První adventní neděle připadla letos na 2. prosinec. Tradiční vánoční výstava neziskové organizace Šance z. s. v sále městské knihovny (Pfannschmidtovy vily) v Lovosicích se uskutečnila už krátce před Adventem, ve dnech 26. – 30. listopadu; 18. ročník byl pořádán za podpory města Lovosice a pod záštitou radní Ústeckého kraje paní Jitky Sachetové. Ta hned první den výstavu také navštívila a betlémy si prohlédla.

Tentokrát se výstava konala in memoriam za zesnulou majitelku sbírky betlémů Dagmar Zöldovou. Mistryně Dagmar Zöldová předváděla v minulých letech na výstavě výrobu figurek ze šustí (její doménou bylo ale paličkování). Její umění bude všem chybět. Betlémy byly z těch nejrozmanitějších materiálů, nejvíce bylo ale těch dřevěných s obrázky. Nechyběl betlém paličkovaný, překrásný háčkovaný nebo Svatá Trojice v paličkovaném provedení i betlém ze šustí. Některé betlémy byly z keramických figurek, další betlém z oblečených papírových figurek či betlém z vizovického pečiva a betlém křížkově vyšívaný na kanavě celkem jich bylo k padesáti.

Ten, kdo se přišel podívat, nelitoval. Hned u vchodu stál na ubrusu s vánočními motivy stromeček ozdobený nejen ozdobami, ale i voňavými perníčky. A návštěvníci chodili… Dopoledne se vystřídalo mnoho tříd z lovosických ZŠ i MŠ. „Děkuji všem paním učitelkám, že děti přivedly. Zvláště mladší děti byly nadšené a většina si namalovala i vlastní perníček. Odpoledne chodili rodiče s mladšími dětmi, návštěvnost byla letos opravdu vysoká, Koupí výrobků návštěvníci podpořili práci uživatelů denního stacionáře a sociálně terapeutické dílny Šance Lovosice, z.s.,“ chválí Božena Plicková, vedoucí spolku Šance. Za osvěžení výstavy kulturním programem děkuje Šance country kapele z Krajské rady zdravotně postižených,pod vedením Jaroslava Slavíka. Nakonec byla paní Boženka Plicková obdarována dekou Kohlíček. Účastníkům výstavy nečekaná hudba udělala radost.

Historie výstav je dlouhá. Předvánoční výstava se konala v sále Kulturního střediska Lovoš  poprvé v roce 2004 a myslím, že na návštěvnost si organizátoři (i tehdy hlavně organizátorky) nemohli stěžovat. Dříve bývaly výstavy v Domě dětí a mládeže ELKO Lovosice, první už v roce 1999, ale tam je sálek opravdu velmi malý a bylo tedy možno vystavit jen málo krásných předmětů. Takhle může návštěvník získat skutečně hojnost inspirace pro vánoční výzdobu svého domova a radostné dny sváteční pohody. Na člověka dýchá kouzlo Vánoc, které známe z pohádek.

Eva Hozmanová

V lovosické knihovně voněly Vánoce

Procházení příspěvků