Srpen 2007 Lovosický dnešek - strana 3

Koutek poesie

Jadranská obala

Tajemné napětí mezi skalami hor
a hladinou moře,
stínohra v koutku duše, zaplašená
všedním dnem,
toužebně vzhlížejícím za horizonty
obyčejných věcí.
Chtěl jsem to všechno pevně uchopit
do dlaní,
do barev duhy a netušil jsem přitom,
jak jsem naivní.

Úvaha vesmírná

Nekonečný vesmír – snový...
Co je to nekonečnost?
Kdo ví ...
Je taky v nekonečnu
konec zvoncem?
v tom věčnu?
a co je za tím koncem?
-----------------
Teď se dozvídám čerstvé superzměny:
že není nekonečný,
jen nekonečně zakřivený..
no prima! za tohle jsem vděčný!

(Jsem zas tam, kde jsem byl...
a abych nebyl,
když cítím se
jak debil)

Ve vesmíru zakřiveném až tam,
kde protínají se rovnoběžky
a hypergravitací
vládne zakřivený čas
(Jo, tomu bych věřil...
I já když ráno vstanu
potkávám sám sebe u postele
když si jdu večer lehnout).
...a čtvrtý rozměr je tu...
panuje teorie antihmot
a paralelních světů.
-----------------
Co všechno je možné
Nejsem si jist
v prostoru zakřiveném
jak Möbiův list
anebo zase
v zakřiveném čase?

Nejsem nakonec Bůh
jeho
či dokonce sám svůj bratr?

JdC 29.6.2007

 

Hvozdik

České Středohoří

MEZI ŘÍPEM A MILEŠOVKOU

Nastal čas hvozdíku písečného, a tak jsme se rozhodli navštívít opět nenápadný kopeček poblíž Klenče pod Řípem s tajemným názvem Karfilát, abychom si zopakovali tuto jedinečnou botanickou exkurzi. Moc jsem se na ni těšila, ale zároveň měla trochu obavu, zda sucho a horko se nepoznamenalo na květeně a na motýlech. Zatímco v dubnu a v první polovině května bylo možné se potěšit těmito létajícími přírodními skvosty, od druhé poloviny května pozoruji jejich nápadný úbytek, i běžného běláska je možné spatřit jen ojediněle. Slunečné, horké dny bez motýlů jsou trochu smutné.

Z vlaku pozoruji krajinu v mléčném oparu. I pšeničná pole mají bělavý nádech - kdybych je měla namalovat, bílou bych nešetřila. Podél trati kvete hadinec, čičorečka, divizna malokvětá i královská, vlčí máky, místy začíná kvést třezalka. Den bude žhavý, na blankytné obloze jsou tu a tam roztahané řasy.

Jsme na úpatí kopečku, kde nás vítá svěží zelená tráva s kvetoucím světle fialovým chrastavcem a na jednom květu sedí motýl - okáč bojínkový. Motýl velikosti běláska je tmavě hnědý až černý s velkými bílými skvrnami, anebo je to naopak - bílý s tmavými skvrnami? Tento okáč se nedá splést s jiným motýlem. Srdce mi poskočí radostí, je naděje, že motýlů tu bude víc.

Severozápadní úbočí Karfilátu patří bělozářce liliovité, která teď kvete. Obdivujeme její tvar květů - špičaté okvětní lístky - rostlina skutečně září. Kousek opodál je řídký koberec "utkaný" ze žlutých květů jestřábníku chlupáčku, připomínajících malá sluníčka.

