Na Buriana a Dědečka se jezdilo za normalizace do Prahy na baráčnickou Rychtu, ale jejich
společné vystupování trvalo jen jedno desetiletí, 1973 – 1984. Jejich první a poslední společné
album vydalo nakladatelství Galén v roce 2016 boxem šesti CD Burian & Dědeček na blankytném pozadí. Do lovosické knihovny přijel proto Jiří Dědeček sám. A stylově, vystudoval knihovnictví a vědecké informace a také scenáristiku a dramaturgii. Mnoho alb vydal samostatně a vyšly mu i písňové texty, prózy, překlady a několik sbírek básní. V roce 2002 nakladatelství Academia vydalo jeho sebrané spisy pod názvem Blues pro slušný lidi. Úvodem přivítal návštěvníky a pravil, že psa na koncertě ještě neměl. Proto zahájil písní Psové a pokračoval Zajícem. Uvedl také několik historek o studiu a o kvalifikačních zkouškách pro hudebníky, nejhorší byly politické otázky. Z dalších populárních písní zahrál například Zabili trafikantku nebo Okolo mlejna.

Na dotaz, zda zpívá jen vlastní písně, pravil, že občas použije básně Františka Gellnera nebo francouzské básníky (Musíme jít dál, Měšťáci od J. Brela). S manželkou Terezou Brdečkovou založili v roce 2013 nakladatelství Limonádový Joe, kde vydávají knihy Jiřího Brdečky (Kresba slovem, slovo kresbou, Tajemství hradu v Karpatech & Jiří Brdečka), Jiřího Dědečka (Oběžník, Pohádky o Malé tlusté víle aj.) a Terezy Brdečkové (Zrcadlo Serafina). Zmínil se i o seriálu Bohéma, k němuž paní Tereza napsala scénář a s kterým byly problémy. Přečetl rovněž několik vtipných básniček z knihy Balady z bankovního sektoru. Proběhla i autogramiáda, o knížky byl značný zájem.

Jiří Dědeček je od roku 2006 předsedou Českého PEN klubu založeného Karlem Čapkem, který je součástí samostatných světových společenství PEN s ústředím v Londýně. Smyslem sdružení spisovatelů bylo a stále je dbát o dodržování svobody slova a tisku. Jednou z dnešních činností klubu je i pomoc literátům, novinářům a překladatelům v nedemokratických zemích.

„Založili jsme za tím účelem takzvanou Knihovničku PEN klubu, která funguje tak, že nejprve jedeme do té země, přivezeme jim ve spolupráci s Člověkem v tísni nějakou pomoc, odvezeme si rukopis,“ uvedl na přednášce Jiří Dědeček.“ Je také rád, že přispěl k obnovení Domu bratří Čapků v Budislavi. Sám Čapek se stavby nedožil, ale z úcty k němu je dům dodnes spojován s jeho jménem. Dům může navštívit jako host pro pobyt kdokoli a je v turisticky zajímavé oblasti. Vyprávění o PEN klubu bylo velmi zajímavé a je jen škoda, že na přednášce nebyli studenti z gymnázia.

Eva Hozmanová

Do Lovosic zavítal předseda Českého PEN klubu Jiří Dědeček

Procházení příspěvků