Květen 2004 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Velikonoce na gymnáziu 2004

V úterý 6. dubna se jako každoročně uskutečnil velikonoční program pro studenty, jejich rodiče a příbuzné i ostatní občany Lovosic. V hale školy se jako první představil sbor In flagranti pod vedením Pavly Linkové a Anny Kučerové se svými spirituály největší ohlas vzbudila známá píseň Down by the riverside.

Studenti pod vedením Ireny Hourové nastudovali divadelní představení v angličtině Strašidlo cantervillské podle předlohy Oskara Wilda, sami si napsali scénář (Eliška Černá) a tento přeložili do angličtiny (Jakub Herák). Všichni herci komunikovali pouze anglicky, pouze vypravěčka občas něco komentovala česky. Známý příběh o příchodu pana Otise a jeho rodiny na zámek Canterville, kde strašil duch, všechny diváky pobavil. Studenti vystupovali v nápaditých kostýmech, zvláště roztomilá byla dvojčata Georgie a Freddie. Kromě rodiny Otisů v příběhu vystupuje ještě hospodyně paní Umneyová, která se jediná strašidla bojí, ostatní ho neberou vážně. Duch lorda Simona byl nakonec zásluhou půvabné a soucitné Virginie vysvobozen, herci byli odměněni zaslouženým potleskem, a mohli se konečně pořádně zasmát. Bylo čemu, nešťastného ducha se totiž nikdo z americké rodiny nebál (třeba dvojčata po něm házela polštáře a syn Washington si ho dokonce vyfotografoval), a to bylo k smíchu i divákům. Bylo to velice podařené představení.

Pod taktovkou Amálie Černínské zazpíval dvě písně dívčí sbor CARPE VIAM a závěrem nastoupil smíšený sbor LAETA NOTA se sbormistryní Jarmilou Brejchovou, který uvedl několik lidových písní a své vystoupení zakončil spirituálem Za svou pravdou stát, který měl také hudební doprovod kytary a basy. Večer byl zakončen občerstvením na školním dvoře.

Hz

Jarní květy za okny 1. ZŠ

Velikonoční výzdoba nechyběla ani v naší největší základní škole, dominovala veliká kvočna, zeleň a kraslice. Hlavní, a zároveň poučnou, výzdobou školy však byla řada nádobek s jarními květy a větvičkami v meziokní. Snítky byly popsány, aby je děti mohly poznávat nejen v přírodě, ale také na přírodovědných soutěžích v Lovosicích (ELKO kvete) i Litoměřicích. Je to dobrý nápad, jak přírodu žákům přiblížit.

Hz

Koncert ke Dni učitelů

Konal se ve středu 31. března pod záštitou odboru školství a kultury Městského úřadu Lovosice v sále Kulturního střediska Lovoš.

Koncert populární hudby v provedení Základní umělecké školy Lovosice. Uspořádání bylo stolové, posluchači si mohli zakoupit též občerstvení. V předprogramu vystoupil s několika instrumentálními skladbami soubor Evergreen band. Následoval koncert sólistů na hudební nástroje posluchače zde nejvíce zaujala Noemi Koblischková se skladbou The Entertainer.

Po přestávce se představili zpěvačky a zpěváci, většinou sólisté, ale zpěv některých z nich podbarvovalo svým hlasem i 10 členek Vokálního studia populární hudby. Hudební doprovod zpěvu zajistily skupiny Enkláva band nebo Evergreen band. Všechny písně se posluchačům líbily, byly to většinou skutečné evergreeny od Sladkého mámení z filmu S tebou mě baví svět přes třeba Holky z naší školky až po závěrečnou píseň Karla Hašlera "Čí je Praha? Naše!" Program celého večera uváděl zasvěceně Tomáš Kotěra.

Hz

 

Koncerty ZUŠ Lovosice v měsíci květnu

1. května 2004 - Prvomájové vystoupení žákovských souborů ZUŠ - Enkláva band a Splašené hormony - od 15,00 do 17,00 hodin - v areálu sportoviště v Lovosicích
9. května 2004 - Septet učitelů ZUŠ - Odhalení pamětní desky válečného pilota Antonína Zimmera, spojené s koncertem - Paříkovo náměstí Třebenice - začátek ve 14,00 hodin
12. května 2004 - Koncert komorní hudby v kostele sv. Václava - začátek v 18,00 hodin
20. května 2004 - Promenádní koncert - účinkují soubory ZUŠ - začátek v 16,30 hodin Park (vedle zámku) v Lovosicích
27. května 2004 - Koncert populární hudby v sále KS Lovoš - začátek v 18,00 hodin

