Červen 2007 Lovosický dnešek - strana 5

Anketa Lovosického dneška

Co chcete jako zastupitel v Lovosicích změnit?

Po každých volbách vám představujeme vámi zvolené zástupce v Zastupitelstvu města, s jejich portréty, životopisnými daty… Tentokrát volíme seznámení s důležitějšími údaji: co jednotliví zastupitelé považují ve volebním období za svůj úkol, za svůj hlavní cíl. Položili jsme všem 25 zastupitelům jedinou stručnou otázku, kterou vidíte v nadpisu a odpovědi vám v nezkrácené podobě a abecedním pořádku prezentujeme na těchto dvou stranách…

  1. Jarmila BEREŠOVÁ (ODS): Vtáhnout občany do dění ve městě, aby více využívali svého práva spolurozhodovat ve věcech veřejných a více se obraceli ve všech otázkách na své zastupitele. Nedopustit, aby se v centru města stavěl průmysl, který patří za město. Pokusit se zvrátit skutečnost, že mladí perspektivní lidé z Lovosic se stěhují tam, kde mohou získat stavební parcelu k vybudování domova a nabídnout jim parcely v našem městě. Prosazovat, aby ve městě bylo více zeleně a hřišť pro děti.

  2. Ing. Martin BURIAN (ODS): Chtěl bych zvýšit rychlost přípravy pozemků pro stavbu rodinných domů či obytných souborů. Věřím, že v souvislosti se získáním financí z prodeje pozemků v 1. a 2. průmyslové zóně se tato vize naplní.

  3. Arpád GEBUR (ČSSD): Já, jako zastupitel, budu prosazovat program naší strany ČSSD v našem městě. Musím plnit volební program s tím, že jsme opoziční zastupitelé a nemůžeme naplnit to, co jsme občanům slíbili. Jako první uvedu, že ODS má v programu, že bude mít jednoho místostarostu a teď má místostarosty dva. Tady už je to první podvod na voličích. Nemůžeme s tím jako opozice souhlasit. Víme, že to bude stát hromadu finančních prostředků a město by mělo spíš šetřit. Ukázalo se, že část minulého volebního období nebyl místostarosta ani jeden a fungovalo to také.

    Za druhé: Jako opoziční strana je naším základním úkolem kontrolovat a kritizovat. My se musíme vším zabývat dopodrobna, abychom konstruktivní kritikou (to zdůrazňuji) mohli z našeho programu uskutečnit co nejvíce. Chceme prosazovat hlavně to, aby příprava rozpočtových změn schváleného rozpočtu byla fundovanější než bylo doposud. Rozpočet se nám zdá málo úsporný. Město už nedostává tolik prostředků jako v minulosti.

    Dále chceme prosazovat výstavbu sociálních bytů. Byty, které se postavily jsou komerčního charakteru. Víme, že byty, které byly v Lovosicích opravené z dotací, měly být sociální byty. Řada lidí nemá na to, aby si mohla koupit byt za 1 až 1,5 milionu Kč. Chceme proto jít cestou výstavby sociálních bytů za pomocí státních dotací a dotací EU.

    Další otázkou je pečovatelská služba. Víme že je naplněno a že řada žádostí není pokryta. Pečovatelskou službu bychom měli dále rozšířit.

    Chtěli bychom se zaměřit na čistotu města. Chtěli bychom zlepšit vzhled města. Město by mělo přehodnotit některé prodeje domů a investovat do jejich údržby. Pozornost je nutné věnovat také kriminalitě. Chceme prosadit kamerový systém. Nechceme policii, protože si myslíme, že by se zaměřila jen na stíhání řidičů místo toho, aby sledovala kriminalitu. Je nutné zkvalitnit práci s mládeží a její mimoškolní činnost v zájmových kroužcích.

    Chceme sledovat funkčnost samotného městského úřadu. Provedení auditu před volbami považuji za zbytečně vyhozené peníze. Ve výsledku není nic nového. Dnes je situace taková, že je obrovský nárůst byrokracie a i samotní úředníci jsou z toho nešťastní.

    Posledním z cílů je prosazování spravedlnosti a také větší informovanosti občanů. V usneseních se objevují málo konkrétní údaje, které by občané měli vědět. Chybí mi informovanost o práci jednotlivých odborů..

