Listopad 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v září

Míra nezaměstnanosti v okrese Litoměřice opět klesla. V měsíci srpnu byla její hodnota na 8,43 %, v měsíci září se snížila na 8,18%. Takhle nízko se míra nezaměstnanosti držela naposledy v listopadu roku 1997, kdy byla přesně na 8,30%. Stejně tak počet volných míst je od roku 1996 nejvyšší – celkem 1008, což je o 73 více než v měsíci předchozím. Celkem za finanční účasti úřadu práce pracovalo podle stavu k 30.9.2007 u různých zaměstnavatelů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti

1154 osob, což je více o 78 lidí než v srpnu 07. Nezaměstnanost v litoměřickém okrese stále klesá. Mikroregion Litoměřice je stále první, Lovosicko se v žebříčku nezaměstnanosti po dlouhé době posunulo za Roudnicko až na třetí místo

Situace v nabídce volných míst se výrazně zlepšila nejen pro uchazeče se základním vzděláním a je skutečně co nabídnout. Statistickou závislost mezi počtem volných pracovních míst (VPM) a uchazeči o zaměstnání (UOZ) se nepodařilo prokázat. Byla období, kdy přes velký počet VPM byl velký počet UOZ a naopak. V současné době však velký počet VPM provází snižující se počet UOZ. Týká se to také projektu realizovaného za pomoci Evropských sociálních fondů. Dne 15.10.2007 se například koná nábor do projektu Správný směr, který je určen pro nové zájemce nejen z řad nezaměstnaných, zejména pro osoby znevýhodněné na trhu práce (dlouhodobě nezaměstnaní, mládež ze znevýhodněného sociálního prostředí, osoby se zdravotním a duševním postižením, příslušníci rómské komunity). Prostřednictvím projektu bude zájemcům nabídnuto poradenství – osobní asistence – pracovní asistence – příprava na zaměstnání. Cílovou skupinou jsou však i zaměstnanci nestátní neziskové organizace, kteří působí v oblasti sociálních služeb, kteří by si měli zvýšit odborné znalosti a dovednosti z oblasti legislativy a problematiky zaměstnávání znevýhodněných osob za účelem zlepšování poskytovaných služeb cílovým skupinám. Realizátorem tohoto projektu je Klika 1, V. Dominikánská 36, Litoměřice, kde se bude nábor zájemců dne 15.10.2007 konat. Projektů samozřejmě v současné době běží více a všechny se nám daří z řad nezaměstnaných úspěšně naplňovat.

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu Litoměřice

MikroregionEAk 30.9.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5851 5841 4926,90
Roudnicko13 1411 1591 0818,23
Lovosicko10 1749238488,33
Libochovicko5 4555495279,66
Štětsko5 99471967911,33
Úštěcko2 40229127811,80

EA - ekonomicky aktivní obyvatelé
UOZ - uchazeči o zaměstnání

Podle ÚP v Litoměřicích připravil

(hv)

Podniky a služby

Flexfill je ve zkušebním provozu

Naposledy jsme o Flexfillu psali v Lovosickém dnešku v září loňského roku při příležitosti slavnostního otevření stavby. Dnes již je továrna v provozu a my jsme získali nové informace od jednoho z ředitelů Flexfillu, s.r.o. Bc. Radka Dlouhého.

Pane Dlouhý, asi bude dobré na úvod našeho rozhovoru požádat Vás o krátkou informaci o Vás samém v souvislosti s Vaší funkci ve Flexfillu.

Jsem občanem města Lovosice a bydlím ve čtvrti Nové Klapý. Od února roku 2006 jsem zaměstnancem společnosti Flexfill s.r.o. Moje současně zastávaná funkce „engineering and production manager“ má ekvivalentní český překlad „výrobně technický ředitel“. Do mé působnosti spadá, jak již ze samotného názvu vyplývá, výrobní a technický úsek závodu Flexfill Lovosice.

Můžete v krátkosti shrnout průběh výstavby továrny od samého počátku, tzn. kdy nastaly hlavní události?

Projekt „Flexfill plant“ se datuje do roku 2004, nicméně veřejnosti a úřadům byl tento projekt představen dne 18.8.2005 podáním žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí. Procedura posouzení vlivu na ŽP byla ukončena 3.1.2006. Po tomto datu následovalo územní řízení zakončené územním rozhodnutím dne 6.3.2006. Stavební povolení společnost obdržela dne 30.6.2006. Následně byla zahájena samotná výstavba závodu, která byla fyzicky ukončena na jaře roku 2007. Dne 26.7.2007 jsme obdrželi povolení k uvedení do zkušebního provozu.

