Srpen 2006 Lovosický dnešek - Strana 8

Kultura

HUDBA pro školy TROCHU JINAK

V závěru letošního školního roku proběhly na dvou školách v Lovosicích klavírní koncerty vážné hudby. V rámci výuky hudební výchovy seznámila přiměřenou formou klavíristka a pedagožka MgA. Zora Křičková žáky 4. ZŠ a studenty gymnázia s osudy a hudbou W. A. Mozarta a L. van Beethovena. "Byla jsem mile překvapena pozornosti těch nejmenších i starších studentů," říká klavíristka. "Velmi mne překvapil přistup učitelek... Vhodnou motivací dokázaly vzbudit zájem dětí. Muslim konstatovat, ze se vždy nesetkávám s takovým pochopením. Je zjevné,. že paní ředitelka Mgr. Bušková ze 4. ZŠ a Mgr. Brejchová z lovosického gymnázia přistupuji ke vzdělávání svých svěřenců odpovědně. Vstřícným přístupem ke skutečným hodnotám by mohly byt tyto školy příkladem ostatním. Nabídly dětem něco jiného, než čím jsou denně zahlcovány.

-sa-

Muzeum v Lovosicích

Rok 1956: V Lovosicích bude okresní museum

V minulých dnech se konala schůzka vlastivědného kroužku při odboru osvěty ONV v Lovosicích. Kroužek se zabýval založením musea. Místní národní výbor v Lovosicích pro tento účel uvolnil místnosti v ulici 8. května (nad okresní knihovnou) a předal odboru osvěty v Lovosicích. Přítomní se přihlásili do práce jednotlivých odborů a budou pracovat samostatně. Do doby než budeme mít stálého placeného musejníka, bude jedenkrát týdně do musea choditi a říditi práci soudružka Kobrčová, zaměstnankyně Turisty v Lovosicích. Bude tu hodně práce, než se svezou exponáty, patřící do Lovosic, z různých míst okresu a vlasti a budou řádně instalovány.

Práce však to bude radostná, neboť budeme míti zde nový stánek kultury, který každý rád, kdo do Lovosic přijede, shlédne.

Místní národní výbor plní každý bod akčního plánu a pevně věří, že za pomoci širokých mas obyvatelstva všechny práce v roce 1956 zvládne.

Josef Veleman

Tento článek vyšel v týdeníku pracujících lovosického okresu „Za lepší život“ 1956, 3. dubna na s. 1.

Jak to bylo doopravdy? Okresní muzeum bylo v Lovosicích v roce 1956 skutečně zřízeno (ulice 8. května č.p. 23), sbírky pocházely z celého lovosického okresu. Koncem listopadu roku 1954 bylo zrušeno v Libochovicích Křenkovo krajinské muzeum a jeho sbírky byly uskladněny v muzeu v Lovosicích. V následujících letech mělo být muzeum umístěno v lovosickém zámku. Mělo tehdy expozici přírodovědnou, archeologickou, historickou, rybářskou, ovocnářskou a tehdejší socialistické výstavby. Ředitelem muzea byl František Fišer. V roce 1959 byla uspořádána výstava „Lovosicko v letech 1918-1960“. V roce 1960 byly sbírky na základě územní reorganizace přemístěny do Litoměřic a do místností uvolněných po muzeu byla umístěna Městská lidová knihovna. (Podrobněji o muzeu v měsíčníku Lovosický dnešek 7/1998, s.7, autor Miroslav Nesvarba).

Pro zajímavost uvádím, že o založení muzea uvažovali už konšelé za I. republiky:

7.2.1922 rada usnesla, že pro museum bude zakoupen obraz „Bitva u Lovosic“ za 327 Kč (obraz zakoupen opravdu byl)

25.10.1921 oznámil komisař Pietsch, že chce věnovat své prehistorické sbírky a nálezy museu, pokud bude zřízeno. 5.3.1923 byla jeho sbírka městem za 3.000 Kč zakoupena. K založení muzea ale tehdy nedošlo.

