Listopad 2007 Lovosický dnešek - strana 3

Koutek poesie

Filosofie v černé díře

Schema je prosté:
gram centimetr vteřina...
skutečnost
je jiná

Kol černé díry
obrovské síly
navzájem se kroutí...
Hmota s tak hustou mříží,
že prostor kol se hroutí.
Z částic co k sobě těsně víží
hypergravitace tah
mocný tak, že neplyne ni čas -
probíhá v jednotkách
co nelze lidem vnímat

Rozum tu končí,
však
člověk s filosofií strejce
to řeší větou krátkou velice:

Bylo dřív vejce,
nebo slepice ?

oldjerry

Říše pod Fuji
rudé slunce východy
sumo a sushi
-----------------------
růžovým květem
zpívá sakura včelám
o zlatém medu

Haiku je starý japonský literárně poetický útvar s tisíciletou tradicí. Má některé dost přísné mantinely, o které se u nás vedou dlouhé a marné spory. Ti nejzasvěcenější tvrdí, že česky nelze haiku napsat vůbec, protože se v něm používá krom slov i některých speciálních znaků japonského písma, značících pojmy u nás neznámé. Přesto se však řada autorů snaží přiblížit co nejvíce starému umění japonských básníků, z nich Bašó je hvězda první velikosti symbol čistoty a nedostižnosti. Dnes přinášíme ukázku z dílen českých haikuistů z literárního serveru pod záštitou Lidové akademie Josefa Škvoreckého.

 

Jsem jenom člověk
nic víc než kámen
na němž stojím
než rostlina
jež tu kvete...

V KRÁLOVSTVÍ HAZMBURSKÉM

Patek, 24. srpna jsme se opět vydali do našeho milovaného Středohoří.  Modrá obloha s menšími, bílými a volně rozhozenými kumuly slibovala pěkný den, který by nemusel končit bouřkou, tak jako dny minulé.Příroda  po deštích  trochu pookřála a  tráva se zazelenala,  ale kalendářní dny, spějící pomalu, ale jistě ke konci léta,  poznamenaly krajinu, stejně tak i mimořádně horké a dny a sucho.  Letos květena překročila svůj zenit mnohem dříve než jindy, i žně si přispíšily nejméně o čtrnáct dní. Do syté letní zeleně vstupuje vstupuje okr, tu a tam žloutne listí.Malé a opuštěné  nádražíčko v Dlažkovicích na malebné trati Lovosice-Most, kde nás zaujme obrovská, možná stopadesátiletá hrušeň s drobnými listy. I její plody, jimiž je obsypána, jsou malé. A vedle ní kdosi nedávno  zasadil borovici černou. které se tu daří velmi dobře.  Ve štěrku mezi pražci vyrůstá laskavec srstnatý (Amaranthus retroflexus) a za nedlouho koleje postupně zarostou, protože trať má být zrušena. Škoda.Naše cesta vede od nádraží podél rozsáhlého jabloňového sadu, v němž byly staré stromy zmlazeny seříznutím koruny, takže  jejich  kmeny znovu obrostly,  Řady a řady těchto nízkých jabloní se silnými kmeny a velkými, červenajícími jablíčky, působí na pohled exoticky, jako bychom byli někde ve Francii. Z levé strany je cesta lemována  křovím, které vydává svoji malebnou úrodu -  spoustu červených šípků, převyslé okolíky bezinek i plodů svídy.  Za řadou keřů následuje  opuštěný sad  zarůstající jasany a dalšími keři. Cesta je malebná a pro chůzi velmi příjemná - měkká.  Zarůstá truskavcem (rdesnem ptačím), plazícím se po zemi a v současné době  kvetoucím droboučkými bílými kvítky. Kvete zde modrý kakost luční, čekanka a fialový chrastavec polní. Zaujmou nás  velké žlutavé "pantoflíčky" lnice květel, Hlaváč žlutavý napovídá, že tato oblast je sušší a teplejší. Objevíme opozdilý vybledlý  vlčí mák a ojedinělý žlutý květ kozí brady, která tu hojně kvetla., o čemž svědčí   krásné velké "balonky" ochmýřených nažek, čekajících na svůj vítr.... Odkvetly již i bodláky. Četné zaschlé okoličnaté rostliny vytvářejí zajímavou červenohnědou grafiku. Občas na nás "juknou" z trávy a další bohaté vegetace  čedičové kameny - to, abychom nebyli na pochybách v jaké krajině jsme. Před námi se na východní straně vynořuje z porostu Hazmburk (418 m n.m.), který je ještě za mnoha poli a políčky, za vesnicí Chodovlice a ještě dál.... Úchvatná, krajina, kde příroda i dílo člověka tvoří harmonický celek.