Stálá výstavka prací žáků výtvarného oboru ZUŠ - vstupní hala Městského úřadu

MgA. Jiří Lhotský

Velikonoční výstava v ZŠ Antonína Baráka

Tradiční velikonoční výzdoba byla k vidění i v hale této školy, velikonočními motivy (slepičky, zajíčkové, kraslice, jarní květy) zde byly vyzdobeny i skleněné vstupní stěny. Výstava byla otevřena 1. dubna a trvala do 7. dubna. O výzdobu se přičinili žáci při hodinách výtvarné výchovy i děti ze zájmových kroužků a školní družiny.

Na bílých ubrusech se ve věncích z různých, převážně přírodních materiálů, představily kraslice a různé velikonoční figurky. Techniky byly rozličné, na vajíčkách byly nalepeny třeba i kraječky. Nechyběly ani roztodivné košíčky na vajíčka a kraslice. Na ubrusech byly vystaveny též různobarevné podložky. V truhlíku se zelení vystrkovala hlavu žlutá káčátka i beránci na špejlích. Zajímavé byly fantazijní hlavy vycpané pilinami, na kterých rostly zelené vlasy (podle dívenek, které podávaly informace, se musely hlavy zalévat, aby vlasy neuschly). Hojně byli kolem stolu rozmístěni i motýli v nejrůznějším provedení i velikosti. Pod stolem seděli vycpaní ptáci, rovněž obklopení hojností kraslic, a dvě roztomilé zaječice v sukních v životní velikosti. Každá třída připravila něco jiného.

Na druhém stole byly rozloženy práce dětí v družině. Válečky-zajíčkové i motýli, figurky beránků, ale i plastické květiny, zavařovací sklenice a láhve s velikonočními motivy, síťovaná vajíčka, obrázky malované na skle, kohouti z kornoutů, zkrátka nápadů na velikonoční výzdobu mnoho. Velmi hezká byla vajíčka přeměněná v květy tulipánů. Výstavka družiny byla doplněna pracemi dětí z děje-pisného kroužku, které se právě zabývají starým Egyptem, nebo batikovanými tričky. Na boční stěně zářil panel sluníček a výkresy s velikonočními symboly byly i na nástěnkách nad stoly. Také na tuto výstavu směřovaly kroky mnohých návštěvníků, a i zde byli hosté spokojeni.

Hz

Dávám Ti vajíčko malované za Tvoje srdíčko milované…

Přiblížily se Velikonoce a naše školy je oslavily výstavkami velikonočních symbolů. Před 4. ZŠ ve Všehrdově ulici lákala k návštěvě barevnými fábory ozdobená bříza, ve školní zahradě kvetly forsytie a všechno vonělo jarem. Hned za vchodem do školy vítal návštěvníky velký velikonoční věnec, v hale pak velcí bílí kudrnatí beránkové, celé hejno slepiček a kohoutků v téměř životní velikosti a dokonce i kukaň s kvočnou.

Celá chodba v přízemí byla na počest velikonočních svátků slavnostně vyzdobena. Nechybělo vůbec nic, co k lidovým oslavám a zvykům patří. Ty nejrůznější druhy kraslic, zajímavé byly ty s nalepenými pruhy různého koření, z vajíček byly vytvořeny v krojích oblečené figurky, ale třeba i rybičky, vajíčka-kuřátka a obličejíky s vlasy z bavlny. Slepičky skládané z papíru, kohoutci z kornoutů nebo pampeliškové kelímky na vajíčka, všechno bylo šikovně vymyšleno i provedeno. A mezi bloky různých ozdob byly vloženy známé i neznámé velikonoční říkačky a koledy, z Chodska, Rakovnicka, z Rožnova pod Radhoštěm, z Čech i Moravy (… koláček mi dejte, nic se mi nesmějte. Jestli mi ho nedáte, Vaši dceru nevdáte. V malovaném vajíčku posílám Ti hubičku.). Nechyběly výkresy s velikonočními motivy, se zajíčky, motýly, petrklíči, kočičkami a pomlázkami, ani koláže slepiček s květinou ve velkém prostřihovaném vajíčku. Vystaven byl též pečený velikonoční beránek, jen ho nakrojit a ochutnat.

