Březen 2007 Lovosický dnešek - strana 10

Policie České republiky

Lovosičtí policisté ukončili v lednu mimo jiné i tato šetření:

27.12.bylo doručeno obvinění z trestného činu Zpronevěra látky podle § 248/1 tr. zákona podezřelému R. H. nar. 1973 z Lovosic, který v roce 2004 převzal do opravy vozidlo Škoda Favorit a částku 5 000 Kč na zajištění STK. Podezřelý vozidlo nechal sešrotovat a finanční částku si ponechal.
9.1.bylo ve zkráceném řízení sděleno podezření z tr. činu Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění podle § 180d tr. zákona podezřelému F. H. nar. 1979 z Litoměřic, který téhož dne řídil vozidlo Ford Fiesta, přestože nemá řidičské oprávnění.
10.1.bylo doručeno obvinění z tr. činů Výtržnictví podle § 202/1 tr. zákona a Ublížení na zdraví podle § 221/1 tr. zákona podezřelému J. K. nar. 1974 z Velemína, který v září na veřejnosti napadal svou manželku a dále napadl a zranil muže, který se napadené ženy zastal.
12.1.bylo doručeno obvinění z tr. činu Úvěrový podvod podle § 250b/1 tr. zákona podezřelému M. H. nar. 1984 z Lovosic, který v březnu 2005 při sjednávání úvěrové smlouvy se společností Home Credit uvedl nepravdivé údaje o zaměstnání a výši příjmu. Úvěr nebyl poskytnut.
- bylo doručeno obvinění z tr. činu Úvěrový podvod podle § 250b/1 tr. zákona podezřelé K. J. nar. 1960 z Lovosic, která v březnu 2005 při sjednávání úvěrové smlouvy se společností Home Credit uvedla nepravdivé údaje o zaměstnání a výši příjmu. Úvěr nebyl poskytnut.
16.1.bylo ve zkráceném řízení sděleno podezření z trestného činu Krádež podle § 247/1e) tr. zákona recidivistovi M. D. nar. 1978 z Mostu, který týž den odcizil v prodejně Plus v Lovosicích žvýkačky v hodnotě 2 900 Kč. Vzhledem k předchozím krádežím se u něj jedná o trestný čin.
- bylo sděleno obvinění z trestného činu Podvod podle § 250/1 tr. zákona podezřelé M. K. nar. 1952 z Velemína, která pobírala od Městského úřadu Lovosice příspěvek na výživu dítěte, přičemž zamlčela, že současně pobírala výživné od otce dětí.
20.1.bylo ve zkráceném řízení sděleno podezření z tr. činu Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění podle § 180d tr. zákona podezřelému J. D. nar. 1985 z Vrbičan, který téhož dne řídil vozidlo Ford Sierra, přestože nemá řidičské oprávnění.
22.1.bylo sděleno obvinění z trestných činů Krádež podle § 247/1a,b,e) tr. zákona a Porušování domovní svobody podle § 238/1,2 tr. zákona recidivistovi T. N. nar. 1987 z Vilemína, který se od počátku letošního roku vloupal do sklepních kojí v Lovosicích, kde odcizil věci v hodnotě 12.100Kč.
23.1.bylo sděleno obvinění z tr. činu Nedovolená výroba, držení a prodej omamných a psychotropních prostředků podle § 187a/1,2 tr. zákona recidivistovi M. Š. nar. 1978 z Chodovlic, který v uplynulých letech doma přechovával celkem 84 ks suchých rostlin rodu konopí.
24.1.bylo doručeno obvinění z trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 201/1 tr. zákona podezřelému P. H. nar. 1974 ze Sulejovic, který na konci prosince po předchozím požití alkoholu řídil vlastní vozidlo. Rozborem krve bylo zjištěno, že v době řízení měl 2,19 promile alkoholu v krvi.
- bylo sděleno obvinění z tr. činu Neoprávněné držení platební karty podle § 249b) tr. zákona podezřelé Z. S. nar. 1986 z Lovosic, která z peněženky své matky odcizila platební kartu Maestro a za využití platební karty vybrala z účtu poškozeného 1 000 Kč.
- bylo doručeno obvinění z tr. činu Úvěrový podvod podle § 250b/1 tr. zákona podezřelému J. K. nar. 1983 z Lovosic, který v listopadu 2005 při sjednávání úvěrové smlouvy se společností Essox uvedl nepravdivé údaje o zaměstnání a výši příjmu. Úvěr nebyl poskytnut.
25.1.bylo doručeno obvinění z tr. činu Úvěrový podvod podle § 250b/1 tr. zákona podezřelému M. Š. nar. 1985 z Brozan, který v září 2004 při sjednávání úvěrové smlouvy s GE Money Bank uvedl nepravdivé údaje o zaměstnání a výši příjmu. Úvěr nebyl poskytnut.
- bylo doručeno obvinění z tr. činu Zanedbání povinné výživy podle § 213/1 tr. zákona podezřelému V. R. nar. 1962 z Třebenic, který od února 2005 neplatí výživné na svou dceru. Do současné doby dluží částku 20 500 Kč.