Hz

Rok 2006: V Lovosicích možná bude opět muzeum

Po mnoha letech se začalo o muzeu v Lovosicích uvažovat až v novém tisíciletí a to v souvislosti s rekonstrukcí a novým využitím bývalé Polikliniky, původně vily postavené měšťanem a pozdějším starostou Lovosic panem Franzem Pfannnschmidtem koncem 19. století (1887). První zmínku přinesla Mladá fronta dnes v rozhovoru se starostou Lovosic Janem Kulhánkem v roce 2004, první orientační setkání příznivců muzea, na kterém byla i ředitelka Oblastního muzea v Litoměřicích Eva Štíbrová, proběhlo 22. září 2005 a první závaznější kroky byly provedeny v okamžiku, když Rada Města Lovosice dala souhlas ke zpracování studie pro stavební úpravu dnes nepříliš vzhledného objektu vily na reprezentační budovu našeho města. U zrodu myšlenky urychlení návratu muzea do Lovosic stál Miroslav Hvorka, lovosický fotograf a reportér měsíčníku Lovosický dnešek.

V dubnu se konala schůzka s architekty z projekční kanceláře AGN nad plány suterénu vily, kde by mělo být muzeum umístěno. Projednávalo se také celkové zaměření budovy. Kromě muzea by zde měla být i městská knihovna. Vila by dle studie měla v budoucnosti sloužit též k reprezentačním účelům, v 1. patře je krásný společenský sál s výbornou akustikou. Zde by se mohly konat koncerty vážné hudby a příležitostné výstavy.

Druhé setkání příznivců muzea v Lovosicích se uskutečnilo 26.6.2006. Schůzka byla pracovní, nejprve městský památkář pan Robert Paťcha informoval přítomné o studii na rekonstrukci a o žádosti o dotaci ve výši 1 mil. korun na Ministerstvu kultury ČR a do Regionálního programu podpory rozvoje severozápadních Čech a Moravskoslezského regionu, jehož realizátorem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Hlavním úkolem setkání bylo přibližně navrhnout expozice, které by v muzeu měly být zahrnuty a určit jednotlivé účastníky jako garanty pro jejich náplň. Účastníci se dohodli na těchto oblastech – historie vily a historie její rekonstrukce, expozice archeologická, osobnosti města, historie města Lovosice, lovosický průmysl a expozici Českého středohoří (flora, fauna, minerály).

Přítomní také předběžně projednali návrh stanov občanského sdružení – Společnosti pro návrat muzea do Lovosic. Rovněž byl zvolen přípravný výbor ve složení Miroslav Hvorka, Robert Paťcha a Miroslav Radoň, který připraví detailní znění stanov na 3. setkání přátel muzea, které by se mělo konat v září 2006. Věřme, že muzeum se opět do Lovosic vrátí, i když to bude stát mnoho úsilí, času i finančních prostředků. Budoucí občanské sdružení zve do svých řad všechny lovosické patrioty, kteří mají zájem o kulturní povznešení našeho města.

Když srovnáte článek pana Velemana z roku 1956 a tento článek, nemáte pocit, že se historie opakuje? I tenkrát stáli u zrodu nadšenci a proto se muzeum podařilo vydupat ze země. Doufejme, že budeme stejně úspěšní.

Hz

 

Výstava ručních prací v DPS

Od 26.6. do 29.6.2006 byla uspořádána „Výstava ručních prací“ ve společenské místnosti nového Domu s pečovatelskou službou. Byly zde vystaveny výrobky seniorek a seniorů z DPS, ale i těch, kteří dochází do Klubu důchodců z Lovosic. Na výstavě bylo možné vidět krásné práce z keramiky, náročné práce pletařské, od pletených svetrů, šál, přehozů, pletených medvídků až po pletené dečky. Také bylo zastoupeno mnoho věcí háčkovaných, jako polštáře, různé dekorační maličkosti a dětské soupravičky. I mnoho vyšívaných věcí zde bylo k vidění. Nemalou část výstavy také zpestřily práce tzv. „ubrouskovou metodou“, kterou nás v Klubu důchodců naučila paní Rudíková s paní Seifertovou z MěÚ Lovosic. Všem, kdo se na výstavě svými pracemi podíleli i těm, kteří výstavu instalovali, patří náš dík. Přejeme si, aby se nám ruční práce i nadále dařily, abychom mohli uspořádat další výstavu.

