Lovosický Dnešek

srpen 2008 - strana 8

Z kultury

Lidé z maringotek - Přijel Cirkus Praga Kopecký

klauni

Ve dnech 9. – 13. července obsadil prostranství u Krytého bazénu v Lovosicích cirkusový stan, maringotky a zvěřinec Cirkusu Praga Kopecký. Principál a jeho rodina jsou potomky loutkaře Matěje Kopeckého, před lety jedna generace pracovala ve Varieté Praga. Představení jsem navštívila ve čtvrtek 10.7., stan byl zaplněn tak do dvou třetin, většinou omladinou a malými dětmi s rodiči. Vzpomněla jsem si, jak dříve jsme si museli v Chomutově lepší lístky kupovat předem, ale to platilo ještě i v době, kdy tam syn býval u babičky na prázdninách a my jsme šli s ním.

Jsou prázdniny, dnes bylo celkem vhodné počasí (21 0C), žádná akce se v Lovosicích ani v okolí nekonala – řekněte mi, kde ty lidi jsou? Na koupališti asi ne, chvílemi přes den pršelo. Některé děti jsou asi na táborech nebo u babiček; v novinách ale bývají poznámky, že už se jim ani k babičkám moc nechce, prý jsou raději u počítače nebo u televize. Někde se stala chyba! Dospělé už ale také ani náročná akrobacie, krása koní ani šikovnost zvířat neláká – i pro ně je přitažlivější televize, herna nebo hospoda. Je to ale divné, v době adrenalinových zábav neobdivovat akrobatická cvičení u stropu šapitó; někdy se mi zdá, že lidem už stačí se zabít v motorce nebo v autě nebo se aspoň na co nejrychlejší závody dívat (obvykle tam také nějaký závodník o život přijde).

Je ale zajímavé, že ty děti, které se daly zlákat cirkusem, se dobře bavily, nejen při výstupech klaunů, ale také při ostatním programu. Už před představením byla zakoupena cukrová vata, někteří rodiče koupili potomkům i zvláštní hračky – svítící tyčinky či svítící mikrofony. Hned prvním číslem byla akrobacie na vertikálním laně, docela jsme se o artistku Danielu báli, i když byla jištěna teninkým lankem. Zvláště malým dětem se líbila drezúra Jana Kopeckého – jeden kůň byl bílý a veliký, druh koníček byl pony, ale strašně malý a černý. Oba koníčkové se po svém vystoupení poklonili divákům. A pak se čísla rychle střídala: Klauni Emilo a Pepino s červenými nosy, akrobacie Miss Sandry ve zvláštním kole opět vysoko nad hlavami diváků, veselý žonglér s talíři, cvičení pudlíků se Sandrou a Danielou, umělecká drezúra ušlechtilých koní premiérově v Lovosicích. Následovala přestávka, zvěřinec (představily se i opičky) a popkorn.

Miss Sandra pak chodila po pevném laně (tentokrát nebyla jištěna vůbec), drezúra kamerunských a kyperských koz (jedna z koz měla vysloveně herecký talent), opět klauni se scénkou o holení. Nádherné bylo vystoupení akrobatky Daniely na visuté hrazdě; akrobatická čísla byla všechna opravdu na vysoké úrovni. Artistka Daniela je reprezentantkou České republiky. Jan Kopecký ještě předvedl drezúru poníků, Daniela uměleckou variaci na tanec Hula-hoop – nakonec se točila s 38 kruhy – neuvěřitelné!!! Při drezúře koziček vystoupila její dva a půl roku stará dceruška Danielka, dokonce jedno zvířátko také sama vedla přes lávku, udělala pukrlátko a usmála se do publika. Byla opravdu roztomilá.

