Srpen 2007 Lovosický dnešek - strana 8

Z kultury

Jarní koncert

Dne 3.5. odpoledne v 15:30 se v budově 1. ZŠ rozezněly veselé písně na „Jarním koncertě“, který pořádal dětský pěvecký sbor Koťata. Na úvod zatančily děti z DD Dlažkovice a pak už Koťata pod vedením paní učitelky Kočišové zazpívala několik lidových i populárních písní s doprovodem fléten a klavíru.

Připomněli se i naši nejmenší prvňáčci – Koťátka pod vedením paní učitelky Vosické. Pochlubili se hrou na flétnu, zazpívali jarní i pohádkové písničky a zatančili. Na závěr se do tance zapojili i rodiče.

Jako host vystoupil dětský pěvecký sbor z dlažkovického Domu dětí pod vedením paní učitelky Červenkové. Koncert vyvrcholil společným zpěvem všech sborů i publika písněmi Maškarní plesy a Sladké mámení.

Tento jarní koncert byl již v pořadí sedmý a divákům se velice líbil. Už nyní se těšíme na další.

Mgr. Radka Vosická

 

Galerie ve vlaku opět v Lovosicích, tentokrát s fotografiemi Wima Wenderse a jeho ženy

Po úspěšné loňské prezentaci lovosického rodáka Antonína Kratochvíla čeká letos návštěvníky fotografické Galerie ve vlaku výstava filmaře, fotografa a básníka Wima Wenderse a jeho ženy Donaty Wenders. Na nádraží v Lovosicích bude výstava od 14.8 do 19.8.2007. Ve třech vagonech přestavěných na galerii budou v Galerii ve vlaku od Wima Wenderse a jeho ženy Donaty Wenders umístěny dvě výstavy fotografí: The Million Dollar Hotel a Buena Vista Social Club. Ve vybraných městech bude výstavu doprovázet projekt 48 hodin filmů Wima Wenderse a Miloše Formana. Na „vlakové“ výstavě je kolekce fotografií vybraná kurátorkou putující expozice Leica Gallery Prague Janou Bőmerovou.

Galerie ve vlaku zahájila svoji pouť českými městy počátkem května v Praze a navštívila další města: Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ostravu, Brno, Jihlavu, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Plzeň a Uherské Hradiště. V srpnu bude výstava k vidění ještě v Mladá Boleslavi (1.8.-5.8.), Děčíně (7.8.-12.8.), Lovosicích (14.8.-19.8). a Ústí nad Labem (21.8.-26.8.). Výstava je otevřena denně 10.00 do 22.00 hod. Vstupné plné 50Kč, snížené 30Kč, děti do 14 let zdarma. Výstavu doprovází projekt Každý z nás je umělec. Je potěšující, že jsou Lovosice, svojí vysokou návštěvností v loňském roce, již po druhé zařazeny mezi města daleko větší.

Výstava The Million Dollar Hotel je jako pohádková kniha, otevírající divákovi svět představ hudebníka Bona snícího svůj sen o své Americe. Rosslyn Million Dollar Hotel, v němž měl ve zlatých dvacátých letech svou kancelář Charlie Chaplin a kde dnes nacházejí přístřeší mimo jiné i pacienti z psychiatrických klinik, byl ideálním místem pro setkání obou antihrdinů Tom Toma a Elois. „Hrad vzdoru pro ztracence“ je společným snem zpěváka U2 Bona, autora Nicholase Kleina a režiséra Wima Wenderse. Výstava rozehrává film znovu skrze barvami překypující zvětšeniny Wima Wenderse, které jsou doprovázeny Bonovýmy texty a doplněny černobílými fotografiemi Donaty Wenders, ilustrující práci na filmu s hlavními představiteli Millou Jovovich a Jeremy Daviesem.

Pro druhou část výstavy zapůjčili Wim Wenders a jeho žena Donata nejkrásnější fotografie, které vznikly během natáčení dokumentárního filmu “Buena Vista Social Club”. Spolu se záběry z filmu zachycuje expozice ducha a atmosféru Kuby – hudbu, barvy, lidi a historii. Fotografie jsou doprovázeny nejen povídkami a texty nejoblíbenějších písniček z Buena Vista Social Club, ale i texty Ry a Joaquima Coodera a samotného Wima Wenderse. Hudba k filmu Buena Vista Social Club získala v roce 1999 cenu Grammy a film byl v roce 2000 nominován na Oscara v kategorii “nejlepší zahraniční film”.