V. Kadavá, Klub důchodců
foto (hv)

Sport a tělovýchova

Naši plavci hlásí

Název, pod kterým jsme registrování Českým svazem plaveckých sportů (patří tam plavání, skoky do vody, synchronizované plavání, dálkové plavání, a masters - těm se také říká „rakváči“, protože to jsou závodníci od 25 let věku výše - nejstarší mně známý byl pan Jenda Karpíšek z Ústí nad Labem, který odešel v 94 letech věku a plaval až do posledních svých dnů; dnes je v Česku nejstarším pan Liška ze Sokola Kobylisy, ročník narození 1922), je Plavecký klub Lovosice, sportovní (závazná a registrovaná) zkratka je PKLo. Registrační číslo oddílu je 425. Oddíl je registrován pro odvětví „plavání“ a „masters“. Předsedou oddílu je pan Václav Voborník. Adresa webové stránky oddílu je www.pklo.wz.cz .

V sezóně září 2005 až červen 2006 je v oddílu registrováno 52 členů, z toho je 8 žen, 12 mužů, 7 dorostenek, 9 dorostenců, 11 žaček a 5 žáků. Dva muži a jedna žena závodí i jako masters, i jako dospělí.

Oddíl je rozdělen na sportovní plavání (trenérka a vedoucí družstva mgr. Alena Kotlářová), přípravku (trenér a vedoucí Ing. Ivo Bárta), zdokonalovací plavání (vedoucí družstva MUDr. Jana Linajová) a základní plavání (vedoucí Václav Voborník).

PKLo se v této sezóně zúčastnil kromě několika „pouťáků“ také oblastních přeborů Podzim 2005 i Jaro 2006 a meziokresních přeborů Podzim 2005 a Jaro 2006. Meziokresní přebor Jaro 2006 byl uspořádán v Lovosicích za účasti družstev z Ústí n.L., Roudnice n.L., Žatce, a samozřejmě domácích Lovosic. Závodníci kategorie masters se zúčastnili celkem tří závodů (v Ústí nad Labem, v Praze na Bohemce, a v České Lípě).

Vzhledem k tomu, že jsme po tříleté přestávce (trvající od povodně v srpnu 2002 až do října 2005) nemohli trénovat, je velkým úspěchem, že jsme udrželi oddíl a dokázali jeho činnost po rekonstrukci bazénu zničeného povodní na podzim 2006 obnovit.

Ing. František Ptáček

Atletické medaile do Lovosic

LOVOSICE/OSTRAVA – Vynikajících výsledků dosáhla skupina lovosických atletů na Mistrovství České republiky dorostenců a juniorů, které se uskutečnilo tento víkend na stadionu SKK Vítkovice v Ostravě.

Tři medaile putovaly do Lovosic. Na fotografii zleva trenér Miroslav Pavlík, Jan Sommerschuh, Lukáš Horák, Ladislav Hromádka.

Prvním medailistou je kladivář Ladislav Hromádka. Svěřenci Jana Bartůňka se podařilo v sobotu zlepšit si své letošní maximum o dva a půl metru na hodnotou 60.59 m a upevnit si tak své prvenství na průběžném žebříčku letošních dorosteneckých tabulek. Nejdelšího mistrovského hodu dosáhl Láďa při čtvrtých pokusech a třináctičlenné pole za sebou nechal o téměř 2 metry.

„S Láďovým výkonem jsem spokojen. Dá se říci, že se trochu opakuje historie, neb před osmi lety jsem podobným výkonem rovněž získal zlatou medaili na MČR“, sdělil trenér Bartůněk.

V druhém soutěžním dnu nastoupili do soutěže svěřenci Miroslava Pavlíka. Lukáš Horák a Jan Sommerschuh se dokázali ve třináctičlenném startovním poli maximálně soustředit a dosáhnout na zlatou resp. bronzovou medaili. Lukáš překonal laťku ve výšce 2.06 m a o jeho vítězství rozhodl hladký postup na všech předchozích výškách. Honza zdolal laťku ve výšce rovné dva metry a ke zdolání další výšky chybělo jen maličko. „Kluci mě svými výkony a umístěním samozřejmě potěšili. Je to pro nás výzva. Pokud se vše podaří a vydrží zdraví, je reálné, aby se kluci nominovali na Mistrovství Evropy a světa, které se uskuteční pro dorostenecké a juniorské kategorie příští rok“, vyjádřil svou spokojenost a plány trenér Pavlík.