  4. Jiří HAUF (ODS): Spolu s ostatními třemi kolegy (ing. Burianem, panem Jandou a ing. Lisou) ze zastupitelstva, z představenstva DZCL a.s., optimálně řídit tuto společnost tak, aby město kapitálově neztrácelo. Druhou mou prioritou, aniž bych rozebíral celkem jasné důvody, je rozvoj bydlení se zvláštním ohledem na individuální výstavbu a výstavbu nájemních bytů, o jejichž potřebnosti jsem bezvýhradně přesvědčen.

  5. MUDr. Petr HINGAR (NEZ): Myslím, že jako člen RM nemohu mít jeden konkrétní cíl nebo záměr, který chci změnit nebo uskutečnit, ale musím se snažit, aby vše, na čem se ZM dohodne, bylo vykonáno a splněno, abychom naplnili maximum našeho volebního programu.

  6. František HRDLIČKA(KSČM): Žádné zvláštní priority nemám, budu prosazovat celý městský volební program KSČM.

  7. Jan JAKUB (ODS): Stejně jako jistě každý zastupitel města bych v Lovosicích rád změnil cokoliv v oblastech, které byly doposud z různých důvodů, zejména finančních, jako celky opomíjeny a které mají zcela zásadní vliv na chod města a životy občanů. Mezi tyto oblasti patří zcela nepochybně silniční hospodářství a doprava, resp. stavy povrchů, šířkové a stavební uspořádání většiny místních komunikací, včetně mnohdy již zastaralého či nevyhovujícího dopravního značení, k tomu chodníky, stezky, lávky apod. Doposud byla opatření v této oblasti pouze dílčí, kusá, často hasící pouze havarijní stav a tak se nabízí možnost pokusit se některou z částí města vyřešit komplexně jako celek. Mezi lokality, které po takové změně volají, rozhodně patří např. část někdejšího hlavního průtahu městem - tedy úsek ulice Terezínská (od křižovatky se sil. I/15) až k ul. Kostelní (po křižovatku s ulicí 8. května - včetně) či komplex ulic Nádražní, Obchodní, U Nadjezdu a Okružní. Zde by mělo dojít zejména k opatřením zvyšujícím bezpečnost chodců na přechodech, k optickému stavebnímu oddělení jízdních pruhů vozovek od ploch určených pro stání vozidel, opravě povrchů a k vybudování malých ploch pro stání vozidel. Byl bych rád, kdyby se některé lokality podařilo stavebně upravit a vyřešit jako obytné zóny, což by ve svém důsledku vedlo k podstatně vyšší míře bezpečnosti občanů. Za zcela zásadní považuji dokončení některých již v minulosti započatých stavebních akcí. Jedná se zejména o rekonstrukci vnitřního traktu ul. Osvoboditelů a rekonstrukci dvorního traktu ul. Terezínskáu čp. 351.

  8. Jan JANDA (ČSSD): Jen těžko se dá rozhodnout, co je vlastně nejdůležitější: ale řekněme, že jako první uvedu péči o  vzhled města -  opravy komunikací, chodníků, parkovacích míst, dále pak urychlení dostavby multifunkčního domu, maximální podporu dostavby dálnice D8, současně je nesporně vidět proč…. Velkou podporu z mé strany bude mít rozvoj bydlení: výstavba bytů se zaměřením na byty cenově dostupné pro všechny zájemce o bydlení v nich, ytvoření prostor pro výstavbu garáží. Třetí v pořadí a za rovnocennou významem považuji v rozumné míře trvalou podporu sportu v Lovosících, chtěl bych se podílet na vybudování fotbalového hřiště s umělým trávníkem III. generace.

  9. Jiří JENTSCH (ODS): Mojí hlavní prioritou je prodej stavebních parcel na výstavbu rodinných domků ve čtvrti Nový Klapý. Paralelně s tím ještě výstavba Centra společenských aktivit a dětského hřiště , které bylo přislíbeno městem a DZCL již v minulém volebním období…

    Domnívám se, že je důležité zaměřit se na zvelebení a zkrášlení vstupů do města, protože ty jsou první vizitkou města pro každého návštěvníka. Zcela na závěr: budu usilovat o zvýraznění reflexní folií všech přechodů pro chodce před hlavní průjezd městem.