Je horko, sluníčko do nás nemilosrdně praží, takže si najdeme místo ve stínu, abychom se pokochali pohledem na krajinu.  A je na co se dívat. Na severní straně  strmí vrch Košťálov (481 m n.m.)  se zříceninou hradu. Celý jižní svah tohoto nádherného  kopce  je skalnatý. Vlevo od Košťálova můžeme spatřit  část Solanské hory, Děkovku, Lhotu, Milešovský Kloc a vrchol Milešovky s observatoří. Vpravo za Košťálovem se nachází Jezerka a Ovčín, nad nímž vykukuje "špička" Lovoše. Pokračujeme-li dál na severovýchod, otevírá se nám  panoráma do dálky až k Vysokému Ostrému poblíž Ústí nad Labem a k východu pokračují  další kopce a kopečky, z nichž uvedu alespoň Varhošť, Strážiště,  Dlouhý vrch, Radobýl nad Litoměřicemi,  dominantní Sedlo, v pozadí Ronov, Vlhošť, Ralsko a dokonce i Bezděz. A nesmím zapomenout na Říp.Viditelnost je výborná. Velmi pěkné pohledy nám nabízí obloha. Malé i velké kumuly, tu a tam potrhané, jsou uspořádány do řad s ubíhající perspektivou. Pozorujeme stíny mraků, klouzající se po kopcích - náhle jeden ztmavne, druhý zesvětlí a po chvíli se jejich tvář změní.

Nad námi  přelétne poštolka a káně. Kolem nás poletují motýli, zejména bělásci, objeví se i okáč bojínkový a modrásek. Kdesi ve stínu odpočívá zvěř... Vnímáme zde, tak jako na jiných místech ve Středohoří, zvláštní souznění s přírodou, jež  naplňuje srdce  člověka radostí a láskou.

Sluníčko pomalu zapadá a já sedím ve vlaku už jen se svými vzpomínkami a vím jen to, že se ještě vrátím....

Jana Haasová

Povídka

Za skly našich duší

Cink cink...Dveře se s vrznutím otevřely a vešla žena. Žena…přímo dáma. Červený kostýmek, prošívaný černou nití, kožený kufřík, sluneční brýle, klobouk…

Vešla ladně... Prodavač vzhlédl ze svého stereotypu, utřel si ruce do zástěry a snaživ se zamaskovat vzrušení řekl Dobrý den, čím Vám mohu posloužit, mladá paní? Žena na něj pohrdavě pohlédla a ani se to nesnažila skrývat.

Dobrý den, tři okoralé duše, jedno puklé srdce, litr prolitých slz a tucet umělých úsměvů.

Prodavač hbitě přiskočil k chladícímu regálu. Vytáhl dvě puklá srdce a položil je na váhu. Váha se překlonila a ručička ukazovala hodnotu mezi Utrpením a Láskou. Mohu to tak nechat?

Žena jen kývla a dál se věnovala přemýšlením nad sebou sama, nic jiného totiž podle ostatních ani neuměla. Vlastní profit, vlastní úspěch, bohatství, sláva, moc… Prodavač to ale nezpozoroval, dál vážil, sekal, balil….