Wim Wenders (1945)

Je proslulý německý filmový režisér, pendlující mezi Evropou a Hollywoodem, podepsán je mimo jiné pod snímky Stav věcí, Paříž, Texas, Nebe nad Berlínem, Tak daleko, tak blízko, Buena Vista, Social Club, Milion Dollar Hotel. Wenders rovněž píše – nejen scénáře svých filmů, nýbrž také různé staré slovesné útvary oscilující mezi poezií a prózou (český výbor z jeho textů vyšel v roce 1996 pod názvem Dech andělů). A Wenders rovněž fotografuje, nejen lokace bezprostředně související s jeho filmy, nýbrž „jen tak“, na svých cestách. Vesměs jde o záběry krajin, jak městských, tak nacházejících se mimo zabydlené aglomerace. Wenders má za manželku fotografku, o dvacet let mladší Donatu, která dokumentuje natáčení jeho filmů. Jejím objektem rovněž bývá sám Wenders.

Donata Wenders (1965)

Narodila se v Berlíně. Od dětství se zajímala o výtvarné umění, tanec a náboženství. Poprvé fotografovala ve svých šestnácti. V 80. letech studovala náboženství a komunikaci v Berlíně a film ve Stuttgartu. Začala pracovat u filmu jako asistentka kamery a osvětlování. V roce 1993 se provdala za filmového režiséra Wima Wenderse. Od roku 1995 pracuje jako fotografka.

Podle dostupných materiálů zpracoval (hv)

 

Jedna (kniha) měsíčně

Spisovatel Jaroslav Rudiš se narodil v Turnově a studoval pedagogickou fakultu v Liberci, obor němčina a dějepis. V letech 2001-2002 absolvoval stipendijní pobyt na Svobodné univerzitě v Berlíně. Městu Berlín je také věnována jeho prvotina „Nebe pod Berlínem, za kterou dostal Cenu Jiřího Ortena. Jeho druhá próza „Grandhotel“ je situována do Liberce, přesněji řečeno na vrchol Ještědu, do Grandhotelu, z jehož ochozu často skáčou sebevrahové. O městě říká autor: „Liberec je zvláštní. Z mlhy jako by tady vystupovaly stíny původních obyvatel.“

Hlavní hrdina knihy, samotář Fleischmann, je outsider – v životě se mu nedaří, neumí ani opustit hranice Liberce. Miluje jen mraky a je výtečným amatérským meteorologem. Další postavou je sudetský Němec Reinhard Franz, který do Liberce vozí popel mrtvých spolužáků a rozprašuje ho v jejich původních bydlištích. Do hotelu nastoupí servírka Ilja, která Fleischmanna přitahuje. Přesto ale chce odejít z města a nakonec zvolí cestu balonem – společně s ním letí i Jégr, jeho jediný bratranec, pěstoun a mentor; letí a z oblak rozhazuje popel Franze a ten padá na své rodné město. Kniha byla nominována jako jedna ze tří na cenu Magnesia Litera 2007 – Litera za prózu a je k dispozici v lovosické Městské knihovně.

Podle knihy natočil David Ondříček v roce 2006 celovečerní film, scénář napsal sám autor. Film promítal 23. července Kinematograf bratří Čadíků na Osmičce. Film slavil úspěch na Mezinárodním festivalu Berlinale, kde byl promítán v sekci Panorama a byl vybrán s dalšími sedmi filmy na přehlídku do Turina. Pro diváky bude určitě zajímavé porovnat film s předlohou.