Mezi tím občas něco vyváděli klauni, dokonce i vyčarovali dětem bonbony. Poslední vystoupení principála a jeho ženy ve španělské vysoké škole zdárně ukončilo celé představení, španělské jezdecké kostýmy, nádherní a vycvičení ušlechtilí koně, piliny a opravdová vůně cirkusu. Není divu, že si dříve šlechtici občas vzali nějakou krasojezdkyni za ženu.

Jděte se také někdy do cirkusu podívat, nebudete litovat.

Hz

-

Medaile pro Jiřího Kudrmana

V Mikulově se každoročně koná v první červnový pátek vzpomínkový den věnovaný mikulovskému rodákovi, slavnému jazzmanovi Karlu Krautgartnerovi. Po hollywoodském vzoru bývá v odpoledních hodinách před rodným domem Karla Krautgartnera odhalena pamětní destička v „chodníku slávy“ (letos 6. června si ji vysloužil Karel Vlach) a večer se konal koncert na zámku - tentokrát vystoupil orchestr Karla Vlacha pod vedením Jaroslava Dřevikovského. V roce 2003 odhalil na počest Karla Krautgartnera ministr kultury Pavel Dostál na jeho rodném domě bustu. Na koncertu vystoupil tehdy orchestr TOČR 1960 Revival, donedávna s ním zpívala Vlasta Průchová, která bohužel v roce 2006 zemřela. V původním obsazení hrál na altsaxofon Karel Krautgartner, nyní má tu čest hrát na jeho místě lovosický hudebník Jiří Kudrman. V tomto orchestru hraje v současnosti také například Jaroslav Kopáček (tenor saxofon) nebo Svatopluk Košvanec (trombon).

Na pořádaných koncertech účinkovali už mnozí významní hudebníci i zpěváci, jak pamětníci této éry, tak i součastní umělci v oblasti jazzové a populární hudby. Jmenujme alespoň  některé:  SWING QUARTET Praha s Ivanem Dominákem, TOČR 1960 REVIVAL se zpěvákem Karlem Hálou, SWING BAND Ferdinanda Havlíka, BIG BAND Českého rozhlasu řízený Václavem Kozlem a další. Lovosický hudebník v mnoha jmenovaných orchestrech působí.

Od letošního roku se rozhodlo Sdružení přátel Karla Krautgartnera udělovat pravidelným účastníkům v hrajícím orchestru medaile Karla Krautgartnera. Náš oblíbený saxofonista Jiří Kudrman, který hraje i v orchestru Karla Vlacha, obdržel historicky první udělenou medaili, a to za pětinásobnou účast na Jazzovém večeru k poctě Karla Krautgartnera. Srdečně blahopřejeme.

Hz

-

Kytička pro Karla Hálu

Karel Hála

S lítostí oznamujeme, že 6. července před půlnocí zemřel v nemocnici Na Homolce zpěvák a spoluzakladatel divadla Apollo Karel Hála. Mezi jeho první hity patřily písně Dívka toulavá, Ona je krásná, Lodí bílou… Král českého swingu se naposledy představil v Lovosicích 20. prosince 2007, kdy vystoupil jako host v pořadu Swingové vánoce s orchestrem Vlastimila Jurčíka. Měl obrovský úspěch a blokem známých písní - Dej mi pár okovů, Toulavý vůz, Bílé vánoce - roztleskal celý sál. Vystupoval jen zřídka, ale měl v Lovosicích známé a tak se nechal občas k vystoupení přemluvit. Těšili jsme se, že za rok přijede zas.

Už nám nezazpívá, ve věku nedožitých 75 let geniální swingař odešel za svými kamarády, Karlem Vlachem a Karlem Krautgartnerem, Gustavem Bromem... Sbohem, pane Hálo…, budeme na Vás vzpomínat.

Redakce

Tělovýchova a sport

Petr Marschall

Marschall zlatý na Světovém poháru

Na světovém poháru ve švédském Eslov se opět nečekaně dařilo staršímu žákovi lovosického karate  Petru Marschallovi. Po cvičení sestav kata kde nedosáhl v silné konkurenci závodníků z Egypta, Německa, Anglie, Dánska, Slovenska, Holandska a dalších států na semifinálové pozice, poprvé startoval v disciplíně kumite.