Tak…dělá to přesně jeden falešný dík.

Pomalu kráčela a každým svým dalším krokem za sebou zanechávala ohořelé kostely, zničené cukrárny a vyprahlý rybník. Přesto šla stále dál…

Věděla, že není cesty zpět, a že to, co dělá, je to to nejlepší pro ní a snad i pro všechny ostatní.

Těsně před domem, ale ještě stále v parku, kterým musela každé ráno projít, když šla nakoupit, spatřila dítě. Nezkaženého tvora. Snažilo se chytit štístko, které vzduchem poletovalo a příjemně ho dráždilo. Byl to nádherný pohled, který ji nutil se usmát…upřímně, opravdově, přirozeně.

Po chvíli se vzpamatovala, uvědomila si, že byl nejvyšší čas zajít do obchodu. V tašce nahrabala sáček s falešnými úsměvy, vytáhla z něj jeden a polkla.

Domů přišla prokřehlá a unavená. Sundala si klobouk, brýle a kostým, který ji určoval hranice. Poté, co na gramofonu pustila starou desku Raye Charlese, si už v teplákách a moly prožraném svetru sedla do ztrouchnivělého křesla a zaposlouchala se. Byl to zpěvák jejího muže. Vždycky, když se pohádali, pustil si ho a začal si s ním broukat do rytmu. Přišel pro ni, jednu ruku na bok druhou do své a v rytmu Raye tančili foxtrot. Nikdy se na něj nedokázala dlouho zlobit… Jenže teď se zlobí, proč ji tady nechal samotnou? Opuštěnou? Slabou…

Slza stéká z dlouhých řas a za ní další zas a zas.

Ví, že může brečet, že tady ji nikdo nevidí, že tady může být ONA. Ona a její pomalu vadnoucí sedmikráska…v duši.

DOST, už konec. Vzpamatuj se! Nelituj sebe ani ostatní. Za to, jaké to je, můžeme všichni. To my hrajeme tu hru, která nemá začátek ani konec a kde nikdo není vítěz, jenom samí poražení. My si tvoříme svět k obrazu svému, lžeme, podvádíme, zabíjíme. Neumíme se radovat, neumíme tesknit. A ten, kdo tak nekoná, jen němě přihlíží… stejně jako já… a snaží se zapadnout, aby nebudil podezření, že snad… ANO, že snad ještě rád žije…

Podívala se na tašku, kterou před chvíli přinesla. Bylo v ní ještě jedenáct falešných úsměvů, jedno puklé srdce a tři okoralé duše. Slzy upíjela cestou domů, věděla, že ji přepadne tesk.

Za normálních okolností to byl nákup na týden. Její muž ji vždycky učil skromnosti a spořivosti, ale věděla, že by se za tohle na ni nezlobil. Vzala celý ten svůj nákup a ráznými kroky kráčela za dům, kde měli popelnici. Vzpomněla si, že naposledy tam šla, když se chtěla zbavit své sedmikrásky…v duši, ale její kořeny byly příliš hluboko zapuštěné. Otevřela víko a bez dlouhých průtahů vysypala obsah tašky.

Víko zaklapla.

Zavřela oči a čekala. Možná na blesk z čista jasna. Možná, že se roztrhne obloha a někdo promluví nebo aspoň, že se objeví duha, až otevře oči.

Nic…

Potlačila zklamání a odcházela. Až když byla u dveří, uviděla to. Těsně nad její hlavou se vznášelo štístko. Úplně stejné, které dneska ráno chytalo to dítě, možná to bylo právě ono.

Natáhla ruku, aby mohlo štístko pomalu, jakoby s nadhledem, dopadnout na ni. Jeho chmýří hřálo, jak ten největší žár, jako ten žár lásky, který kdysi znala…

Věděla, že nadešel čas…

Ano, ještě dnes….změním svět.

MajaO

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 3