Březen 2007 Lovosický dnešek - strana 5

O odpadech se společností BEC

Třídění odpadu VI. Shrnutí

Sběr a svoz využitelných složek komunálního odpadu zajišťuje pro Město Lovosice společnost BEC odpady s.r.o. již od roku 1998. Zpočátku byl systém sběru vybraných komodit realizován pouze stanovišti s barevně rozlišenými kontejnery, od roku 2001 je tříděný odpad sbírán také do plastových pytlů. Za uplynulých osm let se počet stanovišť na separovaný odpad zčtyřnásobil, do „pytlového“ sběru odpadu se zapojilo téměř 400 domácností. V roce 2006 vytřídili občané města Lovosice prostřednictvím uvedeného systému 68 t papíru, 47 t skla a 52 t plastů. Celkově tak bylo v roce 2006 vytříděno a sebráno 167 t materiálu. Ve srovnání s rokem 2005 je to o cca 27 t materiálu více, což činí velmi významný meziroční nárůst o 19 %. Rozvoj třídění odpadu ve městě je zejména důsledkem neustále probíhající optimalizace systému prováděné na základě místních šetření. Jejím cílem je zvyšování kapacity stávajících stanovišť a zahušťování sítě kontejnerových stání.

Rozvoj třídění v obcích podporuje také společnost EKO-KOM, a.s. především soustavou odměn a bonusů a v neposlední řadě mediální osvětovou kampaní. Důležité kritérium při vyhodnocování výsledků třídění odpadu představuje kvalita vytříděného materiálu. Zatímco kvalita papírových a plastových odpadů shromažďovaných v kontejnerech bývá pravidelně poměrně dobrá, u vytříděného skla je problematická. Mnohdy je obsah těchto kontejnerů spíše směsným komunálním odpadem, přitom právě na sklo jako druhotnou surovinu jsou kladeny nejvyšší jakostní požadavky. Kvalita materiálu sbíraného do plastových pytlů je proměnlivá, další zpracování materiálu na dotřiďovací lince ztěžuje zejména fakt, že lidé nedodržují určení pytlů (žlutý pytel pro plasty, modrý pytel pro papír) anebo vhazují papír i plasty do jednoho pytle.

Největší položku v produkci odpadů města tvoří směsný komunální odpad. Směsný komunální odpad se vyváží jednak při pravidelných svozech jednou či dvakrát týdně z popelnic a sídlištních kontejnerů a jednak prostřednictvím ramenových nakladačů z velkoobjemových kontejnerů. Za rok 2006 bylo celkem odvezeno 3127 t tohoto odpadu, z toho bylo 1201 t z velkoobjemových kontejnerů a 1926 t z pravidelných svozů popelářskými vozidly. V trendu vývoje množství svezeného komunálního odpadu v období let 2002 až 2006 je možné vysledovat mírný pokles, který neodpovídá nárůstu vytříděných složek. Znamená to, že spolu s rozvojem třídění narůstá i celková produkce odpadů. Dalšími často odváženými a posléze odstraňovanými odpady pro Město Lovosice jsou cihly, stavební suť, objemný odpad, uliční smetky, jiný biologicky rozložitelný odpad. Tyto odpady jsou shromažďovány ve vanových kontejnerech a společností Podnik technických služeb Lovosice s.r.o. odváženy na skládku. Na sběrový dvůr v areálu společnosti v Prosmykách a stejně tak při mobilních sběrech nebezpečných odpadů, které pro občany zajišťuje ve spolupráci s Městem Lovosice společnost BEC odpady s.r.o. dvakrát ročně, jsou nejčastěji odevzdávány vyřazené ledničky, elektroodpady, baterie a akumulátory, obaly od barev a jiných chemikálií.

Na závěr bychom rádi poděkovali Městu Lovosice za dlouholetou úspěšnou spolupráci a všem občanům Lovosic, kteří respektují systém nakládání s komunálním odpadem stanovený obcí, odpady správně třídí a odkládají pouze na určených místech.