npor. Antonín Petržilka

Hasičský záchranný sbor

Výběr z událostí, které řešili naši záchranáři v průběhu měsíce ledna 2007

4.1.došlo k požáru zahradní chatky v Litochovicích, naší jednotce vypomáhala jednotka Sboru dobrovolných hasičů z Chotiměře
5.1.vyjížděli jsme k převrácenému vozidlu Škoda Favorit do Libochovic, vozidlo se nacházelo na střeše v příkopě, skončilo to však naštěstí bez zranění
6.1.jednotka zasahovala u úniku PHM v Lovosicích ulici Víta Nejedlého u vozidla Š 120
9.1.byl nahlášen požár v Prackovicích, po dojezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o neohlášené pálení staré trávy
11.1.došlo k selhání elektronického požárního systému v lovosickém Státním archivu, jednotka ohledala místo hlášeného požáru a následně vypnula EPS.
12.1.jednotka vyjížděla k dopravní nehodě osobního vozu Rover 400, který narazil do stromu, dvě osoby ošetřila posádka vozu Rychlé záchranné služby.
13.1.byl hlášen požár v areálu Cukrovaru v Lovosicích, jednalo se o neohlášené pálení
18.1.vyjížděla jednotka k odstranění spadlé lampy  z vozovky v Třebenicích
-týž den zajistila odtok vody v Zahradní ulici  v Lovosicích, dále utrženou lampu veřejného osvětlení v Prosmykách
19.1.odstranili jsme spadlý strom mezi obcí Březno a Vlastislav, utrženou střechu u nádraží v Bohušovicích a další spadlý strom v Žižkově ulici
-v Litoměřicích. Nakonec jednotka zasahovala u Sarajeva v Lovosicích, kde prováděla zajistila utržené střešní plechy
27.1.jednotka vyprošťovala osobní vozidlo SEAT ze sněhové závěje u Opárna
29.1.jednotka likvidovala požár zahradní chatky za OKIMEM v Lovosicích

