Červen 2005 Lovosický dnešek - Strana 4

Cestovní ruch

Granty na podporu cestovního ruchu.

Ústecké krajské zastupitelstvo bude přidělovat granty na rozvoj cestovního ruchu v kraji. Informaci o této možnosti získání finančních prostředků nám dal člen krajského zastupitelstva a předseda komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch, místostarosta Lovosic Miroslav Závada.

„Dne 23.3.2005 jsme měli schůzi komise regionálního rozvoje a cestovního ruchu zastupitelstva Ústeckého kraje. Zde se, mimo jiné, sestavovali komise, které budou vyhodnocovat žádosti o granty, které Ústecký kraj v oblasti cestovního ruchu poskytuje. V komisích jsou i zástupci Českého svazu turistů, zástupci Krajské hospodářské komory, Klubu českých turistů atd. Možnost zažádat o tyto granty byla do 31.3.2005. Prostředky takto získané jistě nejsou zanedbatelné. Uznatelné náklady u jednotlivých grantů jsou ale přesně specifikovány. Termín podání žádostí na přidělení grantů byl konec března 2005. Během dubna zasednou komise, které budou vybírat projekty. Vybrané projekty komise doporučí radě kraje a krajskému zastupitelstvu ke schválení. Celý tento proces by měl proběhnout do konce června 2005. Předpokládám, že přidělení grantů bude schvalovat červnové krajské zastupitelstvo. Tyto granty budou poskytovány i v příštích letech a je možné o ně požádat“.

Granty, které krajské zastupitelstvo bude přidělovat jsou tyto:

1. Podpora rozvoje služeb cestovního ruchu v Ústeckém kraji pro malé a střední podnikatele. Rozpočet na tento grant j 29 mil. Kč. Grant bude podporovat zejména tyto aktivity: Zpracování marketingových studií, přípravu a realizaci marketingových plánů, přípravu, tisk, distribuci regionálních a místních propagačních materiálů, podporovat aktivní účast na veletrzích, sympoziích apod. Dále je to podpora produktů, které jsou zaměřeny na tvorbu nových produktů cestovního ruchu (ach ta úřední řeč). Je také možné uplatnit některé náklady neinvestiční. Např. osobní náklady, provozní náklady, poplatky, režijní náklady apod. Tyto náklady musí být v příme souvislosti s realizací grantu.

2. Podpora rozvoje služeb cestovního ruchu v Ústeckém kraji pro veřejný sektor. Je rozpočtováno více jak 43 mil. Kč.

O tento grant mohou žádat kraje, obce, svazky obcí, organizace řízené kraji nebo obcemi, nestátní a neziskové organizace. Minimální výše dotace je 375 tis. Kč, maximální dotace je 2 mil. Kč. Podpora grantu je ve stejných aktivitách jako u grantu pro podnikatele, rozdíl je jen to, že je určen pro obce a veřejný sektor.

3. Podpora regionální infrastruktury cestovního ruchu v Ústeckém kraji pro malé a střední podnikatele. Bude poskytnuto přes 91 mil. Kč.

Minimální výše dotace, kterou je možné poskytnout je 980 tis. Kč, maximální dotace může být 30 mil. Kč. Grant podporuje rekonstrukci a obnovu památek regionálního významu pro potřeby cestovního ruchu vč. neziskové doprovodné infrastruktury. Rozvoj a rozšíření vybavení a zařízení technických středisek, zejména v oblasti sportu, aktivního odpočinku a rekreace. Budování a rozvoj infrastruktury pro rekreační plavbu. Výstavbu, rekonstrukci či rozšíření ubytovacích, stravovacích a lázeňských kapacit, podmiňující rozvoj cestovního ruchu v dané lokalitě či regionu.

„Tento třetí grant považuji za nejvýznamnější. Mám tu čest být členem komise, která vybírá jeho přidělení. Prostředky, které je možné získat, mohou podstatným způsobem pomoci zlepšit podmínky cestovního ruchu v obcích a místních regionech“, dodal Miroslav Závada.