S narychlo  vypůjčeným chráničem zubů a malým zkušenostním potenciálem v zápase kumite, porazil své soupeře z Azerbajdžánu a Anglie a nakonec i finálového soupeře z Německa. Nečekaně si tedy odvezl nejen zlatou medaili ale i pohár pro vítěze mezi žáky.

Josef Rajchert

Redaktoři Lovosického dneška gratulují jak vítěznému lovosickému závodníkovi Petrovi Marschallovi, tak i jeho ústeckému trenérovi, panu Josefovi Rajchertovi, pro něhož je tento úspěch svěřence zúročením jeho péče o mladé karate.

(red.)

Roman Luong

Roman Luong zlatý

Roman Luong, nejúspěšnější závodník lovosického střediska karate Shotokan Klubu Rajchert Sport Union. Zvítězil na Krajském přeboru mládeže a dospělých ve třech kategoriích. Získal nominace na M ČR v kata juniorů, kata  mužů a vybojoval i zlatou medaili v kumite juniorů do 61 kg.

–jR-

Pozdě, ale přece se ke gratulantům připojují i vydavatel a redaktoři Lovosického dneška.

 

 

-

Dětský den se Spartou

Sparta

Lovosická pobočka fanclubu fotbalového klubu AC Sparta Praha fotbal uspořádala, tak jako každoročně, Dětský den. Letos se tato akce konala 14. června 2008 a to v severním prostoru fotbalového stadionu v Lovosicích. Akce se zúčastnilo více asi 250 dětí a to vesměs s rodiči a tato byla v pořadí již sedmou v historii. Je potěšitelné, že zájem o tuto akci má každoročně stoupající trend. Letos to navíc to bylo umocněno příjemným počasím, kdy nebylo ani velké vedro a ani chlad s deštěm. Zhruba dvě a půl hodiny se soutěžilo v následujících hrách: hod míčkem na panáka, chytání kroužků na lahve, slalom s míčkem na pálce, hod míčkem na plechovky, kop míčem na cíl v brance, skákání v pytlích. Organizačně soutěže zajišťovali členové lovosické pobočky fanclubu . Odměny pro soutěžící v podobě suvenýrů fotbalového oddílu Sparty a také různých sladkostí dodali někteří sponzoři této akce. Nechybělo samozřejmě občerstvení, které zajišťoval tým restauračního zařízení pana Šramoty a také členové pobočky. Hlavním organizátorem byl, tak jako vždy, pan Svatopluk Kunert, předseda místní pobočky fanclubu. Jako pozvaný host se zúčastnil i manažer a zástupce vedení klubu AC Sparta Praha pan Tomáš Křivda, který přivezl sebou i maskota Spartakuse. Tento pak dohlížel na řádný průběh této akce. Vše bylo ještě doprovázeno reprodukovanou hudbou a celá akce byla zahájena a ukončena hymnou Sparty. Bez pomoci sponzorů by se tuto akci pro děti zajistit nepodařilo, a proto jim patří poděkování. Hlavním sponzorem byla firma Glanzstoff Bohemia s.r.o. Ostatními sponzory byli: AC Sparta Praha, Opavia LU Lovosice, vinárna Johanka, restaurace Sarajevo, vydavatelství Čtyřlístek, Mladá fronta Dnes, Klempířství a pokrývačství Mikula, Technicom Roudnice n.L, vydavatelství Egmont a Žernosecká rychta. Děti z této akce odcházely spokojeny a příjemně strávené odpoledne, snad do budoucna, se přičiní, že některý chlapec anebo i děvče, se jednou stane příznivcem nejpopulárnějšího fotbalového klubu ČR. Takže i proto se děti mohou těšit, že oblíbená každoroční akce bude i v r. 2009 opakována…