Pro čtenáře, kteří jezdí rádi na výlety (což je nyní o prázdninách aktuální), doporučuji tři knihy s originálními průvodci – strašidly: Za strašidly na hrady a zámky (autoři Petr David a Vladimír Soukup, ilustrace Miloslav Disman, vydal IKAR 2005), Za strašidly do lesů a skal (stejná autorská dvojice, IKAR 2006) a Za strašidly na hrady a zámky II. (IKAR 2007). Navštívíte Helfštýn, Kašperk nebo třeba vrch Bořeň (Bořena prý byla manželka vojvody Kroka), průvodci Vám budou třeba „světýlka“, král trpaslíků, bezhlavý jezdec či černý pes. Dvojka nedávno vyšla, možná, že ji ještě někde seženete. Nápaditý průvodce nejdříve představí samotný objekt a jeho historii a následuje pověst, ve které se vyskytuje příslušné strašidlo; nechybí ani vlakové spojení a příjezdové trasy pro motoristy. Knihy lovosická knihovna nemá, ale lze je zapůjčit z Litoměřic – poplatek činí 10,- Kč. Čte se to hezky a inspirace pro pěkný výlet také není k zahození. V letošním chladnějším létě se Vám určitě bude hodit. Mimochodem – to počasí určitě také začarovala nějaká nadpřirozená síla; když byla škola, byla tropická vedra a teď o prázdninách není příliš teplo. Doufejme, že se to ještě zlepší – pro výlety je však doba příznivá. Strašidla už na Vás čekají…

Hz

 

Multikulturní festival Lovosický Žafest letos povyroste

Pravidelnou sérii letních festivalů na Osmičce v Lovosicích završí 17. - 18. srpna druhý ročník Lovosického Žafestu, pořádaný občanským sdružením Békadilkoš. Na programu je celá řada tuzemských i zahraničních kapel, divadelních představení a jiných aktivit. Například ve výtvarném stanu si budou účastníci moci sami malovat, či kreslit uhlem.

„Organizačně byla příprava letošního ročníku mnohem náročnější. Na druhou stranu se nám podařilo sezvat velice pestrou směsici hudebníků a připravit zajímavý doprovodný program. Věříme, že se Osmička na dva dny změní v malé městečko, kde se lidé budou bavit, poznávat, ale také se třeba něco nového dozví “, říká jednatel sdružení Honza Piegl. Jako hlavní hvězdy vystoupí na festivalu kubánská formace SON CALIENTE DE HAVAN CLUB, rakouští X BLOOME a špička současné rómské hudby TERNE ČHAVE. Dále litvínovský písničkář XAVIER BAUMAXA, BENEDIKTA, TLESKAČ, LOS PERDIDOS a celá řada dalších. O divadelní představení se postará teplické DIVADÉLKO ULIČNÍK. Ekologická organizace GREENPEACE promítne několik dokumentárních filmů. Návštěvníci budou moci využít možnosti stanování, zajít si do čajovny nebo si zastřílet v improvizované střelnici. „Sdružení je neziskovou organizací a hospodaří na základě příspěvků členů, grantů a sponzorských darů. Bez podpory města Lovosice, Ústeckého kraje a celé řady sponzorů bychom sotva mohli návštěvníkům nabídnout tolik zajímavých umělců.“ říká Lenka Tomanová, která má na starosti financování projektu. „Všem, kteří nás podpořili, patří velké díky“ dodává. Festival začíná 17. srpna 2007 od 18 hodin.

Vstupné je 129 Kč na jeden den a 199 Kč na dva dny. Děti s doprovodem a lidé s postižením mají vstup zdarma.

Bc. Lenka Tomanová

Sport a tělovýchova

Jakub Živec je dvojnásobným mistrem republiky

Téměř historický úspěch se povedl atletům lovosického oddílu, kteří reprezentovali oddíl na domácím šampiónátu v Kladně. Největšího úspěchu na mistrovství republiky dorostenců a juniorů dosáhl Jakub Živec. Ten si přivezl domů 2 zlaté medaile. Na trati 3000 m se mu podařilo překonat jedenáct let starý dorostenecký rekord šampionátu, který má nyní hodnotu 08:38.91 s. Svěřenec trenéra Drahomíra Venclíčka získal nejcennější kov také v sobotním závodu na 1500 m, když zaběhl trať za 3:59.35 s a nechal za sebou celé čtrnáctičlenné startovní pole.

