Březen 2007 Lovosický dnešek - strana 6

Podniky a služby

Korejci jsou novým investorem v Lovosicích

Dalším investorem přicházejícím do Lovosic je korejská společnost KOS. Firma působí v oboru automobilového průmyslu a v Lovosicích se bude zabývat zpracováním nerezového ocelového drátu. Podnik má stát v areálu bývalého cukrovaru. Smlouvu o tom podepsali její zástupci 21.11.2006 v Praze s dosavadním majitelem pozemků. Firma by měla v horizontu čtyř let zaměstnat asi stovku zaměstnanců. Podmínky pro vstup zahraničního investora do průmyslové zóny v Lovosicích připravovala společnost NEM, jež od města v roce 2005 pozemky v cukrovaru odkoupila.

Ke schválení převodu 6,3 ha pozemku z vlastnictví společnosti NEM, a.s. na společnost KOS Limited došlo na 5. řádném zasedání ZM 30.11.2006. Byl rovněž schválen návrh na zrušení předkupního práva města Lovosice na předmětné pozemky, předkupní právo ale zanikne až po předložení potvrzení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR o investičních pobídkách. Podepsání smlouvy také umožnilo registraci české pobočky KOS WIRE EUROPE s. r. o.

Nový investor patří do ocelářského koncernu KOS WIRE, který je zaměřen na zpracování ocelových nerezových drátů pro nejrůznější účely. U nás se bude jednat o výrobu pružin pro korejské výrobce automobilů ve střední Evropě, s kapacitou od 300 tun za měsíc v roce 2007 do konečných 1000 tun měsíčně v roce 2013. Úměrně s tím se zvýší i počty pracovníků V první fázi společnost zaměstná 45 zaměstnanců a v konečné fázi by měl počet vzrůst na 110. Uplatnění najdou zejména středoškolsky vzdělaní občané, dále řemeslníci z oboru strojař a nástrojař. Investor má zájem na tom, aby se zde také obnovilo učňovské školství. Výstavba továrny proběhne v termínu květen - listopad 2007 s investičními náklady 440 mil. Kč. Zkušební provoz by měl zahájit na přelomu roku 2007 a 2008. Výroba korejské společnosti bude plně automatizovaná. Technologie výroby se bude skládat z tažení drátu na potřebný průměr, očištění a vytvarování. Vedoucí pracovníci zaručili dodržení evropských limitů jak pro znečištění ovzduší a vod, tak i pro hlučnost v okolí. Bude vyžádáno zpracování studie EIA a kladné posouzení je podmínkou pro vydání stavebního povolení. 20.12.2006 podepsal v Praze jednatel nové společnosti KOS WIRE EUROPE s. r. o. Gyeong Hyeon Do a vicepresident KOS WIRE Ltd. Kwang Cho Han smlouvu na vypracování projektové dokumentace pro zajištění vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení a kolaudačního rozhodnutí. Dnes je již dokumentace pro územní řízení zpracovávána a jsou připraveny podklady pro studii EIA, tj. posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Korejská společnost KOS, člen skupiny KISWIRE, je největším světovým výrobcem drátu z nerezové oceli. Jejím cílem je spolupráce s korejskými výrobci automobilů v České republice a na Slovensku. Po vstupu automobilek Hyundai a Kia na Ostravsko a Slovensko odchází společnost KOS z německého trhu. Svoji výrobu přesouvá z Německa do Lovosic, podnikat bude v areálu bývalého cukrovaru. Společnost KOS navíc přesouvá z německého Düsseldorfu do Lovosic svou centrálu a bude zde odvádět i daně.

Připravil (hv)

Průmyslová zóna, v pozadí cukrovar

Na zbývajícím pozemku 6,7 ha průmyslové části areálu bývalého cukrovaru, který je určen pro zahraniční investory, bude stavět korejská firma KOS WIRE EUROPE s. r. o. Výrobní hala s administrativní částí bude postavena na ploše zhruba 0,98 ha. S tím souvisí i ostatní plochy, jako jsou komunikace, vrátnice manipulační plochy, zelené plochy, technické zázemí, sklady a p. Zbylý prostor pozemku investora je jako rezervní plocha pro další rozvoj. Vjezd do areálu továrny bude z ulice Siřejovické v souladu s vydaným územním rozhodnutím pro vybudování ulice Evropské včetně kruhového objezdu a zamýšlenou úpravu ulice Siřejovické. Vjezd bude v sousedství doposud rezervované části pozemku pro výstavbu zbrojnice HZS.