  10. Vladimír JOHN (NEZ/DEM): Záměrů je spousta, konkrétně bych uvedl, že bych se rád podílel na rekonstrukci Pfannschmidtovy vily, ve které by mělo být zřízeno městské muzeum a na vybudování veřejného přístaviště na Labi. Na obou těchto projektech již započaly přípravné práce.

  11. Jan KULHÁNEK (ODS): Prioritou volebního období 2006 -2010 pro mě osobně zůstává výstavba bytů a příprava parcel pro výstavbu rodinných domků. Vedle výstavby komerčních bytů budeme usilovat o dotaci na výstavbu bytů nájemních. Nové a další nájemní byty jsou přesně tím, co současně ve městě nejvíce postrádáme. Opět existuje dilema co dříve? Chodníky nebo byty? Ještě před chodníky řadím dnes velký problém nových dětských hřišť, která bychom viděli nejraději v prostoru Osmičky. A zase: Osmička by potřebovala zvýšený dozor, nejspíše městskou policií, na kterou nemáme prostředky - a tak všechno souvisí se vším a navzájem na sebe navazuje. Samozřejmostí je pro mě podpora dostavby dálnice D 8, která řeší velké dopravní zatížení města a z toho plynoucí nepohodu pro občany.

  12. Zdeněk KUPERA (KSČM): Svou neúčast na komisích zdůvodňuji takto: Jsem pracovně velmi vytížen, jsem zaměstnánu soukromé firmy. Kvůli pracovní době se nemohu dostavit na zahájení komisní činnosti, proto jsem se do žádné z konaných komisí nezapojil.

    Při rozložení zastupitelů nemá můj hlas rozhodující vliv na rozhodnutí zastupitelstva, přesto se budu snažit uplatnit svůj vliv na prosazení vyšších finančních částek ve prospěch sportu a školství. Dále budu usilovat o to, aby se začalo s přestavbou podchoduu Besedy co nejdříve. Rovněž jsem pro postavení lávkyu Pečovatelského domu na Holoubkov, která by měla přispět k větší bezpečnosti občanů.

  13. Ing. Jan LISA (NEZ): Tato otázka zní velice jednoduše a asi i logicky, odpověď na ní však taková není. K větším změnám, pokud bychom je chtěli prosadit, je potřeba vždy souhlasu většiny zastupitelů a jedinec je v tomto případě pouze část v tom velkém městském mechanismu.

    Jako člen Finančního výboru města kladu velký důraz na efektivní a účelné vynakládání peněz a řádnou správu městského rozpočtu. Řečeno jednoduše každá vynaložená koruna by se nám měla vrátit s určitou přidanou hodnotou a to ať ve formě dobře provedené práce či ve spokojenosti všech občanů města. Takže, ne změnu, ale snahu o lepší hospodaření.

    A nakonec si dovolím ještě jeden závěr, který souvisí s klesajícími příjmy do městské pokladny. Přejme si, ať se nám v budoucnu podaří zvýšit počet obyvatel nad bájnou hranici 10 tisíc a to třeba bytovou politikou a podporou pro mladé, kteří chtějí začít bydlet, nebo stavět.

  14. Ing. Miloš MUSIOL (ČSSD): Mou nesporně prvořadou prioritou je racionalizace dopravní situace a dopravní infrastruktury města a nejbližšího okolí. Neméně důležitou je i další podpora hlavně individuální bytové výstavby. To jsou dvě věci, které bych rád se svými kolegy prosazoval a prosadil.

  15. Ing. Jiří NOVÁK (ODS): Chceme dodržovat program, který jsme všem slíbili. Mojí prioritou je všemi možnými cestami zvýšit bezpečnost v Lovosicích bez městské policie. To znamená například působit intenzivně na Státní bezpečnost, aby plnila své povinnosti.

  16. Vladimíra NOVÁKOVÁ (ODS): V Lovosicích vidím dvě slabá místa. Jedním z nich je kulturní a společenské vyžití a druhým je bytová problematika. Město je známé především jako město dělnické a průmyslové. Tento pohled bych ráda změnila, proto bych se chtěla podílet na změně města v kulturní a společenské centrum. Věřím, že kulturní akce přilákají spoustu návštěvníků a tím příznivě ovlivní i drobné podnikání ve městě. Lovosice nutně potřebují nové byty a zejména stavební parcely. Zamezí se tím odlivu obyvatel, ale naopak se tím zvýší počet obyvatel nad hranici 10.000, což by výrazně pomohlo městské pokladně.