Výstavu doprovázel i výklad některých liturgických pojmů, které se k Velikonocům vážou (Pašijový týden, Kříž) a popis lidových zvyků (Pomlázka se v různých oblastech různě nazývá, např. mrskút, binovačka, pamihod atd., atd). Pro neznalé může být také zajímavé, že v některých oblastech byly šlehány i stromky, aby se probudily ze zimního spánku, nebo krávy, aby se brzy otelily. Na Valašsku šlehala v úterý děvčata hochy. Bylo to velmi poučné a zajímavé čtení. Výstava trvala od 28.3. do 7.4. a myslím, že byla hojně navštívena dětmi i dospělými soudím tak podle zápisů v návštěvní knize.

Hz

ELKO hlásí

Květen v ELKO bude plný her a soutěží

Hned první sobotu -1.května mohou přijít všechny děti dopoledne k Labi - u atletického stadionu proběhnou soutěže s odměnami "Hry rybářské mládeže" v  9 - 11 hodin. V našem domečku v rámci májových oslav vystaví své výtvarné práce MŠ Rösslova a to ve dnech 4.- 6. května od 9 do 16 hodin.

Jako každým rokem i letos připravujeme již 6. ročník přírodovědné soutěže "Elko kvete" ( jarní poznávání rostlin). V pondělí 10. 5. mohou děti přicházet jednotlivě mezi 14. a 16. hodinou.

Soutěží se ve 2 kategoriích

3.-5.ročník ZŠ - děti poznávají 15 druhů rostlin
6.-9. ročník ZŠ (gymnázium) - poznávají 30 druhů rostlin.

Soutěžíme o diplomy a ceny pro první tři místa, všichni účastníci dostanou pamětní listy.

Nyní pro vás máme výsledky soutěže "O nejhezčí lovosickou kraslici":

V kategorii mateřských škol udělila porota 1. místo O.Havlíčkovi ze 3. tř ., 2. místo J.Broulovi ze 4. tř. a 3. místo M. Svaškovi 4. tř. Všechny děti jsou z MŠ Sady pionýrů. Zvláštní cenu získala MŠ Terezínská za společnou velikonoční dekoraci.

V kategorii základních škol zvítězili: 1. místo B.Tesařová z 5 .tř. 2.místo R. Piskor 2. tř., 3. místo J. Mariánková 2. tř. Všechny děti jsou ze ZŠ Všehrdova.

29.5. oslavíme Den dětí tradičními soutěžemi na Osmičce od 13 hodin. Po soutěžích vás pobaví skupina "Jasnet", která má připravené představení s názvem "Čarodějnice" v 15 hodin.

Na 13.5. ve 13.30 hodin máme připravenou "Kuličkiádu". Cesty na Osmičce jsou sice pokryté asfaltem a tím se nám zkomplikovalo vyhloubení důlků, ale my si poradíme a těšíme se na vás na Osmičce hlavně nezapomeňte kuličky, o odměny se postaráme my.

3.6.- 5.6. proběhne HAŠMAR Country festival.

Sdružení SPC charity vám nabízí ozdravný pobyt v Jánských lázních od 31. 7. - 11. 8., k dispozici je bazén, cvičitelé, léčitelé. Přihlásit se můžete každé pondělí a úterý dopoledne v Elku u paní Žamberské a p. Jenčové

Dana Tošnerová

Tělovýchova a sport

Z jednání komise kultury, sportu a rozvoje cest. ruchu

Paní Zelenková informovala členy komise o písemném vyrozumění agentury VEGA MUSIC, ve kterém byl sdělen návrh komise dohodnout s touto agenturou jiný vhodný termín k uspořádání jejich hudebního festivalu v lesoparku „Osmička“, které zůstalo bez odezvy. Komise trvá na svém návrhu v termínu 12. 6. 2004 tento hudební festival v lesoparku „Osmička“ nepořádat.

Pan Šanda seznámil členy komise s připravovaným programem Májových oslav, na kterých spolupracují jako každoročně KS Lovoš, DDM ELKO, ZUŠ, Klub českých turistů, místní skupina rybářského svazu, TJ Lovochemie a Město Lovosice. (program příloha zápisu). KS Lovoš zajistí tisk plakátů s programem letošních Májových oslav. Paní Zelenková seznámila přítomné s nabídkou firmy Lidl, která má zájem vybudovat ve městě dětské hřiště. Jako vhodný prostor pro dětské hřiště doporučuje komise tyto lokality: - areál lesoparku „ Osmička“

  • prostor před boční stranou MŠ Sady pionýrů
  • prostor za Centrální školní jídelnou

Byl předložen zápis do kroniky za rok 1995, zpracovaný kronikářkou ing. Hozmanovou. K tomuto zápisu nebyly z řad členů vzneseny žádné připomínky. Komise doporučuje RM souhlasit s jeho zněním.

