Srpen 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v červnu

V měsíci červnu v okrese Litoměřice míra nezaměstnanosti opět mírně poklesla (květen 8,64%, červen 8,41%). Způsobilo to počasí, nabídky sezónních brigád a o něco více lidí pracovalo u různých zaměstnavatelů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Např. ve veřejně prospěšných pracích o 37 lidí více než v měsíci květnu. Dále se rekvalifikovalo 115 nezaměstnaných oproti 56 v minulém měsíci. Skladba nově evidovaných, kterých je tento měsíc 535 (o 32 více než v květnu) je pestrá, uchazeči nejrůznějších profesí přicházejí např. z TRCZ Lovosice, Johnson Controls, Procházka, Tesco Stores s.r.o., škol, bank, Českých drah, soukromých firem různého zaměření ….

I nadále zůstává nemalé množství uchazečů, kteří jsou spokojeni, pokud se v nabídce Úřadu práce požadovaná profese, kterou uvedli ve své žádosti o zprostředkování, nevyskytuje. Nejspíš ani práci nehledají (spíše hledají důvody, pro které tu či onu činnost nemohou vykonávat) - od nás potřebují hlavně doklad o vedení v evidenci úřadu práce, který je jednou z podmínek pro vyplácení sociálních dávek od MěÚ. Pohodlně se raději přizpůsobují nižším sociálním příjmům a jsou rozčarovaní, je-li jim práce nabídnuta.

Celkem je v okrese Litoměřice nezaměstnáno 5 527 lidí a tak malé množství bylo zaznamenáno naposledy v roce 1998 (přesně 5 146). Počet volných pracovních míst je stále velmi vysoký s ohledem na minulá období, a to 767. Podíváme-li se na stejné období před pěti lety – je jich více celkem o 303. Lovosicko je hned druhým nejúspěšnějším v regionu – nezaměstnanost je zde 8,46%. Na zaměstnanosti v regionu mají vliv společnosti, které zde sídlí. Jedná se o japonské společnosti, umístěné v průmyslové zóně, a to TRCZ, ACZ a TRIS, dále Glanzstoff - Bohemia Lovosice, sídlící v areálu Lovochemie Lovosice a Opavia - LU. Všichni tito zaměstnavatelé se, více či méně, podílejí na přijímání nových zaměstnanců a tím na snižování nezaměstnanosti v  regionu a městě Lovosice. V tomto regionu, který je převážně průmyslový, se nachází také několik podniků zabývajících se zemědělstvím, např. Agrosonep Skalka, Komastav Čížkovice, LoPe Děčany. Jedná se však o malé zaměstnavatele, kde je zaměstnáno několik kmenových zaměstnanců a na sezónní práce jsou přijímáni zaměstnanci pouze na dobu určitou.

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu Litoměřice

MikroregionEAk 30.6.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5851 7021 5987,39
Lovosicko10 1749388618,46
Roudnicko13 1411 2181 1418,68
Libochovicko5 4555605419,92
Štětsko5 99473670111,70
Úštěcko2 40229928412,05

EA - ekonomicky aktivní obyvatelé
UOZ - uchazeči o zaměstnání

Podle ÚP v Litoměřicích připravil

(hv)

Ohlédnutí

Je to již pět let…

V srpnu 2002 postihly Českou republiku již druhé nejrozsáhlejší záplavy v novodobých dějinách. Po rozsáhlých povodních na východní části území v roce 1997, znovu zasáhla tato přírodní katastrofa i celou oblast jižních, středních i severních Čech v povodí Labe, Vltavy a Ohře. Na Litoměřicku se tehdy vytvořilo souvislé jezero 20 km dlouhé a 8 km široké. V této oblasti povodeň některé obce úplně zatopila a připravila o střechu nad hlavou mnoho tisíc lidí. Zatopené byly i Lovosice. Mezi záplavami nejpostiženější byly i chemické továrny na březích Vltavy a Labe, nejvíce firmy Spolana Neratovice a Lovochemie Lovosicích. Voda způsobila všem obyvatelům, firmám a obcím obrovské a mnohdy nevyčíslitelné škody. V Lovosicích byly celkové škody odhadnuty na 150 mil. Kč.