  17. MVDr. Jaromír PALEČEK (ODS): Lovosice jsou jedno z mnoha měst Ústeckého kraje, které se snaží využít svůj potenciál daný geograficky a historicky. Do budoucna může těžit z pozice „brány“ Českého středohoří, které na plné využití svého potenciálu teprve čeká. V rámci svěřeného mandátu tedy budu aktivně podporovat každé smysluplné rozhodnutí vedoucí k využití tohoto potenciálu.

  18. Jan PIEGL ml. (ČSSD): Kdo trochu zná realitu komunální politiky ví, že chtít změnit nestačí. Opoziční zastupitel může při položení takové otázky začít snít o svých představách a těch by bylo požehnaně. Naštěstí ho vždy probudí tvrdá realita nejbližšího zastupitelstva. V této chvíli je pro mě zásadní, jakým způsobem město naloží s penězi, které získalo z prodeje pozemků v průmyslových zónách. Můžeme jimi nesystémově zalepit díry v rozpočtu, nebo je použít v delším časovém období jako spoluúčast na celé řadě projektů financovaných z EU.

    Další věcí, kterou potřebuji znovu a znovu ve své mladistvé nechápavosti vysvětlovat, je prodej bytů obálkovou metodou. Výsledné ceny se ani náhodou nepřibližují tržní hodnotě bytů. Existují osoby, které takovým způsobem získaly v Lovosicích pět, šest bytů, aniž by tu žily. To vše ve chvíli, kdy o byt žádají občané našeho města, často v tíživé sociální situaci. Myslím, že o tom musíme na zastupitelstvu znovu diskutovat. V zastupitelstvu jsme totiž především pro lidi z Lovosic a až v druhé řadě pro bytové spekulanty. Tedy alespoň v to doufám...

  19. Ondřej PŠENIČKA (NEZ/DEM): Myslím si, že „těžko zmůže někdo něco sám“. Rozhodně nechci nic zbytečně měnit, ale chci být nápomocen při rozvoji města. Budu spolupracovat se skupinou zastupitelů, kteří budou mít podobný názor. Určitě budu podporovat domácí firmy, protože se mi zdá, že zahraničního kapitálu už máme v Lovosicích dost. Také se chci věnovat rozvoji sportovní činnosti v Lovosicích, hlavně těch aktivit, které se týkají mládeže. Myslím si totiž, že jakýkoli sport má pozitivní vliv pro rozvoj dětí a ony jsou naše budoucnost. Jsem připraven, pokud to bude v mých silách, pomoci nebo poradit.

  20. Roderick SLAVÍK (ČSSD): Musím v prvé řadě začít tím, že jsem kandidoval proto, že jsem byl zhnusený politikou radnice v Lovosicích. Jsem bývalý předseda Občanského fóra v Lovosicích. Po revoluci jsme předvedli to, za co se do dneška stydím. Prvního starostu jsme udělali estébáka. Toho jsme brzy vyexpedovali. Z nouze jsme udělali starostu Nováka - podtrhuji slovo „z nouze“. Z toho se vyklubal takový člověk, že nám to až vyrazilo dech. Seděl jsem tehdy v městské radě. Výsledek byl ten, že se nám v podstatě vysmíval. Došlo to tak daleko, že dnes mu, zcela veřejně, neřeknu jinak než zloděj, který si do vlastní kapsy nakradl několik milionů korun. To je jeden motiv mé kandidatury.

    Druhý důvod je již prozaičtější, i když pro mě velmi emotivní. To je moje láska k ekologii. Ekologie je celý můj život. Já např. nesouhlasím s výstavbou japonských továren na poli, což je pro mě barbarský čin. Zničila se půda 1. třídy. Japonci odtud jednou odejdou, o tom nikdo nepochybuje, a zůstanou po nich jen hnusné hangáry.

    Třetí důvod je současnost. Jsem zastupitelem a pochopil jsem to tak, že moje práce už má nějaký smysl. S novým místostarostou Johnem jsem se dohodl o tom, že postupně překopeme celou Osmičku. Už jsme to probírali i na Zastupitelstvu. Město uvolnilo z rozpočtu 0,5 mil. Kč do startu. Bude se kácet ohromné množství stromů. Postupně, budou-li peníze, se propracujeme k tomu, že změníme Osmičku v nádherný reprezentační lesopark, který by byl pýchou Lovosic. Řekl bych to také tak, že potom budou mít Lovosice alespoň něco, čím se budou moci pochlubit. Představujeme si to tak, že na Osmičku budou postupně vysázeny vybrané nádherné stromy. Jsme si vědomi toho, že je to záplavové území, které potřebuje výběr určitých druhů stromů. Také by to měly být stromy vzrostlé, téměř dospělé. V tom spolupracujeme s odborníky. Zamýšlená obměna stromů je mnohamiliónová investice a finanční prostředky se neuvolní hned. Bude to otázka mnoha let.