Na šampionátu zabodovali také svěřenci Miroslava Pavlíka. Výškaři Jan Sommerschuh a Lukáš Horák získali zlaté v medaile ve výškařských sektorech, když zdolali laťku ve výšce 203 cm (Jan Sommerschuh, dorostenec) resp. 212 cm (Lukáš Horák, junior).

V kladivářské kleci si výtečně vedl lovosický Ladislav Hromádka. Svěřenec Jana Bartůňka poslal náčiní do vzdálenosti 60.24 m a druhého Macháče za sebou nechal o více jak tři metry. Těsně pod stupni vítězů zůstal Jan Wilhelm (trenérka Eva Martinovská). V běhu na 400 m obsadil časem 50.62 čtvrté místo a od bronzové medaile ho dělilo pouhých 24 setin. S počtem 5 zlatých medailí se lovosický oddíl v závěrečném hodnocení umístil na celkovém třetím místě a nechal za sebou takový oddíl jako například SK Slavia Praha.

Pozadu nezůstala ani nejmladší z výškařské skupiny Magda Nová. Ta reprezentovala na III. Olympiádě dětí a mládeže, která se konala v uplynulých dnech v Ústí nad Labem. V atletických bojích zvítězila ve výškařském sektoru výkonem 1.76 m, kterým zároveň vylepšila olympijský rekord o 10 centimetrů a vytvořila jeden z nejhodnotnějších výkonů letošní olympiády.

Skupina lovosických výškařů se vydá tento víkend (30. 6. – 1. 7.) do Třince, kde budou startovat na nejvýznamnější události domácích atletických drah, na mistrovství ČR mužů a žen.

PetLa

 

V Ústí byla Olympiáda

Ve dnech 19.- 24. června se v Ústí nad Labem konaly Hry III. olympiády dětí a mládeže 2007. Zatím letní Hry proběhly v roce 2003 v Pardubickém kraji a v roce 2005 v Brně, konají se i zimní hry. Olympijský oheň zapálila na Zimním stadionu v Ústí olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Her se celkem zúčastnilo 4139 osob, z toho bylo 3429 sportovců - žáků do 15 let. Z Ústeckého kraje jich bylo 326 (z Lovosic byli někteří v družstvu házené – Michaela Házlová, Jaroslav Nezbeda, Petr Řehák, v družstvu basketbalu – Tereza Hanzlíková, atletika – Zdeněk Honců, Nikola Kašparová, Magda Nová - Krábčice, karate – Martin Luong).

Soutěže probíhaly v 21 kategoriích – 18 sportech a 3 uměleckých disciplínách (baseball v Lounech). Zvítězil Jihomoravský kraj – 532 bodů před Středočeským (478 bodů) a Moravskoslezským (454); Ústecký kraj obsadil ze 14 krajů celkově 5. místo s 389 body. Na památku každý účastník dostal od krajského města dárek – spací pytel se symbolem her. Hry byly zakončeny v sobotu 23. června večer. Další - IV. Olympijské hry dětí a mládeže 2009 - se budou konat ve Zlínském kraji.

Z TJ Lovochemie Lovosice závodila na Hrách svěřenkyně trenéra Pavlíka Magda Nová ve skoku vysokém a zaslouženě ve své kategorii zvítězila výkonem 176 cm (2. místo obsadila Kalousková z Libereckého kraje – 163 cm). Barvy lovosického karate nad 50 kg zde hájil Martin Luong; v kata získal bronzovou a v kumite dokonce stříbrnou medaili. Z litoměřického okresu byli dále úspěšní plavci (Eliška Čampulková, PK Litoměřice, kategorie mladší žákyně – 3 individuální zlaté medaile, 1 zlatá ze štafety a 1 stříbrná; Kristýna Lukášková, ČAC Roudnice, starší žákyně, 2 stříbrné medaile, 1x 7. a 1x 8. místo; Jiří Kumpán, PK Litoměřice, 1x 5. a 1x 6. místo).

Výborných výsledků dosáhli také tři judisté Sport JUDO 8. ZŠ Litoměřice. Vítězem kategorie mladších žáků do 38 kg se stal David Hozák, Šárka Dvořáková (40 kg mladší žákyně) byla čtvrtá. Třetí závodník Kamil Valenta startoval v kategorii starších žáků do 55 kg a obsadil 9. místo. Všem reprezentantům okresu blahopřejeme a děkujeme za výborné výsledky.