S následky ničivé záplavy ze srpna roku 2002 se setkáváme dosud. Povodní velmi postiženou byla např. celá Terezínská ulice, kde je do dnešních dnů vidět poničené fasády domů. Voda ulici zatopila již v noci z 11. na 12. srpna. Výška hladiny v přízemí všech domů dosáhla až 1,6 m. To je jen jeden z mnoha případů, který nám povodeň připomíná. V celé oblasti, kterou zasáhla voda, je také ještě mnoho suchých stromů a keřů, které nepřežily dlouhodobé podmáčení.

Kulminace Labe v Lovosicích byla 16.8.2002 ve 12.30 hodin. Pro tuto dobu určilo Povodí Labe v Hradci Králové výšku hladiny Labe na 149,86 m.n.m., změřeno na lovosickém zdymadle (podle hladiny Baltického moře). Na ústeckém vodočtu byla tehdy výška hladiny 1183 cm. Jestliže ještě dnes máme v Lovosicích možnost výšku zatopení určit téměř kdekoliv, ať už podle ještě patrných známek na zdech domů nebo podle kovových značek, které byly na některé domy a zařízení umístěny. Např. v Terezínské ulici na domě č. 27 byla po povodni umístěna výrazná tabulka se státním znakem a údaji o povodni. Číslo Q 250 na tabulce znamenalo, že tato povodeň byla (podle matematického modelu průtoku vody za časovou jednotku daným průřezem řeky) ohodnocená jako dvěstěpadesátiletá. Tato tabulka byla časem vyměněna a nyní je na ní pouze výška hladiny a datum. Podle dostupných údajů se při tak ohromném průtoku vody, jaký byl v době kulminace, za 24 hodin Labem „prohnalo“ neuvěřitelných 432 milionů kubických metrů vody, což je asi 1,5 násobek objemu Slapské přehrady.

Snad každý věří, že katastrofa takového rozsahu, jako byla v roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách, již nepřijde. S povodněmi se ale musíme naučit žít, protože záplavy budou. To nakonec dokazuje i další velká voda v březnu 2006. Připomínka výročí velkých záplav znamená také připomínku bilanci toho, co se udělalo, aby byly následky povodní byly co nejmenší. Jak jsme připraveni a co ještě musíme udělat.

Text a foto (hv)

Z historie

1969 - krušný rok pro lovosické občany

(minimálně v zásobování)

Píše se rok 2007 a v Lovosicích je možnost nákupu vcelku obstojná, alespoň, co se týče potravin, drogistického zboží a běžného ošacení. Nejsme spokojeni s možností výběru třeba lepšího panského ošacení (obleky, kabáty), absolutně chybí knihkupectví, co se týče obuvi, také příliš možností nemáme. Když si ale přečteme v městské kronice zápis z roku 1969, zděsíme se, a jsme rádi, že žijeme v roce 2007.

Nuže podívejme se, jak to tenkrát bylo aneb Situace v zásobování v roce 1969 (asi před Vánocemi) podle zápisu kronikáře Františka Frühaufa (text není upravován):

Hračky-SPORT nedostatek dámských bruslí, teplákových souprav a mechanických hraček

Drogérie zhoršila se situace v kosmetice, nebyly fotoaparáty

Domácí potřeby nebylo nerezové zboží, nízké příděly porcelánu i nádobí, plynové sporáky a topidla nebyly

ELEKTRO zboží nestačilo pokrýt poptávku

Oděvy nedostatek dětského zboží

OBUV místo objednaných 500 párů dětských lyžařských bot došlo 5 párů (!!); objednávky dámských kozaček byly plněny na 25%, stejně u dětských

POTRAVINY málo vepřového masa, zvýšené poptávce nestačila drůbež

ZELENINA na Vánoce bylo zeleniny dostatek (není uvedeno jaké a o ovoci ani zmínka)

Situace v zásobování uhlím nebyla dobrá, dodací lhůty byly několik měsíců.

