Listopad 2007 Lovosický dnešek - strana 5

Co nového v Lovosicích

Rekonstrukce vnitřního traktu v ulici Osvoboditelů

(Minirozhovor s 1. místostarostou Vladimírem Johnem.)

Vnitřní trakt panelového sídliště v ulici Osvoboditelů nevyhlížel vábně už několik let, vozovky propadlé, a neustále byl přeplněn automobily bez ladu a skladu. Většina občanů Lovosic si stěžuje na nedostatek parkovacích míst (ona sice jsou, ale někomu se nechce parkovat dál od domu, kde bydlí) a tak bylo schváleno, že jednak se v této oblasti počet parkovacích míst rozšíří a zadruhé, že se prostor poněkud zkultivuje (letos tam rostla převážně lebeda). Část ulice prošla rekonstrukcí v roce 2005, v loňském roce zde probíhala rekonstrukce topného systému, a tak se nelze divit tomu, že občané by uvítali, kdyby už bylo dílo hotovo. Protože první místostarosta našeho města, pan Vladimír John, má na starosti (kromě jiného) i problematiku čistoty města, pořádek a městskou zeleň, zeptali jsme se na situaci v současnosti přímo jeho.

Pane místostarosto, kdy asi vznikl úmysl udělat něco s prostorem mezi panelovými domy vnitřního traktu ulice Osvoboditelů a jaký byl hlavní důvod?

Přestěhování sochy na nově upravené míst bylo důležitým krokem celé akce. složitá manipulace se sochou se neobešla bez problémů - podařila se až na druhý pokus - silnějším jeřábem.

První myšlenka přišla na přetřes asi před třemi lety a hlavním důvodem byl velice neutěšený stav komunikací, vozovky i chodníků a vlastně celého vzhledu tohoto zadního traktu ulice Osvoboditelů. Vzhled se nám zdál být jakýsi postkomunistický, ošklivý, plný betonu. Požádali jsme proto architekta Nováka z firmy AGN, aby navrhl stavebně dopravní úpravy a plán, jak tento prostor oživit. Po dlouhých debatách, konzultacích a vyjednávání s jednotlivými zástupci výborů společenství vlastníků byla navržena varianta, která snad bude vyhovovat jak občanům, kteří zde žijí a nemají motorová vozidla, tak těm, kteří je vlastní. Podařilo se nakonec zachovat ve stoprocentní míře veškerou zeleň, nepřijde ani jeden strom nazmar. Po provedení terénních úprav a přípravných prací by mělo být ještě letos v říjnu vysázeno 850 keřů a 14 nových stromů. Projekt by měl také zamezit kolizím chodcům s automobily.

A kde mají být ty stromy vysázeny?

Některé budou zasazeny v prostoru, kde bylo pískoviště, které přestalo splňovat hygienické podmínky a kolem něho (na tomto prostranství bude vysázeno asi 7 stromů), postupně v celé lokalitě jich bude 14, různých druhů.

Kolik má být na prostranství celkem parkovacích míst?

Předpokládáme, že jich bude celkem kolem 50 (donedávna jich bylo ke 30).

Kolik stála 1. etapa rekonstrukce a s jakými finančními náklady se počítá na tuto druhou, kterou provádí firma INSKY spol. s r.o. ?

První etapa stála cca 4.5 milionů korun, 2. etapa je vyčíslena na 6 milionů korun. V této 2. etapě se dodělají další parkovací místa a vznikne chodník kolem dětského hřiště směrem ke školám. V pondělí 1. října už byla přemístěna socha Žena a České středohoří. Skulptura vážící okolo 16 tun byla stěhována pomocí jeřábu, asi o 15 m dál, práce to byla nesnadná a trvala přes tři hodiny. Také budou odstraněny některé betonové plochy a místa zatrávněna. Po úplném dokončení prací se předpokládá vznik odpočinkové zóny s lavičkami.

