Březen 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Velký boom malé školy

Lovosická škola ve Všehrdově ulici je pouze pětitřídní – chodí do ní děti od 6 do 11 let. Lovosickými rodiči byla oblíbená vždycky, možná i proto, že se tam malí prvňáčkové nikdy nesetkávali s velkými chlapci z 2. stupně. Ale nápor u posledního zápisu překvapil i paní ředitelku – přišlo nejvíce dětí za posledních 14 let, celkem 73, ovšem 9 dětí má odloženou školní docházku. Do 1. třídy tedy nastoupí 64 žáčků (v září 2006 zde zasedlo do lavic ve dvou třídách 17 a 18 dětí). Po dlouhých letech budou otevřeny 3 první třídy – ve škole se provedou menší úpravy, aby se tam vešly. Rozšířena bude i školní družina. Do školy se přihlásily i děti z okolních obcí, Vchynic, Lukavce aj.

Tato malá škola rodinného typu poskytuje dětem klid a pohodu, přesto jsou pochopitelně pedagožky na výchovu i vzdělávání dětí náročné. Škola nabídla budoucím prvňáčkům čtyři seznamovací odpoledne – s písničkou, počítačem, sportem i návštěvu školní besídky, kterou pro ně připravili starší kamarádi. V příštím roce se stejně jako jejich starší spolužáci mohou těšit na návštěvy divadel a galerie v Litoměřicích nebo dokonce na akci Za vysvědčení do kina IMAX. Paní učitelky i vychovatelky už se na nové žáčky těší – doufejme, že se jim bude ve škole ve Všehrdově ulici líbit. Na shledanou v září.

Hz

 

První Základní škola v Lovosicích – škola s bohatou historiií i současností

Základní škola Sady pionýrů 355/2 je nejstarší lovosickou školou. Byla postavena v roce 1890 podle plánů pražského architekta Josefa Benischka za 105 tisíc zlatých. První žáci usedli do lavic 23.září téhož roku. V budově bylo nejprve 16 tříd, přešly sem dvě německé obecné a dvě měšťanské školy ( chlapecká a dívčí ). V roce 1914 se Lovosice staly posádkovým městem. Ve škole bylo ubytováno vojsko a prakticky to stejné se přihodilo za 2. světové války, kdy sloužila jako německá pomocná vojenská nemocnice. Při obsazování Lovosic došlo k tomu, že byla zasažena granáty, ale následně byla rychle opravena, znovu vybavena a již v září 1945 se v ní opět začalo učit.

V roce 1953 byla v budově zřízena jedenáctiletá střední škola (později střední všeobecně vzdělávací škola). Ředitelem se stal Stanislav Počinek a jeho zástupcem František Frühauf, který později působil i jako ředitel. V roce 1969 došlo k rozdělení na základní školu a gymnázium. Protože prostorové podmínky byly pro obě školy nevyhovující, došlo v roce 1994 k přestěhování gymnázia do budovy 2. ZŠ. A tak vznikla vlastně škola nová, která mohla, vzhledem ke své velké kapacitě, přijmout většinu žáků z bývalé 2.ZŠ. Tím, že se zlepšily prostorové podmínky, mohly ve škole vzniknout nové odborné učebny, o kterých se nikomu předtím vůbec nesnilo. Sloučením škol se zvýšil počet tříd na dvacet a střídavě se pohybuje až do počtu dvacet tři. Celkový počet žáků, kteří v letošním školním roce navštěvují školu je 536.

Od roku 1991 byla škola na 1.stupni zaměřena na výuku rozšířené hudební výchovy. Ale protože se mění požadavky a přání rodičů a současná společnost klade důraz i na jiné priority ve vzdělávání dětí, byla v loňském roce tato výuka po 15 letech ukončena.