Děkujeme za pozornost při čtení předchozích dílů a těšíme se na součinnost při nakládání s Vašimi odpady.

BEC odpady s.r.o.

Z okolí Lovosic

Lovosice a Lovosicko krátce (únor 2007)

Měsíc leden 2007 byl údajně nejteplejším lednem za posledních 46 let, od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla cca 3.5 0C, asi o 5.5 0C nad dlouhodobým normálem. Bylo teplo i u nás v Lovosicích, podle mého nepříliš dokonalého měření například hned na Nový rok 11, 4. a 5.1. – 7, 6. a 7.1. – 9, v sobotu 13.1. 10 a v neděli dokonce 11 0C. I 19. a 20.1. bylo 10 stupňů. Ve dnech 11.-13. ledna se Českem protáhl orkán, dost pravidelně nás ráno vítaly mlhy a inverze – pomalu, aby člověk věřil, že lidstvo už má jen 10 let čas, aby se s Přírodou usmířil – jinak, že uvidíme, co umí . Na Sněžce prý měl orkán rychlost 173 km/h – mně úplně stačilo, co bylo v Lovosicích a v Praze, kde jsem v onen hrůzný čtvrtek 11.1. byla. A večer v Lovosicích déšť, vichr a kroupy. Další vichřice se regionem prolétla ještě v noci z neděle na pondělí 29. ledna, na Milešovce naměřili až 145 km/hod. Počasí mohlo potěšit jen houbaře – kupodivu rostly houby penízovka sametonohá, čirůvka fialová a hlíva ústřičná.

Obec Úpohlavy se neustále mění k lepšímu. V posledních letech byly rekonstruovány mnohé budovy, například Hostinec Pod kaštanem, který obec provozuje; opravena byla rovněž prodejna smíšeného zboží ve vlastnictví obce. Byla provedena také rekonstrukce kanalizace, upraveny chodníky a nově vybaveno dětské hřiště. Bývalá budova základní školy, ve které se již 30 let neučí, se v současné době upravuje na byty, v přízemí budou bezbariérové. Obec dostala v roce 2005 na rekonstrukci dotaci od Ministerstva pro vnitřní rozvoj ČR ve výši 5.5 milionu korun, ale přidá asi 3 miliony z vlastního rozpočtu. U objektu byla už opravena střecha a vyměněna okna, dům dostane rovněž novou fasádu a bude zateplen. Noví nájemníci se nastěhují pravděpodobně v květnu.

V litoměřické Diecézní charitě chodilo 30 skupinek dětí pro Tříkrálovou sbírku 2007 – vykoledovaná částka činila 60 301,- Kč a ve Farní charitě – 4 skupinky vykoledovaly 22 187,- Kč. Děti z Farní charity Lovosice přispěly 11 848,50 Kč ( 11 skupin). V Litoměřické diecézi bylo vybráno celkem 799 385,- Kč. Hodně vybrali koledníčkové ve Vchynicích -4968,- Kč. V Litoměřické diecézi bylo vybráno nejméně v celé ČR, nejvíce bylo vybráno v Olomoucké diecézi – téměř 17,5 milionu korun. Všem dárcům patří díky.

Obec Vchynice má po komunálních volbách nové vedení. Novou starostkou se stala Jana Chládková (bývalá místostarostka) a místostarostou se stal Karel Kučera. Zastupitelstvo je sedmičlenné.

Na počátku ledna roku 1997 byl do kasáren v obci Chotěšov přestěhován Ústav sociální péče pro dospělé muže z Brňan. 31. ledna se k tomuto desetiletému výročí konala v Domově sociální péče pro muže oslava, na kterou byli pozváni bývalí zaměstnanci i vedoucí podobných ústavů a zařízení z okolí.