Sochař Josef Klimeš prý přislíbil návštěvu Lovosic, až bude socha přestěhována, kdy to asi bude?

Letošní etapa rekonstrukce by měla skončit asi v polovině, maximálně koncem měsíce října.

S autorem sochy jsem se skutečně zkontaktoval a domluvili jsme se, že až dojde ke slavnostnímu otevření upraveného traktu, poslali bychom pro něj auto (je to už pán osmdesátiletý) a on by tu sochu podepsal.

Doufejme, že až bude rekonstrukce skončena, že budou obyvatelé domů kolem spokojeni (tedy majitelé aut pravděpodobně ano, ale ti ostatní mají asi přece jen strach ze zvýšení hluku v ranních hodinách). Je jasné, že to všechno záleží i na ohleduplnosti řidičů. Ale snad to dopadne ku prospěchu všech a odpočinková zóna se bude obyvatelům vnitrobloku líbit, úpravu už ten prostor opravdu potřeboval.

Panu místostarostovi děkuji za rozhovor.

Otázky k tématu připravila
Eva Hozmanová

 

Změna ve vedení DPS

K 30.9.2007 odešla z funkce vedoucí Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích paní Libuše Haufová. Ukončila pracovní poměr na vlastní žádost a jde na jiné místo. Na funkci vedoucí DPS byla nepřetržitě od roku 1996. Paní Haufová měla na tuto funkci bezesporu dostatečnou kvalifikaci. Je zdravotní sestrou, vystudovala v Chomutově Střední zdravotnickou školu. Absolvovala různé kurzy, pracovala jako anesteziologická sestra na operačním sále, na oddělení chirurgie, na interně, na neurologii a psychiatrii.

Zeptali jsme se paní Haufové, jaký má pocit při odchodu ze zaměstnání. „Jen to dobré. Poznala jsem spoustu lidí, seniorů. Když jsem šla do tohoto zaměstnání, tak jsem si práci se seniory nedovedla vůbec představit. Práce mi rozšířila vědomosti i v tomto oboru. Důvod k odchodu je z mé strany, dala jsem výpověď.“ Co se za těch jedenáct let jejího působení podařilo na naší výzvu, bez náznaku sebechvály, pokračuje: „Za mé působnosti se podařilo spousta věcí. Podařilo se zrekonstruovat část starého DPS, vymalovalo se, předělaly se místnosti. Postavila se nová prádelna. Zrekonstruovalo se vše, co bylo v rámci možností. Také se postavil nový DPS. Myslím si, že zde jsou lidé spokojení. Pocit při mém odchodu je dobrý, byla jsem zde spokojená a lidé zde mi budou chybět. Svojí nástupkyni přeji hodně sil, zdraví a hodně optimizmu. Při této práci je to důležité.“ Myslíme si, že paní Haufová odvedla kus dobré práce.

Představy o další práci vedoucí DPS prozradil tajemník MěÚ Lovosice Ing. Martin Burian. „Vedoucí DPS bude Iveta Seifertová ze sociálního odboru. Na rozdíl od dřívějška na DPS bude docházet, sídlo bude mít na sociálním odboru. Na sociálním odboru odpadne část práce při vymáhání příspěvků na výživu. Tím se uvolní ruce pracovnicím sociálního odboru a mohou tak převzít práci paní Seifertové. Jak to bude probíhat se ještě ukáže. Při konzultacích o další činnosti DPS jsme se také dohodli na tom, že vypíšeme výběrové řízení na další pečovatelku a posílíme současný stav. To také proto, aby bylo kvalifikované zastoupení při onemocnění nebo dovolené některé z pečovatelek. Toto opatření jsme konzultovali i na České asociaci pečovatelských služeb s Bc. Hromádkovou. Při novém způsobu vedení bude na pečovatelkách, aby při nějakém problému sami kontaktovali vedoucí DPS paní Seifertovou. Věřím, že to bude fungovat,“ řekl Ing. Burian.