Nadparporčík Karel Novotný

Rady

Chřipka – žádný problém aneb Skorozázračný babský recept

Lidé padají jako mouchy a já už dobrých deset let nemám chřipku, angínu, kašel ani rýmu. A když – tak bezvýznamné příznaky. Neumím zázrak na počkání, ale příznaků výše uvedených problémů se skutečně hravě zbavuji do tří dnů. Kvůli chřipce mne viděl doktor pouze předminulé vánoce, protože si na mne bacil vzpomněl těsně před Štědrým dnem a já kvůli návštěvě nemohla uplatnit svou léčebnou metodu. Ten nápad není tak docela z mé hlavy. Vyčetla jsem ho v jedné knize a pouze jsem jej „doladila.“ Podmínkou úspěchu je nutné zavčas rozpoznat prvotní příznaky. V okamžiku, kdy prohlásíte, že „na vás něco leze,“ jste pravděpodobně „prošvihli“ zhruba dva dny. Prvotní příznak je například nenápadné lechtání v krku, okamžik, kdy si několikrát za sebou kýchnete a jinak se zdánlivě nic neděje. U mne po sérii kýchnutí do dvou dnů dojde ke zhoršení. Může to také být nenápadné píchání v hlavě, možná i klasická bolest hlavy – každý jsme jiný, chce to odpozorovat ty jemné signály, které naše tělo vysílá. První pomoc je silný solný roztok, který nekloktám, protože mám pocit, že si ničím zubní sklovinu. Na špejli namotám kousek vaty a roztokem si potřu krční mandle a okolí – budete se divit, jak si žaludek zvykne. Ale tento krok není úplně nutný, jste-li sami doma a nemusíte do společnosti. Použijete-li solný roztok zároveň s dalším krokem, nemá to chybu. Takže dříve – mnohem dříve, než dostanete horečku – je třeba sáhnout po starém dobrém česneku. Půl stroužku pokrájejte na plátky. Strčte jej do úst a nechte ho tam. Ten malý zázrak zvaný česnek, neboli ruský penicilín, vám vydezinfikuje ústní dutinu tak razantně, že nepustí bacily dál do těla. Zvláštní je, že bůhvíjak v ústech nepálí. A když ano, vezměte ho méně. Česnek musíte mít v ústech dlouho. Zuby lehce nakusujte jeho povrch, aby uvolňoval blahodárné šťávy a vyměňte jej třeba po dvou hodinách, budete-li mít pocit, že už nepůsobí. To, že ho někdo prostě sní, zdaleka není tak účinné, jako tato dezinfekce. Jděte s ním klidně i spát. Strčte si plátky mezi zuby a tváře a rodinu pošlete na víkend na chalupu nebo k babičce. Už druhý den budete mít podezřelý pocit, že vám skoro nic není. Párkrát se mi vymstilo, že jsem se začala považovat za zdravou. Chyba! Tři dny bezpodmínečně vydržte. A jste z toho venku. Zkrátíte-li tuto dobu, příznaky se vám za několik dnů vrátí. Ale v době, kdy bacily kolem nás hladově krouží, se vyplácí i preventivní půldenní nebo víkendová kúra. A zatímco vaši blízcí se vrátí z chalupy či od babičky nachcípaní, vy budete fit. Vezmete-li česnek později, než včas, není schopen vám v takovém rozsahu pomoci, protože bacily už „řádí“ po celém těle. Ale i v takovém případě jsem si všimla, že když česnekovou kúru nakombinuji s léky, horečka je téměř symbolická. Takže vezmete-li si v pátek dovolenou a začnete se „kurýrovat“ ve čtvrtek večer, v pondělí můžete jít klidně do práce. Dary za tento nápad můžete posílat do redakce novin.

/as/

Humor

Peklo (teorie)

Toto je údajně skutečná odpověď v testu střední úrovně z chemie na univerzitě ve Washingtonu. Odpověď jednoho studenta byla tak "hluboká", že se profesor rozhodl podělit se o ni s kolegy na internetu.

Otázka Extra (Bonus): Je peklo exotermické (uvolňuje teplo) nebo endotermické (absorbuje teplo)?

Většina studentů napsala své domněnky na základě Boylova zákona (plyn se ochlazuje, když se roztahuje, a zahřívá se, když je stlačován ) nebo nějakou variantu.

Jeden student ale napsal toto:

Nejprve musíme vědět, jak se hmota pekla mění v čase. Potřebujeme tedy vědět poměr, ve kterém do pekla duše přicházejí a odcházejí. Myslím, že můžeme předpokládat, že duše která se dostane do pekla, již nevyjde. Tudíž neodchází žádná duše. Pro představu, kolik duší přichází do pekla, se podívejme na jednotlivá náboženství v dnešním světě. Většina z nich tvrdí, že kdo není příslušníkem dané církve, přijde do pekla. Od okamžiku, kdy existuje více než jedno náboženství a lidé patří do více než jedné církve, můžeme předpokládat, že všechny duše přijdou do pekla. Na základě poměru mezi natalitou a mortalitou můžeme očekávat, že počet duší v pekle exponenciálně roste. Nyní se podívejme na poměr změny objemu pekla, protože podle Boyleova zákona pro udržení stejného tlaku a teploty musí objem růst úměrně k počtu přijatých duší. To nám dává dvě možnosti:

  1. Jestliže se objem pekla zvětšuje pomaleji než v poměru, v jakém přicházejí duše do pekla, teplota a tlak pekla porostou, až peklo vybuchne.
  2. Jestliže peklo roste rychleji než v poměru k přicházejícím duším, teplota a tlak budou klesat, až peklo zmrzne.

Která z možností je správná? Jestliže přijmeme postulát, který nastolila Tereza v prvním ročníku, čili „Dříve bude v pekle zima, než se s tebou vyspím" a se zřetelem k tomu, že se se mnou vyspala včera, musí být správná varianta číslo 2, peklo je tedy nepochybně exotermické a již zmrzlo.

Závěr této teorie je, že pokud peklo zmrzlo, nepřijímá další duše, zaniklo a zůstalo pouze nebe, což je důkaz boží existence, který vysvětluje, proč Tereza včera v noci křičela: „Ach můj Bože!"

..... tento student jako jediný dostal 10 bodů. 

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10