 

Netradiční podnik občas i s netradičním programem

Do Evropy se sice dostal čaj až v 17. století, ale milovníci tohoto nápoje na něj nenechají dopustit. V Číně ho znali už před 5 tisíci lety a spisovatelé ho po staletí opěvovali jako božský nápoj. U nás v Česku je pití čaje běžné, leč bohužel se obvykle pije čaj připravený spařením sáčku a to není to pravé ořechové. Z tohoto důvodu začaly v poslední době vznikat po celé české zemi pravé čajovny, stejně jako tomu bylo už před 150 lety v Anglii. V Lovosicích založil první čajovnu Michal Závada v červenci minulého roku. Čajovna Bez názvu je umístěna mezi Penny marketem a budovou, o kterou se dělí Skautské středisko „Brána“ Lovosice a lovosická Základní umělecká škola. Čajovna je pro návštěvníky přitažlivá i tím, že se zde nesmí kouřit. Návštěvník tedy nepřijde domů načichlý cizím kouřem. A ještě něco může návštěvníka přilákat. Ale na to už jsme se zeptali mladého provozovatele „Čajovny Bez názvu“, pana Michala Závady.

Kdy jste přišel na to, že v Lovosicích chybí klidný podnik typu čajovny? A jak dlouho trvalo od nápadu k realizaci?

O problematiku spojenou s čajem se zajímám již řadu let. Často jsem se věnoval návštěvám čajoven v mnoha městech České republiky. Přibližně před třemi lety mě také napadlo, zkusit provoz tady u nás v Lovosicích. Značnou dobu pak trvalo nalezení vhodných prostor a příprava dokumentace. Domnívám se, že získané prostory jsou pro provozovnu tohoto typu zcela ideální, i když kapacita nepatří k největším. Koneckonců úkolem čajovny není obsloužit maximum hostů, ale vytvořit všem návštěvníkům příjemnou a klidnou atmosféru s vysokou mírou soukromí.

Čajovny jsou v Praze většinou plné studentů – chodí mladí lidé také k Vám? Kdy máte otevřeno?

Samozřejmě, že převážná část zákazníků se řadí do nižší věkové kategorie, podle mého odhadu 15 – 30let. Výjimkou ovšem mezi návštěvníky nejsou ani rodiče s dětmi, nebo lidé důchodového věku. Je velká škoda, že Lovosice nejsou univerzitním městem, studenti by do čajovny určitě chodili. Po dobu zimních měsíců je otvírací doba čajovny od 18 do 23 hodin. S výjimkou středy, kdy je zavírací den.

Jaké čaje máte v nabídce, z kterých zemí se dováží a jsou mezi nimi nějaké speciality?

Momentálně obsahuje čajový lístek přes padesát druhů čajů zelených, černých ale také bílých a očekávám dodávku čajů žlutých. Převážná část nabídky se týká u zákazníků oblíbených ovocných směsí a Rooibosů. Vybrat z pestré nabídky jednoznačnou specialitu je dosti složité. Mohl by jí být čínský bílý čaj Pai Mu Tan, nebo horký turecký nápoj Sahlep, který dodá energii v současném mrazivém období.

Co dalšího kromě čajů nabídnete žíznivému návštěvníkovi?

Kromě čaje nabízí podnik řadu nealkoholických nápojů, nebo pestrý výběr vína Roudnického Zámeckého vinařství. Návštěvník bude možná překvapen bohatým výběrem destilátů a likérů. Nabízím také vynikající medovinu. Co zde zákazník však nikdy nenalezne, to je pivo.

Slyšela jsem, že u Vás může host vyzkoušet vodní dýmku (nargilé) – našel se už nějaký odvážlivec?

Pokud vím, kouříval ji hrabě Monte Christo. Vodní dýmka je prozatím ve zkušebním provozu. Ohlas zákazníků je ale dosud velmi pozitivní. Zájem je nemalý. Výhodou vodní dýmky je, že ostatní nekouřící návštěvníci se nemusejí obávat načichnutí kouřem, jelikož se vodní dýmka plní ovocným tabákem, který při kouření vypouští velice slabý kouř, například jablečné vůně.