Paní Haufové přejeme v novém zaměstnání jen to nejlepší.

(hv)

Z okolí Lovosic

Lovosice a okolí krátce

Pěstounská péče na Lovosicku. - V odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Lovosice je kromě jiného zařazena i oblast náhradní rodinné péče, tzn. adopce a pěstounská péče. V současnosti je na území Lovosicka a Libochovicka 12 pěstounských rodin s celkem 25 dětmi (některé děti jsou vlastní děti pěstounů, některé v pěstounské péči). V neděli 21.10. jely děti na výlet do Líbeznice u Prahy na představení Cirkus Svět (výlet pro děti zařídil místostarosta Jan Jakub, který se v pomoci dětem velmi aktivně podílí). Další, již tradiční, akcí bude před Vánocemi setkání pěstounských rodin s dětmi ve společenské místnosti nové budovy Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích. Dospělí si vymění zkušenosti s výchovou a děti si zasoutěží, zazpívají a zahrají si různé hry. Vánoční besídka s očerstvením se bude konat u vyzdobeného vánočního stromku a děti obdrží i drobné dárky. Toto Vánoční setkání organizuje paní Vladimíra Černá, DiS, která se na Městském úřadu zabývá náhradní rodinnou péčí.

Výrobna MEŘO v areálu Lovochemie. - V červenci 2006 se objevily první zprávy o výstavbě továrny na zpracování řepky pro výrobu bionafty v areálu lovosické Lovochemie a na vrátnici společnosti se objevila tabulka s názvem společnosti PREOL a.s. Dne 18. září 2007 společnost Preol slavnostně podepsala v Praze smlouvu s dodavatelem a autorem projektu, firmou Chemoprojekt. Firma Preol je ve stoprocentním vlastnictví agrochemického gigantu Agrofert Andreje Babiše, třetího nejbohatšího Čecha. Investice do nové továrny se plánuje ve výši 1,76 miliardy korun, jednotka by měla začít vyrábět v 2. čtvrtletí 2009, plánovaná výkonnost je cca 100 000 t MEtylesteru Řepkového Oleje (MEŘO). Projektovým manažerem stavby MEŘO a od 24.8.2006 členem představenstva akciové společnosti PREOL je Ing. Jan Lisa, člen lovosického zastupitelstva. Nová továrna by neměla mít žádný negativní vliv na životní prostředí.

„Koruna pro školku“. – Ředitelka Mateřské školy Sady pionýrů v Lovosicích Hana Bažantová obdržela 20. září od zástupců dm-drogeriemarkt šek v hodnotě 20.000,- Kč na nákup hraček pro školku. Peníze vzešly z kampaně Koruna pro školku – jedna koruna z každého výrobku označeného logem kampaně a také peníze, získané za prodej modrých míčků s logem DM. Kampaň, jíž DM slaví 15 let své existence, skončila s letošními letními prázdninami. Děti z pěveckého sboru MŠ „Skřítci“ za dar poděkovaly zpěvem a ještě se společně s dárci vyfotografovaly.

Novinky z Keblic. – V letošním roce byl v Keblicích plynofikován Kulturní dům u hřiště, náklady činily přes 200 000,- Kč. V KD jsou pořádány taneční zábavy, maškarní ples, Mikulášská besídka a další kulturní a společenské akce. Obec také pořádá Dětský den. Kebličtí právě v září dokončili v části obce opravu chodníků, celkem 840 m2. Rekonstrukce byla provedena částečně svépomocí (přípravné práce prováděli 2 zaměstnanci přijatí na veřejně prospěšné práce) a pokládání zámkové dlažby provedla firma TER-STA Terezín; celkové náklady činily celkem 400 000,- Kč. „Na opravu vozovky jsme žádali dotaci z Programu obnovy venkova Ústeckého kraje 2007, ale bohužel jsme ji letos nedostali, budeme žádat znova v příštím roce“, sdělila starostka Keblic, Ing. Naděžda Štětinová.

