Duben 2005 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Maškarní bál v mateřské škole v Terezínské ulici

25. února si udělala školka v Terezínské svátek. Nejprve děti zhlédly maňáskovou hudební pohádku O Šípkové Růžence“ v provedení Společnosti Ludmily Frištenské a pak pozvaly rodiče na karneval spojený s vyhodnocením masek. Všechny třídy byly vyzdobeny krepovým papírem a lampiónky a všude to vonělo, protože byla zábava spojena s ochutnávkou pečiva. Všechna čest kuchařkám!

Veronika Smolová a Barborka Aglerová dobře reprezentovaly naše město v okresní výtvarné soutěži

Po divadle měly třídy vlastní program, ty nejmenší z první třídy (Zvědavá sluníčka) soutěžily třeba v házení míčků na papírového Indiána nebo v namotávání zvířátek. Druhá a třetí třídy měly program společný. Nejdříve vláček přivezl hudebníky a ostatní masky a muzikanti zazpívali úvodní písničku. Pak se při klavíru a kytaře tančilo a zpívalo, dokonce i s rodiči. Ve čtvrté třídě začala zábava průvodem „Střapáků“, což jsou zajímavé papírové celohlavové masky s třepením. Následoval zpěv při kytaře, některé holčičky při něm i křepčily. Ve všech třídách se také kreslilo (v 1. třídě malovali rodiče veselý obrázek, v 2. a 3. třídě probíhala výtvarná činnost s rodiči a ti nejstarší naopak sami nakreslili prostírání a připravili pohoštění pro rodiče). Ve čtvrté třídě se také společně vyráběla maškara „Kůň“, klobouk pro ženicha a věneček pro nevěstu. Nakonec se konala malá svatba. Průvod dětí z 1. třídy prošel také s rodiči ostatní třídy.

Ve všech třídách byly vyhodnocovány masky a že se bylo na co dívat. Nejvíce bylo asi princezen a šašků, ale nechyběly ani masky Červená Karkulka, hudebníci od kytaristy po klávesaře nebo třeba Indián, Batman a mušketýr. Slavnostní pohoštění chutnalo nejen dětem, ale i rodičům a zástupcům Městského úřadu včetně místostarosty Závady. Karneval skončil zpěvem a volnou zábavou, všichni byli spokojeni, také rodiče, kteří se byli na karneval podívat.

Výtvarná činnost ve všední den i ve svátek je pro děti zábavou. Tvorba se jim daří, v VII. ročníku okresní výtvarné soutěže „Máme rádi zvířata, protože ...“ žáčkové MŠ opět uspěli. V I. kategorii 3-6 let obsadila 2. místo Veronika Smolová a třetí byla Barbora Aglerová z MŠ Terezínská 907. Přejme dětem, aby jim výtvarné dovednosti, ale i radost z pohybu, kterou projevovaly při tanečcích, zůstaly i v dalších letech. Aby teď tak čiperné dětičky neskončily za pár let u televize! A paním učitelkám aby zůstala jejich trpělivost a nápaditost (téměř všechny byly v maskách!).

Hz

Rozloučení s ledem

Už několik let chodí žáci lovosické školy ve Všehrdově ulici pravidelně v rámci tělesné výchovy bruslit. Letošní zakončení bruslařské sezóny bylo netradiční. V pátek 18.února se sešli všichni žáci na zimním stadionu, aby se zúčastnili dopoledního programu, který pro ně pedagogové připravili. Děti soutěžily ve družstvech, soupeři jim byly děti z paralelních tříd. Malí prvňáčci závodili jako jednotlivci.