Pan Šanda informoval přítomné o připravované akci na poslední červnový víkend. Jedná se o „ Divadelní loď tajemství“. Loď, která by zakotvila na Labi je vybavena zastřešeným jevištěm a hledištěm pro 170 diváků, na lodi je k dispozici lodní bar. Předběžně jsou dohodnuta dvě představení, jedno pro děti a jedno pro dospělé diváky, ve kterém se představí divadlo bratří Formanů.

PharmDr. František Stáně

Turistický oddíl mládeže 3311 „VEJŘI“

je členem Asociace Turistických oddílů mládeže (ATOM), Klubu českých turistů v Lovosicích a své domovské středisko má v Domě dětí a mládeže ELKO Lovosice. Jeho činnost je sice metodicky řízena institucí ATOM, ale oddíl má vlastní právní subjektivitu a plán turistických akcí. Malých turistů je v naší republice asi deset tisíc. Symbolem Asociace TOM je modrý hořec na bílém pozadí. V okolí působí například oddíl prackovických Veverčat, žitenických Sojčat, úštěckých Bobrů a mnoho dalších oddílů.

Lovosický TOM „VEJŘI“ vedou manželé Gabriela a Jan Schejbalovi (oba členové KČT), při některých akcích vypomáhají členové ze sdružení Hašmar. V oddíle je 14 dětí, které se v klubovně scházejí 1 x v týdnu a učí se zde turistickým i tábornickým znalostem; hlavní náplní je ovšem vlastní turistika a zejména letní tábor. Kromě jiného malí turisté poznávají i historii míst, která navštěvují (a místní strašidla).V únoru 2004 působil oddíl v Lovosicích již dvacet pět let.

V prosinci se každoročně koná slavnostní vánoční posezení s přespáním v Domě dětí a mládeže. V dubnu 2003 připravil TOM „Vejři“, jako pravidelně na jaře každým rokem, pro mladé turisty Mistrovský krajský závod v orientačním běhu pro Ústecký kraj ve Skalici u Litoměřic - soutěžilo se v několika věkových kategoriích. Na vytýčené trase byly připraveny soutěže z turistických dovedností (orientace v mapě, překážková dráha, plížení, stavění stanu, uzlování, poznávání stromů a pod.). Hlavním rozhodčím byl dlouholetý vedoucí lovosických „tomíků“ pan Karel Heger, který si své nástupce sám vychoval. Z lovosického oddílu závodilo osm členů (4 hlídky), 3 hlídky postoupily do vyššího kola. Výsledky turistických závodů na Skalici v dubnu 2004 byly známy až po uzávěrce našeho listu.

6. prosince 2003 se uskutečnil již XII. ročník předvánočního pochodu „Lovosická vánočka aneb O měšec zlého správce“ se zábavně naučnými soutěžemi a turistickými dovednostmi, který připravuje lovosický TOM ve spolupráci s Klubem českých turistů Lovosice. I přes zimní větrné počasí se neváhalo zúčastnil 202 odvážlivců z mnoha oddílů z Litoměřicka, Teplic a Ústí nad Labem.. Tentokrát vyhrál 1. vodácký turistický oddíl mládeže z Ústí nad Labem. Obří vánočku, kterou tradičně věnovala Pekárna John, rozkrájeli a snědli všichni účastníci v chatě na Lovoši. Heslem pochodníků je vždy: „Toto je pochod pro radost z pohybu a prožité zábavy, ne pro mrzký vavřín vítězství“.

Děti chodí často v sobotu na výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí (Milešovka, Lovoš, Opárno, Helfenburk u Úštěku, okolí Holanských rybníků, Boreč, Kuzov u Třebívlic aj.), toulají se nejen po Českém středohoří, ale i po Českém ráji. Navštěvují i organizované turistické akce (Brtnické ledopády ve Šluknovském výběžku, Zimní přechod Dlouhého vrchu u Litoměřic, Pochod za Rumcajsem - Jíčínsko, Za hvězdou Severu Děčín, Pacovské dovádění). V nejbližší době se uskuteční víkendové táboření na Helfenburku a zajímavý závod „Přírodní víceboj“. Pochopitelně do prázdnin proběhnou ještě nejméně 4 jednodenní výlety. Nejmladším účastníkem výletů se někdy stává malá Karolinka Schejbalová.