Připravil (hv)

 

Bytový dům u hřiště

Součástí výstavby bytového komplexu v Zámecké ulici by měl být ještě jeden dům, který jsme doposud našim čtenářům nepředstavili. Stavba tohoto domu je umístěna v ulici Zámecká proti škvárovému hřišti a vyplňuje tak doposud volný a nevyužitý pozemek.

Byla vypracována architektonická a dispoziční studie, která dům začleňuje do celého komplexu. Zadavatel studie je Dopravně zbožové centrum, a.s. Lovosice. Zpracovatel studie je firma Real Grant, inženýrská činnost ve stavebnictví, z Ústí nad Labem. DZCL, a.s. nabídla městu inženýrskou činnost spočívajícív zajištění dokumentace do úrovně vydání územního rozhodnutí.

Studie obsahuje jedno variantní řešení objektu, které vychází z tvaru pozemku a jeho úplného využití. Řeší stavbu bytového domu o celkovém počtu 35 bytů různých výměr (12 x 4+KK, 4 x 3+KK, 4 x 2+KK, 8 x 1+KK, 3 x 3+1, 4 x 1+1). Součástí návrhu je zákres řešení 20ti parkovacích míst a využití parkoviště na protilehlé straně již provozované komunikace. Objekt je navržen pro provozování bytů nájemních i bytů v soukromém vlastnictví.

Architektonické řešení vychází z moderních trendů bydlení s ohledem na umístění nedaleko historické části města Lovosice. Fasády vzhledem ke své členitosti jsou navrženy ve dvou barvách. Podélný charakter stavby je rozčleněn třemi vertikálními schodišti s výtahy. Orientace bytů v objektu je na jižní a jihozápadní stranu. Půdorysné členění mezi 2. np. až 4. np. je neměnné. Páté a šesté podlaží je odlišné.

Stavba je navržena jako samostatný objekt, který se nachází v zátopové oblasti řeky Labe. Z tohoto důvodu je navrženo celé přízemí jako železobetonová konstrukce. Ostatní podlaží budou provedena běžnými zdicími materiály as keramickými stropy. Okenní a dveřní otvory budou vyplněny plastovými okny a dveřmi. Vnitřní dveře budou dřevěné. Střecha bude kryta plechovou krytinou s imitací pálené tašky. Oplechování je navrženo z pozinkovaného plechu.

Připravil (hv)

Životní prostředí

Nechceme modlu jako stoku!

Na začátku března byla zahájena údržba vodního toku Modla, kterou provádí správce toku Zemědělská vodohospodářská správa (ZVHS), Litoměřice. Jsou to první udržovací práce po povodních v roce 2002. Celá akce je rozdělena do dvou etap. V první etapě proběhla údržba od vyústění do řeky Labe až k nově zrekontruovanému mostku u Lovochemie, a.s.. V druhé etapě se bude jednat o úsek až po Lukavec. Termín první etapy provedení prací byl stanoven na únor až květen 2005.

Celá tato akce byla započata již v roce 2004, kdy vodoprávní úřad odboru životního prostředí MěÚ Lovosice, ve spolupráci se správcem toku ZVHS, pracoviště Litoměřice, provedl kontrolu stavu koryta vodního toku Modla na území města Lovosice. Při této pochůzce byly zjištěny některé nedostatky, jejichž odstranění podle vodního zákona je v kompetenci ZVHS. Dále bylo zjištěno, že nájemci, popř. vlastníci odebírají vodu z vodního toku Modla bez povolení, což je porušování zákona o vodách.

Odběrová zařízení, která byla umístěná a nebo ještě jsou v současně době ve vodním toku Modla, jsou odběrovým zařízením, které je využíváno bez povolení zdejšího vodoprávního úřadu OŽP MěÚ Lovosice. Na území města Lovosice nebyl odborem životního prostředí povolen žádný odběr z tohoto vodního toku. Upozorňujeme proto, že povolení vydává vodoprávní úřad, odbor životního prostředí MěÚ Lovosice, a to rozhodnutím po předchozím vodoprávním řízení a povolí tak po konzultaci se správcem toku maximální možný odběr z vodního toku.