Vystoupili jsme na vrchol, který vytváří j náhorní plošinu, porostlou několika borovicemi a z východu a západu ohraničenou lesíkem tvořeným borovicí, dubem a akátem. Z jižní strany se na nás kouká Říp a na severu se rozprostírá středohorské panoráma. Pod osamělými borovicemi začíná království nejvzácnější květiny s bílými, jemně vonícími květy - hvozdíkem písečným. Letos kvete trochu méně než předloni, Nejzajímavější a nejbohatší na květenu je suchá písčitá planina. Kromě hvozdíku písečného tu kvete tmavě růžový hvozdík kartouzek, chrpově modrý pavinec horský, třezalka, mateřídouška, mochna písečná, začíná kvést řebříček, svízel siřišťový, lomikámen vždyživý a rozchodník ostrý. Rostliny tu vyrážejí z písku jednotlivě anebo v menších trsích. Kromě nich tu rostou nízké, barevně velmi zajímavé - fialově okrové trávy s kvetenstvím laty. A ještě se tu po písku plazí tmavě červeno-hnědá rostlina - snad lišejník?. Písečná planina vytváří zajímavou barevnou mozaiku, nad níž poletuje spousta motýlů - ponejvíce okáčů bojínkových, ale i okáčů lučních, bělásků a drobnějších hnědých motýlků. Objeví se i několik baboček bílé c. Létají tu i čmeláci, ponejvíce skalní (s oranžovým zadečkem). Setkáváme se i s lučními koníky. A toto potěšení pro oči je doprovázeno i líbeznou ptačí melodií. Těžko rozeznám jednotlivé zpěváčky, kteří tu vytvořili celý orchestr, jistá jsem si strnadem lučním, ostatní jsou patrně pěnkavovití.

Po malé obchůzce jsme se usadíme ve stínu vonících borovic a kocháme se krásami přírody. Skicuji si pohled na Říp a pozoruji pěkné a stále se měnící oblaky nad ním. Sever se mrači. Vydám se ještě na konec písečné planiny, přecházející v louku, kde kvete čičorka a osamělý trs rmenu, abych si udělala skicu Kletečné a Milešovky, na něž je odtud jedinečný výhled, Zatahuje se stále víc a obě hory se téměř ztrácejí v temné šedi. Ozývá se i hřmění a Meteorologická observatoř na Milešovce zaznamenává další bouřku v letošním roce. K nám zavane příjemný větřík s vůní vody, který nás zároveň přiměje k rozloučení s pohádkovým Karfilátem a k cestě na nádraží do Roudnice, kde už čeká vlak... Krásný výlet, na který budu dlouho vzpomínat.

Jana Haasová

Kam o prázdninách na výlet

Vlakem, autobusem, lodí.

(Tipy na prázdninové výlety s dětmi.)

Do ZOO Chladnější prázdninové dny vyzývají k turistice a výletům. Při návštěvě Zoologické zahrady spojíme poznávání, turistiku a zajímavé zážitky. V blízkosti Lovosic jsou hned tři ZOO, nejbližší je ta v Ústí nad Labem, čtvrť Krásné Březno, dostanete se tam vlakem a v Ústí městskou hromadnou dopravou (trolejbusem č. 51, 55, 56, 57 a 58). Po vlastní ZOO jezdí motorový vláček, také ho můžete vyzkoušet. Každý den probíhá cvičení lachtana Moritze (10.30, 15.30 a v 17.30), krmení tuleňů (10 a 15,45 hod. kromě úterý), krmení orangutanů v 10 a 15 hodin a procházka slonic Kaly a Delhi po zahradě (denně v 11 hodin); sloní dámy také ještě cvičí, a to ve 14.30. Děti se také mohou svézt na ponících nebo navštívit dětskou ZOO. Otevřeno je od 8 do 18 hodin. Nudit se v ZOO určitě nebudete! Na školním výletě zde byli v červnu žáci Střední odborné školy technické a zahradnické z Lovosic – vnuk přijel nadšen!

