V sobotu 22. října 2022 uplyne 5 let od úmrtí pana Jaroslava Rősslera, občana Lovosic, který zemřel v Mělníku ve věku 80 let. Pan Rőssler byl mezi občany známí svými aktivitami. Byl členem Klubu českých turistů, odboru Lovosice, členem ZO Českého svazu ochránců přírody 37/04 Lovoš či oldskautem 226. klubu OS Lovoš při středisku Brána Lovosice. Pravidelně navštěvoval nedělní bohoslužby Husova sboru v Mírovém kostele v Lovosicích, kulturní a společenské akce pořádané Městem Lovosice jako např. různé besedy či přednášky, byl aktivním turistou (pravidelně se účastnil tzv. Středečních výletů, pořádaných KČT Lovosice), či amatérským fotografem, kdy uměl skvěle zachytit světlo a stín, portrét či momentku jak naší rodiny, tak přírody či krajiny, ale i samotného města Lovosice.

Narodil se 5. března 1937 v obci Polepy u Kolína, kde až do svých 7 let bydlel v rodinném domě. Měl o 2 roky staršího bratra Jana. Po skončení 2. světové války se přestěhoval s rodinou do Lovosic, v rámci osidlování pohraniční, ale hlavně kvůli práci jeho otce. V Lovosicích pak chodil od 3. do 9. třídy na 1. ZŠ. Poté studoval v Teplicích Střední školu strojní a průmyslovou, obor jemná mechanika a optika. Před svatbou hrál fotbal a hokej za Lovosice za mužstvo „B.“ Nejprve pracoval v SCHZ Lovosice jako mechanik měření a regulace na odd. kyseliny sýrové, poté v Čížkovické cementárně opět jako mechanik MaR, později jako operátor výroby vápna. Oženil se ve svých 26 letech v roce 1963 v Třebenicích, kde si vzal Helenou Jourovou z Úpohlav. V roce 1964 se mu narodil syn Jaroslav a v roce 1968 dcera Renata. Nejprve bydleli v ulici Zápotockého (dnešní Dlouhá), následně na jaře 1974 začali stavět nový rodinný dům v ulici Leoše Janáčka v nově vznikající čtvrti za hřbitovem, kam se v létě 1975 přestěhovali.

Skautovat začal již jako malý po přestěhovávání do Lovosic, kde se přihlásil do střediska Brána Lovosice. Ve skautské kronice se dochovala fotografie, jak jako malé vlče ve velkém skautském klobouku pochoduje před oddílem velkých skautů. Známý byl pod přezdívkou „Punťa.“ Ve stáří se pak byl vedoucím klubu oldskautů.

Učarovala ho též turistika a láska k Českému středohoří a jeho malebným vrcholkům. V roce 1983 tak vstoupil do odboru turistiky při TJ SCHZ Lovosice, později KČT Lovosice. Věnoval se převážně pěší turistice, ale měl rád i zimní turistiku, zejména pak běžky. Láska k přírodě ho následně přivedla k ochranářům přírody, kde se aktivně podílel na brigádách např. na údržbě naučné stezky a cesty na Boreč.

Jeho poslední výlet s lovosickým středečními výletníky vedl ke skalním útvarům na Liběchovsku, 4 dny před smrtí. Žil aktivně do poslední chvíle. Byl též duchovně zaměřen.

Jako vzpomínku na jeho poslední výlet organizuje KČT Lovosice, oddíl Středeční výlety, ve středu 19. října 2022 vzpomínkový výlet, právě po jeho stopách v trase z obce Ješovice u Štětí přes skalní útvary Had, Sfinga, Harfenice a obec Želízy do Liběchova v délce 8 km. Účastnit se ho může kdokoliv. Odjezd je vlakem ČD z Lovosic v 8:30 do Hněvic. Tak pojďte s námi na příjemnou podzimní procházku.

Lukáš Verner, vnuk

Pozvánka Pochod Jaroslava Rősslera 19.10.2022

Vzpomínka na Jaroslava Rősslera

Procházení příspěvků