Aby mohly udržovací práce proběhnout, byli v loňském roce, písemnou výzvou, osloveni nájemci pozemků u vodního toku Modla, aby odstranili čerpadla a z břehů komposty a skládky, které jsou umístěny na pozemcích v blízkosti vodního toku. Komposty a skládky, které nebyly zahrádkáři odstraněny, budou zlikvidovány na náklady města. Náklady by se měly promítnou v poplatku za pronájem zahrádek.

Akce, díky níž bude koryto a břehy potoku vyčištěny a upraveny, financuje ZVHS, což představuje asi sedm set tisíc korun. I když město Lovosice uvolnilo dvacet tisíc korun ze svého rozpočtu, přesto náklady budou vyšší, než se původně předpokládalo. Po odstranění náletových dřevin na pozemku správce toku i na pozemku města, vyčnívaly pařezy od pokácených topolů, které zůstaly z minulých let po kácení. Tyto bylo třeba odstranit, aby nenarušovaly celkový vzhled terénu.

Občané, hospodařící na zahrádkách u Modly, by si měli uvědomit, že jsou pouhými nájemníky a nikoli vlastníky pozemku a že plocha patří městu nebo Pozemkovému fondu. Materiál, který je u toku skladován, může způsobit nečekané problémy při průchodu velkých vod daným územím a zhoršit tak odtokové poměry nebo ucpání koryta níže po toku. Samozřejmě má i negativní vliv na jakost vody vodního toku. Proto odbor životního prostředí MěÚ Lovosice zahájí správní nebo přestupkové řízení s těmi, kteří budou porušovat zákon o vodách, nebo zákon o odpadech. Celá akce údržby se provádí nejenom z výše uvedených důvodů, ale i na základě neustálých stížností občanů a požadavků volených představitelů města Lovosice. A není divu, když si mnozí stále zaměňují přírodu s odpadním košem nebo černou skládkou. Neuvědomují si, že pokud se k ní chovají tak, jak se chovají, nemůžeme se ani divit, že ta naše Modla je právem nazývána páchnoucí stokou. Zbývá, než věřit tomu, že probíhající akce, následné kontroly a sankce zamezí opětovnému nepořádku podél vodního toku Modla.

Dana Tschakertová
vedoucí odboru ŽP MěÚ Lovosice

 

Nedůslednost jedněch maří práci druhých...

O pořádku ve městě píšeme často. Jak kriticky, tak pochvalně. Proto i tento kritický článek musíme začít konstatováním, že pořádek ve městě se zlepšil a to značně. Vyvážení popelnic a kontejnerů, údržba zeleně, úklid chodníků, zametání vozovek... No a ta poslední činnost mne přiměla k napsání tohoto příspěvku. Zastavil mne starší pán a povídá: Napište do těch svých novin o tom úklidu... a specifikoval o jakém. Většinou odpovím: napište to, my to otiskneme... Ale to bych se načekal. Většina Lovosičanů toho dost ví na ulici, v hospodě, v čekárně lékaře, na zastávce autobusu a tak. Asi neumějí psát...

Máme pro město nový multifunkční úklidový stroj na podvozku Mercedesu, jak o tom píše na jiné straně pan Hvorka. V Tovární ulici tento stroj projíždí poměrně často, pohříchu však stále jen po jedné straně vozovky. Před nějakým tím dnem se na vozovce v Tovární ulici objevila značka upozorňující na úklid ulice a nutnost přeparkovat vozidla tam stojící a stávající a uvolnit tak i druhou stranu ulice pro úklid. Ten den přišel, ale na straně u zdi Anivegu stálo asi patnáct aut. Zametací Mercedes zase jel jen po jedné, již vícekrát zametené straně. Zavolal jsem na služebnu České policie a řekl jim o nekázni řidičů. Službu konající policista mi sdělil, že značka byla umístěna jen při jednom z vjezdů do ulice a to ještě tak, že ne každý se jí musil všimnout. A tu je zakopaný pes. Kdo umisťoval ty značky tak odborně, že nakonec se vozovka uklidit nedala ? Kdo ručí za jeho práci, která v samém konci vede k mrhání komunálními prostředky ?

