Prosinec 2003 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Děti jsou naše budoucnost

Je skutečností, že užívání drog, projevy násilí, agresivita a rasismus se v posledních letech stávají téměř každodenní součástí našeho života. Tento fakt nás rozhodně nenechává klidnými. Jsme si vědomi toho, že drogy ohrožují stále větší skupinu naší populace. Bohužel se stále snižuje věk dětí , které s nimi tak či onak přijdou do styku.

V naší škole konáme celou řadu aktivit, které směřují proti drogám a jiným negativním jevům ve společnosti. Proto jsme se také zapojili do projektu „Děti jsou naše budoucnost“, jehož organizátorem bylo občanské sdružení Rodiče proti drogám. V červnu jsme vyhlásili ve škole „Den proti drogám“. Žáci vyjadřovali svůj názor „Co je lepší než droga“ způsobem, který jim byl nejbližší. A to buď výtvarně nebo literárně. Ti nejlepší obdrželi hodnotnou knihu, a co víc, sedmi nejlepším se dostane ocenění v celostátním kole 14.listopadu v Praze v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha.

Všem vítězům - Nikole Šteigrové, Petře Krisové, Andree Březinové, Elišce Kozlové, Tomáši Frieserovi, Markovi Kaščakovi a Anně Kořínkové blahopřejeme a děkujeme za pěknou reprezentaci školy.

Jana Borovcová - školní metodik prevence

Naši žáci bodují

Jitka Lizoňová, Tereza Hrstková a Martina Průšová, žákyně 1. ZŠ Lovosice, Sady pionýrů 355/2, se dne 23.10.2003 zúčastnily literární soutěže „Mnoho tváří závislosti“ v Knihovně K. H. Máchy v Litoměřicích. Za odměnu byly spolu s ostatními žáky druhého stupně základních škol pozvány na besedu se spisovatelkou pro dospívající mládež Ivonou Březinovou.

Začalo to mašinkami…

Je známo, že děti se učí novým poznatkům hlavně vlastními prožitky. Od začátku školního roku uplynulo pětasedmdesát dní a takových prožitkových akcí za sebou mají naše děti již několik. Koncem září navštívily děti lovosické lokomotivní depo, kde je hodní pánové svezli mašinkou a umožnili jim prohlídku parní lokomotivy, kterou i jejich rodiče znají již jen z knížek nebo televize.

Začátkem října pokračovala třetím ročníkem soutěž „O nejhezčího mateřinkového strašidláka“ z přírodních materiálů, ovoce a zeleniny. S přibývajícími ročníky nás děti i rodiče překvapují stále více svými tvůrčími nápady i svojí zručností při výrobě lesních hejkalů, zahradních víl a dalších postaviček. Ostatně několik z nich ještě dodnes straší ve výkladní skříni Lékárny u Aeskulapa v ulici 8. května. Zahradní výpěstky jsou však určeny hlavně ke konzumaci a proto si děti několikrát vyzkoušely vlastními silami výrobu ovocných i zeleninových salátů, připravovaly si koktejly, nebo pekly jablečný závin. Ze všech asi pekaři a kuchaři nebudou, ale výborné pohoštění dokáží připravit i předškoláčci.

Říjen se přehnal o to rychleji, že jsme týden z něj strávili s dětmi na ozdravném pobytu v Janově nad Nisou. Podzim nám vyšel vstříc v záměru pozorovat změny počasí na horách a ukázal nám všechny své rozmary. V čistých jizerských lesích děti poznávaly stromy, sbíraly přírodniny a trénovaly zdatnost při překonávání překážek. Ty nejkrásnější barvy nám ukázal podzim z vrcholu rozhledny Královka výhledem na prosluněné údolí. Děti si dovezly vlastnoručně kreslené deníčky, ve kterých kresbami zachytily své denní zážitky.

Viděli jsme přírodu mnoha tváří - a co zvířátka? Víte, že ve Ctěnicích u Prahy můžete na překrásném zámku navštívit chovatelskou stanici koní, shlédnout ukázky výcviku kladrubského plemene, prohlédnout si starožitné kočáry, ve kterých se vozil i sám císař? Nevíte? Tak to se na to zeptejte našich dětí. Mohou vám své zážitky z prohlídky i jízdy na koních vyprávět. Stálo to za to …

Ale nejenom koně jsme viděli: dravých ptáků můžete na polích vidět nespočetné množství, ale prohlédnout si je zblízka a třeba i pohladit si je nemůžete. Děti z naší školky však si je i - jako praví sokolníci s ochrannou rukavicí - nechávali přistávat na svých rukou a měli možnost si pohladit jejich hebké peří. Věděli byste rádi kde? Ve třídě mateřské školy, kam za námi přijela chovatelka a ošetřovatelka dravců ze soukromé zoologické zahrady.

Za posledních několik týdnů se nám podařilo obohatit děti o spoustu zajímavých poznatků ze života nejen v našem městě a naším cílem je v této činnosti pokračovat.

Letos to začalo mašinkami…

Nepuč

 

Praha ve staletích

Zlata ulicka

Dne 10. října 2003 se žáci IV. B a V.B ze 4.ZŠ v Lovosicích rozjeli společně se svými třídními učitelkami a ředitelkou školy „Veselým školním autobusem“ za poznáním historie našeho hlavního města.

A skutečně již před branami Prahy jsme se díky poutavému vyprávění průvodkyně M. Schürgerové přenesli o mnoho století zpět a ocitli jsme se v dobách, kdy naši zemi krylo moře.