Zábavný program byl zahájen soutěžemi zdatnosti:slalomem mezi kužely, objížděním obručí a zdoláváním překážek. Aby si unavené nohy sportovců odpočinuly, přišlo na řadu vystoupení žákyně 5.ročníku Adély Laubové. Předvedla svou volnou jízdu jako zkušená krasobruslařka. Ani naši pedagogové se nedali zahanbit a zajeli svou bezvadnou jízdu jako sportovní dvojice za vřelého potlesku diváků. Další disciplínou byla soutěž v rychlosti. Každý závodník se snažil ze všech sil, aby právě jeho družstvo vyhrálo. Za hlasitého povzbuzování spolužáků jeli jako o život naši nejmenší-prvňáčci. Pravda, někteří ještě stále zápasili s bruslemi, aby se udrželi ve vzpřímené poloze. Nicméně bojovali jako lvi a byli prostě báječní.

Báječní byli ostatně všichni účastníci našeho sportovního dopoledne. Vyhrál každý a každý si také odnesl domů sladkou odměnu a zasloužený diplom.

Poděkování za to, že se akce podařila, patří sponzorovi naší soutěže: lovosické Opavii – DELI, jejíž vedení dobroty dětem věnovalo.

Mgr. Hana Protivová

ELKO

MISS ČARODĚJNICE

Jako každý rok, na měsíc duben připravujeme jednu z největších akcí PÁLENÍ ČARODĚJNIC, která proběhne v sobotu 30.4. Tímto chceme pozvat na slet všechny čarodějky a jejich příznivce, aby přišli povzbudit a shlédnout zábavný program spojený s volbou MISS ČARODĚJNICE, s vystoupením kouzelníka a hudebních skupin.Po půl deváté večer bude upálena čarodějnice a hudba bude hrát až do půlnoci.

17.15 program na Osmičce zahájí kapela EVERGREEN BAND a Vokální studio populární hudby ZUŠ Lovosice
18.00-18.30Slet čarodějnic u ELKA
19.00Vystoupení ZÚ aerobic
19.10Volba Miss čarodějnice 2005
20.00F.Budín – kouzelník
20.45Upálení čarodějnice
21.00Hud.skupina ZYGOTA
22.00hud.skupina PARADOX
24.00ZÁVĚR- uhašení ohně

Malé změny v posunu času jsou možné.

Hned druhý den, v neděli 1.5.v 9 hodin můžete přijít k atletickému stadionu, kde jsou připraveny pro všechny děti „Hry rybářské mládeže“ .

Věra Hamerníková

Tělovýchova a sport

60 let lovosického fotbalu

Fotbalový klub byl v Lovosicích znovu založen s původně předválečným názvem Čechie v roce 1945.

Dřívější fotbalový stadion s dřevěnou tribunou byl v době výstavby Zimního stadionu zrušen a vybudováno škvárové hřiště pro kopanou na levé straně Modly. Poté byla pro kopanou vybudována také zelená plocha a upraveno okolí, což provedl oddíl kopané a jeho příznivci v čele s panem Lubomírem Srbem. Tito nadšenci vybudovali dokonce noční osvětlení fotbalového hřiště. Zatrávnění hřiště pro kopanou provedl zahradník Faltus. Šatny a umývárny pro kopanou byly pod tribunou Zimního stadionu. Později byl postaven provizorní dřevěný barák, který ale neopatrností návštěvníků vyhořel. Po roce 1990 ho opět zprovoznil pro potřeby oddílu kopané pan Janusz Dočekal se svou partou pro údržbu sportovního areálu (nyní je zde klubovna, šatny a restaurační zařízení).

Obě hřiště i klubovna byly srpnovými záplavami 2002 poničeny a zasáhla je i lednová velká voda v roce 2003. Při obnově odpracovali členové oddílu 430 brigádnických hodin. Budova byla uvedena do stavu vhodného k užívání (klubovna, šatny) až na podzim 2003. Až do července 2003 se prováděly na hřišti zahradnické práce, aby trávník zhoustnul a zvládl zátěž. V sobotu 12. července 2003 byl provoz na fotbalovém stadionu slavnostně zahájen při III. ročníku Memoriálu Vaška Mládka. O údržbu areálu se staral Roman Řezáč.

Oddíl kopané vedl mnoho let Milan Šramota, který byl vystřídán Michalem Motejlem (ten koncem roku 1999 odstoupil). Při volbách v roce 2000 byl zvolen novým předsedou Jiří Zdvořák. V roce 2001 se stal předsedou fotbalového klubu Václav Mládek, Milan Šramota místopředsedou. V současnosti je předsedou opět Milan Šramota.

