Cookovy ostrovy, Samoa, Tonga a Fidži – pacifické ostrůvky s nádhernými plážemi a kanibalskou minulostí. Éra lidožroutů tu už skončila, dnes jsou místní naopak považováni za jedny z nejhodnějších lidí na světě. O místních lidech, kultuře, historii i současnosti přijel v únoru do lovosické knihovny besedovat Karel Starý, dlouholetý průvodce CK Nomád, který procestoval už opravdu hodně zemí. Cestovatel je v Lovosicích velmi oblíben – všechny jeho přednášky (KLDR, Vladivostok, Japonsko i tato) byly hojně navštíveny. Lektor je původní profesí učitel a jeho žáci ho určitě měli rádi. Má skutečný dar řeči a děti se se při jeho výkladu určitě nenudily.

Ostrovy Pacifiku se dělí na 3 oblasti – Polynésii, Melanésii a Mikronésii. Cookovy ostrovy, Samoa a Tonga patří do Polynésie, Fidži už se řadí do Melanésie. „Ty ostrovy jsou si vcelku podobné, Fidži se ale trochu liší, a to i kulturně. A Polynésané také jinak vypadají než ti Melanésané,“ vysvětluje Karel Starý.

Hlavním městem Cookových ostrovů je Avarua na ostrově Rarotonga. Je zde parlament a muzeum ostrovů. Na každém z nich naleznete lákavé pláže a na několika z těch nejodlehlejších i farmy s nejkrásnějšími černými perlami na světě. Na atolu Aitutaki je překrásný bílý písek a je to prý přímo pohlednicový ráj – jezdí se tam takovou zvláštní lodí – katamaránem a mají zde vlastní známky a nejmenší poštu na světě. Samoa je údajně nejkřesťanštější zemí světa. Hlavní náboženské skupiny jsou kongregacionalisté, římští katolíci, metodisté, mormoni, Apoštolská církev, Adventisté sedmého dne a bahá´í . V hlavním městě Apii je parlament, katolická katedrála, rybí trh i mormonský chrám. Vlastní kostely mají všechny církve, a to i v těch menších obcích. Návštěvníci navštívili s lektorem i „bránu do podsvětí“ či koupání v laguně s velkými mořskými želvami. Poznali také některé potraviny (taro – něco jako brambory, omamný nápoj kava, vyrábí se z pepřovníku, ananas, chlebovník).

„Lékaři kavu velice chválí, působí jako anestetikum, její pití je úžasné pro civilizační choroby jako deprese, nespavost, nechutenství. Je to všelék, legální, mírná droga,“ uvádí cestovatel. Jezdí se zde vlevo a auta jsou většinou z Japonska. Na pláži stojí zvláštní stavby, kterým se říká fale a které se používají pro rekreaci. Všude na ostrovech běhají černá prasátka. Souostroví Tonga pojmenoval mořeplavec James Cook jako Friendly Islands, tedy Přátelské ostrovy. Bylo to omylem, domorodci chtěli původně námořníky sníst, ale nějak se mezi sebou nedohodli. Účastníci přednášky zhlédli také Tongatapu s veselými hřbitovy a legendou o Svatoplukových prutech v polynéském pojetí.

Fidži (Kanibalské ostrovy) leží už v Melanésii. Viti Levu je největší ostrov s kanibalskou minulostí, za niž se místní lidé vůbec nestydí… „Běloši prý jim nechutnali, ale museli je jíst, aby neurazili místní bohy, kteří jim je občas poslali k snědku,“ informoval Karel Starý. Na ostrově je významný hinduistický chrám, zahrady Spícího obra s orchidejemi i třeba britské bunkry s děly z 2. světové války. Na ostrově Monuriki se natáčel film „Trosečník“ s T. Hanksem. Nakonec lektor ještě ukazoval některé suvenýry – kanibalskou vidličku a popravčí kyj, dětskou panenku, ozdobnou tapu a další zajímavosti. Přednáška se všem opravdu líbila a určitě se všichni těší na další besedu s panem Starým.

Eva Hozmanová, foto archiv K. Starého

Ostrovy jižního Pacifiku – ráj na zemi i domov kanibalů

Procházení příspěvků