Prý se u Vás může návštěvník i začíst, nabízíte časopisy nebo i jinou četbu?

Určitý výběr časopisů je k dispozici. Plánuji rozvoj zatím malé knihovničky. Soustředit by se měla hlavně na klasické české a světové autory. Nezřídka si také návštěvník donáší literaturu svou. Další možností jak si zpříjemnit popíjení čaje jsou stolní hry. V tuto chvíli je pro návštěvníky připraveno například Člověče, nezlob se, karty, nebo Dostihy a sázky. Hry budou samozřejmě také přibývat.

V pátek 10. listopadu se u Vás konal večer autorského čtení. Přijel prý z Roudnice začínající autor Ondřej Kysilka, aby zájemce seznámil se svým dílem „Němý bobek“. Bude se do Lovosic vracet?

Je jisté, že své dílko bude v čajovně znovu prezentovat v horizontu několika týdnů. Mám také zprávy o tom, že tento autor připravuje další materiál, který v čajovně rád zájemcům představí.

Budete ve večerech autorského čtení pokračovat? Zkuste Jana Malindu z Litoměřic nebo Honzu Pokorného z lovosického gymnázia.

Ve večerech autorského čtení bych pochopitelně rád pokračoval. Stačí, aby se mi případný zájemce ozval na mail, nebo se zaskočil domluvit do čajovny. V čajovně bych se chtěl věnovat i dalším kulturním aktivitám. Prostor by měl být pojat multifunkčně - s prostorovým omezením, samozřejmě. V těchto dnech zde například probíhá výstava fotografií lovosického turisty Jiřího Vachulky. Vystavuje fotografie z Tater a cesty na Mont Blanc. Připravuji také menší hudební vystoupení. Podporovat bych tu chtěl především lovosické a regionální rodáky. V březnu se pak návštěvníci mohou těšit na maškarní ples.

Vaše jméno se také objevuje čas od času v novinách Litoměřický deník. Jste členem redakce nebo dopisovatel?

Pracuji jako redaktor Litoměřického deníku. Čajovna totiž v lovosických podmínkách není příliš vhodná jako hlavní činnost pro obživu. Funguje zatím tedy jako můj koníček po práci - proto je otvírací doba takto úzká. Pokud však půjde dobře, jsem připraven v jarních měsících přijmout zaměstnance pro denní provoz.

Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům?

Snad jen, aby se nebáli poznávat nové lovosické podniky a určitě zavítali do čajovny bez názvu.

Mladý provozovatel malé, ale útulné čajovny, má rozsáhlé plány. Pravdou je, že prostory skutečně působí uklidňujícím dojmem, zvláště odpočinková místnůstka s lampiony a polštáři navozuje představu skutečně čínského nebo japonského prostředí a mohla by přilákat mladé lidi už jenom tou změnou proti hlučnému prostředí pivnic. Prý se tam chystají mladí lidé něco promítat, i to je pro Lovosice dobré – kromě filmového klubu na gymnáziu, v Lovosicích kino není. A třeba si v Lovosicích lidé oblíbí pití čaje stejně jako v Británii – čaj je nejen chutný, ale i zdravý.

Hz

Spolky a sdružení

Setkání přátel muzea

Již páté setkání občanů Lovosic, kteří mají zájem o návrat muzea do našeho města, proběhlo 17. ledna v zasedací místnosti MěÚ v Lovosicích. Chtějí jako občanské sdružení podpořit rozvoj kultury a cestovního ruchu v Lovosicích. Na svých předchozích setkáních intenzivně připravovali materiály pro jednání Rady města, ve kterém chtějí zastupitele seznámit s posláním a stanovami občanského sdružení „Muzeum Lovosicka“. Zároveň předloží RM návrh koncepce a využití suterénu Pfannschmidtovy vily pro sbírky muzea. Základní myšlenkou této koncepce je v Lovosicích vytvořit centrum archeologických sbírek Lovosicka. Zároveň podpořit město Lovosice jako přirozenou vstupní bránu do krásného Českého středohoří.

