Lovosická centrální jídelna se již po čtvrté v řadě zúčastnila celostátní akce „Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách“ pořádané Asociací školních jídelen České republiky. Ve středu 23. ledna bylo pro strávníky připraveno mexické menu. Projekt přijeli podpořit také rada vyslanec Spojených států mexických pan Miguel Ángel Vilchis a PhDr. Karel Jahoda, ředitel Asociace školních jídelen ČR.

Lovosická školní jídelna byla mezi 17 vybranými provozovnami, které se projektu zúčastnily. Jako první chod se podávala tortillová polévka, dále pak tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a na závěr jako zákusek byl servírován čokoládový tamal.

Nejprve se ovšem hosté sešli na Základní škole Antonína Baráka, kde pro ně byl připraven bohatý a zajímavý doprovodný program. Uvítání proběhlo v duchu českých Vánoc a to ochutnávkou tradiční vánočky, kterou připravily starší děti, a za zpěvu pěveckého sboru Letušky. Poté byli hosté pozváni, aby zhlédli ukázku výuky ve dvou třídách prvního stupně. Dále následoval dvacetiminutový divadelně hudební blok ve školní tělocvičně na téma Mexiko. „Tím, že jsou děti připravovány na tento den, nové jídlo přijímají snadněji a věřím, že všechny informace o Mexiku budou mít ve svých hlavičkách lépe uložené a spojené s novými a příjemnými chutěmi. Náš cíl je seznámit komplexněji děti s kulturou jiných států prostřednictvím nevšedního zážitku,“ doplnila Jana Dreieckerová, ředitelka školní jídelny.

Samotné mexické menu hostům servírovali žáci ze Soukromé podřipské střední odborné školy a středního odborného učiliště, kteří připravili slavnostní tabuli. Po obědě se uskutečnilo slavnostní focení a předání pamětních darů. Starosta města pak pozval hosty na posezení ve vinném sklípku ve Vinařství svatého Tomáše v Malých Žernosekách. „Jsem velice rád, že se jídelna již od začátku do projektu zapojuje. Pro její zaměstnance to představuje poměrně náročné vybočení z běžných kolejí, paní kuchařky to ovšem zvládají bravurně a jsou skvělým důkazem, že i v jídelně lze připravit zajímavé, chutné a netradiční menu,“ uvedl Milan Dian, starosta města s tím, že Lovosičtí mohou být právem pyšní na vysokou kvalitu zdejšího školního stravování.

Mexického menu se ve středu spořádalo celkem 982 porcí. Zatímco druhého menu, kterým byla česká svíčková, jen 579. Avokádo, guacamole, kukuřičnou mouku Hari nebo tortily kuchařky v jídelně běžně nepoužívají, ale podle slov ředitelky paní Jany Dreieckerové budou všechna jídla postupně v recepturách jídelny zařazována. „Celé menu zařazeno nebude, pouze jednotlivé složky. Například tacos s kuřecím masem, fazolemi a guacamole budeme zařazovat výjimečně na jídlo č. 2 a 3,“ vysvětlila ředitelka jídelny.

Projekt Den mezinárodní kuchyně je vždy rozdělen do dvou částí. Prvním z nich je ukázka a praktická výuka přípravy mezinárodního obědového menu, která probíhá zhruba čtvrt roku před samotnou akcí. Zahraniční partner projektu zajistí profesionálního, nejlépe rodilého kuchaře, který spolu s českým profesním garantem (šéfkuchařem) a Státním zdravotním ústavem navrhne obědové menu sestávající se z tradičních chodů cizí partnerské země.  AŠJČR vybere po předchozí propagaci projektu 20–30 školních jídelen z celé ČR, jejichž zástupci se zúčastní celodenního kurzu vaření.

Druhá část projektu se poté odehrává již v jídelně. Zde absolventi celodenního workshopu připraví osvojené obědové menu partnerské země pro žáky, zaměstnance školy a ostatní strávníky. Vybrané termíny vaření ve školní jídelně probíhají za osobní účasti zástupce velvyslanectví a dalších pozvaných hostů.

Součástí tohoto dne je doprovodná aktivita škol: tzv. „Projektový den“, která dětem přibližuje partnerskou zemi. „Projektový den dává školám možnost zpestřit nejen školní oběd, ale také samotnou výuku žáků, při které se děti dozví více o partnerské zemi, její historii, kultuře, zeměpisných zajímavostech. Forma projektového dne je ponechána na kreativitě jednotlivých škol,“ vysvětlil Karel Jahoda, ředitel Asociace školních jídelen ČR.

Projekty probíhají za podpory příslušného velvyslanectví, osobní účasti velvyslance nebo jeho zástupců a představitelů měst a krajů, partnerů projektu a médií. Projekt rovněž zaštítili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

První mezinárodní den „Den thajské kuchyně v českých školních jídelnách“ byl úspěšně realizován v roce 2016, následovaly dny norské kuchyně v roce 2017 a španělské kuchyně v roce 2018. „Do dalšího roku jednáme s několika státy najednou a překvapení si necháme na začátek školního roku.,“ doplnil ředitel AŠJČR.

Centrální školní jídelna Lovosice je držitelem certifikátu „Zdravá školní jídelna“.

Den mexické kuchyně v „centrálce“ se opět vydařil

I. Kocánková


 


Procházení příspěvků