Lovosické občany snad mohlo tehdy potěšit (alespoň některé), že byla nově upravena restaurace Na koupališti, správcem byl hokejový oddíl Sechezy. Provoz pošty byl částečně od 1.4.1969 přemístěn na nové nádraží (Pošta Lovosice 2). V bývalé poště u kostela byl provoz Pošta Lovosice 1.

Neutěšená byla k 1.10.1969 situace ve zdravotnictví. 13 lékařů na okrese zůstalo v zahraničí a na svá pracovní místa se nevrátili (pro ty, co zapomněli nebo nebyli ještě na světě – 10. října 1969 byly zakázány výjezdy na pozvání a vlastně opět spadla „železná“ opona; kdo mohl, zůstal v cizině a o lékaře byl zájem).

Hz

Úvaha

Jsme schopni zviditelnit své město, nebo na to nemáme?

Ve městě máme nesporně kvalitní historickou budovu – Pfannschmidtovu vilu. Bystrá hlava přišla na nápad založit tady muzeum. Nápad se ujal. Potom se objevil další dobrý nápad: Výtvarné oddělení ZUŠ funguje v nedůstojných podmínkách. Bylo rozhodnuto, že mu bude poskytnuto místo v nejvyšším patře této budovy. Jistě proti tomu nikdo nic nebude namítat. O patro níž – tam bude na naše poměry skutečně reprezentativní prostor – koncertní sál pro školy i pro dospělé a určitě vhodný prostor pro uctění vzácných návštěv. A v přízemí by měla být knihovna. Snaha naplnit tuto budovu činnostmi, které se vhodně doplňují, je zjevná. Jenže knihovna získá menší prostory, než doposud. Současná budova jí nabízí více možností, jen zatím nebyly využity.

Vznikl nápad: V přízemí Pfannschmidtovy vily – po vybourání příček – vzniknou tři místnosti přibližně ve velikosti školních tříd, které se nechají využít k něčemu navíc a  zároveň velmi prospěšně. Mohlo by to být i něco, co v této podobě ještě nikde není a co nemají děti možnost vyzkoušet si ve škole? Co takhle využít jednu místnost v souvislosti s muzeem - jako studovnu, badatelnu, promítací i přednáškovou místnost a to ještě s luxusem, se kterým se lze setkat jen ve velkých knihovnách. Mám na mysli jakési „obří schody“ na sezení, vyřešené do půlkruhu a vepředu prostor pro přednášejícího, nebo promítání. Filmy o Českém středohoří, pověsti a pohádky z tohoto kraje a specialita: vynálezy a objevy v dějinách lidstva. V literaterární i v digitální podobě, jakkoli. To nemá nikdo. Nikdy se to na školách neučilo.

Jen v souvislostech s oborem se uvádějí ti, kteří se o něj nejvíce zasloužili, ale jak se nadřeli, jak se natrápili, než svůj objev a vynález prosadili, jak na koleně vznikaly zázraky? Nekonečná, ale zajímavá práce pro všechny, kteří pro muzeum chtějí něco udělat. Nesporný význam by to mělo i pro dospělé návštěvníky. Vždyť hřebíkem počínaje bylo vymyšleno úplně všechno. Příliš málo učíme o těch, kteří měli odvahu přijít s něčím novým. Možná bychom potom měli více odvahy přijít s něčím sami…

