Srpen 2006 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Adopce na dálku

V hale Městského úřadu byla v polovině června prodejní výstava prací žáků 1. ZDŠ v Lovosicích. Děti namalovaly obrázky, vyrobily různé ozdobné předměty, zvířátka a podobné. Stržené peníze pak posílají dětem z rozvojových zemí, které nemají prostředky na vzdělání.

Tentokrát byla vybrána jedenáctiletá dívka z Indie jménem Neha Banu, která s rodiči bydlí ve městě Chiluru. Dívka má dobrý prospěch, jejím oblíbeným předmětem je matematika, jejím cílem v životě je stát se učitelkou. Rodiče pracují – maminka je kuchařka ve školní jídelně, tatínek je prodavačem.

Zaslané peníze jsou – jak už bylo předesláno – určeny na vzdělání této dívky: vedle učebnic jí bude z daru zakoupena uniforma, kabát do deště, školní taška a domácí obuv na přezutí ve škole. Právě

takovýmto způsobem se velmi nenásilně děti učí solidaritě, vychovávají k citu a vůli pomáhat těm, kteří pomoc potřebují.

Z pražské arcidiecézní charity píší: Neha je velmi šťastná, velmi vděčná za pomoc a slibuje, že pomoci využije tak, aby byla dobře zúročena. Také její rodina velmi oceňuje poskytnutou pomoc.

JaV, foto (hv)

 

Člověk a droga

Ve středu 14. června byla pro žáky 7. a 8. tříd základních škol a studenty středních škol uspořádána v rámci projektu „Vytvoření 1. komunitního plánu péče a udržitelné organizační struktury při jeho tvorbě a implementaci“ v hale Chemik v Lovosicích beseda „Člověk a droga“. Besedu vedl v neformálním duchu PhDr. Ivan Douda, psycholog a správní rada organizace DROP IN, a zúčastnilo se jí asi 300 mladých lidí. Projekt je spolufinancován z finančních prostředků strukturálních fondů Evropské unie. Jako host setkání vystoupil oblíbený zpěvák Ivan Hlas a svými písněmi, například Aranka umí hula hup a Až přelezem plot, si nejen získal sympatie posluchačů, ale také poněkud ulehčil vážnosti drogové problematiky.

Nadace Drop In vznikla na sklonku roku 1991 v souvislosti se změnou společenského systému a tím možností zřídit systém komplexní prevence a péče o uživatele nelegálních drog a jejich rodinné příslušníky, který by co nejlépe vyhověl daným potřebám. Zakladatelé nadace MUDr.Jiří Presl a PhDr.Ivan Douda chtěli zřídit instituci,která by svojí činností navazovala na původní státní Středisko drogových závislostí FNII (kde oba pracovali od roku 1982 do roku 1991),ale byla by méně ovlivněna systémem státní drogové politiky, omezujícím doposud péči o závislé na čistě medicínský model.Počátkem roku 1999 se nadace Drop In změnila v nový právní subjekt a sice Středisko prevence a léčby drogových závislostí - DROP IN o.p.s., registrované nestátní zdravotnické zařízení. Pojetí a filozofie Drop In o.p.s. se zaměřují na ambulantní kontakt, první pomoc, poradenství a terapii drogových problémů v intenci tzv.HARM REDUCTION - tj.racionální snižování rizik, která z drogové problematiky jako celku vyplývají. Jako jedna z priorit sem spadá i prevence vůči HIV infekci mezi osobami, které si drogu aplikují intravenózně = nitrožilně. Další prioritou Drop In o.p.s. jsou různé typy preventivní činnosti.

Z úvah PhDr. Ivana Doudy

Mám-li varovat, tak za největší riziko užívání konopí (kromě toho, že vás v intoxikaci může přejet auto nebo se vám stát jiný úraz - stejně jako u alkoholu) považuji to, že může člověka, zvláště mladého, zavést do skupin či společností, kde jsou i tvrdé drogy normou, kde to bude v budoucnosti daleko složitější... Přímou závislostí droga ohrožuje jen relativně malou část populace, pouze jedince k »závislosti« vybavené. Kdo to ale je nebo není a jak to můžeme říci předem?

Diskuse o legalizaci, či naopak o pouhých represích, jsou příliš zjednodušující. Hledání drogového kamene mudrců je hledáním »šťastného optima« - legalizace, která nenabízí drogu jako chleba, a represe, která je ještě účinná a lidsky (?) přijatelná.