V posledních letech prodělával oddíl mnohé změny. Například v sezóně 1993/94 měl fotbalový klub 5 družstev: A-mužstvo (hrálo fotbalovou I. A třídu ve skupině B), B-mužstvo, dorostenecký tým, družstvo starších žáků a tým mladších žáků. Lovosické družstvo „A“ bylo od 5. kola ve skupině B stále na prvním místě a po celý podzim a ještě ani v jednom kole na jaře nepoznal hořkost porážky. Již tři kola před koncem soutěže byl postup Lovosic zajištěn. Lovosice postoupily v roce 1994 do nejvyšší oblastní soutěže, oblastního přeboru. Trenérem »áčka« byl Jan Janda.

V sezóně 1994/95 vstoupilo A-mužstvo jako nováček do oblastního přeboru a nevedlo si špatně; po podzimní části obsadilo sedmou příčku a celkově skončilo dokonce čtvrté. Trenérem byl dále Jan Janda, asistentem Václav Mládek st., který vedl hlavně kondiční přípravu. V mužstvu hrál i jeho syn Václav Mládek ml. B-družstvo (trenérem byl Václav Cimr) hrálo po sestupu III. třídu, kterou po dobrých výkonech vyhrálo, a postoupilo zpět do II. třídy. Sponzorem „Béčka“ byla firma EMBARGO D.C. Fotbalový klub vydával pro každý zápas A-týmu Zpravodaj, který byl o přestávce slosován (odměny poskytovali sponzoři z Lovosic a okolí).

Mezi sponzory v té době patřily firmy z Lovosic (REK – řeznictví a uzenářství, GEZPO, Potraviny Centrum Jitřenka, CUKROVAR, Zahradnictví TUREK, LLOYDS – půjčovna čističů koberců), Prodejna masa a uzenin ZEPOS Radovesice v Lovosicích, RYBENA Žalhostice, SPORT Malý Terezín aj., přispěla i Lovochemie, a.s., Čokoládovny Opavia - DELI. Pravidelně přispívá Městský úřad Lovosice. Dorostenci hráli I. třídu dorostu (trenérem byl Milan Zbončák). Týmy starších i mladších žáků hrály okresní přebor. Starší žáci se stali přeborníky okresu a postoupili do kvalifikace o postup do I.A třídy. I zde měli úspěch a postoupili, v sezóně 1995/96 hráli I.A třídu, tj. oblastní soutěž.

Jak šel čas, výkony A-družstva se měnily. V roce 1999/2000 hrálo první mužstvo stále I. A třídu. Podzimní sezóna se vydařila a tak A-družstvo obsadilo celkem pěkné páté místo v tabulce. Jarní část se už tak dobře nevyvedla, mužstvo se dokonce pohybovalo v oblasti sestupu, ale nakonec to dobře dopadlo a Lovosice skončily na 10. příčce. Muži družstva Lovosice B zápolili o úspěch v okresní soutěži ve III. třídě skupiny B a získali pomyslný bronz. Lovosice měly své zástupce též v okresní soutěži starých gard A – tito poněkud dříve narození fotbalisté obsadili ve své skupině třetí příčku.

Dorostenci bojovali v I. A třídě, skupina B, a usadili se v polovině tabulky na 7. pozici. Starší žáci zápolili v B skupině žákovské I. A třídy (7.místo). Mladší žáci působili úspěšně v okresním přeboru; skončili na 2. místě o dva body za vítězem Štětí. Žáčkové hráli okresní přebor přípravek skupiny B a obsadili 3. místo ve skupině.