den se Sparta fanclubem den se Sparta fanclubem

-jv-

-

Naši noví lovosičtí žáci a jejich první závod Porta Bohemica 2008

V měsíci květnu uspořádali lovosičtí vodáci druhý ročník závodu Porta Bohemica 2008. Z minulého roku se ozývaly přání funkcionářů Svazu vodáků ČR a klubů o uspořádání dalšího závodu v Lovosicích. Letos k nám vodáci přijížděli s očekáváním, že se víkendový závod opět vydaří. Ubytováni byli na lovosickém koupališti, které nám propůjčilo město Lovosice. Jak již bylo řečeno, závod probíhal celý víkend. Hned v pátek byla na uvítanou připravena zábava s kapelou Paradox, která jako minulý rok se zařadila k mnoha dalším sponzorům závodu. Taneční večírek probíhal do brzkého rána a kdyby vodáky netížilo vědomí sobotních závodů, tančili by tam nespíše až dodnes…

vodáci

V sobotu se měřily síly v disciplínách slalomu a sprintu. Tento náročný den byl zakončen příjemným večerem s kytarami Lukáše Černého, Vojty Mayera a Lukáše Melichara. Sjezd s vloženou střelbou se konal v neděli. Na 9 km trati měli závodníci možnost shlédnout jezero u Píšťan a projet bránou Čech.

Dalším z mnoha milých událostí víkendu, byla hojná účast závodníků z různých klubů republiky a hlavně naší nejmilejší chloubou se stala posádka nových lovosických žáků, kteří se poprvé zúčastnili závodu na domácí půdě. Předváděli excelentní výkony, které se mnohdy daly porovnávat se zkušenými žákovskými posádkami. Tato posádka si dala jméno „bouráci“ a se svým věčným úsměvem na tváři proplouvali všemi disciplínami závodu. Při vyhodnocování obdržel jeden ze závodníků posádky ocenění nejmladšího účastníka závodu. Matýsek Kocian se narodil roku 2002. Další kategorie, které obsadil klub vodáků Lovosice v tomto závodě, byly ženy, muži a juniorky. Posádka žen a juniorek se umístila na 2 místě. Lovosičtí muži ukázali, že i když pravidelně netrénují, zůstaly v nich dobré předpoklady pro budoucí výherní pozice.

Vyhlašování závodníků bylo doprovázeno gratulací a rozdáváním diplomů, medailí a krásných cen od sponzorů. Závod by neproběhl tak lehce a se spokojeností bez snahy členů klubu a pomocníků.

Děkujeme sponzorům závodu Porta Bohemica 2008: HIKO Sport, Moundfíeld-Terezín, hudební skupina Paradox, Spojmat-Otto Hanuš, Opavia-LU a.s., Jindřich Chramostil, PeHaK v.o.s.- Radek Krajíček, Břetislav Dvořák-obchod s textilem DUHA, Lovochemie a. s.- Lovosice, Apollo Print s.r.o.Lovosice, PharmDr.František Stáně - Lékárna u Aeskulapa, Václav Ušák - Lékárna Paracelsus, Unima Plus s.r.o.elektro - Lovosice, Ludmila Hájková Barvy-Laky, Vlastimila Kurková - Specializovaný maloobchod, Nábytek - rodinná pohoda Lhotka n.L., Foto -Trend s.r.o., Lovosice, město Lovosice, Jaroslava Černá.

-

Výškařka Nová jede na mistrovství světa

Magda Nová
Na obrázku Magda Nová s rezervou nad laťkou 182cm

Od pátku do neděle bojovali atleti dorosteneckých a juniorských kategorií (17 - 19 let) na stadionu SK Slavia v Praze o mistrovské tituly. I lovosický oddíl měl svá želízka v ohni.

