Červen 2005 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Máme svou Superstar

Nebojte se, populární televizní soutěž ještě neskončila a rozhodně neznáme výsledky dopředu! To se jen na 4. ZŠ ve Všehrdově ulici v Lovosicích uskutečnila tato soutěž pěveckých dovedností v poněkud mladším provedení a za hojného fandění všech přítomných.

V pondělí 11. dubna proběhlo semifinále 22 odvážných soutěžících, kteří si chtěli vyzkoušet, jaké to je.Zpívat naživo s mikrofonem, hovořit s moderátorem a zažít to napětí, zda postoupí či ne.V tomto kole zasedala 4- členná porota z řad učitelů, která vybrala 8 postupujících do finále. 18.dubna se pak uskutečnilo opravdové finále, které se pranic nelišilo od toho televizního. Tentokrát hlasovali všichni přítomní, kteří dávali svůj hlas v podobě korálku do osudí svého favorita.Přesto, že diváci měli možnost slyšet písně různého žánru, mohla být Superstar zvolena jen jedna.

S největším počtem hlasů a značnou převahou se 1. školní Superstar naší školy stala Lucka Černá ze 3.A

Mgr. Sozanská

PŘEDŠKOLÁK POMÁHÁ

1. Základní škola Lovosice je největší školou v Lovosicích, s největším počtem žáků a učitelů. Učitelské povolání je posláním vzdělávat a vychovávat nové generace a všichni učitelé pro to dělají vše, co je v jejich silách. Žáci mají možnost přihlásit se i do řady kroužků, které pracují v odpoledních hodinách(flétnový, hudební, výtvarný, keramický, počítačový, pěvecký soubor Koťata a Koťátka, kroužky německého a anglického jazyka, sportovní). Slabším žákům se učitelé věnují doučováním, pro děti jsou pořádány různé akce pro zpestření vyučování jako např. návštěvy divadelních představení, různá vystoupení umělců, návštěvy výstav, výlety, soutěže atd.

Velká pozornost je na naší 1.ZŠ věnována také budoucím prvňáčkům.

Vše začíná již při zápisu, který probíhá ve dvou dnech začátkem února. V příjemné prostředí vyzdobených tříd paní učitelky nenásilnou formou pracují s budoucím žáčkem, a tak získávají potřebné informace jako jsou: znalost barev, tvarů, pojmů, číselná představa, orientace, motorické dovednosti...Po tom všem si jdou společně vybrat ze spousty dárků, které jsou pro ně připraveny. Ať už to jsou výrobky z dílny paní vychovatelek nebo omalovánky, tužky, pexesa, různé hry, tak také sladká odměna.

Největším přínosem je ale pro budoucí prvňáčky tzv. „KROUŽEK PŘEDŠKOLÁKA“. Je to kroužek určený dětem zapsaných na naší školu, který vedou paní učitelky z prvních a druhých tříd. Cílem tohoto kroužku je seznámit předškoláčky s prostředím školy, s novými kamarády a usnadnit jim tak vstup do první třídy. Děti se dále učí jak se mají chovat, docvičují správný úchop tužky, ale také spoustu nových věcí. Některé hodiny jsou i různě motivovány. Jako například hodina indiánská, velikonoční, hudební, matematická, jarní atd.

Kroužek pracuje na škole již druhým rokem. Letos z 58 budoucích prvňáků jich dochází na „Předškoláka“ celkem 46. Kroužek začal pracovat ihned týden po zápisu a končí na konci května. Rodiče o fungování tohoto kroužku věděli již od loňského roku od svých známých a již při zápisu se ptali, zda bude otevřen i letos. To nás velmi potěšilo a potvrdilo se, že příprava dětí na vstup do 1.třídy leží rodičům na srdci. Zároveň nás potěšilo, že rodiče o škole šíří i dobré zprávy, ze kterých máme všichni upřímnou radost!

Mgr. Radka Vosická, učitelka 1. třídy

Informace pro strávníky

Centrální školní jídelna informuje o změnách od 1.7.2005.