To, že rozšířená výuka nebyla tou jedinou prioritou školy, svědčí i účast v Mezinárodním projektu v oblasti matematiky s cílem sledování rozvoje matematických schopností u dětí 1. stupně. V březnu 2003 navštívili školu dva zástupci britské univerzity v Exeteru – profesoři David N. Burghes a jeho kolegyně Margaret Roddik, kteří natočili dokument o práci vyučujících v hodinách matematiky a ten se stal součástí programu, který byl prezentován v mnoha zemích světa. K dalším významným počinům školy patří účast v šetření Mezinárodního výzkumu čtenářské, přírodovědné a matematické gramotnosti, která se také konala za účasti několika desítek zemí světa. Rovněž výzkum Katedry speciální pedagogiky PF v Olomouci, který se týkal analýzy aktuálního stavu účinnosti protidrogového preventivního programu, přinesl škole nové poznatky a připravil prostor pro další práci školy, která je tím lepší, čím více zkušeností získá. A to znamená přínos pro všechny. Jak pro učitele, tak pro žáky.

Dne 18. listopadu 2005 oslavila škola již 115. výročí svého trvání. I když má už svůj věk, nijak neztrácí na své zvláštní a jedinečné kráse, která je právě spojena s rokem jejího vzniku. Život školy nekončí s koncem života jedné generace, ale pokračuje spolu s generacemi dalšími za plné podpory všech, kteří ji navštěvovali a navštěvovat budou a mají ji rádi. Tolik velmi stručně o pestré a bohaté minulosti nejstarší lovosické školy.

A na to, co se děje nového v poslední době a co se nového případně chystá, jsme se zeptali ředitelky školy Jany Laštovkové:

Jana Laštovková

Paní ředitelko, jak je to s přípravou školního vzdělávacího programu u vás ve škole?

Naše škola připravuje školní vzdělávací program, ve kterém se snažíme zformovat představy o nejvhodnější podobě vzdělávání. Společně přemýšlíme o vzdělávacím obsahu a jeho přizpůsobení potřebám žáků a podmínkám zrovna té naší školy. Každý z nás má zájem zlepšovat výuku, a to tak, že nabízí své zkušenosti, náměty a nápady, které navodí nový styl práce školy jako celku. Připravujeme tedy ŠVP zaměřený na výuku všeobecně vzdělávacích předmětů a počítáme s výukou takových předmětů, na které jsou žáci zvyklí. U přírodovědných předmětů bude kladen důraz na praktické vyučování, pozorování, pokusy, na práci s odbornými texty a informacemi. Důležité pro výuku bude projektové vyučování a propojování předmětů, které bude zaměřeno na všestranný rozvoj všech dětí s cílem co nejlépe obstát v praktickém životě.

Důležité v ŠVP bude i využití nabídky volitelných předmětů, kde se změní i forma nabídky. Již dnes věnujeme velkou pozornost výuce cizích jazyků a informačních a komunikačních technologií. To pro nás bude i v budoucnu prioritou, protože si všichni uvědomujeme, jak důležitá a nezbytná je v současném světě komunikativní dovednost alespoň v jednom cizím jazyce. Preferovat budeme hlavně anglický jazyk s tím,že již od 1.9.2007 začne jeho výuka už v 1.třídě. Další jazyk pak bude nabízen jako volitelný předmět od 7.třídy.

A pokud nám vše vyjde, jak plánujeme, tak od 1.9.2007 nastoupí na školu cizí lektor, který jako rodilý mluvčí přiblíží dětem anglický jazyk zase jinak a z jiné stránky.

Právě probíhají zápisy do 1.tříd. Na vaší škole se stal tradicí „Kroužek předškoláka“. Co mi povíte o něm?

V roce 2003 po zápisu do 1.tříd jsme z iniciativy učitelek 1.stupně zahájili práci se zapsanými dětmi. Hlavním smyslem bylo a stále je připravit naše budoucí prvňáčky co nejlépe na práci v „opravdové“ škole. Nejenom, že paní učitelky trénují s dětmi dovednosti jako je stříhání a trhání papíru, správné držení tužky, ale hravou formou seznamují děti s matematikou, českým jazykem, výtvarnou, hudební i tělesnou výchovou. Děti tedy i malují, zpívají, cvičí, seznámí se i s prací na počítačích, učí se soustředění a odpovědnosti za svou práci a hlavně poznají naše paní učitelky a školu vůbec. Práce v kroužku pokračuje po dobu tří měsíců a dětem rozhodně usnadní ten první velký krok v cestě za poznáním.

