Únor 2004 Lovosický dnešek - Strana 10

Česká policie

Česká policie

Výběr z ukončených akcí v prosinci 2003

3.12.byla odstíhána osmatřicetiletá pachatelka E. D., recidivistka, která kradla v různých prodejnách na Lovosicku a Litoměřicku. I když způsobená škoda nebyla velká, jedná se u recidivistky o trestný čin.
- týž den byl odstíhán dvaačtyřicetiletý pachatel recidivista V. S. pro neplnění vyživovací povinnosti, když na výživném dlužil od 1.1.2003 celkem 9 200 Kč.
4.12.byl odstíhán čtyřiapadesátiletý pachatel recidivista O. Z. pro neplnění vyživovací povinnosti, který na výživném od srpna 2003 dluží 18 000 Kč.
5.12.byl odstíhán třiapadesátiletý pachatel recidivista R. P. pro trestný čin krádeže, jehož se dopustil 1.12. v prodejně v Lovosicích se škodou 322 Kč. Ale: tak jako vždy i tato malá škoda byla klasifikována u recidivisty jako trestný čin.
- byla odstíhána ještě v tomtéž dni pachatelka R. H. pro neplacení výživného na němž dluží od června 2003 celkem 6 000 Kč.
8.12.byli zjištěni pachatelé, kteří poškozovali kamiony na vlacích ROLA, a to: se škodou 24 000 Kč, 18 000 Kč, 25 000 Kč a další škody ve výši 18 700 a dvakrát 10 000 Kč. Byli to nezletilci K.J. a  J.J. ve věku 5 a 8 let, kteří rozbíjeli kameny skla a zrcátka kamionů, přepravovaných po železnici. Kdyby Vám tato zpráva připadala poněkud povědomá není to Vaše chyba: o těchto dvou roztomilých dětičkách jsme již psali v minulém čísle. Pro nízký věk pachatelů a tím absenci jejich právní odpovědnosti byla věc odložena.
- týž den byli odstíháni dva pachatelé recidivisté a to P. G. ročník 1974, a  a L. P. 1982 pro trestný čin krádeže. Kradli naftu z nákladního auta, při němž byli zadrženi. Způsobená škoda 4 160 Kč.
- týž den byla odstíhána osmadvacetiletá pachatelka L. L. pro trestný čin podvodu, kterého se dopustila 15.1.2003 a způsobila pojišťovně škodu ve výši 120 000 Kč.
17.12.byla odstíhána mladistvá pachatelka A. P., ročník 1986, pro trestný čin výroby a šíření omamných a psychotropních látek, kterého se dopustila tím, že svým vrstevníkům nabízela cigarety s marihuanou.
- týž den byl odstíhán pachatel recidivista R. P. ročník 1979 a další pachatel E. D., ročník 1971, pro trestný čin loupeže, které se dopustili 18.12.2003 v poledních hodinách před poštou v Lovosicích. Škoda 4 150 Kč.
23.12.byla odstíhána jedenatřicetiletá pachatelka recidivistka M. H. pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví, jehož se dopustila 10.8. 2003 tím, že pobodala nožem do břicha svého druha.
27.12.byl odstíhán dvaadvacetiletý pachatel F. L. pro trestný čin krádeže, jehož se dopustil tím, že v Lovosicích ukradl pneumatiky z osobního vozu AUDI, při čemž byl na základě hlášení občanů města hlídkou policie přistižen a zadržen. Škoda 7 500 Kč.
29.12.byl odstíhán třicetiletý pachatel V. B. pro neplnění vyživovací povinnosti. Povedený tatínek dluží na výživném 6 000 Kč.
30.12.byl v noční době zadržen hlídkou policie šestačtyřicetiletý pachatel recidivista S. K. pro trestný čin vloupání, když »navštívil« chatu na katastru města Třebenice, kde způsobil škodu 1 000 Kč.

Kpt. Gertner

Připomínáme, že toto je jen fragment. Nelze ani v této formě publikovat mnoho případů s ohledem na zákon o ochraně osobnosti, případně zákon o ochraně osobních dat. Redakce

Hasičský záchranný sbor

Hasičský záchranný sbor

v prosinci 2003 nejen hasil:

