Červen 2003 Lovosický dnešek - Strana 10

Kultura

Lovosická koťata v Úštěku

Hotel racek na kraji Úštěka se stal již popáté víkendovým domovem dětí z pěveckého souboru 1. základní školy Koťata. v pátek 25. dubna nečekalo malé zpěváky vyučování, ale cesta motoráčkem. Pro některé to byl nevšední zážitek. Po ubytování v hotelových pokojích mohla začít první zkouška. Počasí dětem přálo, takže si užily i přírody. Nechyběl ani večerní táborák s opékáním vuřtů, s písničkami a banjem, na které jim zahrál pan ředitel Škarda z křešické školy, který je současně dědečkem nejmladší účastnice soustředění - osmiměsíční Kačenky Kočišové.

Druhý den jsme si náročné zkoušky trojhlasů zpestřili procházkou po historickém městě a odpolední návštěvou na chalupě paní Šantorové, která pro všechny připravila občerstvení. Večer si děti zasoutěžily ve zpěvu o drobné ceny a také se vydováděly při diskotéce.

Pobyt v Úštěku se líbil všem. Děti byly spokojené s jídlem ubytováním i programem, paní učitelky Kočišová, Vytisková, Švehlová a Kantorová zase s chováním a vykonanou prací. i v budoucnu se všichni budou rádi do hotelu Racek vracet.

JK

Výstava digitální fotografie

Lovosický fotograf Miroslav Hvorka představuje v hotelu Lev jinou oblast své fotografické úrody. Ti, kteří navštívili jeho loňskou výstavu barevných snímků Lovosice a Lovosicko, budou novou expozicí rozhodně překvapeni. Technika zpracování rozhodně návštěvníky překvapí, fotografie spíše připomínají obrazy. Jsou to jakési snové vize, občas se objeví realistický detail (list, Házmburk). Fotografie-obrazy jsou barevně tónovány do hnědočervena, červena a dalších barev. Autor ponechává na příchozím, jakou náladou na něj bude obraz působit. Ten, kdo má zájem o neobvyklé fotografické techniky, neměl by si nechat prohlídku výstavy ujít; potrvá ještě do 6. června.

Hz

Hasičský záchranný sbor

z práce Záchranného hasičského sboru v měsíci dubnu 2003:

1. 4. zasahovali při požáru trávy u nadjezdu na straně nádraží.
- týž den hasili požár naplavenin po loňských povodních v prostoru čistící stanice za bývalou myčkou aut.
2. 4. likvidace ropných látek na odstavném parkovišti ve Vilemíně. z nákladních aut tam zloději kradli naftu, při čemž došlo ke značnému úniku nafty na vozovku i mimo ni.
4. 4. hasili požár hromady odřezaných větví v Chodovlicích.
- týž den ještě hasili požár na chemické skládce ve Vrbičanech.
7. 4. vyjeli k požáru nákladního auta za Velemínem. Požár byl však uhašen do příjezdu jednotky, takže se omezila pouze na zajištění požářiště.
- týž den byli povoláni k určení a likvidaci neznámé dráždivé látky, která se vyskytla na WC ve 3. ZDŠ v Lovosicích. Jednalo se o pepřový sprej. Jak se dostal do školy se dá jenom tušit…
- týž den ještě likvidovali požár sazí v komíně rodinného domku v Jenčicích.
9. 4. likvidovali požár trávy ve Všehrdově ulici.
13.4. pomoc při likvidaci dopravní nehody na terezínské silnici mezi viadukty, kde řidička nezvládla na širé rovině vůz a skončila i s vozidlem ve výkopu, který je součástí zemních prací na 1. zóně PLCL. Podle zdroje mimo Záchranný sbor však byl vlastní příčinou nehody podnapilý spolujezdec, který zasáhl řidičce do ovládání vozu.
16.4. uhašení požáru křovisek u železniční zastávky Třebívlice.
- týž den uhašení požáru trávy v Čížkovicích.
17.4. hasili požár elektrického zařízení v Dlouhé ulici v Lovosicích.
19.4. spoluúčast při likvidaci dopravní nehody osobního vozu Škoda Octavia Combi 1A7 88 80, jejíž řidič nezvládl řízení vozu na mokré vozovce po dešti a skončil s vozem obráceným na střechu. Nezáviděníhodná poloha…
22.4. odstraňovali z vozovky benzin, který unikl v ulici Žižkově ze zaparkovaného osobního auta.
23.4. odchytávali roj sršňů, kteří se utábořili pod střešní krytinou domu 815 ve Vančurově ulici v Lovosicích.
- týž den hasili požár trávy a křovisek v obci Hrušovka.

Pak byl týden poměrný klid.

Už jste přemýšleli, co hasiči dělají, když nikdo nenabourá a nikde nehoří ? Byli jsme svědky : udržují techniku a hasební zařízení.

Až 30.4. nahlásil zaměstnanec chemické skládky ve Vrbičanech další požár. Jednalo se však o omyl, takže jednotka nezasahovala. Vynahradila si to hašením odpadu v Křesíně ještě týž den.

Karel Novotný

Policie ČR

Výběr z ukončených akcí České policie v Lovosicích

3.4. bylo sděleno obvinění třem pachatelům ve věku 24, 35 a 46 let, z trestného činu výtržnictví, jehož se dopustili formou hrubé neslušnosti na lovosickém nádraží.
4.4. bylo sděleno obvinění čtyřiačtyřicetiletému pachateli F.K. z Teplic, který neplatí výživné na své děti a dluží jim 9 750 Kč.
10.4. bylo sděleno obvinění šestadvacetiletému pachateli J. K. z trestného činu loupeže a vydírání.
15.4. bylo sděleno obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy podle § 213 sedmatřicetiletému pachateli J. B., který dluží na výživném svým dětem 21 600 Kč.
16.4. bylo sděleno obvinění z trestného krádeže podle § 247, odstavec 1 a,b, a porušování domovní svobody podle § 238 odstavec 1,2, osmadvacetileté pachatelce T.M. a sedmatřicetiletému pachateli T. P., kteří se vloupali do rekreační chalupy ve Vlastislavi a kteří byli dodatečně zjištěni jako pachatelé vyloupení další chalupy, jehož se dopustili o den dříve v katastru téže obce.
- týž den bylo sděleno obvinění i šestnáctileté pachatelce E. C., která se dopustila trestného činu krádeže podle § 247, odstavec 1,2, když při návštěvách u své přítelkyně této odcizila šperky v celkové ceně asi 29 000 Kč.
27.4. bylo sděleno podezření čtyřiadvacetiletému V. M. z trestných činů porušování domovní svobody podle § 238 a vydírání podle § 235/1. Jmenovaný neoprávněně vnikl do bytu své bývalé družky a vyhrožoval jí zabitím.
28.4. bylo sděleno obvinění šestadvacetileté H. K., která neoprávněně čerpala sociální dávky a poškodila stát o celkem 7 968 Kč.
30.4. byl zadržen a odstíhán šedesátiletý pachatel J. Č. z okresu Teplice, který se během měsíců března a dubna vloupal do deseti chat v okolí Lovosic. Celková škoda dosáhla necelých 15 tisíc Kč, hlavně na poškozených částech chat a odcizených potravinách. Se souhlasem soudu byl umístěn do vazby.
- týž den bylo sděleno obvinění třiadvacetiletému pachateli S. M. z Litoměřic, který se vloupal do osobního vozidla Škoda 105 L. Nestačil však způsobit škodu, nebotˇ byl vyrušen majitelkou vozidla.
strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10