Archeologické nálezy v našem regionu jsou svým významem řazeny na přední místo v Evropě. Ve spolupráci s Archeologickým ústavem památkové péče v Mostě, kde se tyto nálezy soustřeďují a zpracovávají, by v muzeu mohlo dojít k jejich vystavení seznámení s pradávnou historií regionu a města. Historie města a jeho vývoj by měly být v muzeu zastoupeny samostatnou částí. Lovosice jsou také přirozenou vstupní branou do Českého středohoří. Je to dáno polohou města. Městem prochází hranice Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Podstatná část expozice muzea by měla návštěvníky o kráse tohoto území informovat. V návrhu je počítáno i s projekční místností, kde zvoleným námětem k projekci by byl návštěvník seznámen s krajinou, památkami, geologií, florou a faunou i zajímavostmi Českého středohoří.

Na posledním setkání byli přítomni i místostarosta Vladimír John a Ing. arch. Vladimír Novák. Hosté seznámili přítomné s nejnovějšími novinkami týkající se rekonstrukce Pfannschmidtovy vily. Je snaha, aby tato rekonstrukce byla dokončena v co nejkratší době. Rekonstrukcí a přestavbou tohoto objektu do původní podoby by mělo v Lovosicích vzniknout nové centrum kultury. Nadzemních prostory by měly sloužit ke kulturním a reprezentačním potřebám města a pro výtvarnou část Základní umělecké školy.

(hv)

„Muzeum Lovosicka“ má být umístěno ve velice zachovalých prostorách suterénu budovy. Ve 138 m2 velké hale, která je největší ze všech místností, je počítáno s instalováním archeologické expozice. V návrhu expozic stojí, že v ostatních místnostech budou expozice historie domu, historie města, průmyslu Lovosic, osobností Lovosic a expozice Českého středohoří. Foto (hv).

 

Invalidé sněmovali

V úterý 6. února 2007 se ve velkém sále Kulturního střediska Lovoš konala letošní výroční schůze MO STP Lovosice. Pozorný člen určitě zaregistroval, že název organizace se od 1.1.2007 prodloužil o písmena o.s., což znamená „občanské sdružení“. V místní organizaci bylo k 31.12.2005 zaregistrováno 453 členů, k 31.12.2006 už jen 422 členů – někteří zemřeli, další byli vyškrtnuti pro neplacení příspěvků. Jako hosté se schůze zúčastnily pracovnice sociálního odboru Městského úřadu v Lovosicích Jaroslava Patzlová a Aranka Jakubíková a Libuše Haufová, vedoucí Domu pečovatelské služby v Lovosicích . Tentokrát nepřijel ani František Ulahel z okresního výboru STP a omluvila se i Helena Klasnová, předsedkyně STP v ČR.

Schůzi zahájil předseda MO STP Václav Betka, přivítal hosty a minutou ticha byla uctěna památka zesnulých členů. Pak vystoupily s krátkým kulturním programem děti z MŠ v Terezínské ulici – přednesly básničku Čimčarára a zazpívaly několik písniček - Písničku o rýmě, o Usmívání, Já jsem z Kutné Hory… za doprovodu kytary paní učitelky Beckerové. Jejich kulturní vložka se všem velmi líbila a děti sklidily zasloužený potlesk.

Poté pan Betka přednesl obsáhlou zprávu o činnosti organizace – členové výboru poskytují každé úterý všeobecné poradenství a ke zlepšení informovanosti přispívají i vývěsní skříňky u Plusu a u Městského úřadu. Výbor je 13členný a schází se 1x měsíčně. Předseda a paní Hyngárová se zúčastňují zasedání OV STP v Litoměřicích a přenášejí informace a úkoly do lovosické místní organizace, například informace o plánech rozvoje sociálních služeb nebo závěry z celorepublikového sjezdu STP.

MO také zapůjčovala zájemcům různé druhy kompenzačních pomůcek (mechanické invalidní vozíky, chodítka apod.). Ke koupi kompensačních pomůcek pomohl příspěvek od sponzorů, hlavně od firmy Siemens, s.r.o.. Pro sluchově postižené provádí MO drobné opravy sluchátek a zdarma pro všechny občany čistí brýle. Někteří členové výboru jsou členy komisí při MěÚ Lovosice – kulturní, sociální a dopravní a životního prostředí. Členům jsou zasílána k životním jubileím blahopřání a členům nad 80 let bylo předáno 12 dárků. Lovosická MO se také snažila o spolupráci s dalšími organizacemi STP a Svazy zdravotně postižených. Dobrá byla i spolupráce s Městským úřadem Lovosice, Obecními úřady v okolí a sponzory.

