V dubnu roku 2016 proběhl první projektový den Asociace školních jídelen v ČR, a to Den thajské kuchyně. Cílem Dne mezinárodní kuchyně je připravit tradiční mezinárodní obědové menu v českých školních jídelnách ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země. 15. března proběhl s velkým úspěchem i v Lovosicích další projektový den – Den norské kuchyně. Akce se osobně zúčastnil výkonný ředitel Asociace školních jídelen pan Karel Jahoda a odpověděl na několik otázek.

Zúčastnil jste se Dne norské kuchyně v několika jídelnách v celém Česku. Jak jste byl spokojen s průběhem v naší lovosické jídelně? Co by se mohlo zlepšit?

Ano, jste již šestnáctou školní jídelnou a dalších devět mne ještě čeká. Před výkonem vaší centrální školní jídelny se nedá než smeknout. Připravit 1200 čtyřchodových porcí norského menu v odpovídající kvalitě si zaslouží velký respekt.

Na otázku, co by se mohlo zlepšit, Vám mile rád odpovím. Odpověď se nebude týkat jen Vaší Centrální školní jídelny, nýbrž i dalších školních jídelen. Především jak zlepšit pracovní podmínky kuchařek a kuchařů jak z pohledu finanční motivace, tak i z pohledu pracovních podmínek. Mám teď na mysli varné technologie, klimatizační a rekuperační jednotky apod.

Bude Asociace školních jídelen ČR v projektu mezinárodních kuchyní pokračovat? Které by měly být další? Bude lovosická jídelna znovu pozvána na další workshop?

Projekt „Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách“ je velice ambiciózní projekt, který bude mít své pokračování i do budoucna. To, jaké země budou následovat a zda bude lovosická centrálka opět pozvána, bych si nechal jako překvapení. Ovšem tím, jak se celého projekt zhostila si velice výrazně řekla o pozvánku i  do dalších pokračování.

Myslíte, že je české školní stravování na dobré úrovni? Splňuje požadavky na vhodnost a pestrost stravy pro děti školního věku? Pořádá Asociace školních jídelen pro kuchařky a kuchaře nějaké pravidelné kurzy?

Absolutně. Vždy se najde pár školních jídelen, kde to řekněme neladí. Ale ve valné většině je to unikátní systém, který si zaslouží pozornost a vůli ho zachovat a rozvíjet. To, že školní oběd splňuje požadavky na vhodnost a pestrost stravy je pro profesionály, kteří ve školním stravování pracují jedním z hlavních normativů.

AŠJČR se snaží zakládat v jednotlivých krajích centra, kde by se tato praxe mohla aplikovat. V měsíci březnu bylo otevřeno krajské centrum v Plzeňském kraji a pevně věřím, že budou následovat další.

(hz)

Den norské kuchyně v Lovosicích navštívil ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda

Procházení příspěvků