Letní tábor se v roce 2003 uskutečnil v srpnu v Tanvaldu v Jizerských horách a trval 14 dní. Vedl ho Jan Schejbal a zúčastnilo se ho 11 dětí. V letošním roce se malí turisté s vedoucími chystají v srpnu do obce Mezholezy u Kdyně v Plzeňském kraji, a to opět na 14 dnů. Oddíl vydává již několik let pro své členy časopis „Lovosický Vejřák“. Veřejnost může najít informace na webu (http://vejri.wz.cz). Noví malí zájemci o turistiku jsou v oddíle vítáni.¨

Hz

Jako Klapzubáci

Okresní kolo v košíkové – vítězství a postup do kraje patří 1. ZŠ

Dívky 1. ZŠ postoupily díky vyhranému zápasu v okrsko-vém kole nad 3. ZŠ Lovosice 39:27 do okresního kola, které se konalo 24. 3. 2004 v Litoměřicích.

V okresním kole hrála čtyři družstva systémem každý s každým. Pro naše dívky byly výsledky jednotlivých zápasů následující: Hoštku porazily 41:2, Roudnici nad Labem 27:4 a 6. ZŠ Litoměřice 21:6. Staly se vítězkami celého turnaje a postupují do krajského kola, které se koná 6. dubna v Ústí n/ L. Držíme jim palce, ať i zde dosáhnou co nejlepšího úspěchu. Poděkování za vynikající reprezentaci naší školy patří těmto děvčatům: ze 7. A Žanetě Heřmanovské, 7. B Kamile Heřmanovské, Adéle Paurové, Katce Marešové, z 8. A Simoně Veselé, Lence Svobodové, Lence Kučerové, z 9. B Báře Lahovské, Lucce Chotětické, Věře Šupové, Leoně Plecité a z 9. C Elišce Mikové.

Mgr. Hana Kracíková

Lovosičtí karatisté excelovali v Mostě

Lovosické středisko Shotokan Klub Rajchert Sport Union vyslalo na třetí kolo Ústeckého regionálního poháru celkem třicet závodníků, včetně začínajícího „B“ týmu a radovalo se. Dosáhlo mnohem víc, než si trenér Rajchert předsevzal.

Martin Luong v kategorii mladších žáků , disciplíně kata, vybojoval zlato. Celkem v jeho kategorii startovalo na 66 závodníků! Krom své zlaté medaile obdržel z rukou přítomného hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce obrovský pohár pro nejtalentovanějšího závodníka turnaje. Po tomto dekorování opět potvrdil své kvality a dobrou formu, když mezi staršími žáky obsadil druhé místo v kata / 60 závodníků/ a  třetí místo v kumite do 35 kg.

Lovosický úspěch dále znásobil Lukáš Robouský , vítěz kategorie kumite starších žáků do 40kg. I on byl dekorován zvláštním pohárem pro talentované závodníky, které byly celkem byly uděleny pouze tři, a to z rukou starosty města Meziboří Petra Červenky a náměstkyně primátora města Mostu paní Jeníčkové.

Výčet lovosických úspěchů tak začal nabírat na obrátkách.

V dorostencích a juniorech Jiří Svoboda vybojoval dvakrát bronz v kata. V kumite další úspěšný Luong - Roman , obsadil třetí místo v kategorii do 40 kg. Junior Petr Urban odjížděl z turnaje ověnčen celkem třemi medailemi zlatou v kata a stříbrnou a bronzovou v kumite. Bez cenného kovu nezůstal ani senior Robert Paťcha , druhý v kumite mužů nad 80 kg.

Poslední medaili v kata družstev získal bronzový tým ve složení Robouský a bratří Luongové.

„Jsem velmi potěšen výsledkem mých závodníků, ale máme ještě další rezervy“, řekl šeftrenér lovosického Shotokanu Josef Rajchert a dodal, “na svůj čas jistě ještě čekají další závodníci ,kteří zatím nebodovali, ale podali výkon jaký od nich byl očekáván. Větrovec, Slámová, nebo Novotný, to jsou jména, která ještě uslyšíme.“

V letošním roce vyjíždí lovosičtí karatisté také do zahraničí na švédský prestižní turnaj mládeže Scan Open do Eslov.

-jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9