Další ZOO je v Děčíně - Pastýřská stěna, ulice Žižkova 15. Otvírací doba je od 8 do 19 hodin (nejlepší spojení je autobusem z Lovosic do Děčína). Hlavní atrakcí měsíce srpna je Lemuří stezka – soutěže po celé zahradě, výtvarné dílny, infokiosky a 1. 9. se koná od 14 hodin akce Pojeďte s námi na Madagaskar (soutěže, výtvarné dílny). Pracovníci ZOO doporučují k zhlédnutí přírodní výběhy pro medvědy grizzly (krmení 9,30 a 14,30) a horské kopytníky, dále Ptačí dům (krmení 11.30), expozice Jižní a Severní Ameriky, koček rybářských, drápkatých opiček (krmení 10.00) a vodního ptactva. Neměli bysta vynechat ani dětskou kontaktní zoo, zde je krmení a hlazení povoleno! Originální je též dětský areál s průlezovým hradem, dobrodružnou lanovou dráhou a horolezeckou ministěnou; interaktivní hry a zařízení pro děti jsou umístěny po celém areálu zoo. K dispozici je pochopitelně občerstvení, prodej suvenýrů a trojjazyčný informační systém. Nová expozice Rajské ostrovy je stylizovaná jako cesta kolem světa (expozice nočních a terarijních zvířat) v pobočce zoo na Teplické ulici č. 19, platí zde vstupenky ze ZOO – k vidění je například mořské akvárium. Některá zvířátka už před 10 lety adoptovala Lovochemie Lovosice a.s. (kůň domácí-hucul, rys ostrovid, mangabej černý a medvěd grizzly). Zaměstnanci Lovochemie mají k dispozici putovní permanentní vstupenku zdarma.

Nejvzdálenější ZOO je Podkrušnohorský Zoopark v Chomutově; jeho součástí. je i skanzen Stará Ves. Za podpory prostředků EU byl vybudován větrný mlýn a v závěru roku 2006 se též dokončoval Krušnohorský statek. Vyrůstá zde raně středověká osada staroslovanských a starogermánských obydlí. Zoopark je velice oblíbený, v roce 2006 ho navštívilo přes 224 tisíc návštěvníků. Vřele ho mohu doporučit všem, navštívili jsme ho s vnuky mnohokrát (z Chomutova pocházím). Otevírací doba je ve všední den od 9.00 do 17.30, v sobotu a v neděli do 18 hodin. (Otevírací doba platí pro pokladny, návštěvníci mohou v zooparku zůstat do setmění a opustit ho potom jednosměrnými turnikety). V Zooparku žijí některá zvířata i volně, například ptáci brhlík lesní, rehek zahradní, žluna zelená nebo strakapoud velký, ježek, zajíci, ještěrky, slepýši, ale i obojživelníci, mravenci a další hmyz. K 31.12.2006 bylo v PZOO chováno 173 druhů zvířat v celkovém počtu 1004 ks. Mezi vyhledávaná zvířata patří skupina tuleňů kuželozobých, kozorožci alpští či zubři, také opice (makak magot – novým mládětem je opičák Satu) a medvěd hnědý. Po ZOO jezdí také Lokálka Amálka (motorový vláček, který vozí návštěvníky klasickou částí zooparku). O zvířatech podává v průběhu jízdy výklad průvodce. Významnou atrakcí je provoz EUROSAFARI, který byl pro veřejnost zahájen na jaře roku 2000. Návštěvníci mohou navštívit tento výjimečný areál pouze s terénní soupravou Safari expres, podle stanoveného jízdního řádu (uvidí zde například sajgy tatarské, zubry, jeleny muflony a srnčí zvěř). Ve dnech 10.-11.8. proběhne Pohádkové safari – projížďka po Eurosafari, přehlídka strašidel a pohádkových bytostí.

LODÍ Chcete snad raději cestovat po vodě? Nabídka je bohatá: v Lovosicích se můžete svézt přívozem alespoň do Píšťan a pak třeba zpátky z Velkých Žernosek do Malých Žernosek – vezmete-li si sebou kola, je to na hezký odpolední výlet. Oba přívozy jezdí každou půlhodinu

Můžete se však vydat i na delší vodní plavby: loď Děčín Ivana Juláka jezdí po trase Děčín-Hřensko, cesta trvá asi hodinu. Z horní paluby mohou výletníci pohlížet na krásné scenérie pískovcových stěn, do kterých se zařezává řeka Labe. Plavidlo pravidelně vyráží ze základny v Děčíně (kotviště „pod zámkem" jednou denně (od pondělí do čtvrtka v 9 hodin) a do Hřenska dopluje cca za 60 minut. Zpět vyrazí po přestávce a plavba proti proudu trvá cca 2 hodiny. V pátek, v sobotu a v neděli vyplouvá z Děčína 2x denně (v 10 a 15 hodin). Loď pojme na palubu 249 cestujících. Další loď brázdí vody mezi Litoměřicemi (molo na Střeleckém ostrově) a Ústím nad Labem- Vaňov, jmenuje se Ariel. Cesta trvá přes 3 hodiny. Lodní dopravu provádí Ivo Kalvas. Další možnosti jsou projížďky po Labi z Litoměřic směrem na Píšťany nebo dvouhodinové projížďky po Labi.