Hz

 

Medaile karatistů

Na Hrách III. Olympiády dětí a mládeže v Ústí nad Labem mělo zastoupení i lovosické karate. Jeho barvy jako na předcházející olympiádě v Brně hájil čtrnáctiletý Martin Luong. Postavil se jak v disciplíně kata tak i v kumite nad 50kg svým republikovým soupeřům. Po vítězství na Krajském přeboru 16.6. v Lovosicích se dalo tušit, že bude stoupat po stupních vítězů.

V kata se probojoval eliminacemi do čtvrtfinále, kde podlehl pouze vítězi kategorie Dopitovi z Prahy a obsadil třetí místo.

V kumite nad 50 kg, kde startovali o řadu kilogramů těžší soupeři, srdnatě bojoval od prvních kol. Přes zranění nohy stanul nakonec v odpoledním finále, které běželo přímým přenosem na internetovém zpravodajství. Jeho soupeř Kubina / Jihomoravský kraj / však využil výhody vyšší postavy a lepší fyzické kondice a nedovolil mu vybojovat zlato. Luong se tak stál stříbrným medailistou. Připsal si tak na svůj účet další úspěch a další olympijskou medaili ČR.

Májový pohár nadějí v karate

Ústecká sportovní hala „T Mobile“ na Stříbrníkách byla v sobotu svědkem tradičního setkání talentované mládeže regionu v karate a to Májového poháru nadějí. Pořadatelský tým ústeckého Shotokanu, který drží tuto májovou tradici již po několik let, připravil opět pro začínající závodníky od 6 do 14 let jejich vlastní soutěž. I ti nejmenší, kteří s karate teprve začínají, zde soutěžili o své první medaile. Do soutěže zasáhli a to velmi úspěšně lovosičtí závodníci. Kategorie chlapců do 14 let se stala kořistí trojice závodníků města pod Lovošem. Pavel Wilhelm třetím místem,Karel Schingler druhým a nakonec vítěz kategorie Jiří Michalec se radovali ze svého triumfu.V kategorii chlapců do 10 let zazářili svými výkony cestou přes 16 soupeřů do finále Tomáš Chlouba a Petr Marschall.V dramatickém finále byl však jasně lepší, více závody již zkušenější Petr Marschall, který po zásluze zvítězil.

Na pověstné paty jim šlapal celou dobu kategorie nakonec třetí, oddílový kolega Daniel Beránek. Soutěž v kata reprezentuje demonstraci povinných sestav obrany a útoku proti imaginárním soupeřům a znalost praktické sebeobrany. .Závodníci prokázali svou dobrou tréninkovou připravenost i znalost technik, kterou budou potřebovat nadcházejícím zkouškám na vyšší technické stupně / další barevné pásky/ v měsíci červnu.

Růdl, Luong a Luongová jedničky

Lovosické středisko karate Shotokan Klubu Rajchert Sport Union se v sobotu zhostilo na jedničku pořadatelstvím Přeboru Ústeckého a Libereckého kraje. Ve sportovní hale Chemik v Lovosicích tak dalo závodníkům všech věkových kategorií poslední šanci nominace na M ČR . Na 155 soutěžících z obou krajů si nenechalo tuto velkou soutěž ujít. Mezi všemi soutěžícími se prosadili i domácí závodníci.

Velmi dobře připravená starší žákyně Alena Luongová prošla přes všechny své soupeřky až do finále. Nechala za sebou všechny své tradiční soupeřky z ostatních klubů a nakonec porazila i Teufelovou z mateřského – ústeckého střediska.

Největší bitvy o drahé kovy svedli bratranci Luongové paradoxně mezi sebou. V kata se prosadil ve finále Martin, který 2:1 porazil Romana, v kumite pak Martin vybojoval zlato a druhý titul a Roman odcházel s bronzem. Na Romanu Luongovi se podepsal předcházející tréninkový výpadek jeho zraněným kolenem. Třetím lovosickým Přeborníkem kraje se stal Luboš Růdl, zlatem v kumite mužů do 70kg a s dalším bronzem mezi muži v Kumite Open. Sbírku medalií lovosického střediska uzavíral bronzovou medalií z kumite mladších dorostenců nad 65 kg Petr Gombita.