V souvislosti s vydáním vyhlášky č.107 ze dne 25.února 2005 o školním stravování, dochází k několika organizačním změnám:

  1. Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4 přílohy č.2 citované vyhlášky. V přihláškách ke stravování je proto nutno vyplnit datum narození nebo rodné číslo. Žáci, kteří již do jídelny dochází, budou v případě jiné věk.skupiny zařazeni do jiného stupně. ( Pro organizaci CŠJ nám slouží označení stupně.) Může se stát, že v jedné třídě budou žáci z I.stupně i z II.stupně a tudíž i platba za obědy bude u každého z nich rozdílná. Další změna, která vyplývá ze zákona č. 561/2004 Sb. ( školský zákon), § 111 a § 117 - § 123 je ve stravování žáků a studentů v době jejich nemoci a v době prázdnin.
  2. V zařízeních školního stravování se uskutečňuje školní stravování dětí,žáků a studentů v době jejich pobytu ve škole. Zařízení školního stravování mohou zajišťovat také stravování zaměstnanců škol a školských zařízení ( závodní stravování ) a stravovací služby i pro další osoby ( doplňková činnost).

Žákům základních škol a  nezletilým žákům středních škol se poskytuje školní stravování v době jejich pobytu ve škole. Za stejných podmínek lze poskytovat školní stravování i zletilým žákům středních škol a studentům vyšších odborných škol. To znamená, že ředitel střední školy musí zabezpečit stravování nezletilým žákům, pokud o to projeví zájem, a zletilým může.

Školní stravování se zajišťuje přednostně v zařízeních školního stravování. Školní stravování se řídí výživovými normami (spotřební koš ). Výši úplaty za školní stravování určí ředitel školského zařízení.

Z výše uvedeného vyplývá, že pobyt ve školní družině v době mimo vyučování (prázdniny) nelze považovat za celodenní výchovu a vzdělávání, ale za zájmovou činnost ( § 117 odst.1,písm.a) a  nelze tedy poskytovat žákům během prázdnin zvýhodněné stravování. Pokud mají rodiče zájem o zajištění stravování, musí uhradit veškeré náklady na přípravu oběda. Totéž se týká stravování v době nemoci žáka a studenta.

V době nemoci bude postup následující:

1. den onemocnění - oběd může vyzvednout do jídlonosiče rodinný příslušník a tento den odhlásí obědy v kanceláři. Může i telefonicky do 14 hodin na následující den. Totéž platí i pro přihlášení po nemoci. U vydávacího okénka,kde bude odebírat oběd do jídlonosiče, nahlásí paní kuchařce jméno a třídu nemocného žáka. Ta provede záznam do sešitu, aby se mohlo jméno zkontrolovat. Je nutné, aby se obědy vyzvedávaly pouze u okénka , jež odpovídá příslušnému stupni, na který nemocný žák chodí.

Také je potřeba docházet pro tyto obědy v čase, který je určen pro výdej do jídlonosičů (od 11,15 do 11,30 hodin,od 12,15 do 12,30 a 13,15 do 13,30 hodin.).V jiný čas by docházelo ke zdržování čekajících žáků.

2.den onemocnění - v případě, že přijde pro oběd i následující den pro téhož nemocného žáka, nebude mu oběd vydán, protože ten bude odhlášen na dobu neurčitou. Rodiče musí děti po skončení nemoci opět přihlásit. Jestliže rodiče mají zájem odebírat obědy pro své nemocné dětí i další dny nemoci, musí tuto skutečnost nahlásit v kanceláři. Za obědy pak zaplatí v hotovosti plnou cenu. Každý den se pak zastaví pro kupon, na jehož podkladě jim bude oběd vydán.

Organizační změny:

  1. Pro nové strávníky a  strávníky, kteří nemají dostatečnou rezervu na účtu, aby jim mohla být bez problému stržena platba za obědy z předchozího měsíce, bude záloha na obědy 600 Kč.
  2. Nová věková skupina do 6 let - zaplatí za oběd 14 Kč.

    Jinak platí staré ceny:7 – 10 let (I.stupeň)15 Kč
     11 - 14 let (II.stupeň)17 Kč
     15 a více let (III.stupeň)19 Kč

  3. Upozornění pro strávníky a rodiče:

    Je nezbytné sledovat nástěnku v 1. patře jídelny, kde jsou vyvěšeny veškeré informace o provozu školní jídelny. Lze tak předejít nedorozuměním mezi strávníky a personálem jídelny. Informace získáte také na webové straně: www.meulovo.cz/jidelna/ Případné námitky k provozu jídelny je také možno oznámit prostřednictvím e-mailu na adrese: csj.lovosice@tiscali.cz. Přejeme všem svých strávníkům krásné prázdniny a dovolené, plné nevšedních zážitků a těšíme se na zahájení provozu 1. 9. 2005.

