém. Pomůcka: tři zvířata jsou v  páru.

Zábava

U sklenice piva
v myšlenkové křeči
můj protějšek mívá
dosti hloupé řeči.

Jak když bzučí moucha
ty sentence plynou...
...nikdo neposlouchá.
Tak zas vede jinou...

Jdu pryč. Je s ním potíž.
Nezná v ničem míru...
Mám do hlavy totiž
vemluvenou díru.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10