  21. Stanislav SVOBODA (ČSSD): Mojí prioritou je rozvoj města a jeho pěkný vzhled. Chci být nápomocen při jednání o veřejném přístavu pro osobní lodě, výletní i obchodní pod Osmičkou (jejich zaměstnanci by si mohli v Lovosicích nakoupit). Chtěl bych také, aby došlo v tomto volebním období k rekonstrukci Pfannschmidtovy vily a její úpravě pro reprezentační účely a pro potřeby muzea. Třetí mojí prioritou je bývalá budova učilištěu Labe, která pomalu, ale jistě chátrá. Chtěl bych, aby budovu výhledově koupilo město, současný majitel se o ni nestará. Budova by mohla výborně sloužit jako restaurační a ubytovací středisko pro potřeby Tělovýchovné jednoty, pro různá soustředění a potřeby Městského úřadu Lovosice.

  22. Luděk ŠANTORA (NK): Všem bodům volebního programu přikládám vážnost a budu je prosazovat v zastupitelstvu i v radě města. Chtěl bych využít možností těchto novin a požádat Vás o uskutečnění ankety mezi občany Lovosic o tom, jak vidí potřebu zřízení Městské policie v Lovosicích, kterému přikládám největší důležitost.

  23. Milan ŠRAMOTA (KSČM): Mám blízko k fotbalu a tak bych chtěl prosadit položení umělého trávníku na fotbalové hřiště, ale nejen tam: domnívám, že stejně důležité by bylo položení stejného trávníku i na školní hřiště. Další mou snahou bude rozšíření počtu dětských hřišť a ploch určených hlavně pro maminky s malými dětmi.

  24. Bc. Lenka TOMANOVÁ (ČSSD): Myslím, že největším nedostatkem města a jeho úřadu je často nahodilý a nekoncepční rozvoj Lovosic. Každý z nás vnímá spousty nedostatků ve svém okolí, na jejichž odstraňování by se město mělo podílet. Například lidé žijící v ulici Osvoboditelů jistě nejsou spokojeni s jejím momentálním stavem, mladým vadí nedostatek kulturního a volnočasového vyžití. Maminky by zase uvítaly více peněz na provoz a rozvoj mateřských školek. Chybí nám nájemní byty pro mladé rodiny, které si byt zpočátku nemohou dovolit a mohla bych pokračovat.

    Domnívám se, že komplexní plán rozvoje města by nám odpověděl na otázky, kdy se tyto a spousta dalších věcí začnou realizovat, kolik budou stát peněz a především, kde tyto finanční prostředky získáme. Při sestavování rozpočtu na tento rok jsme jako opoziční zastupitelé upozorňovali na skutečnost, že komplexní plán rozvoje bude jedním z důležitých kriterií, na jehož základě bude možné čerpat v nastávajícím programovacím období 2007 - 2013 finanční prostředky z evropských fondů. Dalším problémem s tím souvisejícím je skutečnost, že město dosud významnou část peněz získávalo z prodeje bytů, domů a pozemků v průmyslových zónách. S těmito prostředky však v příštích letech již disponovat nebudeme. Někdy mám pocit, že si to představitelé města neumí nebo nechtějí připustit a připravují tak svým nástupcům ne zrovna lichotivou pozici. Proto je pro mě v nejbližší době prioritou iniciovat zahájení prací na sestavení komplexního plánu rozvoje města, na jehož základě bude možno započít čerpání financí z fondů Evropské unie.

