V nedávné době se školní jídelna Lovosice stala školicím centrem Asociace kuchařů a cukrářů pro veřejné stravování. Nyní pomyslnou laťku posunula ještě výš. Naši kuchaři nebudou jen poslouchat zkušenosti jiných, budou sami školit. Jeden z nových připravovaných kurzů povede kuchař Lukáš Bucek, rodák z Lovosic, „odchovanec naší jídelny“ a asistovat mu bude Kateřina Ocetníková, kuchařka Centrální školní jídelny.

Jak je obvyklé, i tento kurz bude pořádat Asociace kuchařů a cukrářů ČR, sekce veřejného stravování (AKC) pod taktovkou kuchaře a výživového specialisty Ing. Zdeňka Hladíka. Školitelé dostali od AKC zadání: vymyslet pokrmy, kde budou mít hlavní slovo produkty firmy SAVENCIA: Pribináček smetanový, Lučina, Lučina CreamFresh a Bambino. Vařit se budou hlavní jídla teplá i studená, dipy, jídla se zeleninou i bez masa, moučníky a pomazánky.

Aby mohl kurz vůbec vzniknout, bylo nutné vymyslet receptury, zvážit výživová hlediska a normy, vše vyzkoušet a hlavně ochutnat. Ke generální zkoušce došlo v pondělí 5. srpna v prostorách Centrální školní jídelny. Dopoledne si kuchaři převzali suroviny a začali tvořit. Uvařili šest ukázkových jídel ze zadaných produktů, tak aby byla co nejvíce vhodná pro veřejné stravování. Následovala degustace, které se zúčastnili zástupci firmy SAVENCIA, Ing. Zdeněk Hladík, manažer kulinářských projektů firmy Country Life a člen představenstva AKC, ředitelka Centrální školní jídelny paní Jana Dreieckerová a místostarosta města pan Vladimír Šuma. Přítomní jídla ochutnali, ohodnotili a navrhli vylepšení nebo změny.

„Je nutné, aby každý kurz, který AKC pořádá, takovouto zkouškou prošel. Jídla musí splňovat veškeré standardy a výživová hlediska. Posuzována jsou také po stránce cenové, aby byla pro jídelny dostupná. Musí chutnat! Do klasických receptur se snažíme zabudovat nestandardní, ale výživově hodnotnější potraviny, které mohou vylepšit chuť a dodat jídlu na kvalitě,“ uvedl Zdeněk Hladík z AKC s tím, že ze zkoušky vzešlo pět receptur, které budou lektoři na kurzech po celé republice prezentovat a nabízet svým kolegům ve veřejném stravování jako vylepšení obvyklého jídelníčku.

Receptury vymýšlel lektor Lukáš Bucek. Hlavní přísadou pokrmů bude Lučina a také tavený sýr Bambino v bešamelové omáčce. Ve sladké variantě se lektor zaměřil na kombinaci Pribináčku a Lučiny. V zeleninových a masových pokrmech mají důležitou úlohu bylinky, které dodají jídlu svěží chuť a barvu. Celý kurz je zaměřen na jednoduchost receptur a chutný, atraktivní výsledný produkt.

Lukáši Buckovi je 20 let. Je z Lovosic a absolvoval Střední školu pedagogickou, hotelnictví a služeb Litoměřice, kde byl účastníkem projektu IREAS, který otevírá svět mladým studentům. Díky tomu také získal roční členství v AKC ČR a byl asociací vybrán pro další spolupráci.

„Poslední dobou mě velice zaujala „svěží“ gastronomie, ve které se jedná o jednoduchost, čerstvost a pestrost. To bude také cílem kurzů, kterých se zúčastním jako lektor. Rád bych zájemcům ukázal nové trendy gastronomie a recepty, které osloví nejen školní jídelny, ale také restaurace,“ sdělil Lukáš Bucek A jako přímý účastník kurzu, který se ve školní jídelně Lovosice uskutečnil 14. května 2019, říká: „Lovosická jídelna nabízí naprosto úžasnou atmosféru a chuť žít zdravěji.“

První kurz vedený lektory z Lovosic se uskuteční ve Vzdělávacím centru pro Ústecký kraj, kterým je samozřejmě Centrální školní jídelna Lovosice a to na podzim letošního roku, sledujte webové stránky AKC: www.akc.cz.

Kuchaři z Lovosic budou školit kolegy z celé republiky

I. Kocánková


 


Procházení příspěvků