Červenec 2004 Lovosický dnešek - Strana 2

Zprávy z radnice

8. schůze RM dne 18.5.2004

RM nesouhlasí

  • s požadavkem prodejny potravin LIDL na snížení nivelity vozovky v ul. Tovární p.p.č.161 v k.ú. Lovosice
  • s prodejem grilovaných kuřat v ulici firmou Československý holding s.r.o. Karlovy Vary.

RM souhlasí

  • s provedením víceprací na zimním stadionu (oprava fasády a nátěr fotbalových tribun)za podmínek prodloužení splatnosti faktur.
  • se stavbou "Výkup a sběr kovových odpadů včetně úpravy autovraků" na pozemcích parc.č. 90/1, 90/3, 90/12 a 90/15 v k.ú.Prosmyky.
  • s výstavbou přípojek na pozemcích parc. č. 339/11, 748/1 a 748/9 v k.ú. Prosmyky
  • s podáním žádosti o dotaci na "Obnova komunikace Osvoboditelů - Lovosice centrum.

RM projednala předložený návrh zápisu do kroniky za rok 1995, zpracovaný kronikářkou ing. Hozmanovou a souhlasí s jeho plným zněním bez připomínek.

RM schvaluje

  • pro Okresní sdružení hasičů ČMS okresu Litoměřice finanční příspěvěk 2tis.Kč na III. Celostátní hasičské slavnosti, které se budou konat v Litoměřicích počátkem června.
  • pro Gymnázium Lovosice finanční příspěvěk ve výši 6tis.Kč na úhradu nákladů spojených se studentským zahraničním výměnným pobytem,
  • umístění části stavby "Bytové domy na parc. č. 314/1 v k.ú. Lovosice" DZCL, a.s. na pozemku města č. parc. 312/6.
  • přílohu č. 3 ke smlouvě č. 32 o ceně, platových podmínkách a odběrovém diagramu mezi městem Lovosice a Tepelným hospodářstvím s.r.o.
  • zhotovení vyhřívané sedací plochy u velkého bazenu dle předloženého rozpočtu.

RM neschvaluje umístění předzahrádky v ulici 8. května před domem č. p. 16.

RM bere na vědomí

  • změnu DPH na akci: "DPS Lovosice" a ukládá vedoucímu ekonomického odboru tuto změnu zapracovat do rozpočtu města.
  • zápis z komise ŽP,dopravy a veřejného pořádku ze dne 13.5.2004.

Jedna z nejdiskutovanějších akcí očima investora

Dostavba Městského úřadu

V průběhu přístavby nové části radnice jsme v Lovosickém dnešku přinášeli jen krátké zprávy. Postupně se pokusíme o ucelenější informace nejen o samotné stavbě, ale i o vlastním provozu Městského úřadu Lovosice, jako úřadu s rozšířenou působností. Pro začátek jsme požádali investičního technika odboru regionálního rozvoje a správy města pana Jiřího Kroupu, aby nám krátce přiblížil dostavbu radnice z jeho pohledu stavaře.

Na základě vyhodnocení výsledku soutěže výběrová komise vyhodnotila jako zhotovitele díla firmu Monostav s.r.o. z Ústí nad Labem. Plánované zahájení podle smlouvy o dílo bylo stanoveno na 15.10.2002 s termínem dokončení 08/2003. Pro včasné zahájení bylo nutno provést přeložky sítí Telecomu, které vedly přes pozemek určený jako staveniště a dále provedení nové elektropřípojky a  přeložku středotlakého plynovodního řádu.

Přeložkové práce prováděli subdodavatelé investora a vzhledem k povodni v srpnu 2002 byl zpožděn termín provedení a  přeložky byly dokončeny v březnu 2003. Nutností ze zákona bylo i provedení archeologického průzkumu na staveništi, ten byl dokončen 20.12.2002. Již při vrtání a betonáži pilot se řešily problémy vzhledem k dnes již neexistující zástavbě a částečně zasypaným sklepům, rovněž se za pochodu provádělo podchycení a podepření stávající štítové zdi staré budovy po celé délce.

Konstrukce stavby je vyprojektována jako železobetonový skelet s kruhovými sloupy na pilotách, stropy železobetonová deska. Vnitřní příčky a snížené podhledy jsou ze sádrokartonu s tepelnou izolací. Povrchové úpravy tvoří omítky štukové a jako podlahová krytina v kancelářích je položeno Marmoleum. Celé řešení přístavby z hlediska projektu nebylo technicky jednoduché, protože muselo odpovídat našemu požadavku na spojení se starou budovou v jednotlivých podlažích.

Konečný efekt připojení s využitím prosvětlení vnitřního komunikačního prostoru atypickým světlíkem odpovídá moderním požadavkům architektury. Z druhého podlaží je pak přes světlík vidět na věž bývalé radnice. Rovněž spojovací schodiště na ocelových nosnících s použitím dřevěných masivů a skla tvoří dominantu tohoto prostoru při vstupu do budovy. Složité pro provedení a náročné na přesnost bednění a armování bylo i vytvoření souvislého pásu oken ve druhém podlaží přes rohy budovy s rozmístěním podpor uvnitř kanceláří. Vytápění objektu je z výměníku v ulici Osvoboditelů a je plně automaticky regulováno v závislosti na venkovní teplotě. Veškerá fasáda je zateplena venkovním polystyrenem tloušťky 5 cm a potažena umělou omítkovinou.