V kostele sv. Václava v Křesíně, který pochází z 1. poloviny 14. století, byly v minulém roce opraveny varhany značky Rejna a Černý. Opravu provedl restaurátor Ing. Martin Poláček z Prahy, který opravoval i libochovické varhany. Oprava byla první po 100 letech. Bylo nutné všechno vyčistit a rozpadlé části nahradit novými a nakonec nástroj naladit. Kromě mší s doprovodem varhan budou v kostele konány i koncerty – nejbližší možná už o Velikonocích.

Hz

Co nového v Lovosicích

Dálnice už frčí Lovosicemi

Tento článek vzniká na počátku nového roku, v době, kdy už byl zprovozněn dálniční úsek Ústí n.L. - Drážďany a my v Lovosicích máme první zkušenosti s plným provozem automobilové dopravy mezi Lovosicemi a Ústím. Musím říci, že tak jak jsme měli velké problémy po povodni r. 2002, která město výrazně poznamenala na následující 3 roky, zdá se, že v tomto období se budeme muset vyrovnat s nadměrnou dopravou do doby zprovoznění dalšího úseku dálnice přes České středohoří.

S povodní jsme se vyrovnali velmi dobře, paradoxně městu prospěla. Sice za cenu velkého úsilí a lopotné práce, ale podařilo se postižené části města plně obnovit a rekonstruované objekty opravdu zkrásněly.

S dopravou je to trošku jiné, tam naše síly nestačí. Musí to být především stát, který je za tuto situaci odpovědný, kdo se bude plně angažovat při výstavbě nové dálnice a zajistí její zprovoznění v co možná nejkratším termínu. Z mého pohledu zastupitele a radního města však vím, že se musíme pokusit tento negativní vliv na naše životní prostředí co nejvíce minimalizovat. O kruhovém objezdu u Lidlu, semaforu pro chodce a ochranném zábradlí všichni vědí. Máme připravenu rekonstrukci podchodu u Besedy, ale vzhledem k její finanční náročnosti nejsme schopni tuto stavbu plně zainvestovat. Jsou připraveny i další návrhy, o kterých je vedení kraje a ŘSD informováno a čekáme na finanční prostředky. Bohužel naší věci neprospívá stále nevyřešená politická situace se sestavením vlády.

Tady musím přiznat, že jsem rád, že se občané našeho města v podzimních komunálních volbách přiklonili k pravicovému směrování politiky ve městě i na další volební období. Mohla tak vzniknout koalice ODS a poslanců nezávislých stran, která je pokračováním politiky z minulého volebního období a věřím, že tedy existuje kladná odezva na práci zastupitelstva a vedení města. Jednobarevná vláda nebo pravolevý hybrid v sobě vždy skrývají problémy ať už pro výrazný rozdíl v názorech nebo naopak v příliš uniformínm vidění problémů a jejich možných řešení. Koalice stejně orientovaných stran rozšiřuje spektrum názorů na řešení jednotlivých problémů, ale základní orientace je vždy stejná. V tom je také životnost malých hnutí a stran důležitá pro správný rozvoj celé společnosti.

Jsem přesvědčen, že se situace se zvýšeným provozem ustálí a my se s ní vyrovnáme. Bude to však od každého z nás vyžadovat spoustu trpělivosti, pochopení a vzájemného ohledu nejen k projíždějícím motoristům, ale i slušnost a poctivost k sobě navzájem. Přeji vám všem úspěšný rok 2007.

Dr. Petr Hingar

Rozhovor

Stavba roku 2006 Ústeckého kraje

Ing. arch. Novák

Lovosický archiv býval „Popelkou“ v místech, kam většina obyvatel města rozhodně nechodí každý den. Jen ti zaměstnanci chemičky, kteří do práce jezdí na kole nebo chodí pěšky směrem od města jej míjejí za nadjezdem přes koleje lovosického nádraží. Dnes je archiv pýchou Lovosic. Stal se Stavbou roku 2006 Ústeckého kraje. Okresní hospodářská komora v Litoměřicích mu dala přednost před ústeckou Větruší, která se ocitla na druhém místě a před děčínským mostem přes Ploučnici, který skončil na místě třetím.

Na budově archivu se od povodní v roce 2002 pracovalo 2,5 roku. Práce byly ukončeny v dubnu roku 2006. Odměnu 30 tisíc korun za svou práci dostal architekt ing. Vladimír Novák z projekční kanceláře AGN. Ing. Vladimír Novák, rodák z Lovosic, byl také autorem projektu nové lovosické radnice.

Pane architekte, MěÚ Lovosice se na Vás často obrací se zakázkami pro město. Co všechno jste ještě pro Lovosice udělal?

Tiskem, bohužel, neproběhla informace, že v téže soutěži získala Čestné uznání stavba Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích, čímž současně odpovídám na Vaši otázku.

Jaká kritéria musí splňovat Stavba roku? Vysvětlete nám, prosím, proč je náročnější na realizaci lovosický archiv, než práce na Větruši či na děčínském mostě?

Stavbu roku hodnotí resp. vybírá porota sestavená z odborníků a kritéria si nastavuje tato porota. Na archivu hodnotila kladně především její jednoduchost a „čitelnost.“

Vnímáte tento komplex budov jako svou nejlepší práci? Představte nám svoje další úspěšná díla.

Osobně se domnívám, že budova Městského úřadu je z mnoha hledisek lepší. Především byla architektonicky podstatně náročnější. Myslím si, že je i lépe provedená a navíc je projektovaná výrazně pro veřejnost. Tím je myšleno, že tento dům je hodně transparentní a chtěli jsme společně s investorem tj. zaměstnanci MěÚ, především s tajemníkem, aby objekt na návštěvníky působil velmi otevřeně a přívětivě se spoustou světla.

Z dalších prací, které jsem se svými kolegy projektoval (o jejich úspěšnosti nechť si každý rozhodne sám) mohu uvést: Pobočku Komerční banky v Ústí nad Labem, budovu Krajského úřadu v Ústí nad Labem, Domov – penzion pro důchodce, který stojí nad Zimním stadionem v Ústí n.L., bytový dům v Krupce – Bohosudově, Zimní stadion v Benátkách nad Jizerou, spoustu rodinných domů a také například OKIM v Lovosicích.

Není Vám líto, že budova archivu stojí na tomto místě?

Určitě by pro archiv bylo lepší postavit úplně nový dům na „zelené louce,“ ale jsou pochopitelně záležitosti, které architekt nemůže ovlivnit.

Máte v představách dům svých snů? Jak by vypadal?

Nemám takovou představu, ale mám jinou. Každá stavba není dílo jenom architekta, ale celého týmu odborníků. Nejvýznamnější hráč v tomto týmu je ten, kdo celou záležitost platí a to je investor. Dá se v podstatě říci, že dobrá architektura má šanci vzniknout tam, kde se tito dva hlavní hráči nejlépe sehrají. A v tom spočívá můj sen: Aby bylo co nejvíce takových osvícených hráčů na straně investorů.

Kdybyste mohl mávnout kouzelným proutkem, jak byste změnil Lovosice v atraktivní město? Buďte, prosím, nelítostný. Začal byste bouráním?

Určitě ne. Naopak stavěním, aby se vyplnily mezery ve městě. Aby se alespoň částečně navrátila do struktury města historická stopa ulic. Aby se množství parkujících aut, které začaly plnit naše ulice, dostaly pod zem. Přál bych si, aby se zde začala stavět kvalitní současná architektura, která by mohla do města přitáhnout návštěvníky. A aby se trochu zjemnil obraz města jako pracoviště severních Čech.

Jedna možnost je zachovat to dobré a rozvinout tuto myšlenku. Druhá varianta je začít na zelené louce. Jak by vypadaly Lovosice budoucnosti stavěné od nuly?

Nepovažuji to za dobrý nápad. Žijeme v Evropě, kde není žádnou velkou tradicí zakládat v tuto dobu města na zelené louce. Vezměte si sídliště: To jsou v podstatě „nová města,“ postavená jak se říká jedním dechem a podívejte se, jak to vypadá. Většina nových založení nedopadla urbanisticky dobře. V blízkosti Lovosic je Terezín. Právě ten vznikl jako lokace a byl jako pevnostní město postaven najednou. Dá se říci, že tím, že nemá slohovou pestrost jako třeba Litoměřice, je docela nudný.

Praha je krásná, protože má velmi bohatou stavební historii a výjimečnou pestrost slohů – včetně třeba funkcionalismu a kubismu. A proto i přes všechny prohřešky minulých dob i v Lovosicích je stále cítit jakási kontinuita vývoje města. Ale i přesto si myslím, že za určitý čas se struktura města více uvolní, že se najdou nové vhodné plochy pro individuální bydlení, které bude stavěno kultivovaně a moderně.

/as/ foto(hv)

Úvaha

Šetříme na nevhodném místě

V knihovně se od poloviny ledna zkracuje výpůjční doba o 6 hodin. Ačkoli by bylo potřeba přijmout ještě jednoho zaměstnance, aby byl chod knihovny zachován jako doposud, nestalo se tak. Poprvé od založení knihovny se bude její provoz omezovat. Doplatí na to především děti. Dvě stálé pracovnice jsou také jenom lidé, mohou onemocnět, mají právo na dovolenou a z různých důvodů budou muset tu a tam něco zařídit mimo knihovnu. Protože jeden člověk nemůže být najednou v oddělení dětském a v oddělení dospělých, bude se zavírat to dětské. V daných podmínkách to ani jinak nepůjde. Takže dítě několikrát přiběhne, zjistí, že už je zase zavřeno a otráveno přestane chodit do knihovny úplně. Nehledě na to, že zavírání dětského oddělení omezí spolupráci se školami. Z jedné konkrétní příhody, která se v knihovně odehrála, si můžeme udělat představu o tom, jak problematické je organizovat chod knihovny ve dvou: V úterý v dopoledních hodinách jedna z pracovnic odešla na MěÚ a na poštu. Zavřela dětské oddělení. Zanedlouho přišla učitelka MŠ s dětmi ze Sulejovic a požádala o prohlídku dětského oddělení. Bylo jí samozřejmě vyhověno. Paní vedoucí Rybínová se jich ujala, zatímco já jsem dobrovolně počkala v oddělení dospělých, aby nezůstalo opuštěno. Všichni víme, že „doba počítačová“ způsobila, že děti málo čtou, jejich písemný projev se zhoršil a slovní zásoba chudne a chudne. A my – místo abychom hledali způsob, jak situaci zlepšit – se skrýváme za masku dobrých a šetrných hospodářů. Zkrácení výpůjční doby a ušetření peněz za jednoho pracovníka znamená jít cestou zakládání kulturní pouště. I poušť rozšiřuje svá území po centimetrech. Nenápadně. Nakonec zbude jenom ta poušť, nebude-li se člověk bránit.

Anna Stará

Co nového v Lovosicích

Kácení stromů na Osmičce

V lesoparku Osmička se plánuje vykácení celkem 114 topolů kanadských. Tuto akci plánuje město na základě odborného posudku, který nechalo vypracovat. Stromy, které jsou určeny k vykácení, jsou staré padesát let a jsou ve špatném zdravotním stavu. Proč dojde k rekonstrukci porostu v lokalitě Osmička, na to jsme se zeptali Ing. Markéty Povové z odboru ŽP MěÚ Lovosice.

kmeny stromů, ilustracex

„V roce 2006 byla Městským úřadem Lovosice, odborem ŽP, vydána dvě rozhodnutí o povolení kácení dřevin v předmětné lokalitě. Jednalo se o topoly kanadské, které ohrožovaly nejen objekty rybářských chatek a Jacht klubu, ale i bezpečný pohyb osob. K dnešnímu dni nedošlo k pokácení těchto 18 ks topolů, a to vzhledem k náročnosti jejich kácení. Právě tento problém byl podnětem k navržení komplexního řešení lokality a k zadání zpracování znaleckého posudku. Cílem znaleckého posudku, který zpracoval Ing. Jiří Korecký, bylo zhodnotit stav dřevin s ohledem na bezpečnost osob a staveb“.