Doufejme, že beseda mladé lidi dostatečně varovala před drogami. Snad se u nás v Lovosicích nebudou nacházet žádné injekční stříkačky. Věřme, že si mládež najde lepší zábavu, ať už ve sportovní či kulturní oblasti.

Hz

 

KOUMÁCI NA GYMNÁZIU

V úterý 27.6. se na lovosickém gymnáziu uskutečnilo finále tříkolové vědomostní soutěže pro žáky druhého stupně základních škol. Soutěž s názvem "Koumák" se stala v průběhu let velmi populární a letošního ročníku se jí zúčastnilo přes 300 studentů z šestnácti škol.

Letošní ročník nesl název Koumák 2005 aneb Podnikáme s Vojtěchem Lannou. Soutěžící se tedy vydali po stopách života a podnikání Lannů. Úlohy byly proloženy osudy jednotlivých členů této rodiny a zároveň souvisely s dobou průmyslové revoluce, kdy se dostávalo podpory právě oborům jako je podnikání, vzdělání a umění.

První dvě kola soutěže byla domácí, soutěžící řešili úlohy navržené pedagogickým sborem Gymnázia Lovosice a to v mnoha studijních oborech. Odpovídali na otázky, vyplňovali testy, luštili křížovky, pracovali s cizojazyčnými texty a mapami. Do finále se probojovalo pouze třicet nejlepších, kteří byli rozděleni do dvou kategorií. Kategorie A byla určena pro žáky 6. a 7. tříd a kategorie B pro 8. a 9. třídy základních škol. Všichni se snažili dosáhnout cíle, získat titul "Koumák". Nakonec se to v kategorii A podařilo Vojtěchu Trpákovi ze 6. ZŠ U Stadionu Litoměřice, která byla zároveň vyhlášena Školou koumáku, a ve starší kategorii B Jakubu Jarošovi ze ZŠ Libochovice, který se stal vítězem již počtvrté v řadě. Hlavní cenou pro vítěze byly velké česko-anglické slovníky. Na další úspěšné řešitele čekaly sady psacích potřeb. Účastníci finále "Koumáka" si ale především odnesli mnoho zkušeností, které mohou uplatnit při přijímacím řízení na střední školy.

Text a foto InT

Rozloučení s předškoláky

Školní rok se chýlí ke konci. Ale než společně zavoláme " hurá na prázdniny", musíme se jaksepatří rozloučit s našimi předškoláky. Vždyť si to 19 nejstarších kamarádů zaslouží.

Poslední dny školního roku se snažíme dětem co nejvíce zpříjemnit. Společně jsme oslavili svátek MDD, proběhla celoškolní olympiáda v lehké atletice na stadionu, navštívili jsme dopravní hřiště v Litoměřicích, čeká nás výlet do indiánské vesnice, cesta vlakem do Opárenského údolí. A jestli nám to počasí dovolí, tak přidáme ještě další slibované aktivity.

Slavnostní odpoledne rozloučení s předškoláky se konalo za účasti rodičů, sourozenců, rodinných příslušníků, zástupců MÚ p.Zelenkové, Brejšové, Hazuchové, kronikářky města a dalších příznivců naší MŠ.Tradičně jsme se sešli na školní zahradě. Předškoláci zazpívali, zahráli na hud.nástroje, předvedli tancování s Dádou, společně s rodiči malovali pohádku, prohlédli si výstavku výtvarných prací. Program zpestřila loutková pohádka a vystoupení kouzelníka.Všichni účastníci si zasloužili potlesk a velký obdiv.

Při této příležitosti se konal již tradiční Jarmark - nabídka dětských výtvarných prací, výrobků a občerstvení. Bylo otevřeno 6 stánků. Počasí nám přálo, prožili jsme nádherní odpoledne.Touto cestou chceme poděkovat všem sponzorům a rodičům za jejich příspěvky a účast.

Přejeme všem sluníčkové prázdniny a zaslouženou dovolenou. Aby sluníčko svítilo na plné pecky a voda v koupališti a u řeky byla hodně příjemná. Třeba jako džus nebo limonáda v létě u stánku. Užívejte si léta, vycházek a výletů, nových kamarádů. Snažte se prázdniny a dovolenou prožít tak, aby bylo na co vzpomínat.

Věra Sailerová
MŠ Terezínská ul.Lovosice

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9