7. ročník Rádobyfestu v obci Klapý. – V pátek 28. září začal 7. ročník Rádobyfestu, dvoudenní přehlídky ochotnických divadelních souborů. Divadelní festival se uskutečnil v Kulturním domě obce Klapý, jako první vystoupila Scéna Libochovice a předvedla „Hrátky s čertem“ Jana Drdy. Účastník festivalu poustevník Školastikus (v civilu výborný ochotník Zdeněk Zvěřina) vyprávěl na Setkání důchodců Lovochemie o festivalu s nadšením, jaká tam panuje vynikající atmosféra, že domácí nosí hercům koláče a jiné pochoutky a že se vždy na Rádobyfest těší. Večer ještě vystoupil soubor DS BANDA Benešov se hrou Pavla Němce Tak takhle to bylo aneb život je jen náhoda. V sobotu viděli diváci  Pimprlové divadlo Ivany Zajáčkové, Chválu bláznovství v provedení DS Zmatkaři Dobronín a vystoupení DS Jirásek Česká Lípa (hra Pension). Přehlídku zakončili domácí ochotníci Rádobydivadla Klapý hrou Nikolaje Koljady – Slepice, komedií plného slovního humoru oblíbeného divadla Vladimíra Valeše. Příští rok na shledanou – poosmé.

Memoriál Karla Podhajského. - Největší kynologická soutěž loveckých psů v České republice se uskutečnila ve dnech 29. a 30. září na Roudnicku.. Organizátorům se nevyvedlo počasí, ale soutěž proběhla regulérně. Mezi hodnocené disciplíny patřila práce v lese, na poli i ve vodě, společný hon, dohledávka zvěře pernaté apod. Soutěže se zúčastnilo 16 psů z ČR i zahraničí. Jedním z rozhodčích byl lovosický pan Josef Němec, o kterém jsme psali v minulém čísle, u tak důležitého závodu nemohl chybět. Uvedl, že soutěž je velmi náročná, každý pes musel projít několika klasifikačními závody. V soutěži zvítězil Josef Novák z Klapého se svým psem Rena z Kvítele, druhý v pořadí měl o čtyři body méně (Ing. Scháno uvedl, že pan Novák a jeho pes už vyhráli soutěží několik a nás jen může těšit, že pocházejí z Lovosicka). Zástupce Litoměřicka, Antonín Žižka s Ditou z ploskovických zámků,  obsadil 5. místo v celkovém pořadí.

Stávka praktických lékařů.- Ve středu 19. září zavřela své ordinace většina praktických lékařů a pediatrů, v celé České republice se uvádí účast přes 85%. Důvodem byl protest proti nízkým platbám od pojišťoven; lékaři chtěli, aby se zvýšila pevná měsíční platba (dohoda s pojišťovnami slibovala zvýšení z 36 korun na 42 korun) a platba na bod aby činila 1 korunu. 20. září se zdálo, že dojde ke kompromisní dohodě, pojišťovny ustoupily, ale nakonec nesouhlas vyšel ze strany ambulantních specialistů, kteří dohodu zastavili. Rozhodnout má Ministerstvo zdravotnictví ČR. Kolik lékařů stávkovalo v Lovosicích není známo – nepochopila jsem, kdo a kde je evidoval, Městský úřad Lovosice, odbor zdravotnictví, účast ve stávce neměl podchycenu. Existuje nějaké celostátní Sdružení praktických lékařů, takže se asi lékaři hlásili tam. Nevím, jestli se to hlásí pojišťovnám, ale asi ano, jinak by to nemělo žádný efekt.

Solanky se vrací do severních Čech.- Potěšila mě zpráva v MFDnes, že na Kadaňsku mají zájem o aleje podél silnic ze solanek a koprček. Obě hrušky pamatuji z mládí, měli jsme je na zahradě a hrušně byly vysoké, česali jsme je česáčkem (to byl kůl a na něm pytlík s ozubením, do kterého hruška vklouzla). Solanky dostaly jméno podle obce Solany a na začátku 20. století se vyvážely do celého světa. Koprčky byly sladké máslovky. Možná, že by se slava solanek mohla obnovit i na Lovosicku.