V sobotu nastoupili do boje Jakub Živec, Jan Sommeschuh a Lukáš Horák. Jakub Živec se postavil na start běhu na 1500 m. Mezi třinácti běžci z celé republiky byl nejlepší a zvítězil časem 3:58.92. Nejlepší byl i Jan Sommerschuh a to mezi výškaři. Soutěží procházel bez sebemenšího zaváhání, všechny výšky od 1.92 m skákal bez jediné opravy a první místo za výkon 2.12 m si zasloužil. Týmový kolega Lukáš Horák zaváhal na výšce 2.02 m, kterou skočil na druhý pokus. Pokusy na dalších výškách však už byly bez chyby a výkon 2.09 m ho dostal na druhou příčku. Závěrečný den šampionátu přinesl lovosickému oddílu další mistrovské tituly. Jakub Živec přidal k sobotnímu titulu na patnáctistovce vavřín na 5000 m v čase 15:24.73. Ve výšce dorostenek zazářila Magda Nová. Výkonem 182 cm, který je i vyrovnaný rekord mistrovství, se nominovala na Mistrovství světa juniorů.

"Vůbec jsem to nečekala, ještě teď tomu nevěřím. Na posledních závodech v Kladně jsem skočila jen 160 cm, říkala jsem si, že budu ráda za 175 cm," nechala se slyšet česká žákovská rekordmanka. Magda se tak může těšit do polské Bydhoště, kde se MSJ koná. Spokojeni tak mohou být oba trenéři, Drahomír Venclíček a Miroslav Pavlík. "Čtyři zlaté a jedna stříbrná medaile z mistrovství republiky je skvělý výsledek. Škoda, že nominace na MSJ nevyšla Honzovi, kterému scházel pouhý centimetr a určitě na limit měl i Jakub. Šanci zúčastnit se podobného velkého atletického svátku tak budou mít v příštím roce, kdy se chystá mistrovství Evropy," zhodnotil výkony lovosických atletů předseda oddílu Miroslav Pavlík.

Za zmínku stojí finálová účast dorostenky Alžběty Šimsové v běhu na 800 m a premiérový start Zdeňka Honců v trojskokanském sektoru.

Z výsledků lovosických závodníků:

1500 m - 1. Živec (Lovosice) 3:58.92, 2. Flídr (Kladno) 3:59.95, 3. Vitner (N. Město na Mor.) 4:01.80
výška - 1. Sommerschuh 212, 2. Horák (oba Lovosice) 209, 3. Šutera (Jihlava) 206
výška - 1. Nová (Lovosice) 182 - vyrovnaný rekord mistrovství, 2. Vodová (Olymp Brno) 171, 3. Kalousková (Č. Lípa) 167
5000 m - 1. Živec (Lovosice) 15:24.73, 2. Bajza (Kroměříž) 15:30.64, 3. Vitner (N. Město na Mor.) 15:50.38

Lapetula

-

Lovosičtí atleti reprezentovali ČR

Jakub Živec

ZALAEGERSG - V úterý 10. června absolvovala česká juniorská reprezentace mezistátní utkání v maďarském Zalaegerszegu, kde bojovala se svými vrstevníky z Maďarska, Slovinska a Chorvatska. Mezi českou výpravou měl své zástupce i lovosický oddíl. Jan Sommerschuh si vylepšil své maximum, když zdolal laťku ve výšce 214 cm. Tímto výkonem vybojoval nejen druhou příčku, ale pokořil krajský juniorský rekord, který měl hodnotu 213 cm a který vytvořil jeho treninkový kolega Lukáš Horák v loňském roce.

Skvěle si vedl běžec Jakub Živec (na obrázku). Ten nastoupil na start běhu na 5000 m. Časem 15:11,77 s přehledem vyhrál a i díky jeho vítězství se umístil český juniorský výběr na čele hodnocení. Družstvo juniorů a juniorek z ČR porazilo domácí repezentanty o pět bodů.

Lapetula

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš