V sobotu 9. března se konalo v Jablonci nad Nisou 29. halové mistrovství ČR veteránů v atletice a zároveň mistrovství ČR veteránů v zimním házení ( disk, kladivo, břemeno ). Byla to generálka na halové mistrovství světa v polské Toruni. Z litoměřického okresu se zúčastnili 3 atleti, Jaroslav Smělý a Milan Pivoňka z ASK Lovosice a Tomáš Zetek z TJ Sokol Zahořany. Všichni tři soutěžili ve vrhu koulí a Smělý se Zetkem ještě v disku. Milan Pivoňka v kategorii M60+ obsadil ve vrhu koulí 18. místo za výkon 5,40 m, Tomáš Zetek v kategorii M35-59 obsadil skvělé 10. místo ve velmi dobrém výkonu 9,20 m a Jaroslav Smělý získal v kategorii M35-59 stříbrnou medaili za nejlepší výkon za poslední 3 roky výkonem 12,88 m. Bylo to velké překvapení, které ani on sám nečekal.

Soutěž v disku kategorie M35-59 přinesla Smělému za skvělý výkon 42,38 m další titul mistra ČR, po dvou letech ze zimního a po loňském z letního mistrovství ČR. 5. místo v kategorii M35-59 obsadil Tomáš Zetek v osobním rekordu 24,76 m 5. místo. Tímto medailovým počinem na mistrovstvích ČR se Smělý zařadil po boku takových borců z ASK Lovosice jakým byli výškař Miroslav Pavlík a sprinter Milan Šperling. Takovou výkonnost mu udržuje skvělý trenér z Hradce Králové Jan Bartůněk, a díky kolektivu lékařů (Březovský, Trnavský, Laryš, Hřebíčková, Dvořák, Záhora a Brejšová) a rehabilitačnímu kolektivu pí. Klausové drží i zničené zdraví pohromadě. V pohodě se udržuje díky skvělé rodině.

Od neděle 24. do soboty 30. března se v polské Toruni konalo již 8. halové mistrovství světa a zimní mistrovství světa v dlouhých hodech veteránů v atletice. Tohoto mistrovství se zúčastnil i jediný zástupce ASK Lovosice Jaroslav Smělý. Nastoupil do soutěží ve vrhu koulí a v hodu diskem v kategorii M45. V úterý 26. 3. nastoupil k závodu v kouli, kde hned prvním hezkým pokusem za 12,58 m ze 7. místa postoupil do finále a tak to i zůstalo po skončení závodu. Hezký úspěch a výkon v disciplíně, se kterou není úplně kamarád. Poté ve čtvrtek 28. 3.se zúčastnil soutěže v disku, která měla senzační rozuzlení. První pokus byl bez života a výkon 39,74 m nemohl být pro atleta ke spokojenosti. Druhý pokus při velké snaze byl úplně špatný – a přešlap. Vůbec se nedařilo zatím čtvrtému švédskému diskařovi, takže zatím z toho byla 3. pozice. Třetí pokus výkonem 41,85 m se už docela povedl, jenže byly cítit stále rezervy.

V osmičlenném finále to přišlo nádherně. Nejprve 4. pokus za 43,47 m a následně 5. pokus 43,69 m naznačovaly uklidnění a ještě stále rezervy. V posledním pokusu J. Smělého roztleskali jak soupeři, tak přátelé a rodina, kteří seděli v hledišti, a ten se odvděčil senzačním výkonem 45,18 m a posunutím ze 3. místa na stříbrnou příčku a šokoval všechny přítomné Čechy. Bohužel musíme konstatovat, že jen Čechy, protože přátelé z jiných zemí věřili Jardovi, což jak uvedl, byla obrovská čest a povzbuzení. Na německého diskařského specialistu kamaráda, který má osobní výkon z doby před 16 lety 61,50 m, neměl, ale svůj diskařský veteránský vzor Pavla Peňáze poprvé v životě porazil a hned z toho byl senzační výsledek. „Bylo to nádherné, skvělé, úchvatné pro mě. Vidět a slyšet jak vám všichni gratulují a sklánějí se, to je prostě nezapomenutelné,“ radoval se Smělý. Závod se uskutečnil za 8stupňového polozamračeného počasí. Atmosféra mistrovství byla úžasná, protože byla na každém koutu vidět velmi vřelá přátelská atmosféra. Polští organizátoři opět ukázali, že jsou mistry v organizování takovýchto podniků.

„Já bych chtěl velmi poděkovat své manželce a synovi, která mi fandí a dělá zázemí i všem doktorům, kteří drží mé chatrné zdraví v rovině – jsou to Březovský, Hřebíčková, Dvořák, Brejšová, Záhora a Laryš a rehabilitačnímu kolektivu pí. Klausové. Díky patří také nejlepší posilovně pánů Muziky a Petržílka, která mi pomáhá po všech stránkách a velké poděkování také patří mému trenérovi Janu Bartůňkovi, který zná mé velké zdravotní problémy a podle toho mě připravuje již dlouhá léta. Také velké poděkování patří pár přátelům z mého okolí a také mým německým pracovním kolegům, kteří mi pomáhají sbírat sběr, abych mohl jezdit na mistrovství, takže jsou to moji andělé sponzoři. Také bych chtěl poděkovat mému zaměstnavateli, který mi upravuje pracovní dobu tak abych mohl jezdit na všechny závody, které absolvuji a tím se připravuji na velké mistrovství. Jinak sponzoři pro nás veterány v našem okolí nejsou, protože jsme již údajně staří. Ve světě je normální podporovat veteránský sport a jsou na to patřičně hrdí, ale u nás vČesku ne. Jsem šťasten , že se mi podařilo být druhým lovosickým atletem, který přivezl z některého mistrovství světa medaili. Prvním je můj nejlepší český výškařský trenér Miroslav Pavlík,“ těší se z úspěchu veterán Smělý.

Eva Hozmanová

J. Smělý vybojoval stříbro na halovém mistrovství světa

Procházení příspěvků