Kdy byla zahájena zkušební výroba a kdy bude kolaudace celé stavby?

Kolaudace celé stavby lze provést až po uskutečnění zkušebního provozu. Zkušební provoz byl zahájen 28.7.2007 a jeho ukončení musí být na základě povoleni před 30.6.2008. V tomto období je nutné provést veškerá měření na základě požadavků úřadu, která potvrdí správnost studií předkládaných v různých stupních schvalovacího řízení. Jedná se především o autorizované měření hluku, emisí a pachových látek. Teprve na základě výsledků měření bude možné zažádat o kolaudaci celé stavby.

S jakými potížemi jste se při výstavbě a kolaudaci setkali a jak se vám je podařilo je odstranit?

Jak už to u každých staveb bývá, největší potíže jsou vždy se zpožděním. Toto se bohužel nevyhnulo ani výstavbě závodu Flexfill. Hned v prvopočátku byl na pozemku budoucí továrny uskutečněn nález hrobu z doby bronzové, kde společnost ve spolupráci s Archeologických ústavem provedla záchranné práce nalezených předmětů. Jak se v průběhu času zjistilo, zpoždění díky archeologickému nálezu neznamenalo skoro nic oproti zpožděným dodávkám míchacích aparátů. Míchací stroje dorazili o měsíc později než bylo v původním plánu. Za zmínku stojí i náročné vypořádání s podmínkami Hasičského záchranného sboru Litoměřice, kde se jednalo především o doložení všech potřebných dokladů dle zákona o požární ochraně od subdodavatelských firem provádějícím výstavbu závodu.

Jaká je perspektiva zahájení plného provozu a co musíte ještě do této doby udělat?

Na začátek bych měl upřesnit, že náš způsob výroby není kontinuální provoz zařízení, u kterého lze nastavený výkon postupně zvyšovat. Výrobní zařízení závodu se skládá z jednotlivých, na sobě nezávislých míchacích strojů a samotná výroba je tvořena jednotlivými dávkami neboli várkami výrobků. V současné době provádíme převody jednotlivých výrobků z našich sesterských výrobních závodů ve Velké Británii. K dnešnímu dni společnost převedla přibližně jednu třetinu výrobků z celkového plánovaného počtu. Dokončení celého převodu je plánován na duben roku 2008. Valná většina našich výrobků je určena na export.

Diskutovaná otázka během od počátku působení Flexfillu v Lovosicích byla obava občanů ze zápachu, který by mohl znečisťovat životní prostředí města a okolí. Jak je tato problematika řešena?

Na základě požadavků veřejnosti a potažmo i úřadů činných ve schvalovacím řízení jsme hledali technické řešení pro snížení již tak podlimitních emisí těkavých organických látek (TOL). Standardní katalytické, popřípadě spalovací metody byly vzhledem k nízkým koncentracím nepoužitelné. Jako vhodný způsob jsme zvolili vymrazování. Metoda pracuje na principu kondenzace. Veškerý látky, které se mohou uvolnit do vzduchu v míchacích strojích a plnících linkách jsou odváděny do zařízení, které zmrazí procházený vzduch, látky zkondenzují a následně se zachytí jako kapalná složka. Posledním stupněm odlučování je filtr z aktivního uhlí. Celková účinnost garantována dodavatelem zařízení je 99,9%.

Kolik pracovníků v současné době zaměstnáváte a kolik z nich je Lovosic a okolí? Jaká je perspektiva zvyšování počtu zaměstnanců do budoucna?

Ve Flexfillu Lovosice zaměstnáváme v současné době 70 pracovníků, 34 je z toho na dělnické pozici a 36 THP. Toto rozdělení není moc dokonalé, protože je věcí názoru, co ještě je a není THP. Nicméně, skoro všechny dělnické pozice jsou z Lovosického regionu a okolí. Několik technických pracovníků je taktéž z Lovosicka. Dá se říci, že ze současných 70 zaměstnanců, je 40 z Lovosic a nejbližšího okolí. Pro úplném převedení výroby je plánován cílový stav 100 zaměstnanců.

Ještě Vás požádám o odpověď na jednu otázku na závěr.