Bude se zvyšovat nájemné.- Od. l. ledna 2008 bude zvýšeno v souladu se zákonem o jednostranném zvyšování nájemného z bytu v Lovosicích i v okolí. Občané měli být o zvýšení informováni 3 měsíce předem. V Lovosicích bude činit nájemné u bytů standardních 16,72 Kč/m2 (nyní 14,51 Kč/m2) a u bytů se sníženou kvalitou 10,27 Kč/m2 (nyní 7,18 Kč/m2). Pro srovnání v Litoměřicích budou sazby u bytů standardních činit od ledna 2008 18,14/m2 a v Mostě 17,77/m2.

Trať Čížkovice – Obrnice.- Dle připravovaného návrhu jízdního řádu železniční dopravy Českých drah, a.s. dojde ode dne 9.12.2007 k zastavení provozu osobní dopravy na trati Lovosice – Obrnice, Most. Definitivní rozhodnutí o případném zrušení bude schvalováno na zasedání zastupitelstva Krajského úřadu Ústeckého kraje v listopadu 2007 (tak aspoň uvádí místostarostka PaedDr. Martina Patrovská v krátkém sdělení na webové stránce Města Třebenice). Na Krajský úřad byla předána petice, hlavní důvody pro zachování železniční tratě jsou podle iniciátorů petice následující: Pro obyvatele obcí ležící mezi Lovosicemi a Mostem je vlak důležitým prostředkem ke spojení se světem. Oproti autobusu nabízí pohodlné cestování, možnost přepravy objemných zavazadel (kola, kočárky, apod.) a v neposlední řadě spolehlivě nezůstane stát v zácpě na silnici, ani při nepříznivém počasí v zimě. Trať podél CHKO České středohoří je jednou z nejkrásnějších v Čechách a má obrovský význam pro místní turistiku a tím i pro místní podnikání v regionu. Doprava vlakem je energeticky nejméně náročným způsobem veřejné dopravy a proto nejlépe obstojí při řešení energetické krize a při snižování emisí CO2.

Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Krajského úřadu Ústí nad Labem vysvětlil v červenci zástupcům obcí, že Trať 113 v úseku Čížkovice – Obrnice bude zrušena. Zrušení osobní dopravy se děje z důvodu nízkého využití zejména v úseku Libčeves – Most (průměr 8,7 cestujících), roční ztráta 5,47 mil. Kč. Dále řekl: „Autobusové linky, které vlaky nahradí, nebudou za každou cenu kopírovat dráhu. Snažíme se vést nové trasy tak, aby co nejvíce vyhovovaly občanům. „Konkrétní podobu jízdních řádů nových autobusových linek budou pracovníci Krajského úřadu Ústeckého kraje se starosty obcí konzultovat v průběhu srpna,“ doplnil krajský radní Milan Franc, který v uplynulých dnech absolvoval několik setkání se starosty obcí. Takže podle pracovníků KÚÚK to všem řádně vysvětlili a nikdo neprotestoval. Proč tedy nyní se zrušením trati nikdo nesouhlasí (kromě pracovníků kraje, kteří v obcích nebydlí a pravděpodobně ani vlakem nejezdí)? Kde se stala chyba? Není těch autobusů, kamionů a aut na silnicích už nyní dost, proč se bude jejich počet ještě zvětšovat? Není to všude, na rozdíl od Ústeckého kraje Moravskoslezský kraj a Brněnský kraj železniční dopravu neruší, ale rozšiřuje.