Řeknete si: prkotina. Jo, prkotina: i z takovýchto prkotin se také skládá, náš městský a nakonec i celostátní ekonomický průšvih. Na štěstí to vypadá, že ten městský bude velice záhy vyřešen.... Přesto si však říkám: bude mít město - i po oddlužení - na to, aby někoho platilo za nekvalitní práci ?

-jč-

 

Péče o památky ve městě a okolí

Denně slyšíme a vidíme v mediích, jak u nás v Česku silně pokulhává péče o kulturní památky. Ve státním rozpočtu nejsou peníze ani na jejich základní údržbu, natož vylepšení. Je to velká škoda. Ani v mezinárodním měřítku, při zvyšování návštěvnosti zahraničních turistů a vůbec rozvoji cestovního ruchu, nám to nedělá dobrou pověst. Jak jsme na tom byli v rámci možného v Lovosicích v roce 2004 a co se chystá pro rok 2005? Odpověď na tuto otázku nám připravil pracovník památkové péče odboru kultury Městského úřadu v Lovosicích pan Robert Paťcha.

Za nejdůležitější akci v roce 2004 považujeme opravu kaple sv. Františka Serafínského v Prosmykách. K dnešnímu dni byly po ničivé povodni v roce 2002 na kapli provedeny následující práce:

odvodňovací drenáž okolo obvodové kaple (200 tis. Kč z toho 60 tis. Kč příspěvek),

statické zajištění, oprava krovu s výměnou krytiny a oprava s nátěrem fasády (1400 tis. Kč z toho 1100 tis. Kč příspěvek),

restaurování nástěnných a nástropních maleb a veškerých uměleckořemeslných konstrukcí v interiéru kaple (800 tis.Kč z toho 500 tis.Kč příspěvek),

dvě etapy restaurování oltáře (100 + 145 tis. Kč z toho 50+70 tis. Kč příspěvek), instalace elektronického zabezpečení kaple (185 tis. Kč z toho 90 tis. Kč příspěvek), tedy celkem za 2,8 mil. Kč z čehož 1,9 mil. Kč se podařilo získat na dotacích.

V současné době, kdy se již blíží práce do zdárného konce je zažádáno o dotaci z Programu restaurování na konečnou III. etapu restaurování oltáře, ve které by měly být restaurovány oltářní sochy a vyrobena kopie oltářního obrazu, který byl před mnoha lety zcizen. Zažádáno je rovněž o dotaci na pořízení bezpečnostních vitrín, které mají sloužit již pro přípravu části plánované expozice, v tomto případě sbírky archeologických předmětů z okolí Prosmyk.

V roce 2004 se nám rovněž podařilo zajistit práce na zvelebení dalších dvou kapliček, které jsou také ve vlastnictví Města Lovosice. Jedná se o kapličku na siřejovické křižovatce, která se stavbou přilehlé silnice ze Siřejovic a jejími postupnými úpravami dostala téměř půl metru pod její úroveň, a tím byla stále zamokřena vodou, bahnem a sněhem. Bylo proto provedeno její obnažení na úroveň podlahy, zřízení opěrné zídky s ochranným svodidlem a hlavně odkanalizování prostoru před kaplí do vybudované drenáže. Druhá kaplička se nachází u hřbitova v Lovosicích, kde byla provedena její celková oprava spočívající zejména ve výměně střešní krytiny, opravě a nátěru fasády a ošetření veškerých kamenných prvků včetně celého náhrobku k upomínce padlých vojáků v bitvě u Lovosic roku 1756. Tyto práce byly provedeny za 180 tis. Kč. V letošním roce se uvažuje s pokračováním dalších prací u kaple na siřejovické křižovatce. Jedná se o opravu kamenného portálu vstupu, výrobu nových dveří a opravu interiéru včetně výmalby za cca 90 tis. Kč.