Po stopách dějin jsme při okružní jízdě poznávali století za stoletím a různé stavební slohy pražských památek, které nám zanechali naši předkové.

Vlastivědný výlet jsme dovršili návštěvou Pražského hradu. Všichni jsme byli uchváceni impozantností tohoto díla.

Abychom vyzkoušeli naši fyzickou zdatnost, vystoupali jsme 278 točitých schodů do věže chrámu sv. Víta, odkud se nám naskytl výhled na sluncem ozářenou Prahu.

Po vzoru hradních stráží, jejichž střídání jsme se zaujetím a obdivem sledovali, jsme i my procházeli jednotlivá nádvoří.

Ti snaživí z nás mohou doufat, že jejich kroky povedou v budoucnosti třeba do Vladislavského sálu.

A ti, kteří mají ve svém chování nějaký ten vroubek, se budou jistě snažit, aby neskončili ve věži zvané Daliborka.

Ponaučeni a plni dojmů jsme ukončili naše putování návštěvou u McDonalda. Dobrou odměnu jsme si skutečně všichni zasloužili.

Jana Kratochvílová

Zavolejte pana doktora

Když se zeptáte dětí, jestli už někdy měly nějaké „bebíčko“, tak určitě každé řekne , že ano. Někdy jsou to „bebíčka“ malá, jindy větší. Když jdou s nimi k doktorovi, protože je bolí vysvětlete jim, že pan doktor je hodný pán, který jim je vyléčí a  že bolet brzy přestanou. V tu chvíli tomu neuvěří a když se k tomu přidá ještě injekce, tak je zkáza dokonána.

Doktor

Proto jsme se rozhodly, že pozveme pana doktora k nám, do školky, aby dětem vysvětlil, jak jim může pomoci, když se necítí dobře:

Malý pacient:

Poslechněte srdíčko,
vyšetřete oči,
na palci mám bebíčko,
hlava se mi točí.
V zádičkách mi loupá
Horečka mi stoupá.
Svědil mě nos
po celou noc.
Pane doktore
prosím o pomoc.

Pan doktor:

Zhluboka dýchat.
narovnat záda,
přestat už vzdychat -
tak zní má rada.
Přestaň už prášky brát,
začni se na nás smát.
Když je někdo líná kůže,
ani doktor nepomůže.
Tak z postele hybaj ven,
voňavý je dnešní den!

Pozvání k nám přijala i diplomovaná zdravotní sestra. Přijela i sanitka, takže si ji děti mohly prohlédnout pěkně zblízka. Společně s paními učitelkami se těšily nevšední návštěvě a poslouchaly se zájmem důležité informace. Poté oba hosty pozvaly dovnitř, do školky. Tam jim sestřička zavazovala předstírané bolístky. Předala jim připravené dárečky, důkazy jejich návštěvy. To proto, aby jim maminky věřily jejich zážitky.

Prožily jsme společně moc pěkné dopoledne.

Věra Sailerová, MŠ Terezínská

Foto archiv

Na poslední chvíli

Žáci 1. ZŠ Lovosice potvrdili, že i při výtvarné výchově myslí na ohrožená zvířata. Zapojili se do výtvarné soutěže pořádané ZOO Děčín a MF DNES „Máme pro ně místo?“. Soutěž je zaměřena na  evropské ohrožené šelmy. Prvním vyhlášeným tématem byl rys. Žáci si připomněli nejen jak rys vypadá, kde žije, ale i jaké podmínky k životu potřebuje. Vítězem kola se stal Mirek Zukerstein ze VII.C, který získal hlavní cenu této soutěže s tím, že mimo jiné bude pozván do zákulisí ZOO v Děčíně (kam se jen tak někdo nedostane). Přejeme nejen jemu, ale i ostatním soutěžícím, mnoho dalších úspěchů a plno nezapomenutelných a krásných zážitků.

ELKO hlásí

Čertů se nebojte !

Doufám, že všichni zájemci o Mikulášskou nadílku mají vstupenky zakoupené v předprodeji a tak už se těším na čtvrtek 4.12.2003, kdy k nám přijde Mikuláš rozdat dárky všem hodným dětem. Připomenu čas - první skupina od 15 hodin a druhá od 16 hodin.

Na 6. prosince připravil turistický oddíl Vejři pochod na Lovoš, který máme už vžitý pod názvem „Lovosická vánočka“. Registrace účastníků je mezi 8.30 a  9.30 hodin v DDM ELKO

Od 9.prosince bude v ELKO pro veřejnost otevřena až do 18.12.2003 výstava. Mnozí si teď určitě představili výstavu vánoční, ale určitě nebudou zklamáni, když uvidí krásné práce dětí. Tentokrát budou u nás vystavovat společně MŠ Terezínská a ZŠ Antonína Baráka obrázky na  téma „Život pod Lovošem.“ Výstava bude otevřena kromě pátku denně od 8 hodin do 16.00 hodin.

Na měsíc prosinec má pro vás nabídku i sdružení Rezonance a SPCCH. Soboty budou věnované přednáškám na různá témata: Revoluce v léčení přednáší ing.Jirmář, Diagnostikování z chodidla M.Chadžijská, Sylvova metoda léčení K.Roubíčková. Přednášky jsou určené pro všechny věkové kategorie.

Nyní, na závěr, přeji všem dětem krásné Vánoce, spousty dárků a alespoň trochu sněhu o vánočních prázdninách.

D. Tošnerová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9