Souhlasím se stanoviskem starosty Třebívlic Josefa Seiferta, že železniční doprava je spolehlivá, bezpečná a že budování průmyslových zón v Lovosicích a Mostě bude vyžadovat propojení regionu a že silnice první třídy je v současné době přetížena a další zatížení náhradními autobusovými spoji jen dopravní situaci ztíží. Tvrdím totiž přibližně to samé od té doby, co o rušení trati vím. Seifert se dále obává, jak budou silnice třetích a čtvrtých tříd, kam by měly autobusy zajíždět, udržovány v zimním období “. A já ještě dodávám: a kolik to bude stát a kolik budou stát opravy těch silnic, když tam budou několikrát denně zajíždět autobusy – to už se do těch 30,- Kč nevejde.

Hz

Pohledy do historie

TŘI STOLETÍ nás chrání socha sv. Václava

Svatý Václav je od věků patronem zemí Koruny české, Čech a Moravy a hlavním českým svatým. Protože náš kostel je tomuto knížeti-mučedníku

zasvěcen a téhož zasvěcení byl i předchozí kostelík, který pocházel ze 14. století, je i ochráncem našeho města přes 6 století. A pravděpodobně od roku 1707 stojí na náměstí korintský sloup se sochou sv. Václava v položivotní velikosti vytesanou z pískovce. Světec má známé svatováclavské atributy – knížecí čapku, štít s orlicí a zbroj zakrytou pláštěnkou. Na čtyřech stranách horního podstavce jsou vytesány reliéfy světců: sv. Vojtěch, sv. Ludmila, sv. Josef a sv. Jan z Nepomuku. Sloup sv. Václava je celkem vysoký asi 6,3 m. Sv. Václav je ale také patronem míru a protože prý sám pěstoval vinnou révu a lisoval mešní víno, také patronem vinařů a sládků.

Svatého Václava vzývali Češi vždy, když jim bylo zle. Zdá se, že ještě v roce 1707 žili v našem městě hlavně Češi, když na sloupu sochy jsou ještě 3 další čeští svatí. Svatováclavská tradice se utvářela se téměř hned po smrti sv. Václava a ve 14. století, byla uzákoněna Karlem IV. (svatováclavská kaple).

K sv. Václavu se hlásili katolíci i kališníci, kteří jinak světce neuznávali (po volbě Jiřího z Poděbrad králem zpívali všichni Svatováclavský chorál), po Bílé Hoře se k němu obraceli vlastenečtí kněží a podobně i pobělohorští exulanti zařadili sv. Václava a jeho bábu Ludmilu mezi své českobratrské mučedníky. Na návrh Karla Havlíčka bylo po sv. Václavu přejmenováno centrální pražské náměstí a k českému patronu se přihlásil i prezident T. G. Masaryk, který sv. Václava vyzdvihl jako knížete míru (dle Lidových novin 27.9.2007).

A přesto se stalo, že v roce 1958 byl celý památník sv. Václava rozhodnutím pracovníků MNV v Lovosicích neodborně demontován a odvezen do Třebenic za luteránský kostel (dnešní Muzeum českého granátu). Zásluhou radních Jiřího Haufa a Vladimíra Johna a třebenického starosty Vobořila byla socha v roce 2000 do Lovosic vrácena. Od 4. července do 7. září 2000 provedl akademický sochař Libor Pisklák na této soše restaurátorské a konzervační práce. Restaurovaná socha sv. Václava byla 30. září v 10.30 na lovosickém Václavském náměstí slavnostně odhalena, za tónů písně „Svatý Václave, vévodo české země” a dělových salv, starostou Janem Kulhánkem. Po slavnostních projevech vysvětil sochu Mons. M. Bezděk, který před lety působil v našem městě jako farář. Od tohoto dne mají Lovosice opět svého patrona zpátky. A protože dnes se slaví den jeho úmrtí jako Den české státnosti (státní svátek), je v Lovosicích v den sv. Václava nejen slavnostní mše, ale i Svatováclavská pouť. Slavnostní mše k poctě patrona kostela sv. Václava, knížete-mučedníka, se uskutečnila v lovosickém kostele od 10 hodin, zpěvem chrámových písní ji provázel Litoměřický chrámový sbor pod vedením sbormistra Jaroslava Puldy.