Poté vysvětlily sociální pracovnice, jakým způsobem je nutno žádat o příspěvek pro bezmocnost a podaly některé další informace, např. k převozu osob s průkazem ZTP. Slova se pak ujal pan Kruml, přednesl pokladní a revizní zprávy a informace z dopravní komise. MO by uvítala, kdyby se ke kolaudaci nových obchodů zval stavební technik STP (kvůli bezbariérovým vstupům). O ozdravných pobytech a zájezdech, které proběhly v roce 2006, a o akcích chystaných pro rok 2007 pohovořila paní Betková. Chystají se třeba oblíbené nákupní zájezdy do Polska a do Ředhoště, poznávací zájezd do Kutné Hory a do Jindřichova Hradce a několik ozdravných pobytů, největší zájem je o Rožnov pod Radhoštěm v srpnu. Zájezdy je nutno platit ale už měsíc předem. Zdravici MO STP Libochovice přednesla paní Vašátková. Mezitím dostali účastníci schůze výborné občerstvení.V diskusi bylo zmíněno stálé zvyšování cen léků, na což reagovalo plénum Výroční členské schůze a do Usnesení byl zařazen bod: Výroční členská schůze schvaluje, aby výbor MO STP Lovosice, o.s., sepsal petici proti zdražování léků, která bude spolu s podpisy přítomných na Výroční členské schůzi zaslána na Ministerstvo zdravotnictví ČR. Další dotaz zněl na zvýšení ceny za dovoz oběda z Centrální školní jídelny do Domu s pečovatelskou službou ze 7 Kč v roce 2006 na 15 Kč v roce 2007 – vzdálenost mezi budovami je podle tazatelky krátká. V odpovědi bylo sděleno, že Usnesením č.25/2007 dne 9. ledna 2007 schválila RM v souladu s vyhláškou MPSV Ř č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách zvýšení úhrad za jednotlivé úkony pečovatelské služby s účinností od 1. ledna 2007. Ceny platné od 1. 1. 2007 podle nové prováděcí vyhlášky č. 505/2006 k zákonu 108/2006, § 6 pečovatelská služba, byly zvýšeny po několika letech (před 5 lety nebylo možnosti zvýšení v Lovosicích využito) a sazba je pro celé Lovosice jednotná (podle vyhlášky by mohla dosáhnout maxima 20 Kč). I ceny za další úkony byly zvýšeny mírněji než je možnost podle vyhlášky.Poslední dotaz padl v diskusi na podle tazatelky nevhodný přechod z Terezínské ulice do supermarketu Plus. Toho se ujal pan Kruml a slíbil, že to projedná na komisi dopravy, veřejného pořádku a životního prostředí, jejímž je členem. Žádné další dotazy nebyly. Výroční schůze skončila, ale někteří členové se ještě dotazovali ve frontě členů výborů, bavili se mezi sebou a vůbec se jim nechtělo domů.

Hz

Pohledy do historie

Četnická stanice Lovosice v letech 1935 – 36

Lovosická četnická stanice byla v roce 1935 v ulici Adolf Hitler Strasse číslo 97. Tuto informaci mi dohledal v německých novinách z té doby pan Rőssler – spoluautor knihy o Lovosicích - Paměť města. Ing Petr Soldon zjistil, že to je dnešní budova internátu chemické průmyslovky. Pozoruhodný postřeh přidal pamětník pan Borovička /1919/. Tvrdí, že četníci měli tehdy své sídlo v Terezínské ulici, zhruba proti restauraci „U Kašparů.“ V její těsné blízkosti se nacházelo pekařství Hospodář. Tyto budovy jsou už zbořeny. Ale pan Borovička si to místo prý dobře pamatuje. Vstup do stanice nebyl nijak výrazně označen, byly to jen nenápadné dveře.Nemáme doposud další svědectví, která by to potvrdila, ale vzhledem k tomu, že v Terezínské ulici byly tehdy prokazatelně dva domy s pochybnou pověstí, mohlo tam být nenápadné „odloučené pracoviště,“jakási „Beobachtungsstelle“ neboli pozorovatelna. Teprve v roce 1945 byla četnická stanice zřízena v budově, kde je dnes umístěna knihovna. Po jistou dobu byla stanice údajně zřízena také v Hotelu Lev (autorka nemá přesnější informace).