Noví žáčci přicházejí a nejstarší odcházejí. Podle nového školského zákona odevzdávají na středních školách a učilištích spolu s přihláškou i výstupní hodnocení. Jaký je váš názor na toto hodnocení, nepřipomíná vám bývalé posudky?

V současné době se domníváme, že jen plníme to, co nám ukládá zákon, ale smysl tomu uniká. Zatím jsme neslyšeli, že by některá střední škola nebo učiliště na výstupní hodnocení brala zřetel u přijímacích zkoušek, možná ho nikdo nečte ani později. To je pro učitele základní školy demotivující, když má vynaložit dost úsilí k jeho napsání. Výstupní hodnocení je „napasováno“ na budoucí školní vzdělávací program ( ŠVP ), takže se nám velice špatně posuzuje to, co máme hodnotit. Zatím nám chybí portfolio žáka, máme prozatím stanoveny jiné cíle atd. Manipuluje se s novými pojmy, které upřesňuje až ŠVP.

Nelíbí se nám také, že celé hodnocení musí vyznít jen kladně. V současné praxi je to dost těžké, především u žáků bez motivace a kladného přístupu ke vzdělání. Posudky dříve hodnotily i charakter žáků. Současné výstupní hodnocení má ukázat, co žák zvládl, co umí, nikoli jeho osobu. Dle našeho názoru bude výstupní hodnocení aktuální až budou vycházet první žáci, kteří projdou celým školním vzdělávacím programem.

Ještě před vlastní prací učitelů na hodnocení žáků, jsou osloveni nejen žáci, ale i rodiče, aby se vyjádřili k některým otázkám, které by mohly být později sporné. A po definitivním zpracování výstupního hodnocení jsou rodiče zváni do školy, aby se seznámili s konečným zněním. V případě, že by rodiče s obsahem nesouhlasili, jejich písemné vyjádření se přikládá a stává se přílohou.

Jakých soutěží se zúčastňují vaši žáci a s jakými úspěchy?

Naši žáci se zúčastňují prakticky všech soutěží a olympiád vyhlašovaných MŠMT a to se střídavými úspěchy. Jsou to soutěže sportovní, jazykové, přírodovědné, pěvecké... Rozhodně nemůžu vyjmenovat všechny úspěchy, ale ráda bych zmínila umístění na okresní, případně na krajské úrovni a to spolu se jmény těch, kteří tak výborně reprezentovali.

V okresních soutěžích to byli: Zukerstein Miroslav (3.místo -německý jazyk), Krugová Anna, Lahovská Petra a Forgáčová Eva (Koumák) - celkově škola skončila na 4.místě…Zukerstein Miroslav - 3.místo, zeměpisná olympiáda, Kořínek Karel - 1.místo (Dovedné ruce ), 8.,9. třída chlapci - 1.místo ( florbal ), 7., 6. třída chlapci - 2.místo (malá kopaná), 8.,9. třída chlapci - 1.místo (malá kopaná), Funda Daniel - 2.místo ( plavání), Jakub Jan – 2. místo ( Pohár rozhlasu – skok daleký ), štafeta starší žáci - 1.místo ( Pohár rozhlasu ), Ekrt Tomáš - 1.místo ( Pohár rozhlasu – běh 60m), Robouský Lukáš - 3.místo (Pohár rozhlasu – běh 1000m), Kašparová Nikola - 2.místo ( Pohár rozhlasu – skok daleký), Murdychová Vlasta - 1.místo (Pohár rozhlasu – vrh koulí ) a pěvecký sbor Koťata (1.kategorie) - 2. místo (Litoměřická notička).

V krajském kole obsadil Zukerstein Miroslav 2.místo v soutěži v českém jazyce a postoupil do národního kola.