Rok 2000 přinesl ale velké neštěstí. V sobotu 8. července 2000 tragicky zahynul při dopravní nehodě u Nové Hutě na Českolipsku fotbalista Václav Mládek, lovosický rodák a syn slavného lovosického atleta, odchovanec lovosického fotbalu. V poslední době pravidelně nastupoval za FK ČL Neštěmice. Jeho smrt v necelých osmadvaceti letech byla velkou ztrátou nejen pro jeho nejbližší, ale i pro fotbal. Spolu s ním zahynuli ještě Jiří Kylíšek a David Hušek. Na paměť této tragické události se konal 28.7.2001 Memoriál Vaška Mládka, 13.7.2002 se uskutečnil v Lovo-sicích jeho II. ročník a dne 12.7. 2003 proběhl 3. ročník Memoriálu. V roce 2004 se v červenci konal již 4. ročník.

V období 2001/2002 měl fotbalový klub 6 družstev a přípravku: A-mužstvo hrálo I. A třídu a B-mužstvo (společné družstvo Lovosice/Sulejovice) III. třídu sk. B – obsadilo v konečných tabulkách 7. příčku. Dorostenci působili v II. A třídě, starší žáci v oblastním přeboru a mladší žáci byli v okresním přeboru. Při oddílu působila také přípravka nejmladších fotbalistů, která svou skupinu A vyhrála, v semifinálové skupině A skončila druhá a v okresním finále v Libochovicích 16. června za účasti 4 družstev skon-čila třetí .„Stará garda“ obsadila 5. místo ve skupině A.

Pro mužstvo „A“ to byla neveselá sezóna. První mistrovské utkání 11.8.2001 dopadlo pro Lovosice sice nečekaně dobře, naše A družstvo přehrálo Viktorii Ledvice vysoko 7:1. Bohužel průběh dalších zápasů už tak radostný nebyl. Po zimní části zahřívaly Lovosice poslední příčku. Do Lovosic se po několika letech ve vyšších soutěžích vrátil v lednu trenér Jan Janda, aby se pokusil pro Lovosice zachránit I. A třídu. To se však nepodařilo, Lovosice sice překvapivě vyhrály nad Straškovem 5:0 a porazily vedoucí TJ Soběchleby na jejich hřišti 3:2, ale sestoupily do I. B třídy. Trenér Janda zklamán odešel do Litoměřic.

Další sezóna byla poznamenána záplavami v srpnu 2002. Družstev bylo šest: fotbalová přípravka (6-8 let), mladší žáci, starší žáci, mladší dorostenci, starší dorostenci a tým dospělých. V důsledku povodní bylo zrušeno družstvo staré gardy Lovosic. Situace byla velice špatná, hráči museli startovat na hřištích svých soupeřů či v jiných asylech (dospělí v Čížkovicích, žáci v Sulejovicích a Lukavci, dorost v Malých Žernosekách). I po zprovoznění stadionu musely být používány kabiny ve staré hale, budova klubovny a kabin se až do zimy 2003 opravovala.

Nejmladší fotbalisté z přípravky po tuhých bojích skončili ve finálové skupině čtvrtí. Mladší žáci hráli v sezóně 2002/2003 okresní přebor II. třídy a skončili mezi 6 týmy třetí. Starší žáci hráli I. A třídu starších žáků a bohužel sestoupili do okresního přeboru (11. místo v tabulce, první sestupové). Starší dorostenci i mladší dorostenci hráli Krajský přebor Ústecka. Vedoucí týmu byl starších dorostenců byl Milan Šramota st. Starší dorostenci skončil na 13. místě a mladší dorostenci poslední, čtrnáctí. Oba týmy sestoupily do I. A třídy. A-mužstvo hrálo I. B třídu, ač pro škody způsobené povodní hráli obvykle na hřišti v Čížkovicích. Bohužel ani v I. B třídě se tým neudržel, skončil na 12. místě a sestoupil do okresního přeboru II. třídy. Tam ovšem družstvo „A“ excelovalo a vrátilo se zpět pro sezónu 2004/2005 alespoň do I. B třídy. Ale o tom a o budoucnosti lovosického fotbalu už bude vyzpovídán předseda Fotbalového klubu Milan Šramota. (Pana předsedu zná většina lovosických občanů, neboť je již dlouhá léta členem zastupitelstva města Lovosice – dokonce je služebně nejstarší zastupitel ve městě, poslancem národního výboru byl poprvé zvolen v roce 1973 a od té doby byl volen nepřetržitě. Rozhovor s ním jsme přinesli v č. 3/2003 Lovosického dneška.

