V sobotu 17. září proběhl na lovosických tenisových kurtech již 16. ročník tradičního Memoriálu Jiřího a Jana Studničků. Turnaj ve čtyřhře, který nese jméno našich kamarádů a bývalých předsedů tenisového oddílu, si za 16 let své existence získal oblibu nejen mezi hráči našeho klubu. O tom svědčí i to, že i letos nechyběli hráči z Litoměřic, Třebenic nebo Libochovic.

Letošní ročník turnaje byl výjimečný také tím, že jsme s jeho konáním spojili oslavy dvojího výročí tenisu v Lovosicích. V roce 2022 oslavujeme 70 let tenisu v Lovosicích a zároveň 50 let od zahájení provozu stávajícího tenisového areálu. Začátky tenisu v Lovosicích se datují do roku 1952, kdy pracovníci dřívějších Severočeských tukových závodů, pánové Slavětínský, Janecký, Ing. Mydlil, Klement a Vojtěchovský spolu s jejich manželkami uvedli do provozu první tenisový kurt v Lovosicích (tehdy neregulérních rozměrů) v prostoru východní části dnešní atletické dráhy. Pro další rozvoj tenisu a sportu v Lovosicích měl zásadní význam pan Jiří Studnička (ročník narození 1926), který se do Lovosic přistěhoval v roce 1952 z Říčan a měl později také zásadní podíl na budování dalších tenisových kurtů v Lovosicích včetně tenisového areálu, který stojí na dnešním místě. Ten byl oficiálně otevřen exhibicí špičkových tenistů z Prahy v roce 1975, ale sportovní činnost zde byla zahájena již o tři roky dříve, v roce 1972.

Exhibiční zápas byl jedním z vrcholů i letošních oslav kulatého výročí tenisu v Lovosicích. V tomto zápase se utkal bývalý 22. hráč světového žebříčku Bohdan Ulihrach s odchovankyní našeho klubu a v současné době 54. hráčkou republikového dorosteneckého žebříčku Libuší Havlovou. Pěkný zápas jen korunoval vydařené oslavy výročí našeho klubu, kterých se k naší radosti zúčastnili nejen současní hráči klubu, ale také mnoho bývalých hráčů, trenérů a funkcionářů, kteří mají na fungování tenisu v Lovosicích zásadní podíl.

Vítězkami 16. ročníku Memoriálu, kterého se letos účastnilo skoro 60 hráčů se pak v odpoledních hodinách stala již zmiňovaná Libuše Havlová spolu se svojí spoluhráčkou Andreou Krejzovou, když ve finále porazili dvojici Milan Šturm a Pavel Špringl.

Kromě zajímavého tenisu, který byl po celou dobu na kurtech k vidění máme radost především z toho, že jsme se mohli všichni společně potkat v přátelské atmosféře turnaje a oslav kulatého výročí našeho klubu. Na závěr tak nezbývá než doufat, že tenis v Lovosicích čeká světlá budoucnost i nadále. Nejen díky jednomu z nejhezčích areálů v okolí, k tomu má lovosický klub dobře našlápnuto. Naše tenisové kurty jsou otevřené každému, kdo tenis hraje nebo by ho chtěl začít hrát.

Ing. Jiří Zelenka
Předseda tenisového klubu ASK Lovosice

Memoriál Jiřího a Jana Studničků a kulatá výročí tenisu v Lovosicích

Procházení příspěvků