  25. Josef Trefný (KSČM): Chci se zasadit o to, aby byl vstřícnější přístup úředníků vůči občanům. Dále budu usilovat o to, aby byla zřízena toaleta pro návštěvníky hřbitova a aby tamtéž byly upraveny hlavní cesty. Chci projednat možnost obnovy fasády kostela v Krátké ulici. Chci se zasadit o dokončení vnitřní komunikaceu domu čp. 357 a svobodárny čp. 892

 

Anketní dozvuky

ANKETA trvala prakticky čtvrt roku, než jsme sehnali vyjádření všech zastupitelů. Na první pohled je jasné, kolik nám kdo napsal někdy nejen o svých záměrech, ale někdy i o svých pocitech a pohledech. Příspěvky jsou v nezkrácené verzi, s výjimkou těch, které jsme redukovali po dohodě s jejich poskytovateli. Takovým byl i pan Hauf, který napsal sice věcný, ale dost obsáhlý příspěvek. My jsme se pozastavili nad jeho částí, která byla nakonec svou podstatou předmětem zamýšleného úsilí dalších zastupitelů a to i z řad opozice. Vzhledem k tomu, že je to téma celého politického spektra v zastupitelstvu, používáme volně upravenou jednu část příspěvku pana Haufa k informování Lovosičanů o jednom »háklivém« tématu. Máme za to, že v podstatě vyjadřuje názor a přání všech zastupitelů a nakonec i všech Lovosičanů, kterým není osud města lhostejný.

Podpoře rozvoje bydlení se věnovalo deset z dotázaných dvacetipěti zastupitelů. První impulzy ze Zastupitelstva na hledání vhodných lokalit pro výstavbu rodinných domků i nájemních bytů pocházejí z března roku 2002. Následné peripetie s opakovanými změnami územního plánu, složitá jednání s Pozemkovým fondem a dalšími institucemi přinesly po pěti letech jen velmi hubený výsledek: rodinné domky na pozemcích koupených od města se podařilo postavit jen několika mimořádně vytrvalým průkopníkům v Novém Klapý a na Holoubkově. Přitom začátkem února leželo na Městském úřadu již 110 nevyřízených žádostí o stavební pozemek na výstavbu rodinného domku, zatímco před rokem jich bylo sedmdesát devět. I kdyby z těch žadatelů bylo jen polovic skutečně připravených, letos stejně opět asi šanci od města nedostanou. Co se dá očekávat? – že se půjdou zeptat do okolních obcí a Lovosice namísto očekávaného kýženého přírůstku obyvatel pocítí opět odliv, úbytek. Úbytek perspektivní, poměrně mladé části obyvatel, kteří se chtějí a umějí o své rodiny - a v samém důsledku by se v budoucnu uměli i o město - dobře postarat …

Skutečně je necháme odejít?

Obáváme se, že se v minulých letech příliš soustředila pozornost na budování průmyslu a podpora bydlení s občanskou vybaveností aspoň na základní úrovni zůstaly tak trochu Popelkou. Zdůvodňováním vzniku současného stavu jistě dosud dost trpělivé žadatele neuspokojíme, i kdybychom slovy zaplnili celé knihy. Doufáme a věříme, že vedení města bude mít dost sil a získá dost prostředků na řešení tohoto, již doslova krizového stavu.

Volně upraveno podle pana Jiřího Haufa

Z Lovosic a okolí

Z Lovosic a okolí krátce

Nejmenší lovosická základní škola má nové webové stránky – adresa: www.zsvsehrdova.cz. Dozvíte se zde informace z historie i současnosti školy, například, jak žáci prožili 13. dubna Růžový den. Nechybí zprávy o školní družině nebo o zájmových kroužcích či o tom, kdy zvoní – důležitá informace pro ty, kteří se jdou zeptat na prospěch svého potomka. Stránka je doplněna logem školy a velkým fotoalbem (poslední akce jsou z Růžového dne a Noci s Andersenem). Nechybí ani statistické údaje: počet tříd ve škole – 9, počet učeben ve škole – 12, počet žáků celkem – 210, počet žáků na třídu 22 a zajímavý údaj počet žáků na učitele – 18.