V letošním roce máme v plánu také opravu ústředního kříže ve staré části lovosického hřbitova a zahájení opravy kostela v ul. Karla Maličkého, na kterou byl z rozpočtu města schválen příspěvek pro jeho vlastníka ve výši 100 tis. Kč. Zahájení prací zde však závisí na zdárném ukončení majetkoprávního řízení a zanesení vlastníka do katastru nemovitostí.

Zaměřujeme se již postupně i na přípravu oprav souboru soch sv. Jana Nepomuckého, sv. Vavřince, sv. Floriána a sv. Barbory, který je součástí nemovité kulturní památky kostela sv. Václava v Lovosicích. Jejich stav již vyžaduje nezbytné ošetření spočívající jak v jejich opravách a doplnění chybějících částí, tak i v nutném odstranění povrchových nečistot, usazené mikrovegetace a v závěrečném ošetření kamene hydrofobizačními prostředky pro ochranu před povětrnostními vlivy. Aby bylo možné i na tyto práce získat od státu dotace, je nezbytné prokázat jejich vlastnictví. Vzhledem k tomu, že jejich současné umístění je na pozemku, který je součástí kostela ve vlastnictví církve, ale současně na pozemku, který od počátku 20. století slouží jako lapidárium pro sochy, které měly své původní místo v různých částech města Lovosice, je nutné uskutečnit jednání, ze kterého vyplyne jejich vlastník jak se všemi právy, tak i povinnostmi o jejich řádnou údržbu.

V roce 2004 byly provedeny důležité práce i na dalších památkových stavbách mimo město Lovosice, avšak v jeho správním území. Jednou z nich je zřícenina hradu Opárno, kde Obec Velemín za pomoci dotace z Programu záchrany architektonického a kulturního dědictví pro cestovní ruch v úzké spolupráci se zástupci památkové péče zajistila kompletní vyčištění prostoru uvnitř i okolo plášt'ové hradby od náletové zeleně, opravy staticky narušených míst hradního zdiva a tzv. zadrnování celé koruny dochované hradby, která má zabezpečit ochranu proti jejímu zvětrávání a postupnému odpadávání, a to o nákladech ve výši cca 1 mil.Kč. Protože tuto akci lze považovat za velice zdařilou, přejeme Obci Velemín, aby do svého vlastnictví získala také nedalekou zříceninu hradu Ostrý, kde má v záměru zajistit stejné záchranné práce a její zpřístupnění veřejnosti.

Připravil a foto (hv)

Pohled na již zrestaurované části jedné ze čtyř chráněných kulturních památek v Lovosicích - kaple sv. Františka Serafínského v Prosmykách.

 

Záruční oprava asfaltu na Osmičce.

V minulých Lovosických novinách jsme psali o dírách v nekvalitním asfaltu na Osmičce. Podle sdělení investičního technika odboru regionálního rozvoje a správy města MěÚ Lovosice Jiřího Kroupy proběhlo reklamační řízeni s dodavatelem. Výsledkem řízení je to, že dodavatel do konce května 2005 provede na poškozených místech cest na Osmičce záruční opravu asfaltu. Poškozená místa budou odvrtána a vyplněna asfaltem novým.

(hv)

Co se nám nelíbí

Ve městě mizí kanálové poklopy

Tato nebezpečná nehoráznost a zlodějství postihuje už i Lovosice. Nejen, že vznikají městu škody na nákladech při doplňování poklopů za odcizené, ale je to i nebezpečná činnost, kdy může dojít k úrazu chodce pádem do nezakrytého kanálu. Jako preventivní opatření před odcizováním byly na zkoušku u podchodu k teplickému nádraží nahrazeny odcizené poklopy kanálů poklopy z tvrdé gumové hmoty. V jiném případě, v Máchově ulici, byly těžké železné mříže na kanálech prostě přivařeny. Pro nás je až nepochopitelné, jak může někdo pro pár korun získaných za takovýto „železný šrot“ riskovat zdraví spoluobčanů.

Text a foto (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4