Kácení 114 ks topolů kanadských, následná výsadba geneticky a stanovištně odpovídajícího sadbového materiálu jsou znaleckým posudkem řešeny v několika blocích. Začátek prací je plánován na zimní období začátku roku 2007. Rekonstrukce celé lokality je otázkou několika let.

Jak bude řešena náhradní výsadba? „Po ukončení kácení jednotlivých bloků dojde prakticky okamžitě k drobné úpravě terénu, odstranění pařezů a k náhradní výsadbě. Výsadba bude v druhové skladbě: dub letní, jasan ztepilý, jilm habrolistý, habr obecný, lípa srdčitá, vrba bílá, olše lepkavá a původní topol černý. Dřeviny budou o různé velikosti obvodu kmene - od 6 cm do 12 cm, měřeno ve výšce 1 m“, vysvětlila dále Ing. Povová.

Výsadba dřevin je finančně náročná záležitost. Vzhledem k tomu, že lokalita Osmička je zahrnuta do územního systému ekologické stability a je navržena jako lokální biocentrum „U Labe“, je možné na realizaci tohoto prvku územního systému ekologické stability požádat o poskytnutí finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu. Program každoročně vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí.

O kácení stromů v takovém rozsahu není ještě definitivně rozhodnuto. Konečné rozhodnutí o povolení kácení dřevin bude vydáno odborem ŽP MěÚ Lovosice na základě odborného posouzení záměru Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Ústí nad Labem. V současné době také ještě není zpracován projekt výsadby, který by konkrétně stanovil kde a jaký druh dřeviny bude vysázen. Záměrem města je výběr odborné firmy, která zpracuje projekt výsadby, současně provede realizaci a následnou péči o vysázené dřeviny.

Připravil a foto (hv)

Pokáceny nebudou všechny topoly, ale jen označené. Část stromů zůstane nedotčená a po ošetření bude tvořit součást obnoveného porostu lesoparku.

Co se nám nelíbí

Doba odpadková

Možná, že nás historici budoucnosti takto jednou „zaškatulkují.“ Nenacházíme se na katastru města Lovosice, ale mnoho k tomu neschází. Odpovědnost za toto místo náleží obci Sulejovice. Tento pohled se naskytne vašim očím, pojedete-li kolem ČSAD v Novém Klapý, minete kapličku Srdce Ježíšova a budete pokračovat v cestě směrem na Siřejovice. Hned za podjezdem vlevo vás čeká toto zákoutí. Bezdomovci tady pálí na břehu Modly kabely, kvůli cennému kovu uvnitř, v potoce se objevují i autobaterie, jak mne poučil očitý svědek a ten zbytek vidíte sami.

/as/ foto upravil (hv)

 

Ředitelská vila

Vila na fotografii má na tento titul nárok. Stojí téměř proti lovosickému archivu. Stavěla se zároveň s „Glanzstoffkou“ a sloužila několika ředitelům tohoto podniku a jejich rodinám. Další ředitelskou vilou je dům v areálu bývalého cukrovaru. Stojí v Třebenické ulici proti skladům VDP. Nebude se bourat, zůstane zachován. Pamětníci tvrdí, že je zachována ještě jedna ředitelská vila – v bývalé továrně na cikorku, dnes DELI. Stojí proti olejně, v těsné blízkosti kolejí. V knize „Lovosické ulice v proměnách času“ si ji můžete prohlédnout na straně číslo 46.

/as/ upravil (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5