Město Most vydalo publikaci Stromy našich měst (vydání brožury bylo podpořeno z Fondu malých projektů v rámci iniciativy Společenství INTERREG III A), a to v českém a německém jazyce. Hezkou a zajímavou brožuru knížku připravil Magistrát města Mostu – oddělení životního prostředí. Publikace obsahuje mnohé zajímavé informace (Vývoj lesních porostů Krušných hor v současnosti i historii, Památné stromy – např. Oldřichův dubu Peruce, Goethův dub v Krásném Dvořeu Podbořan, Památné stromy Mostecka a partnerského města Mostu – Marienbergu a další zajímavé informace o zeleném světě vůbec). Kniha je pro zájemce zdarma k dispozici na mosteckém magistrátu a jeden výtisk jsem předala i na MěÚ – odbor životního prostředí. Nenašel by se někdo, kdo by sestavil podobnou brožuru pro Lovosicko v současnosti? Poslední krajská publikace vyšla pod názvem Významné stromy severočeského kraje, vydalo Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody 1987 a mohla by se možná použít jako základ pro novou publikaci – bylo by ji ale asi nutno doplnit o další zajímavé stromy (třeba stromy UNIE a další).

Rádobydivadlo Klapý vyhrálo 15. ročník oblastní přehlídky amatérského divadla Děčínská brána, který proběhl v březnu v Děčíně. Klapští ochotníci předvedli na přehlídce hru Petera Shaffera „EQUUS“ a získali za ni rovněž Cenu diváka. Přehlídku uspořádal Svaz českých divadelních ochotníků, oblast České středohoří. Možná, že vítěznou hru uvidíme časem i v Lovosicích. Soubor získal vítězstvím také nominaci na květnovou celostátní přehlídku Divadelní Děčín - Divadelní Třebíč 2007, která proběhla ve dnech 10. - 13.5.2007. Na celostátní přehlídce vystoupil soubor s veselohrou Liz a Betty podle hry Elizabeth Fuller Perla Hollywoodu 13. května v Městském divadle Děčín. Ansámbl má letitou tradici, vystupuje už od roku 1987 a jeho vystoupení viděli diváci i v zahraničí.

Ve dnech 11. a 12. dubna se konal v Lovosicích zápis do mateřských škol pro školní rok 2007/2008. Takže jen stručně (život v jednotlivých MŠ jsme si zevrubně popsali minulý rok): v MŠ Resslova zapsáno 26 dětí (18 míst volných), v MŠ Sady pionýrů zapsáno 42 dětí ( 3 děti navíc) a v MŠ Terezínská zapsáno 30 dětí (4 místa volná). Celkem bylo zapsáno v Lovosicích 98 dětí a volných míst je 19. Podle zkušeností z minulých let lze ale soudit, že k 1.9.2007 bude situace jiná, neboť dítě může být přijato k předškolnímu vzdělávání i v průběhu školního roku a někteří rodiče skutečně žádají o přijetí až v době, kdy vyvstane potřeba dítě do mateřské školy zařadit. Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla od 3 do 6 let. V letošním roce se dostavilo k zápisům 10 dětí mladších než 3 roky. Ani v jednom případě neprojevili rodiče těchto dětí zájem o umístění do jeslí.

Obec Slatina se připojila mezi obce seskupení INTEGRO, které již mají publikaci o své historii a současnosti. Tato sličná knížka se nazývá 950 let Slatiny, vytvořil ji autorský kolektiv za vedení Jaroslava Macourka a vyšla v roce 2006 v nakladatelství Baron Hostivice. Kniha byla vydána s mnoha fotografiemi historickými i novými, nechybí ani nově postavené povodňové domky. Zmíněny jsou též pověsti, o pokladech, Bílé paní Lucii a o vojsku, které spí v Házmburku, aby přišlo Čechům na pomoc v nouzi nejvyšší. Nové dějiny počínají rokem 1989, končí rokem 2005. V publikaci jsou uvedeny některé osobnosti, jejichž život a dílo jsou se Slatinou spojeny. Jmenujme alespoň čestné občany Slatiny Jana Evangelistu Purkyně (od r. 1861), P. Josefa Ehla (od r. 1864) a senátora Emanuela Hrubého (od r. 1925). Zajímavé jsou údaje o školství a kultuře v obci a Sboru dobrovolných hasičů. Kniha byla vydána za podpory Purkyňovy nadace.