V celostátní soutěži ve výtvarné výchově získali 1.místo za společnou práci v soutěži na téma „Jeden svět 2006 – člověk v tísni“ naši žáci Šruma Martin, Mach Jiří, Krajíc Luboš a Zajpt Martin.

Mimoškolní činnost školy a práce školní družiny? Další otázka, která bude určitě naše čtenáře zajímat.

Každoročně na začátku nového školního roku nabízíme dětem pestrou řadu kroužků, kde se mohou naučit spoustu nových věcí, které jim nejen vyplní volný čas, ale kde se něco nového naučí, kde se svým způsobem pobaví a odnesou si jiné zážitky i dovednosti, na které při výuce není prostor ani čas.

Nejen v letošním školním roce 2006/2007, ale i všechny předchozí roky pracují žáci v mnoha kroužcích. A jsou to: výtvarné, jazykové, pěvecké (Koťata, Koťátka), počítačové a sportovní kroužky, kroužek keramický, zdravotní a dramatický. Děti, které se zúčastní práce v těchto kroužcích, odcházejí vždy spokojeny, protože udělaly něco pro sebe, něco nového se naučily s čím se doma mohou pochlubit.

Do školní družiny chodí v současné době 94 dětí. Ty mají další možnost zdokonalovat se v rukodělných a výtvarných činnostech, účastnit se plavání v malém bazénu... K akcím, které získávají stále více na oblibě, patří: různé soutěže o ceny, tradiční jarmark s dětskými pracemi, návštěva kina, vystoupení kouzelníka z „ Divadla kouzel “, vánoční besídky, karnevaly, sportovní a vědomostní soutěže, kolektivní účast na soutěžích pořádaných ELKEM, prezentace žákovských prací na nástěnkách ve škole a ve výloze ve městě, módní přehlídky a výlety do okolí. Díky této pestré činnosti navštěvuje družinu stále veliký počet dětí. Je v zájmu nejen jich samotných, ale i rodičů, aby využili nabízenou možnost naučit se smysluplně trávit volný čas.

Vaše škola je známá poměrně pestrou účastí v charitativní činnosti. Co byste nám chtěla říci k těmto aktivitám?

Začala bych adopcí na dálku. Ve školním roce 2003/2004 jsme se žáky a učiteli naší školy adoptovali indickou holčičku Neha Banu. Chtěli jsme pomoci změnit život alespoň jednomu dítěti a umožnit mu studovat a rozvíjet talent tak, jak by si všechny děti zasloužily. Proč jsme se chopili této aktivity? I tímto způsobem chceme učit žáky, aby si uvědomili, že každý nemá možnost se vzdělávat, a aby si vážili každé maličkosti i prostředí, ve kterém vyrůstají. Ve prospěch Nehy pořádáme prodejní výstavu dětských prací, abychom mohli zaplatit její roční vzdělávání ve škole. Adopce není jen otázkou peněz, ale především ochoty, energie a vůle pomáhat tam, kde je třeba. K další charitativní činnosti patří organizování sbírky „Květinový den“.

Od roku 1998 dvakrát ročně organizujeme sbírku potravin a peněz na pomoc psímu útulku v Řepnici. Tato akce si získala velkou oblibu mezi dětmi už jenom proto, že děti mohou předat celý výtěžek akce samy a zároveň se mohou potěšit s pejsky.

Co dodat na závěr?

Naší školou prošly tisíce žáků. To není nijak nadneseno, to je pravda. A na další žáky škola čeká. Pro všechny jsme tady my, pedagogové, kteří se snažíme dělat svou práci co nejlépe a s tím, že vše, co vložíme do vzdělávání dětí se nám jednou vrátí.

Ráda bych tedy i tímto poděkovala všem kolegům a kolegyním, kteří v současné době pracují na škole. Práce s dětmi musí být svým způsobem člověku i koníčkem, protože přes neustále přibývající povinnosti a náročnost jak ve vzdělávání, tak i výchově, není vůbec jednoduché vydržet a obstát.