Po odchodu Ing. Martina Buriana ze Zastupitelstva do funkce tajemníka MěÚ Lovosice jste se stal od 21.6.2007 zastupitelem v Lovosicích. V anketě, kterou jsme v květnu v našich novinách uspořádali pro všechny zastupitele, jsme jim položili otázku, kterou dávám i Vám: Co chcete jako zastupitel v Lovosicích změnit?

Myslím si, že v Lovosicích byl proveden velký kus práce již předchozími zastupiteli hlavně v oblasti zaměstnanosti. V Lovosicích je vytvořeno velké množství pracovních příležitosti ve velkých průmyslových závodech. Nyní je podle mého názoru důležité se zaměřit na vytvoření bytových příležitostí a to jak již v podobě výstavby bytových domů, tak i v podobě podpory výstavby rodinných domků. V případě, že by se toto podařilo, lze očekávat nárůst počtu obyvatel města a s tím spojený rozvoj služeb poskytovaných drobnými podnikateli. Samozřejmou prioritou pro ně zůstává naplnění volebního programu ODS.

Rozhovor připravil (hv)

Současná výroba v továrně Flexfill, s.r.o spočívá zejména v poloautomatickém plnění výrobků do umělohmotných obalů různého objemu. Ve většině případů jde o vodné roztoky čistících prostředků, rozpouštědel a smáčedel.

 

Aoyama opět otevřela brány

Japonská společnost Aoyama Automotive Fasteners Czech, s.r.o. otevřela brány továrny rodinným příslušníkům svých zaměstnanců a uspořádala pro ně párty v areálu sportovní haly Chemik. Den otevřených dveří se konal v sobotu 29.9.2007 dopoledne. Firma Aoyama Czech vyrábí již čtyři roky ve 4. zóně Průmyslového a logistického centra v Lovosicích spojovací materiál pro automobilový průmysl. V současné době tato firma zaměstnává již 270 zaměstnanců v třísměnném provozu. Jako obvykle byla prohlídka provozů s odborným výkladem průvodců. Skupinku návštěvníků továrny Aoyamy na našem snímku provázel manažer údržby Jiří Mádl. V laboratoři kontroly předváděly svojí práci i přítomné laborantky.

Aoyama přichystala program pro pozvané ve sportovní hale Chemik. Dopoledne byl v hale uspořádán fotbalový turnaj. Pro děti zde byly připraveny zábavné soutěže a skákací hrad. Pro všechny zde připraveno občerstvení a ochutnávka japonských pokrmů. Celý pořad byl doprovázen hudební produkcí. V areálu haly Chemik také pozdravil všechny přítomné česky nový prezident ACZ Takeshi Kurosawa. Setkání se zúčastnil i syn majitele Yukiyoshi Aoyama a viceprezident japonské Aoyamy pan T. Seki.

(hv)

 

Setkání seniorů v Lovochemii

Ve čtvrtek 4.10.2007 se již tradičně konalo v sále Lovochemie, a.s. setkání bývalých zaměstnanců, kteří jsou již na zaslouženém odpočinku, které zorganizovalo vedení Lovochemie spolu se ZO OS ECHO. Zájem byl i letos velký. Setkání se zúčastnilo se téměř 300 seniorů. Po krátkém úvodu paní Jehličkové pozdravil přítomné i generální ředitel Mgr. Vladimír Brabec. Připomněl nejprve dvě smutné události minulého období a to tragický odchod výrobního ředitele Ing. Pavla Chvojky a náhlé úmrtí technického ředitele Ing. Milana Galii. Potom zhodnotil roky 2006 až 2007 jako úspěšné období v rekordní výrobě, kdy se vyrobilo? mil. tun hnojiv. Přítomné seznámil také se záměrem vyrábět v areálu Lovochemie od poloviny roku 2009 bionaftu z řepky olejné v roční produkci zhruba 400 tis. tun. Uvedl také, že pro zlepšení životního prostředí byly vloženy nemalé prostředky do rekonstrukce čističky odpadních vod. Na dosud bolavém místě pro životní prostředí, odstranění kouřové vlečky z alkalické pračky výrobny NPK, se intenzivně pracuje. Po vylosování deseti přítomných a odevzdání dárků se zábavy ujala hudební slupina Regius Band Jitky Dolejšové a hrála pro zábavu i tanec. Pro všechny účastníky bylo připravené občerstvení a odběrní poukázka na hnojivo. Setkání seniorů se i letos vydařilo a budeme se těšit na další.

(hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 4