Blanka Koutková, vedoucí jídelny

 

Den matek

Na tento svátek nezapomněly děti z 1. B třídy 1, Základní devítileté školy v Lovosicích. Se svou paní učitelkou Mgr. Radkou Vosckou si pro své maminky připravily krátký program složený z milých písniček, vtipných hádanek a veselých básniček. Na závěr předaly děti maminkám svá přáníčka a vlastoručně v hodinách výtvarné výchovy vyrobené korále.

Nejen maminky, ale i tatínkové, kteří se přišli podívat určitě nelitovali času stráveného v příjemném prostředí se svými dětmi.

Paní učitelce bych chtěla poděkovat jménem rodičů a popřát jí do další práce ještě více takovýchto nápadů a také hodně šikovných a milých dětí.

Miroslava Hellerová

Den Země

V pátek dne 22.dubna se všichni obyvatelé naší planety, kterým není lhostejný zhoršující se stav našeho životního prostředí, zapojili do ekologické akce DEN ZEMĚ. Výjimkou nebyla ani 1..ZŠ Lovosice, na které se ekologická výchova stala součástí jednotlivých vyučovacích předmětů. Po loňském výstupu na Lovoš se letos Den Země uskutečnil přímo v Lovosicích, a to v příjemném prostředí areálu „Osmička“. Žáci I. a II. stupně byly rozděleni do skupin, ve kterých plnili jednotlivé úkoly přiměřené ke jejich věku. „Mladší“ ekologové poznávali rostliny, živočichy, psali „Přání Zemi“, zatímco ti „starší“ řešili otázky recyklace, zákony a vztahy potravinového řetězce, význam jednotlivých složek přírody atd., aby nakonec poznali, co znamená divně znějící a dnes často užívaný pojem environmentální výchova.

Tři vítězná družstva z každého stupně byla odměněna diplomem a věcnou cenou. Dík patří přírodě, které se počasí vydařilo, samozřejmě taky učitelům, kteří se na této akci podíleli.

Mgr. Petr Skokan
učitel 1.ZŠ Lovosice

 

Besídky ve školce trochu jinak

„Paní učitelko, kdy bude besídka?“ Ptají se rodiče během roku. Rodiče dětí, které navštěvují naši mateřskou školu, se přijdou rádi podívat 2-3x během školního roku na besídku. Děti si připravují svá vystoupení velmi pečlivě a všechny chtějí maminkám, tátům, babičkám, dědům, tetičkám a strejdům, sestřičkám a bráchům ukázat, co všechno se ve školce naučily. A není toho málo. Básničky, písničky, dramatizace pohádky, cvičení, pohybová hra nebo tanec, vše na v programu své místo. Ta poslední besídka se konala v mateřské škole „U KONÍČKA“ ve dnech 3. a 4. května.

A protože jsme v neděli 8.května slavili svátek matek, patřila besídka hlavně maminkám.

Všechny maminky dostaly od svých dětí dárky a přání, která samy, některé s pomocí učitelek, vyrobily. Po ukončení besídek jsme všichni poseděli v přátelské atmosféře u kávy, čaje a malého občerstvení. Rodiče mají takto čas a možnost podiskutovat s jinými rodiči a s učitelkami u jednoho stolu. Nikomu se ani nechtělo domů. Děti si spokojeně hrály a my dospěláci jsme si popovídali, předali si zkušenosti a rady. Děti, které půjdou po prázdninách do Základní školy budou mít ještě své rozloučení 7. června od 16,00 hod. v sále kulturního střediska LOVOŠ. Na toto vystoupení zveme i širokou veřejnost.

Další akcí naší mateřské školy byl Lampiónový průvod, který se konal v sobotu 30. dubna. Děti s rodiči a učitelkami MŠ za doprovodu mladých hudebníků z lovosické ZUŠ prošli „Osmičkou“ až k hranici s čarodějnicí, kde se rozešli za další zábavou. Všem se průvod moc líbil a vůbec nikomu nevadilo, že lampióny nesvítily. Na cestu nám všem totiž svítilo sluníčko. A příští rok s lampiónem na shledanou.

Zdena Mikynová,
řed.MŠ „U koníčka“

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9