Souhlasím s paní ředitelkou, že práce učitele je náročná, ale mnohdy i radostná – to tehdy, když se v dětech uchytí to správné semínko touhy poznávat nové a když se po létech přijdou na svého učitele podívat s díky nejen za předané vědomosti, ale i za zájem o své žáky a lásku k nim.

Děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Umělecká škola

Mladí umělci dětem – podruhé

maskot kuře

Ve čtvrtek 25.ledna 2007 nebylo příliš vlídné počasí, ale přesto se někteří z Vás rozhodli přijít na koncert a výstavu mladých umělců. Lovosická ZUŠka po roce uspořádala v sále KS Lovoš benefiční večer ve prospěch celostátní sbírky „Pomozte dětem“.

Opět se jednalo o společný koncert žákovských souborů ze ZUŠ Mělník a Lovosice. Skladbou „Dobrý večer, priatelia“ zahájil koncert host večera – mělnická dívčí kapela Minerva pod vedením p.uč. Zdeňka Němce. V podání domácí Enklávy jsme vyslechli např. písně populární slovenské kapely Peha nebo „Strach“ Lucie Vondráčkové. V předsálí jsme se pak potěšili pohledem na kresby žáků p.uč. Jany Klímové z výtvarného oboru ZUŠ.

U vchodu do sálu byla umístěna zapečetěná kasička, do které jste mohli vhodit dobrovolný příspěvek na konto sbírky, která je společným projektem Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize. Ačkoli mnoho židlí marně čekalo na příchozí posluchače, podařilo se díky Vám zaslat na konto 666999666/0100 částku 2 154 Kč. Děkujeme!

Snad se podobné akce napříště setkají s ohlasem nejen u rodinných příslušníků a přátel účinkujících. Těšíme se s Vámi nashledanou!

Mgr.Petra Kacianová

Elko hlásí

Soutěž o nejhezčí lovosickou kraslici

Jako tradičně v úvodu zhodnotíme lednové akce, které proběhly v Domě dětí a mládeže Elko v Lovosicích.

  • 25. ledna se konala volba Miss poupátko. Soutěže se zúčastnilo třináct dívek ve věku od sedmi do jedenácti let. První místo obsadila Adéla Nováková z Lovosic, jako první vicemiss se umístila Lenka Steinmetzová a druhou vicemiss se stala Jana Vlčková. Diváky nejvíce zaujala Iva Pazourová a tím si vysloužila titul Miss sympatie. Akce byla velmi zdařilá, děvčátka se pěkně připravila hlavně na volnou disciplínu. Doufáme, že i příští rok najdou dívky 1.stupně ZŠ odvahu k účasti ve volbě Miss poupátka.
  • Barevný ledový den, který se konal 2. února tohoto roku, navštívilo méně dětí než bychom si přáli. Masky ale byly velice pěkné a nápadité. Určitě nebylo pro diváky lehké vybrat tři nejlepší. Všechny děti odcházely spokojené se zážitky ze soutěží a s cenami.
  • Chtěla bych poděkovat pomocníkům ze SOU zahradnického a technického v Lovosicích, kteří nám pomohli při soutěžích. TJ Lovochemie děkujeme za propůjčení stadionu.

Na měsíc březen

  • vyhlašujeme soutěž „O nejhezčí lovosickou kraslici“. Svoje výtvory můžete přinést do Elka do 29. března. Její výsledky budou zveřejněny na výstavě z těchto příspěvků na začátku dubna.
  • Jestli se chcete naučit voskovou technikou malovat na vajíčka, můžete přijít ve čtvrtek 15.3 v 15.30 hodin do Elka. Přineste si jen vyfouklá vejce…
  • 13.3. půjdeme malovat křídami v 15.45 hodin na Osmičku, kdo chce, může se připojit. Tato výtvarná soutěž bude oceněna sladkostmi.
  • 22.3. v 15.30 hodin se můžete v Elku naučit vyrábět velikonoční věnce.

Věra Hamerníková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9