V druhé místnosti může pracovat „Divadlo malých forem“. Ve srovnání s divadlem mají sportovci jednu výhodu: Jejich hry mají pořád stejná pravidla. Divadlo je nenasytné. Potřebuje nové a nové scénky, hry, etudy… to je odvážná myšlenka a potřebovala by podepřít od profesionálů – dramaturgů. Existují také učebnice – i to je cesta, jak začít. Je možné poměrně snadno vyškolit skupinu studentů – režisérů, kteří by si mohli zakládat svoje divadelní skupiny. Je možné je zásobovat podnětnými nápady – jen kdyby byl zájem…Učitelé s dětmi na školách každoročně hrají pro rodiče. Proč si neudělat minifestival, soutěž mezi školami a předvést si navzájem to nejlepší – konec školního roku se k tomu přímo nabízí. Byla by to ovšem práce navíc… Proč nevyužít jednu místnost k tomu, aby vykazovala symbolické znaky divadla a sloužila mu? Nízké pódium – tak nízké, že by nebylo nebezpečné ani pro děti z mateřských škol, nebo pro seniory, pár židlí, symbolická opona a zákulisí. Na to prostor v budově je. Náklady? Minimální. Brzdí nás jen obava, že bychom to neuměli. Pokud bychom měli podmínky a začali s náborem, přípravou zjistili bychom ke svému úžasu, jak velký by byl zájem. Dalo by se i třeba jen nepřímo navázat na tradici, která v Lovosicích dříve byla. Zkusila jsem to ve Vchynicích, kde je zájem i podmínky. Že by v Lovosicích nešlo, co ve Vchynicích jde?

A třetí místnost? Netradiční výuka výtvarné výchovy. Za pár korun. Pracovní stolky, židle a velké množství plastelíny, hlíny, moduritu a dalších levných materiálů.. Vyzkoušeno, ověřeno a je to vynikající! Nikdo v takových hodinách není bez talentu. Pod rukama dětí vznikají figurální výjevy – i bitva u Lovosic, zoologické zahrady, krajiny a technika – realita i fantazie…

Je třeba jen odvaha k realizaci, rozvíjení představivosti, a fantazie a tvořivosti u dětí Kulturní komise shledala návrh zajímavým. V  návrhu, který jsem podala, byly i další – méně šťastné nápady, ale nikdo se nenamáhal mne na komisi pozvat, nikdo se nenamáhal oddělit zrno od plev, jen se usoudilo, že na to nejsou peníze. V době, kdy je možno získat nejrůznější dotace? Dokonce ministr Alexandr Vondra má svou nadaci na podporu kulturních projektů. Existuje také Purkyňova nadace. Některé instituce zareagovaly pružně a vyčlenily si zaměstnance, který je pověřen pouze vyhledáváním vhodných dotací na nové projekty.

Nikdo zatím nepřišel s nejen s lepším, ale vůbec s jakýmkoli dalším nápadem. Měl by. Alespoň by bylo z čeho vybírat.

Anna Stará

Dvaapůlletý služební pes Mac byl přítomen záchranářským akcím poprvé. U policie byl teprve měsíc. Houkání sanitek a požárních vozů ho děsilo tak, že se celý třásl. Protože si musí zvykat pozvolna, byl po chvíli odveden do boxu.

Za zábavou do Píšťan

Od obce Píšťany nás dělí řeka Labe. Občas se tam uskuteční nějaká akce. Věřím, že hlavně o prázdninách by leckterý občan Lovosic přivítal informaci o tom, co se tam děje. Přes vodu se lze dostat snadno, z lovosického přívozu jezdí pravidelně loď. V červnu se u jezera v Píšťanech uskutečnil pravidelný sraz historických motorek. U hotelu Marina Labe, kde je zároveň přístav pro jachty, byl dětský den, kam mohl přijít kdokoli. Další červnovou akcí byla přehlídka vojenských vozidel. V červenci se konaly záchranářské akce na vodě s vrtulníkem, záchrana z „hořícího“ hotelu nebo práce kynologů se psy (vyhledávání drog, zadržení pachatele). Bylo také možno shlédnout práci záchranného týmu při simulované dopravní nehodě se skupinou cyklistů, nebo vyzdvižení letecké pumy ze dna jezera pomocí nafukovacích vaků, přitažení ke břehu a zajištění pyrotechnikem. Konaly se projížďky lodí říční policie. Na srpen se chystá Benátská noc. Bude také možné projet se na lodi. Protože není možné určit přesné datum konání kvůli nepředvídatelným soukromým akcím, bude datum a čas stanoven asi týden před realizací. Snad majitel hotelu vyslyší mé přání a zařídí, aby byly bližší informace sděleny prostřednictvím městského rozhlasu v Lovosicích. A my se pokusíme zajistit, aby příští rok byly akce zveřejněny včas.

/as/

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Hledat
Strana 4