Protože v lovosickém archivu je k nahlédnutí zápis aktivit četnické stanice Lovosice z let 1935 - 36, je zajímavé do těchto zápisů nahlédnout a porovnat je s aktivitami dnešních policistů.

 

 

 

26.7.1935:Krajský soud Litoměřice: Starý Rudolf ze Vchynic odpykává trest 6. měsíců těžkého žaláře, jeden půst a jedno tvrdé lože měsíčně.
8.9. 1935:Časopis „Leitmeritzer Zeitung“ č.104 z 6.9.1935 zabaviti a předložiti.
15.9.1935:Tietzová rolnice z Čížkovic, po kolik roků prodávala ovce Umlauftovi a Kleinovi z Jenčic
13.10.1935:Novák Alois z Lukavce zcizuje brambory na polích a nosí je Richterové do Terezína.
15.10.1935:Bylo zasláno Zemským úřadem v Praze: Pozdrav „Heil Hitler“ trestnost v Č.S.R. pokyny.
17.10.1935:Macháček Jan, cest. divadelní koncese, zamítnutí žádosti – hraní divadel netrpěti.
23.12.1935:Potulná tlupa Kováře Františka v Čížkovicích kontrolována.
7.1. 1936:Stanice Lovosice sděluje, že Kubec Antonín z Lovosic se nachází od jara 1935 v cizinecké legii v Africe.
8.1. 1936:Lovosice: Je zjištěna padělaná desetikorunová mince.
12.1.1936:Epidemie záškrtu a tyf břišní v Brozanech – věnovati pozornost.
26.1.1936:Z okresního úřadu Litoměřice: Herberstein Josef z Vrbičan, žádá za schválení Antonína Dvořáka, jako zástupce v hostinské živnosti.
19.1. 1936:Dandová Emilie z Lovosic, přečin zákona o padělání peněz.
4.2. 1936:Gut Josef ze Siřejovic – žádá o finanční podporu. Odpověď okresního úřadu v Litoměřicích: výživa uchazeče je méně ohrožena, ježto bydlí u matky, která pobírá 75,- korun měsíčně renty – bydlí ve vlastním domku.
12.2.1936:Kynkal Rudolf z Vrbičan vezl odcizené prádlo z vojenské trestnice v Terezíně, pročež budiž vykonána v jeho bytě domovní prohlídka za účelem hledání vojenského prádla, šatstva a jiných vojenských potřeb.
20.2.1936:Mínka František, obchodník vepřovým dobytkem z Úpohlav, prodej podezřelého šatstva. Vyjádření: krevní skvrny pocházejí od porážky vepře, kterého musel poraziti v Chotěšově.
7.3. 1936:Oslava 86. narozenin prvního presidenta T. G. Masaryka.
22:3.1936:Císař Josef z Radostic – zjištění na farním úřadě, kde se mu narodily jeho dítky, resp. kdy zemřely.
23.4.1936:Krádež bronzových drátů z telegrafních a telefonních vedení oznamovat průpisem okresnímu úřadu.
24.4.1936:Telefonní trvalé spojení s Litoměřicemi prostřednictvím četnické st. Lovosice.
25.4.1936:Výkaz potulné tlupy Kováře Františka. Tlupa táhne přes Úpohlavy k Siřejovicům.
1.5.1936:Skokan František z Keblic měl souložiti v roce 1935 s 13letou škol. Annou Kahounovou – šetření.
9.5.1936:Kuželová Anna z Keblic – přestupek zákona o zpustlosti mládeže.
20.6.1936:Potulná tlupa Jana Kriba táhne od Úpohlav.
27.6.1936:Potulná tlupa Františka Josefa Růžičky zastižena v Lukavci.
29.9.1936:Vojtěch František z Vrbičan – poráží nezdaněný dobytek a nechává ve svém hostinci hráti ferbla.
9.12.1936:Poštovní holub uhynul – nalezen mrtvý v Úpohlavech.
28.12.1936:Mince 1,- Kč závadného zvuku zadržena v Lukavci.

Podepsán: velitel stanice
Vrchní strážmistr
Janoušek

/as/ foto Inet

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6