Soutěž měla i slavnostní akt předávání nominací na Olympijské hry mládeže 2007. Martin Luong bude reprezentovat kraj nejen v kat, ale i v kumite.

Součástí programu Krajského přeboru bylo i vyhlášení a předání Poháru starosty města Lovosic talentovanému závodníku v kata. Tento pohár předal osobně pan starosta města Lovosic Jan Kulhánek, který je příznivcem sportu a naše soutěže pravidelně navštěvuje, mladšímu žákovi Sebastianu Bytyqi z Ústí nad Labem, který zvítězil mezi 46 závodníky.

Josef Rajchert

 

Zveme všechny přátele vody za nevšedními zážitky

Klub vodáků Deli Lovosice zve dospělé, mladé i nejmenší do naší loděnice. Můžete se těšit z různých činností, které klub nabízí. Lákavý je vodácký pětiboj na sportovních rychlostních pramicích, v kterém se soutěží v různých koutech republiky a také na Slovensku. Součástí pětiboje je sjezd, sprint, slalom, střelba a plavání. Také je možné závodit na raftech.

Dále zájemcům nabízíme kurzy plavání a záchrany, dobrodružné výlety do přírody, poznávání památek v republice, víkendové stanování na vodáckém ostrově a na jiných místech, putovní tábory a sjíždění českých řek, sportovní hry, zimní radovánky dospělých i dětí.

Přijďte se podívat do loděnice se sídlem v Lovosicích ( Přívozní ulice - naproti koupališti - stavba v rekonstrukci). Případní závodníci se rozdělují dle kategorií: ženy, muži od 18 let, junioři, juniorky od 15 let a žáci od 5 let. Další informace se můžete dozvědět na telefonu 602 521504, nebo na internetových stránkách - http://lodenice.velkyweb.cz/ a http://www.kvdeli.webgarden.cz/.

Rádi vás uvítáme ...

Za vodáky
Lenka Joachimsthalerová

 

Léto v jachetním klubu

Jachetní klub Lovosice existuje od roku 1952. Tehdy byl v budově přímo u přívozu. Teprve v letech 1970 – 72 se začal budovat nový klub v prostoru, který všichni dobře známe. Jeho předsedou je od počátku pan Stanislav Svoboda. Sezóna začíná každý rok v červnu závodem plachetnic „Česká brána.“ Tento závod se stal svátkem jachtařů polabských klubů. Závod organizují střídavě jednotlivé jachetní kluby – Roudnice, Litoměřice, Lovosice a Ústí nad Labem. V letošním roce vyšla řada na Jachetní oddíl Lovosice. Závodu se zúčastnilo 27 velkých kajutových lodí a 14 lodí bez kajuty. Závodu musí být vždy přítomny záchranářské lodě a loď rozhodčích. V sobotu 16. června začal závod tradičně pod komorami v Roudnici a probíhal podle stanovených pravidel. Cíl první etapy je vždy před komorou v Českých Kopistech. Tady se musí sklopit stěžně (kvůli železničnímu mostu Lovosice – Litoměřice) a se zapnutými motory se pokračuje až do lovosického Jachetního klubu. Po večeři se společnou zábavou jachtaři v Lovosicích vždy přenocují. Další den pokračuje závod až do Církvic, kde se čeká na dojezd poslední lodě. Poté – v poslední etapě závodu – se startuje do Ústí nad Labem, kde závod končí na úrovni Jachetního oddílu. Tady se závod vyhodnocuje a vyhlašují se vítězové.

Další závody probíhají každoročně na jezeře v Píšťanech. První z letošních závodů proběhl 23. června pod názvem Regata Lovosic. Lodě musejí absolvovat trať, která je vyznačena bójemi. O sobotách v září je možné na jezeře v Píšťanech spatřit závodící jachty každý rok. Sobotou 6. října sezóna jachtařů končí závodem, který nese název Modrá stuha Labe.

/as/

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 8