Jaké je v současnosti složení výboru oddílu?

Místopředsedou oddílu je Michal Motejl, pokladníkem Jiří Hopp, za mládež M. Cimr, další členové Václav Mládek, JUDr. J. Knotek, Jaroslav Popper a Roman Řezáč. (Předsedou, jak již bylo uvedeno, je Milan Šramota.)

Kolik je v roce 2005 členů oddílu fotbalu a jaké je jejich složení (dospělí, dorost, děti)?

Oddíl má v současnosti 113 členů, z toho 38 dospělých, 20 dorostenců a 55 dětí.

Jak skončila sezóna 2003/2004 pro A-mužstvo? A jaké byly výsledky ostatních týmů?

Áčko vyhrálo II. třídu a postoupilo do krajské soutěže I. B třídy. Dorostenci obsadili 3. místo v krajské soutěži I. A třídy, starší žáci skončili v krajské I.A třídě na posledním místě a sestoupili do okresní soutěže. Mladší žáci a přípravka skončili na prvních místech v okresních soutěžích. Stará garda se umístila ve své soutěži na 7. příčce.

Která mužstva hrají v této sezóně (2004/2005) a jaké soutěže?

A-mužstvo hraje krajskou soutěž I. B třídu ve skupině A , dorost hraje I. A třídu, starší žáci, mladší žáci, přípravka a stará garda okresní soutěže.

Byly minulý rok v květnu pořádány turnaje žáků nebo dorostenců ?

Ano, proběhl 29. ročník turnaje starších žáků v kopané O pohár osvobození města Lovosice, kdy prvenství z roku 2003 obhájila FŠ Most. Tradičním účastníkem byl i VfB Chemnitz. Letos se 8. května se uskuteční jubilejní 30. ročník turnaje starších žáků v kopané se zahraniční účastí a silnými družstvy.

Chystáte nějaký významný mezinárodní nebo jinak zajímavý zápas v nejbližší době? Uvidí fotbalový fanoušek v Lovosicích opět nějaké bývalé internacionály? Hodláte uspořádat nějakou akci k 60 letům obnoveného fotbalu v Lovosicích?

Připravujeme zápas bývalých hráčů Lovosic s internacionály České republiky, zařizuje to pan Jan Janda. Utkání by se mělo uskutečnit v červnu nebo červenci letošního roku. Příznivci fotbalu se mohou těšit.

Provádíte nábor nových talentů na školách? Jak se má nový fotbalový žáček do Vašeho oddílu přihlásit?

Nábor na školách pochopitelně provádíme. Každý nový zájemce se může přihlásit na hřišti u trenérů.

Pokud jedou malí fotbalisté na zápas, je jim hrazena cesta nebo jedou objednaným autobusem, či si musí cestovné hradit?

Protože na zápas jezdí hodně lidí (kolem 20 hráčů, funkcionáři a s dětmi nejen trenéři, někdy i rodiče), jezdí se objednaným autobusem. Většinou se také hraje o víkendech, kdy je dopravní obslužnost do některých míst velice nízká.

Máte nějaké sponzory?

V první řadě město Lovosice a Lovochemie Lovosice a.s., z firem Pekařství John a mnoho fotbalových nadšenců, pp. Větrovec, Gebur, Zdvořák, Motejl, Popper, Husák, Pokorný, Šramota a Suchý. Všem patří naše díky.

V době asi před 10 lety byl vydáván ke každému zápasu A-družstva oddílový bulletin. Budete v tom opět pokračovat?

Rádi bychom na tuto tradici navázali, zkusíme to asi v novém ročníku. Ale opět to bude potřebovat pomoc sponzorů, tehdy byly programy slosovatelné a každé číslo sponzoroval věcnou cenou někdo jiný.