1.12.výpomoc roudnické jednotce při likvidaci dopravní nehody na dálnici D8, kde z havarované AVIE vyprošťovali zraněného řidiče.
6.12.hasili hořící kůlnu s nářadím na nádraží v Čížkovicích,
- týž den hasili požár ve sklepě rodinného domku v Dubanech, kde majiteli vybouchly plyny v kotli ústředního vytápění a od jisker se vzňala hromada nevhodně uložených dřevěných pilin.
7.12.vyjeli k požáru v areálu Drůbežárny pod Lovošem, kde se vzňal vyvážený hnůj. Zaměstnanci drůbežárny však měli v době příjezdu jednotky požár už pod kontrolou.
10.12. nahlášen požár lokomotivy na nádraží v Lovosicích, při příjezdu jednotky však hořela kabina nákladního auta na vlaku ROLA, protože řidič vozu nedodržel podmínky přepravy a nesňal anténu radiopřijimače, která svedla výboj z vrchního trakčního vedení a vznikl následný požár. Tento případ nebyl ojedinělý, tento řidič měl podobné problémy už v minulosti.
14.12.propadlá střecha na jedné z budov starého pivovaru za kostelem v Lovosicích. Jednotka zjišťovala přítomnost osob v místě havarie.
15.12.asistence při otevírání bytu ve Wolkerově ulici,
17.12.likvidace dopravní nehody osobních vozidel Škoda Felicia a Škoda Favorit u obce Úpohlavy.
21.12.hasili požár trávy v ulici Nádražní v Lovosicích mezi poštou a nadjezdem.
22.12.asistence při otevření bytu policií. V bytě byl nalezen mrtvý dvaašedesátiletý uživatel bytu I. J.
23.12.likvidace dopravní nehody dvou osobních aut Škoda 105 a VW Golf před Lovochemií. Při roztlačování škodovky na silnici č. 608 řidič nezapjal světla, aby šetřil napětí baterie. Do neosvětleného vozu pak najel řidič Volkswagenu.
27.12.Výjezd za účelem vyproštění labutí zamrzlých v ledu na Ohři v Libochovicích. Ukázalo se, že labutě nebyly zamrzlé a při přiblížení našich hasičů volně odběhly…
28.12.hasili požár zahradní chaty pod Lovošem, ale pro pozdní nahlášení už vlastně nebylo co hasit, jen kontrolovat požářiště a dohašovat.
29.12.asistence firmě Kappa z Ústí nad Labem při likvidaci dopravní nehody nákladního vozu Škoda LIAZ na dálničním přivaděči u Lukavce. (Firma Kappa je specializována na vyprošťování vraků, odtahování a veškeré práce spojené s likvidací dopravních i průmyslových havarií).
- týž den hasili požár skládky v Křesíně
30.12.likvidace ropných skvrn na silnici mezi Libochovicemi a Dubany.

Karel Novotný

 

Nevím, proč ta vzpomínka… Když letos napadl první kloudný sníh, vzpomněl jsem si na jednu velice osamělou dvouhodinu mého života. Ve stráži, v roce 1957, v Doupově, na lyžařském výcviku celého vojenského útvaru, kdy jsem hlídal pár prskavek a stříkaček, což bylo slangové označení granátů a  samopalů. Noc byla jasná, obloha bez difuzního světla byla hluboká a hvězdy obzvlášť jasné. Tehdy byla zrovna objevena nějaká galaxie ani ne moc vzdálená, takřka za humny - nějakých pět miliard světelných let. Kolik je to kilometrů… za vteřinu světlo uletí asi 298 000 km. Den má 86 400 vteřin. Rok má… Pět miliard let má…krát 298 000… Pane Bože to je číslo ! Zpaměti jsem ho neobsáhl, musil jsem ho psát do sněhu. Ještě, že ho tu bylo dost a dost, protože výsledné číslo mělo délku přes pět metrů. Začal jsem škrtat nuly: tisíce, miliony, miliardy, biliony, triliony, ke kvadrilionu jsem se už nedostal, ale i tak sedmačtyřicet tisíc trilionů kilometrů ! Podíval jsem se zpět na oblohu s miliony svítícími body.

Body… Některé mají v průměru tolik, co naše planetární soustava. Pane bože co když je mezi hvězdami, které vidím, ta pět miliard světelných let vzdálená? To bych pak viděl sedmačtyřicet tisíc trilionů kilometrů daleko...a pak ať mi někdo řekne, že mám špatný zrak ! O kolik je starší centrální hvězda té galaxie, o kolik je starší vesmír? Ten je prý starý osmnáct miliard let. To nemůžu vyvrátit, musím tomu věřit. Ale: to pak musí být něco ještě staršího… Na tuhle úvahu jsem se posadil na zasněženou zídku no, byl jsem na to oblečen, tak proč ne? Na Mount Palomaru prý mají dalekohled se zrcadlem přes pět metrů v průměru. Zkusil jsem počítat, ale nevím jestli to bylo správně: bylo to, jako mít brýle s třiceti tisíci dioptriemi. Vzpomněl jsem si na Werichova Čochtana a v duchu jsem se zasmál. Třicetšest tisíc dioptrií, když se v Českých Budějovicích podíval směrem na Vídeň tak ho zdravili lidi až ze Salzburku… Probudilo mne chroustání zmrzlého sněhu znásilňovaného těžkými vojenskými válenkami. Probudilo mne včas…

Stůj, kdo tam….

Kohák.


Na snímku pana Slavíka je zachycen příchod letošní sněžné zimy do našeho města. Je skoro zákonem, že všichni lovosičtí fotografové si pro tento případ oblíbili radnici jako leitmotiv svých snímků…

Já jsem si zimu vybral z okna místnosti, kde spím i pracuji. Jednak mi bylo teplo, za druhé jsem měl po ruce horký čaj a za třetí: copak já jsem nějaký fotograf?

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10