Otče náš, vyslyš nás:
Kníže náš, shlédni k nám, zahynouti nedej nám,
chraň nám v míru zem i víru, svatý Václave!

Hz

Co se nám nelíbí

Vandal

Fotografie byla pořízena v blízkosti kaple Srdce Ježíšova na Siřejovické ulici. Když pojedete autem směrem na Siřejovice, můžete si všimnout pod mostem, který byl postaven kvůli dálnici, že oba břehy byly vydlážděny zámkovou dlažbou. Někdo už ovšem přišel na to, že se dá dlažba „vyloupat“ a použít jinde. V tomto těžko kontrolovatelném a neobydleném prostoru lze obtížně uhlídat pořádek i zloděje. Při stavbě mostu se mělo už dopředu myslet na to, že kdyby oba břehy pod mostem byly pouze vybetonovány, nic by se nestalo. Jen by se trochu ušetřilo. Za mostem vlevo, u břehu Modly, jsme před nedávnem vyfotografovali černou skládku. Dodatečně bylo zjištěno, že tento kousek území nepatří Sulejovicím, jak jsme se domnívali, ale patří už do katastru Lovosic. Hranici mezi oběma katastry tvoří Siřejovická silnice, jak mi na mapě ukázal místostarosta Sulejovic. Zmiňovaná skládka zmizela. Nikdo se k tomuto chvályhodnému činu nepřihlásil. Ti nenapravitelní se ovšem i nadále činí a již je založeno na skládku novou. Tentokrát na obou katastrech. Vlevo i vpravo od silnice. Pod mostkem u Modly, na lovosické straně, se rozebírají automobilové baterie a zbytky se zde ponechávají. Na sulejovické straně se kromě odpadků nachází i pelíšek bezdomovce v rouře ve vyschlém korytu potoka.

/as/

Neřešitelný problém

Uprostřed Lovosic je dům o čtyřech bytových jednotkách, jehož obyvatelé působí mnoha ostatním velký problém. Dům je v ulici 28. října, číslo 843/21. Nachází se v blízkosti torza ženského aktu. Díky jediné rodině se z komína často valí hustý dusivý dým. Zplodiny z tohoto komína dokážou velmi znepříjemnit bydlení obyvatelům okolních panelových domů. Dým se zarazí o neprostupnou hradbu paneláků a šíří se ke školám. Na odboru životního prostředí se hromadí zoufalé stížnosti obyvatel i škol, ale, bohužel, zcela marně. Pracovnice odboru ŽP udělaly, co bylo v jejich silách. Vše zkontrolovaly a projednaly stížnosti s majiteli. Není vyloučeno, že majitelé topí odpadem, nebo nekvalitním uhlím. Obtěžování kouřem se týká cca 800 bytů včetně všech škol. Pokud tedy bydlíte v těchto místech, nezbývá nic jiného, než neotevírat okna nebo se vystěhovat.

Alespoň nějakou naději na řešení této situace v budoucnu přináší ekologická daň, o kterou uhlí od ledna podraží. Od roku 2014 bude pravděpodobně topení uhlím zakázáno.

Bezohlednost některých občanů tím ale nekončí.V současnosti je dalším nebezpečným nešvarem spalování rámů starých vybouraných oken. Z nalakovaných rámů dochází při hoření k úniku rakovinotvorných látek do ovzduší, které jsme nuceni dýchat. V zákoně o ochraně ovzduší je spalování látek tohoto druhu zakázáno.

Trvalým problémem zůstává také pálení suchého listí a nepořádku na zahrádkách pod Lovošem.

Výhodou pro bezohlednost některých jedinců je tma. Mnohdy skryje zrádný kouř, který, bohužel, uniká pozornosti okolí.

/as/

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 5