Jaké má oddíl plány do budoucna?

Rozhodně bychom si přáli, aby A-mužstvo postoupilo do krajské soutěže I. A třídy a hrálo na předních místech. A ostatní mužstva aby také obsazovala převážně první část tabulky.

Co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Hlavním přáním našeho oddílu je, aby na zápasy chodilo dále hodně fanoušků a aby jim naše mužstva dělala radost podávanými výkony, aby branek nebylo jako šafránu (hlavně tedy těch, které střelí naši hráči).

Přeji všem hráčům i příznivcům lovosického fotbalu, aby se jim jejich fotbalové sny splnily a hlavně aby v nové sezóně viděli fanoušci áčko zpátky v I. A třídě.

Děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Lovosičtí atleti se třemi zlatými a jednou bronzovou medailí z MČR

Na úspěchy oddílu při krajských přeborech navázali atleti TJ Lovosice při mistrovských závodech. Z republikových mistrovských soutěží si přivezli tři zlaté a jednu bronzovou medaili, jedno páté a jedno osmé místo.

Na fotografii: Jakub Živec

Druhý únorový víkend byl ve znamení juniorského mistrovství České republiky. Oldřiška Marešová v pražské hale ve Stromovce obhájila loňský titul a zvítězila výkonem 1.82 m. Velká závodnická zkušenost byla znát při závěrečném zápolení dvou nejlepších juniorských výškařek. Přes malé zaváhání na výšce 1.77 m, kterou Oldřiška zdolala na třetí pokus (soupeřka na pokus první), se podařilo zdolat další výšku 1.79 a následně 1.82 m bez jakéhokoliv zaváhání.

Týden na to se rovněž ve Stromovce konalo Mistrovství ČR dospělých. Oldřiška se stala třetí nejlepší ženskou výškařkou v republice a potvrdila, že patří do naší výškařské špičky. Celou soutěží procházela bez menšího zaváhání, které přišlo až na výšce 1.83 m. Tu Oldřiška zvládla na třetí pokus. Ve čtrnáctičlenném startovním poli výškařek měl lovosický oddíl ještě jednu zástupkyni. Další ze svěřenkyň Miroslava Pavlíka, Petra Lašková, vybojovala výkonem 1.77 m pátou příčku. „Je jen škoda, že jí pracovní vytížení nedovoluje trénovat podle mých představ“ řekl k výkonu Pavlík. Třetí závodnicí, která splnila limit pro účast na mistrovství ČR, byla Květoslava Pecková. Bohužel k nedělnímu startu na 1500 m pro nemoc nenastoupila.

Mistrovství ČR žáků a žákyň hostila poslední únorový víkend pražská hala na Strahově. Na úspěchy Oldřišky navázali žáci lovosického oddílu dvěmi zlatými medailemi. Na start běhu žáků na 3000 m nastoupil patnáctiletý Jakub Živec. Při sobotním závodu nenašel v devítičlenném startovním poli přemožitele a dosáhl časem 9:46.77 na nejvyšší stupínek. Svěřenec Drahomíra Venclíčka tak navázal na svůj úspěch, kterého dosáhl na MČR v krosu v listopadu loňského roku. Na stejné trati tehdy Jakub získal bronzovou medaili.

Na stejný stupínek, na stupínek nejvyšší, si při nedělním mistrovském republikovém závodě výškařů vystoupal Jan Sommerschuh. Soutěží ve výškařském sektoru, kde bylo celkem 12 závodníků se splněnými nominačními limity, svěřenec Miroslava Pavlíka procházel bez sebemenšího zaváhání a všechny výšky skákal na první pokus. To na konec rozhodlo o vítězi, neb výšku 1.92 m skočil i druhý Kovalčik z Havířova. Výkonem 1.92 m si Honza vyrovnal svůj osobní rekord, který si vytvořil na únorových Krajských přeborech.

Za zmínku stojí finálové umístění Lucie Žďárské v běhu na 800 m, která skončila časem 2:43.11 na osmém místě.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9