VLAKEM Ke svezení láká saská (dříve přísečnická) úzkokolejka, které je v současnosti 115 let. Úzkokolejka leží necelých 8 km od hraničního přechodu Hora sv. Sebestiána na Chomutovsku. Spolek Pressnitztalbahn (Pressnitztal = přísečnické údolí), který ji provozuje, vydal brožuru v češtině a nabízí cestu za ceny vskutku lidové, dospělí platí za zpáteční lístek 70,- Kč a děti do 14 let 30,- Kč. Trasa úzkokolejky má 8 zastávek – cestou je k vidění třeba bývalá stříbrná štola Andrea nebo historická tavící pec. Český turista může kdykoli vystoupit, prohlídnout si pamětihodnosti a opět se vlakem vydat dále. Vlak vozí lokomotiva 4 K, Richard Hartmann, roky výroby 1899, 1910 a 1913. Vagóny jsou z desátých a dvacátých let a jeden příjemný jídelní vůz. Z okénka můžete pozorovat říčku Písečnici nebo skálu Lorelei, uvidíte i pstruží farmu nebo malou dančí oboru. Tento výlet potěší každého milovníka starých parních mašinek, ale také hlavně děti.

Do botanické zahrady Botanická zahrada Teplice prošla během minulých 2 let rozsáhlou rekonstrukcí a byla slavnostně otevřena 1. května. Zahrada leží na jihu města ve čtvrti Šanov v těsném sousedství Písečného vrchu a Janáčkových sadů. Na vysázených plochách je 4300 rostlin, ve sklenících asi 9000. Ve sklenících je například poušť či polopušť nebo tropický či subtropický prales (rozsah od Havaje po Tahiti). Nechybí orchidejová vitrína a šest velkých akvárií s rybkami a jinými vodními živočichy. Zajímavou expozicí je prehistorická ukázka, jak mohla vypadat severočeská krajina v době karbonu (Vznik hnědého uhlí). Zahrada je otevřena denně mimo pondělí v době od 9 do 18 hodin.

Pokud Vás nic z naší nabídky nezaujalo, vězte, že na Vás čekají zámky v Libochovicích, Ploskovicích, Duchově, Oseku, Děčíně či Jezeří, abych jmenovala jen ty nejbližší, mnohá muzea (Litoměřice, Děčín, Most, Chomutov a další), Galerie a výstavní síně. Lákají také výlety do Českého středohoří nebo do Krušných hor, turistické i ty třeba na houby. Na mnoha místech objevíte i technické památky, nové rozhledny nebo zajímavé zříceniny hradů a tvrzí. Celý náš kraj je pěkný a o prázdninách je čas ho poznávat. Hezké výlety!

Hz

 

Vlajka města Lovosice

Vážení občané, v průběhu měsíce srpna bude mít každý z Vás možnost vyjádřit se k návrhům vlajky města Lovosice, které byly zpracovány na základě rozhodnutí rady města heraldikem, panem Stanislavem Kasíkem. Návrhy budou vystaveny v době od 6. 8. do 31. 8. 2007 ve vestibulu nové budovy MěÚ spolu se schránkou, kde je možné odevzdat hlas jednotlivému návrhu. Vybraný návrh bude postoupen do schvalovacího řízení podvýborem pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Tímto bude mít i naše město nezpochybnitelný a řádně konstituovaný symbol v podobě vlajky, což dosavadnímu „městskému praporu“ chybí.

Jan Kulhánek,
starosta města

Návrh 1 (oficiální) Návrh 1A (neoficiální)   
 
Návrh 2 (oficiální)      
 
Návrh 3 (oficiální) Návrh 3A (neoficiální)   
 
Návrh 4 (oficiální) Návrh 4A (neoficiální)   
 
Návrh 5 (oficiální) Návrh 5A (neoficiální) Návrh 5B (neoficiální)
strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 3