Na podzim minulého roku zahájil v Diagnostickém ústavu sociální péče Čížkovice činnost rybářský kroužek s 8 členy pod vedením pracovníka sociální péče pana Josefa Spejchala. Odbornou výuku zájemců řídil pan Miroslav Kučera st. z místní skupiny Lovosice při Českém rybářském svazu v Litoměřicích, který vede i lovosický kroužek rybářské mládeže při DDM ELKO Lovosice. Zaměstnanec DÚSP Čížkovice učil členy kroužku každý týden 3 hodiny a 2x měsíčně chodil na kroužek rovněž pan Kučera. Rybářští učňové se při teoretické výuce učili poznávat různé druhy ryb, vodních rostlin a živočichů a seznamovali se s rybářským řádem. Úspěšně zakončilo výuku testem 7 členů kroužku 7. března a slavnostní předání rybářského osvědčení proběhlo v DÚSP Čížkovice 18. dubna za účasti ředitele ústavu Mgr. Karla Reissmüllera, zástupce místní skupiny rybářů z Lovosic pana Miroslava Kučery a čížkovického vedoucího kroužku pana Josefa Spejchala.

Litoměřický sbor Cantica Bohemica na mezinárodní soutěži duchovní hudby MUSICA RELIGIOSA v Olomouci, která se konala ve dnech 27.3. – 1.4.2007, získal v kategorii ženských sborů l.cenu  se zlatou medailí !! Na soutěž se sbor pod taktovkou prof. Vladimíra Frühaufa připravoval teprve podruhé ve své krátké historii a představil při svém vystoupení pět skladeb včetně polyfonní novinky (Cantate domino), kterou jsme měli možnost slyšet i na vzpomínkovém večeru ke 100. výročí narození Františka Frühaufa v březnu v Lovosicích, kde měla skladba premiéru. Pětičlennou porotu výkon sboru nadchnul a hlavní organizátor soutěže Jiří Klimeš doporučil účast sboru na podobné soutěži příští rok v Bratislavě.

Čas od času píšeme o chemické skladce (oficiálně vedená jako skládka nebezpečných odpadů) ve Vrbičanech, kterou provozuje EUROSUP spol. s r.o. Praha, závod Vrbičany. Skládka byla vybudována v roce 1993 nákladem 70 milionů korun a nabízela nejvyšší úroveň zabezpečení odpadů podle nových legislativních norem. Během času se však její zabezpečení zhoršilo a v červnu 2003 bylo její provozování dokonce pozastaveno. Požáry se ovšem vyskytovaly i po jejím znovu otevření (9.11. 2003 - požár chemického odpadu byl téměř zlikvidován zaměstnanci skládky, hasiči jen oheň dohasili a zajistili požářiště. Opět 12.11.2003 - zahoření skládky se to stalo až okolo osmnácté hodiny, kdy na skládce je již jen hlídač, byli přivoláni lovosičtí hasiči a požár zlikvidovali). Naposledy na skládce hořelo v pondělí 23. dubna a na místě zasahovala dvě hasičská auta z lovosické a jedno z litoměřické požární stanice; oheň byl zlikvidován za půl druhé hodiny. Příčinou požáru bylo pravděpodobně samovznícení uskladněných odpadů a případ bude šetřit Česká inspekce životního prostředí.

Na přelomu března a dubna 2006 bylo povodí Labe zasaženo povodní, která byla způsobena táním mimořádně velkých sněhových zásob podpořeným dešťovými srážkami. Podle zprávy www.agris.cz ze 4. května 2007 způsobily povodně v povodí Labe na jaře 2006 škody za čtvrt miliardy eur. Kulminační průtoky na Labi dosahovaly doby opakování 5 až 50 let a na některých přítocích dokonce překročila doba opakování průtoků 100 let. Povodeň lze na horním toku Labe charakterizovat jako extrémní především z hlediska proteklého objemu vody. Vyhodnocení ukázalo, že se jednalo o významnou, nikoliv však mimořádnou povodeň.

Na závěr hezká zpráva o milovnících hokeje. Pánové, kteří se pohybují kolem hokeje v Lovosicích a Litoměřicích, uspořádali pro sebe a pro hokejové fandy koncem hokejové sezony v Lovosicích turnaj pro 4 družstva, účastníky turnaje byly HC Lovosice, Drinks Union, Staropramen a Trenéři Litoměřice. Ředitelem závodu byl pan Ondřej Pšenička, pořádajícím oddílem HC Lovosice a hlavním pořadatelem pan Martin Hančl. Domácí družstvo vyhrálo přesvědčivě všechny zápasy a získalo na turnaji prvenství (hrálo se systémem každý s každým). Druzí skončili Trenéři Ltm a třetí tým Staropramen. Ale pobavili se všichni i fandové a hokejisté si ještě naposledy pořádně zabruslili. Sport by měl přinášet nejen výsledky, ale také radost.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5