Láďa s Lukášem si svými umístěními zajistili nominaci na mezistátní utkání ČR-Slovensko-Maďarsko, které se uskuteční 18. července v Nových Zámcích na Slovensku.

Těsně pod stupínky vítězů se na MČR dostal vytrvalec Jakub Živec. Svěřenec Drahomíra Venclíčka náročnou trať 3000 m zaběhl za 9:11,91 přestože se před závodem léčil z virového onemocnění.

Pochvalu zaslouží i svěřenci Evy Martinovské, kteří dosáhli finálových umístění. Běžci Jan Vilhelm (dorostenec) a Pavel Hoblík (junior) se v běhu na 400 m ve svých kategoriích umístili na sedmém (čas rozběh 51.42, finále 52.07) a šestém (čas rozběh 51.21, finále 51.24) místě. „Oba kluci potvrdili své předpoklady. Honza si navíc časem 51.42, který zaběhl v rozběhu, vytvořil nový osobní rekord“ sdělila trenérka Martinovská.

Lovosickou atletiku rovněž reprezentoval Jindřich Živný, který jel do Ostravy především sbírat zkušenosti. Na svém premiérovém mistrovském startu obsadil dvanácté místo.

PetLa
Foto: Tomáš Horák

Král Středohoří 2006

V roce 2006 probíhá již třetí ročník sportovní série Král Středohoří, mnohé ze závodu probíhají v úzké blízkosti našeho města. V minulém roce se zapojilo v deseti závodech více než osm stovek sportovců. Letos má seriál více pořádaných závodů – v roce 2006 se jich uskuteční v rámci Krále hned dvanáct. Co se týče skladby jednotlivých závodů, v nynější podobě to je 5x kolo, 4x běh a 3x triatlon. U všech bodujících se stejně jako loni škrtají dva nejhorší výsledky sezóny (tedy do hodnocení se počítá deset nejlepších výsledků). Loňské tituly obhajují celkový vítěz Josef Prchlík (Slavoj Terezín), veterán Jiří Malý (AC Česká Lípa) a nejlepší žena Šárka Látalová (TT Kaplíř Sulejovice).

Dosud proběhl v lednu jubilejní dvacátý ročník krosového „Běhu Opárenským údolím“ a v polovině března další kombinovaný krosový běh „Běhu na Boreč“. Novinkou byl cyklistický MTB závod „Po stopách Praotce Čecha“ v Roudnici nad Labem. Dalším setkáním sportovců byl silniční běh „Hostenická šestka“ a 17.6. Velká cena Lafarge horských kol v Čížkovicích.

V sobotu 24. června se uskutečnil jako šestý podnik seriálu znovuobrozený „Kocourovský triatlon“ s klasickou silniční cyklistickou částí (plavání 0,1 km v rybníku pod Milešovem, silnice 20 km v krajině pod Milešovkou, běh 5 km). Závod vhodně doplnil oslavy 100 let s Milešovkou, které se konaly od 10 do 16 hodin u milešovského rybníka a jichž se zúčastnilo velké množství lidí. Nechybělo občerstvení, stánky s keramikou a hudba skupiny Paradox. Stejně jako loni byl ředitelem podniku František Vondra z lovosického cykloservisu, který se podílí i na celkové organizaci a sponzorování seriálu Král Středohoří. První byl v cíli víkendového triatlonu v Kocourově litoměřický Tomáš Kozel, druhý skončil Marek Bušek z týmu BT Team Libochovice a na 3. příčce se umístil Petr Vápeník z téhož družstva, který rovněž zvítězil v kategorii Veterán nad 40 let. Druhým ve veteránské kategorii byl Karel Hynek a třetí chomutovský Milan Vopat. V ženské kategorii zvítězila Veronika Kolibová z Lovosic. Klasifikováno bylo 42 závodníků a závodnic. Počasí bylo vražedné – 32 0C, zásoba vody i občerstvení pro závodníky bylo ale v dostatečné míře k dispozici . Výsledky byly vyhlášeny ve zdejší hospůdce, k dobré náladě přispěla country kapela Semínka. Vítěz závodu získal fotoaparát.