V souvislosti s novou přístavbu byla vyměněna stará dřevěná okna do části dvora a provedena zateplená fasáda s omítkou, tyto práce nebyly původně uvažovány. Oproti projektu bylo u nové komunikace vytvořeno parkoviště pro návštěvníky úřadu.

Orientační systém uvnitř budovy umožňuje orientaci pro osoby se sníženou schopností zraku včetně použití výtahu. Neobvyklost stavebně konstrukčního řešení si vyžádala zabezpečení z hlediska požární ochrany, do střešní konstrukce byly zabudovány ventilátory pro odvod kouře a automatické otevírání oken v přízemí při případném požáru - včetně umístění dalších plošných klapek automaticky otevíraných. Tyto klapky lze v podstatě využít i pro případné větrání při extremních letních teplotách. V půdním prostoru je zabudována vzduchotechnická jednotka pro pravidelnou výměnu vzduchu ve všech prostorách.

V souvislosti s přístavbou vznikla potřeba úpravy staré budovy a přeskupení kanceláří včetně částečné úpravy suterénního prostoru podle požadavků požární bezpečnosti. Celková oprava suterénu na nás však teprve čeká, v plánu je využití prostoru na archiv a rekonstrukce rozvodů topení. Úprava okolí bude dokončena na podzim výsadbou javorů podél komunikace u parkoviště. Po otevření provozu silnice pod zámkem provedeme částečnou opravu komunikace od křižovatky s ulicí Školní směrem k Sarajevu.

Přístavbou a opravami ve staré budově byla získána kapacita cca 1205 m2 kancelářských a užitných prostor, které jsou potřebné na umístění všech odborů města v jedné budově, mimo dopravy. Stavební náklady akce Přístavba dosáhly výše 34 mil. Kč a opravy související se starou budovou potom 3 mil. Kč.

(hv)

Fotografie pana Hvorky ukazují přístavbu radnice dvakrát zvenčí a dvakrát zevnitř. Podle našeho názoru si na nový vzhled radnice rychle zvykneme a diskuze budou zapomenutou minulostí.

 

Nemáme slov

Není to po prvé, kdy na stranách našich novin konstatujeme, že dostavba radnice vzbudila nejrůznější ohlasy od bezvýhradného souhlasu, přes opatrný souhlas a opatrné kritiky až po naprosté odsouzení. Nebudeme rozvádět dosavadní průběh výstavby a jejích přípravných etap: vše už bylo řečeno a někdo to prostě nechce slyšet. Teď už nová část radnice stojí a nějak funguje. Pak se najde hlupák, jak říká můj kamarád: vyzobanej a ještě vykropenej na krupici, který si ve svém vrabčím mozečku usoudí, že se pomstí (zač? komu? ) tím, že prohodí půllitr sklem vstupních dveří, sklem - bratru - za osm tisíc korun. Takový duševní zakrslík si vůbec neuvědomuje, že za peníze vynaložené na opravu by mohlo být několik desítek metrů nového chodníku, nebo něco jiného, co by naše město posunulo někam dále, blíže k elitě. I kdyby dostavba tak, jak byla provedena, byla chybou, stejně ničením budovy už nelze nic zvrátit, nic napravit. Ale chyba to nebyla, byla to nutnost... Není, opravdu není nic, čím by se tento vandalizmus dal jen vzdáleně omluvit. Je mi líto, že to, co cítím, nemohu do novin napsat. Taková slova v našich novinách napsat nelze a to, co bylo napsáno ještě zdaleka nevyjadřuje mé pocity....

Čampulka

Společenská kronika

První EUmiminko na Litoměřicku

První dítě na Litoměřicku, které se narodilo po vstupu České republiky do Evropské unie, je Anička Mojžišová z Lovosic. Narodila se 1. května 1,05 hodin v Městské nemocnici v Litoměřicích. V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem se narodilo miminko až o půl druhé. Maminka malé Aničky,Jaroslava Barcalová, je šťastná, že obě vše zvládly dobře a že jsou v pořádku. Tatínek Radek Mojžiš asistoval u porodu. Přál si sice kluka, ale nyní je spokojený a rád, že má holčičku. V rodině jsou prý stejně samí kluci. Do porodnice přišel s kytičkou blahopřát místostarosta Litoměřic Petr Herman a věnoval Aničce zlatý řetízek. O prvním miminku v EU psal i regionální tisk. Gratulujeme a k přání se připojujeme i my touto zprávičkou.

Hz

 

Na cestu do neznáma se vydali v květnu 2004

mimo jiných tito naši spoluobčané:

Ak. malíř František Hora z Třebenic, * 1913
Paní Anna Hroudová z Lovosic, * 1922
Paní Eliška Karešová z Lovosic, * 1928
Pan Rudolf Jirásek ze Slatiny, * 1929
Pan Miroslav Volák z Litochovic, * 1944
Pan Otto Aleš z Litochovic, * 1947
Paní Jiřina Mochaňová z Lovosic, * 1952
Paní Stanislava Cimrová z Lovosic, * 1954
A pan Vladimír Machálek z Čížkovic, * 1963

Jsou ztráty, jež nelze ničím nahradit. Cítíme s pozůstalými

P. Puhlík
se svými zaměstnanci

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 2