Výsledky: muži: 1. Kozel 1:01:46 (TT Chomutov) 2. Bušek 1:05:04 (BTT Libochovice), 3. M40 Vápeník 1:08:02 (BTT Libochovice), 4. Rous 1:09:17 (Litoměřice), 5. M40 Hynek 1:10:02 (TSK Praha). Ženy: 1. Kalibová 1:28:10 (Lovosice). V polovině července 15.7. je na programu série terezínská silniční cyklistická klasika v podobě závodu „Za pěnivou důvou.“ V srpnu čekají na závodníky triatlony - 5.8. legendární triatlonová Xterra „Házmburk Xtreme triathlon“ TRI (Libochovice, Xterra terénní TRI - 0,8-14-4km) a další týden 12.8. je na řadě další triatlonová klasika v podobě „Hostenického triatlonu“. V závěru září (23.9.) se uskuteční oblíbený „Výjezd na Lovoš“. Říjen poté patří bikovým „Opárenským okruhům“ (14.10.) – tradičně s handicapovým způsobem startu dle věku. Posledním závodem seriálu Král Středohoří je krosový „Výběh na Lovoš“ 25. listopadu (start ve Lhotce, asi 3 km) s následným vyhlášením výsledků celé série v tamní vrcholové turistické chatě, šéfem podniku je lovosický Václav Pšenička. Podrobnosti o všech závodech najdete na internetové adrese http://triatlon.litomerice.cz

Hz

 

ZRAKOVĚ POSTIŽENÍ SPORTOVCI SLAVILI

Ve středu 14. června se konala mimořádná členská schůze Oddílu zrakově postižených sportovců TJ Lovochemie Lovosice. Hlavním důvodem byla oslava čtyř životních jubileí.

Nejprve jsme poděkovali za obětavost naší zdravotnici paní Vědunce Kadavé.

Jen o měsíc mladším sedmdesátníkem se v červnu stal pan Ludvík Musil, vůbec první trenér zrakově postižených kuželkářů v Československu. Spolu s manželi Procházkovými byl tak při zrodu našeho oddílu v roce 1974. Mimochodem, také Vlasta Procházka, bývalý předseda oddílu, by letos v září oslavil sedmdesátku.

Předem jsme též pogratulovali dvěma říjnovým jubilantům. Jarda Aleš od nás sice na konci loňského roku přestoupil do Slavie Praha, ale jeho blížící se padesátiny jsme za jeho mnohaletou úspěšnou reprezentaci oddílu v několika sportech a za vedení kuželkářského družstva nemohli opomenout.

Nejvyššího ocenění se dostalo panu Ladislavu Krajíčkovi z Litoměřic.

Výkonný výbor ČSTV mu k nadcházejícím osmdesátinám udělil jedno z nejvyšších tělovýchovných vyznamenání – Medaili za celoživotní práci a výjimečný přínos pro rozvoj tělovýchovy a sportu.

Medaili předal oslavenci Ing. Petr Soldon, předseda TJ Lovochemie, který připomněl, že pan Ladislav Krajíček dlouhá léta pomáhal zrakově postiženým kuželkářům a turistům, byl jedním z hlavních organizátorů IV. celostátního srazu invalidních turistů, pořádaného ke 100. výročí české turistiky v r. 1988 v Úštěku, trénoval lovosické goalballisty, ale hlavně a především jako trenér přivedl naše zrakově postižené atlety k zisku desítek medailí na přeborech a republikových šampionátech včetně řady titulů Mistra republiky. I letos jeho každotýdenní dojíždění do posilovny a na stadion přineslo kýžené ovoce: Na červnovém Mistrovství republiky v Opavě vybojoval Olda Mach v kategorii nevidomých mužů zlatou medaili v hodu oštěpem a syn Vladimír ve stejné kategorii stříbrné medaile v oštěpu a disku.

Řadu let sice Ladislav Krajíček předává své zkušenosti s prací se zrakově postiženými sportovci členům Mládeže Českého červeného kříže, ale doufáme, že zdraví a elán mu ještě dlouho vydrží pro výkon funkce našeho šéftrenéra, čili, jak mu všichni důvěrně říkáme, „Šéfíka“.

Ing. Vladimír Krajíček, předseda oddílu

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8